Kita uitrusting: Wat hebben kinderen nodig voor de kleuterschool?

De uitrusting voor uw kinderen is meestal niet al te uitgebreid. Het is ook afhankelijk van wat er al beschikbaar is in de crèche of kleuterschool. Er zijn echter enkele benodigdheden die kinderen altijd moeten …

Kita uitrusting: Wat hebben kinderen nodig voor de kleuterschool?

Eingang eines Kindergartens mit Garderobe der Kinder
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Kinderen
 4. »
 5. Kinderopvang
 6. »
 7. Dagverblijf
 8. »
 9. Kita uitrusting: Wat hebben kinderen nodig voor de kleuterschool?
Welke benodigdheden voor de kinderkamer moet ik beslist hebben voor mijn kind?

Een verschoning en geschikte kleding voor alle seizoenen is bijzonder belangrijk, maar er zijn ook andere benodigdheden die onmisbaar zijn.

Welke spullen zijn belangrijk voor peuters in de crèche?

Als het kind nog luiers draagt en overdag slaapt, moet u de uitrusting aanvullen met de juiste accessoires.

Waarop moet ik letten bij de uitrusting van oudere kinderen?

Kleuters doen vaak al aan sport en moeten daarom de juiste kleding bij de hand hebben als dat nodig is.

De uitrusting voor uw kinderen is meestal niet al te uitgebreid. Het is ook afhankelijk van wat er al beschikbaar is in de crèche of kleuterschool. Er zijn echter enkele benodigdheden die kinderen altijd moeten meenemen. Hier vindt u welke dat zijn.

1. deze kleuterschoolspullen zijn meestal geschikt

In principe moet u voor het kind andere kleding inpakken – afhankelijk van de leeftijd betekent dit een rompertje en een maillot of een broek en een topje en ondergoed en sokken. Kinderen dragen hun schoenen niet in de crèche of kleuterschool, dus moeten ze pantoffels of stopper-sokken hebben om aan te trekken. Om bij slecht weer buiten te spelen zijn een regenbroek, regenjas en rubberlaarzen noodzakelijk. Een geschikte verkleedkleding voor baby’s en peuters kun je ook online vinden, bijvoorbeeld bij baby-walz.

Kind mit Hut auf einer Wiese
Voor de zomer heeft je kind een zonnehoedje nodig, zodat het lekker buiten kan spelen.

Voor de zomer hebben kinderen een zonnehoed nodig, evenals zonnebrandcrème voor kinderen en in sommige gevallen insectenspray. In de winter daarentegen zijn een sjaal, handschoenen en muts belangrijk.

Bewaar gerust een tweede paar handschoenen in het kastje van uw kind, zodat het een reserve heeft als het eerste paar nat is. Voor het schilderen kunt u het kind ook een kiel of een van uw oude shirts geven, zodat ze hun kleren niet bevuilen met verf.

De kinderen hebben een tandenborstel en tandpasta nodig (dit laatste wordt soms door het kinderdagverblijf verstrekt). Verder moet u zorgen voor een lunchbox waarin u het kind een ontbijt of een snack voor tussendoor geeft. Afhankelijk van de voorziening mag het kind ook zijn eigen couvert meenemen. Hij of zij draagt alle belangrijke spullen in zijn eigen kleine rugzak, die idealiter een klittenbandsluiting heeft.

Tip: Kies het rugzakje naar de smaak van uw kind – velen zijn dol op dit gebruiksvoorwerp en zijn er erg trots op.

1.1 Deze gebruiksvoorwerpen zijn belangrijk voor kinderen in de crèche

Afhankelijk van de crèche betaalt u maandelijks luiergeld of geeft u het kind luiers mee, evenals vochtige doekjes en wondcrème. In het laatste geval is het belangrijk dat u de voorraad voortdurend controleert, zodat de doos niet op een gegeven moment leeg is. Crèchekinderen slapen ook vaak overdag en, afhankelijk van de crèche, moet u beddengoed of een slaapzak en slaapkleding voor het kind meenemen (in sommige crèches slapen kinderen gewoon in hun rompertje).

Kleinkind drückt Kuscheltier an sich
Een knuffel is een goede vriend en kan het wennen aan de crèche vergemakkelijken
.

Vooral peuters voelen zich vaak meer op hun gemak als ze hun geliefde knuffel of vertrouwde pop bij zich hebben. Ook knuffeldoekjes zijn erg populair. Vraag in het begin of het kind het betreffende voorwerp mee mag nemen: In sommige instellingen is dit niet welkom.

Het kind mag echter wel een fopspeen meenemen als het daar behoefte aan heeft. U kunt ook het gebruik ervan met het personeel bespreken als u uw kind langzaam van de fopspeen wilt afleren. Als uw kind moedermelk of vervangingsmelk krijgt, geeft u deze mee naar het kinderdagverblijf. Het is belangrijk dat u ervoor zorgt dat de koudeketen niet wordt onderbroken.

