Alles over het arbeidsverbod: zwangerschap en de bijzondere bescherming van de wet op de bescherming van het moederschap

Als een vrouw zwanger wordt, rijst vroeg of laat de vraag hoe lang zij mag werken en of er bepaalde regels in acht moeten worden genomen. Wij geven in onze gids een uitgebreid antwoord op …

Alles over het arbeidsverbod: zwangerschap en de bijzondere bescherming van de wet op de bescherming van het moederschap

beschäftigungsverbot ratgeber
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Zwangerschap
  4. »
  5. Tijdens de zwangerschap
  6. »
  7. Alles over het arbeidsverbod: zwangerschap en de bijzondere bescherming van de wet op de bescherming van het moederschap
Wat houdt het werkgelegenheidsverbod in?

Het werkverbod maakt deel uit van de Wet Bescherming Moederschap. Het is bedoeld om de gezondheid van de aanstaande moeder en haar kind te beschermen. Tegelijkertijd beschermt het werkverbod de zwangere vrouw tegen ontslag.

Hoe verkrijgt men het beroepsverbod?

Voor een individueel arbeidsverbod is een medisch attest nodig. Afhankelijk van het soort werk kan ook een gedeeltelijk arbeidsverbod worden overwogen.

Wie betaalt het loon tijdens het arbeidsverbod?

Voorlopig betaalt de werkgever nog het loon; als het zwangerschapsverlof ingaat, krijgt u geld van de ziekenfondsen. Na de bevalling heeft u de mogelijkheid om een ouderschapsuitkering te ontvangen.

Als een vrouw zwanger wordt, rijst vroeg of laat de vraag hoe lang zij mag werken en of er bepaalde regels in acht moeten worden genomen. Wij geven in onze gids een uitgebreid antwoord op uw vragen over het arbeidsverbod. Wij gaan met name in op de vragen wat de Wet Bescherming Moederschap inhoudt en op wie deze van toepassing is.

Maar we gaan ook in op de financiële kant, zodat u kunt nagaan wie de kosten tijdens uw afwezigheidsperiodes voor zijn rekening neemt. Verder leggen we uit in welke gevallen een arbeidsverbod eerder ingaat en of u tijdens uw voorgeschreven verlofperiode vakantie mag opnemen.

[button]Meer lezen over zwangerschapsbescherming en de rechten van zwangere vrouwen en aanstaande ouders[/button]

1. de wet op de bescherming van het moederschap heeft tot doel zwangere vrouwen en ongeboren kinderen te beschermen

beschäftigungsverbot mutterschutz
De Wet Bescherming Moederschap beschermt jou en je kind

De Wet Bescherming Moederschap (Mutterschutzgesetz, MuSchG) bevat tal van regelingen voor zwangere vrouwen. Met de invoering ervan wilde de federale regering de gezondheid van zwangere vrouwen beschermen. Anderzijds moet echter de individuele vrijheid behouden blijven en moeten zwangere vrouwen hun betaald werk kunnen voortzetten zolang dit redelijk is. De wet geldt echter niet voor iedereen.

De volgende beroepsgroepen zijn vrijgesteld van de Wet Bescherming Moederschap:

  • Zelfstandige
  • leden van bestuursorganen
  • Directeuren van vennootschappen of rechtspersonen
  • Huisvrouwen
  • Adoptiemoeders

Deze groepen personen vallen echter uitdrukkelijk onder de wet:

  • aanstaande moeders in een arbeidsverhouding (voltijdse en deeltijdse werknemers)
  • werknemers in de publieke sector die onder een collectieve arbeidsovereenkomst vallen
  • huishoudelijk personeel en thuiswerkers
  • binnen een beroepsopleidingsprogramma (moet gebaseerd zijn op een arbeidsovereenkomst)
  • in geval van arbeid die is vrijgesteld van sociale premies
Speciale regels:

Voor vrouwelijke militairen en ambtenaren gelden afzonderlijke regelingen. Deze zijn enerzijds verankerd in de moederschapsbeschermingsverordening voor vrouwelijke militairen en anderzijds in het ambtenarenrecht. De regels zijn echter vergelijkbaar met die van de Wet Bescherming Moederschap.

De Moederschapsbeschermingswet bevat een verbod op arbeid, maar wanneer dit van toepassing is, hangt af van verschillende randvoorwaarden. Ten minste gedurende de laatste zes weken voor de verwachte bevallingsdatum is werken tijdens de zwangerschap verboden volgens § 3 lid 2 MuSchG. Bij uitzondering kunt u, als u zich goed voelt, gedurende deze periode toch werken.
Ook als u al besloten hebt om door te werken, kunt u dit op elk moment herroepen. De redenen waarom u van gedachten verandert, hoeft u niet bekend te maken.
Het Bundesministerium für Familien, Senioren, Frauen und Jugend biedt geïnteresseerde jonge gezinnen nadere informatie in een speciaal opgestelde gids voor zwangerschapsbescherming.

Tip: Ontspan in de laatste weken voor de bevalling en maak er het beste van. Vooral in de eerste periode na de geboorte van uw kind zult u weinig vrije momenten hebben.

2 De arts beslist over het werkverbod tijdens de zwangerschap.

beschäftigungsverbot aerztliches attest
De arts geeft u een certificaat.

