Niet alleen de opleiding van beroepskrachten in geval van brand is noodzakelijk. Duidelijke regels over wie kinderen mag ophalen zijn (helaas) ook absoluut noodzakelijk en voorkomen vreselijke lotgevallen.
Beroepskrachten moeten altijd weten hoe te handelen in geval van brand en hoe eerste hulp te verlenen. Daarom is het zinvol een specifieke specialist als veiligheidsfunctionaris aan te stellen.
Betrek de ouders en leg hen tijdens de ouderavond de bestaande veiligheidsmaatregelen uit. Ga ook in op gerechtvaardigde kritiek en doe een poging om begrijpelijke suggesties voor verbetering door te voeren.
Elke kleuterschool is anders. Er worden verschillende pedagogische oriëntaties gevolgd en verschillende professionele accenten gelegd. Deze diversiteit kan als positief worden gezien. Terwijl het ene gezin de voorkeur geeft aan een boskleuterschool voor hun kind, kiest een ander misschien voor een Montessori-kinderdagverblijf of een familiekinderwinkel in het stadscentrum.
Maar ongeacht de specifieke voorziening hebben alle ouders het recht te weten dat hun kinderen er veilig worden opgevangen. Een zorgvuldig doordacht veiligheidsconcept is dus een van de fundamentele taken van elke opvoeder, die daarmee een grote verantwoordelijkheid draagt. Als het om de veiligheid van kinderen gaat, moeten opvoeders elke dag grote en kleine beslissingen nemen, en het is niet altijd gemakkelijk om te bepalen wat verkeerd en wat juist is, wat overdreven en wat essentieel is.
[knop]Veiligheidsmiddelen die in geen enkele instelling mogen ontbreken[/knop]
Inhoudsopgave
Casus 1: Het kind ophalen door onbekenden
Kort voordat een moeder uit Berlijn-Reinickendorf haar grote zoon van het kinderdagverblijf wil ophalen, trekt haar dochtertje aan het tafelkleed en kiepert de hete koffie over haar arm. De moeder brengt haar onmiddellijk naar het ziekenhuis, nadat ze de buurvrouw in allerijl heeft gevraagd haar zoon voor haar op te halen van het kinderdagverblijf. De behulpzame buurvrouw snelt meteen weg, maar twijfelt terecht of ze het kind überhaupt wel mee zou krijgen. Hoewel ze voor het eerst het kinderdagverblijf binnenkomt, overhandigen ze haar het kind na een korte beschrijving van het huiselijk ongeval.
De moeder denkt daardoor veel na en praat met de andere ouders. Eigenlijk had de kleuterleidster het verhaal van de buurvrouw op de een of andere manier op juistheid moeten controleren. Door een telefoontje te plegen, bijvoorbeeld. Onder andere omstandigheden had zo’n verhaal tragisch kunnen aflopen. Ze spreekt de juf erop aan. Zij is ontzet. De moeder zou zelf op het idee zijn gekomen, en bovendien had ze alleen maar willen helpen. Ze was gewoon op haar gevoel afgegaan en dat was het juiste geweest.
Hoezeer men beide kanten ook kan begrijpen, de moeder heeft gelijk. In geen geval had de gouvernante het kind aan een vreemde moeten geven. Zij is verantwoordelijk voor de veiligheid van haar kinderen en is ook persoonlijk aansprakelijk als een kind iets overkomt.
2. veiligheid in de kleuterschool
Veiligheid in de kleuterschool is een belangrijke, maar toch vrij moeilijke kwestie. Ouders willen dat hun kinderen in goede handen zijn op de kleuterschool en zijn bezorgd. Ze confronteren de kleuterleidsters met veel vragen: Is open vuur, bijvoorbeeld in de vorm van een adventskrans, niet te gevaarlijk in de kleuterschool? Waarom eten de kinderen buiten, ook al is het wespenseizoen? Is het nieuwe speelgoed voor een crèchegroep niet te klein?
De leerkrachten bereiken vaak hun grenzen qua inhoud en emotie. Ze zouden willen dat de ouders hen meer vertrouwen. Ouders van de huidige generatie worden vaak “helikopterouders” genoemd omdat ze het liefst de klok rond over hun kroost willen waken. Nu is dat ook niet noodzakelijk in het belang van de kinderen, die zich in het kinderdagverblijf vrij moeten kunnen ontwikkelen.
Eén ding is zeker: een doordacht veiligheidsconcept is verplicht in elk kinderdagverblijf. Elk kinderdagverblijf moet onder de leerkrachten een veiligheidsfunctionaris aanstellen die regelmatig trainingen bijwoont, gevaren signaleert en haar collega’s daarover informeert.
3. opvoeding van de ouders
Het bezwaar van veel opvoeders dat ouders tegenwoordig veel te overbezorgd zijn, is natuurlijk niet geheel onterecht. Kinderen moeten hun eigen ervaringen opdoen en voorspelbare gevaren kunnen ervaren om in de wereld te kunnen overleven. Veel kinderdagverblijven oefenen bijvoorbeeld bewust het omgaan met vuur of ontwerpen oefenparcoursen die de kinderen moeten beheersen. Maar kinderen moeten worden beschermd tegen echte gevaren in de kleuterschool.
Maar wat is te veel, wat is te weinig? Het is vaak niet eenvoudig om te bepalen wat gepast en wat nalatig is. Een grondig onderzoek van het onderwerp is dus essentieel voor elke opvoeder.
Als zij het vertrouwen van de ouders wil winnen, is het raadzaam haar veiligheidsinspanningen aan de ouders te tonen. Tijdens een ouderavond kan zij bijvoorbeeld verslag uitbrengen over wat zij doet om de veiligheid in de kleuterschool te waarborgen. Zij kan de ouders bijvoorbeeld uitleggen hoe zij de schappen heeft ingericht. Dat kleine onderdelen net buiten het bereik van de kleuters worden bewaard. Of ze kan hen laten zien dat zij en de kinderen felle waarschuwingsstickers op de laden hebben geplakt. Ze informeert ook over de vaste ophaalmogelijkheden. In een kinderdagverblijf bijvoorbeeld worden kopieën van de identiteitskaarten van alle personen die bevoegd zijn om kinderen op te halen, in het dossier van het desbetreffende kind bewaard en met het origineel vergeleken wanneer het kind wordt opgehaald. En natuurlijk wordt er een presentielijst bijgehouden.
Bovendien kunnen ouders zelfs betrokken worden bij de veiligheidsinspanningen. Wie helpt bijvoorbeeld bij het verwijderen van de giftige planten in de tuin van het kinderdagverblijf? Transparantie en openheid scheppen vertrouwen en leiden tot een goede relatie tussen de opvoeder en de ouders.
Het onderwerp veiligheid in het kinderdagverblijf is zeer divers: het omvat onderwerpen als speelgoed, voeding, ongevallenpreventie, bescherming tegen de zon, beplanting en nog veel meer. Om recht te doen aan de verantwoordelijkheid is het belangrijk je goed in te lezen en goed na te denken. Dan zit je aan de veilige kant.
4. veiligheidsuitrusting die in geen enkele voorziening mag ontbreken.
No products found.
No products found.
No products found.