1.2 Extra dingen die kinderen nodig hebben voor het begin van de kleuterschool

Kind krabbelt durch Turngerät
Vaak staat er al wat kindvriendelijke gymnastiek op de dagindeling in de peuterspeelzaal.

Oudere kinderen leren vaak al wat sportbeginselen op de kleuterschool. Voeg daarom sportuitrusting en sportschoenen en zwemkleding toe aan de checklist voor kleuterschooluitrusting – bij voorkeur in een praktische gymtas. Als je kind geen luiers meer nodig heeft, kun je die natuurlijk weglaten – evenals de melkmaaltijd. Ook beddengoed en pyjama’s worden overbodig als je kind overdag niet meer slaapt.

Vaak krijgt u van de crèche of het kinderdagverblijf een lijst met spullen die het kind wel of niet moet meenemen. Deze lijst kan eventueel dingen bevatten die in andere voorzieningen niet nodig zijn, zoals deze video laat zien:

2. Boskleuterscholen vereisen speciale kleutermateriaal

In een boskleuterschool zijn de kinderen in weer en wind buiten. Daarom moeten ze goed uitgerust zijn. De noodzakelijke uitrusting omvat hier

 • warm ondergoed (wol of functioneel ondergoed)
 • Regenjas en regenbroek
 • Wellingtons
 • Jas geschikt voor het seizoen
 • Lange broek geschikt voor het seizoen (ook in de zomer geen korte broek: gevaar voor teken!)
 • Buitenschoenen voor de zomer, winterlaarzen
 • Muts met oorbescherming voor de winter
 • Sjaal
 • Handschoenen
 • Handschoenen/broeken
 • Zitkussen
 • Voedingsmat
 • Drinkfles
 • Thermosfles
 • Voedselcontainer en lunchbox
 • Rugzak
 • Natte bescherming voor de rugzak

Deze instructies worden u echter ook uitgelegd door het personeel van de boskleuterschool. Omdat het concept heel anders is dan dat van andere kleuterscholen en je er om goede redenen voor kiest, heb je in ieder geval vooraf een adviesgesprek. Hier kun je alles vragen wat je in eerste instantie onduidelijk lijkt. 3.

3. deze tips moet je overwegen

zwei Jungs zeigen Flecken auf Händen und Kleidern nach dem Malen
Het is makkelijk om vies te worden op het kinderdagverblijf – maak duidelijk wat er met de was gebeurt
.

Als je bij de inschrijving van je kind een lijst krijgt met de benodigde spullen voor het kinderdagverblijf, neem die dan zorgvuldig door. Als iets onduidelijk is, vraag het dan vooraf. Dat voorkomt misverstanden. Typische vragen zijn bijvoorbeeld of het kinderdagverblijf handdoeken verstrekt en of de kleding ter plaatse wordt gewassen of dat u een stoffen zak voor vuile was aan de kapstok van uw kind moet hangen.

Het is handig als u alle spullen die van uw kind zijn, labelt met hun naam. Dit geldt voor de kleren, de rugzak, de broodtrommel en vooral de tandenborstel: kindertandenborstels lijken erg op elkaar, en als u de tandenborstel van iemand anders gebruikt, kan uw kind gaatjes krijgen. Door ze te labelen voorkomt u verwarring.

Tip: Als u meer dan één kind heeft, gebruik dan hun achternaam om ze te labelen, dan kunnen broertjes en zusjes ook het betreffende kledingstuk dragen.

Ga regelmatig zorgvuldig door de verkleedkleren van uw kinderen: In de loop der jaren zult u ze verschillende keren moeten vervangen. Ze worden te klein, gaan kapot of hebben vlekken die er niet uitgewassen kunnen worden. Zorg ervoor dat uw kind altijd een complete set heeft om zich in om te kleden – hij weet hoe snel kleren vies of nat worden.

Kind im Hochstühlchen trinkt aus Schnabeltasse
Of uw kind zijn eigen servies en bestek moet meenemen, hangt af van de kinderopvang
.

Let op de informatie van de kinderopvang over serviesgoed en drinkbekers of flesjes: Bij sommige kinderdagverblijven is het wenselijk dat de kinderen hun eigen spullen meenemen, bij andere niet. Sommige kinderdagverblijven vragen de kinderen ook om servetten of keukenrol mee te nemen.

Wees ook bereid om een recente foto van uw kind in te leveren: Sommige kinderdagverblijven hangen die aan de kapstok van het kind, andere richten een fotomuur in met de verjaardagen van de kinderen. In de meeste kleuterscholen vindt u wel ergens foto’s van de kinderen.

Gerelateerde berichten