Niet alleen in de laatste fase kort voor de bevalling kan een arbeidsverbod worden opgelegd. Zodra het leven of de gezondheid van het kind of de moeder volgens § 3 lid 1 MuSchG in gevaar is, wordt door de huisarts een arbeidsverbod afgegeven. Er zijn vele redenen voor een dergelijk individueel werkverbod.
Mogelijke redenen zijn:

  • Zwangerschappen met een hoog risico
  • meerlingen
  • verhoogd risico op vroeggeboorte
  • ernstige rugpijn of langdurige misselijkheid
  • cervicale zwakte

Deze lijst is zeker niet volledig. Als een individueel werkverbod tijdens de zwangerschap wordt overwogen, wordt afhankelijk van de werkdruk en de klachten een gedeeltelijk werkverbod of een algemeen werkverbod opgelegd.
Er bestaat echter geen formulier voor een individueel werkverbod, omdat rekening moet worden gehouden met de bijzonderheden van het individuele geval.

Omdat de bescherming van de zwangerschap prioriteit heeft, moet de werkgever zich houden aan het arbeidsverbod. Hij kan echter een herziening van het certificaat vragen als hij twijfelt aan de juistheid ervan.
Als je tijdens je zwangerschap gedwongen wordt om een controle te ondergaan, ben je in ieder geval vrij om je arts te kiezen.

Als uw werkgever het arbeidsverbod niet naleeft, kunt u contact opnemen met de Arbeidsinspectie. Deze ziet toe op de naleving van de bepalingen van de Wet Bescherming Moederschap. Zo wordt bijvoorbeeld niet getolereerd dat u tijdens uw zwangerschap zware lasten moet tillen of stukwerk moet doen.
In dit verband is ook een arbeidsverbod wegens stress mogelijk.

Soorten dienstverbod Wat is in dit geval van toepassing?
Individueel beroepsverbod hangt af van de eigen risicofactoren, moet door een arts worden afgegeven in de vorm van een verklaring, komt overeen met een medisch beroepsverbod tijdens de zwangerschap
Gedeeltelijk beroepsverbod Geldt alleen voor bepaalde werkzaamheden, bijv. bij hoge werkdruk is er een werkverbod en een overplaatsing naar kantoor, in sommige gevallen is er een arbeidstijdverkorting tijdens de zwangerschap.
Algemeen werkverbod is in overeenstemming met de wettelijke voorschriften van de Wet Bescherming Moederschap (MuSchG) of afzonderlijke verordeningen, geldt ten minste voor de laatste zes weken voor de bevalling.
Beroepsverbod tijdens de zwangerschap Meestal relevant in kleuterscholen, verpleegkundige beroepen, ziekenhuizen, infectiegevaar moet worden vermeden, zwangere vrouwen moeten soms vroegtijdig stoppen met werken.

3. werkverbod of ziekteverlof tijdens de zwangerschap

beschäftigungsverbot waehrend der schwangerschaft
Het werkverbod tijdens de zwangerschap

Als je ziek wordt, wordt meestal een regulier ziekteverlof opgenomen. Deze procedure houdt in dat als je niet binnen zes weken weer aan het werk gaat, je een ziektewetuitkering ontvangt. De hoogte van het ziekengeld is lager dan uw reguliere arbeidsloon.

Als het te voorzien is dat u langere tijd afwezig zult zijn, kunt u dus overwegen uw arts te vragen om een arbeidsverbod af te geven. In dat geval ontvangt u uw gewone loon volledig.
Als u echter werkloos bent en een WW-uitkering I ontvangt, heeft het geen zin om nu al een arbeidsverbod te krijgen. U bent dan niet meer beschikbaar voor de arbeidsmarkt, dus de uitkering stopt. Een recht op een zwangerschapsuitkering blijft bestaan. Deze is echter vaak aanzienlijk lager dan de werkloosheidsuitkering.

4 De kosten worden in eerste instantie gedekt door de werkgever.

beschäftigungsverbot gehalt arbeistgeber
Tijdens een werkverbod betaalt de werkgever

Maak je geen zorgen over je baas. Dankzij het verzekeringsstelsel moet je werkgever je eerst het verschil tussen je gemiddelde loon plus zwangerschapsuitkering betalen. Tijdens een werkverbod kun je je loon op 100% berekenen.

Het gemiddelde loon is gebaseerd op de laatste 13 weken voordat je door de zwangerschap niet meer kunt werken. Wegens de arbeidsongeschiktheid wegens zwangerschap kan uw werkgever zich wenden tot het voor hem verantwoordelijke ziekenfonds. Daar heeft hij aanspraak op vergoeding van jouw arbeidsverzuim. Het arbeidsverbod is dus een last voor het ziekenfonds en niet voor de portemonnee van je werkgever.

De duur van de loondoorbetaling tijdens de zwangerschap hangt af van het individuele arbeidsverbod tijdens de zwangerschap. Bij een individueel werkverbod kan de duur aanzienlijk langer zijn dan bij een algemeen werkverbod. In ieder geval geldt de loondoorbetaling vanwege het werkverbod voor de periode van zes weken voor en acht weken na de geboorte van het kind.

Bij de geboorte van een gehandicapt kind wordt de periode na de geboorte automatisch verlengd tot twaalf weken. Daarnaast kan het werkverbod de borstvoedingsperiode omvatten als er sprake is van naweeën als gevolg van de bevalling. U heeft gedurende de gehele periode recht op loondoorbetaling.

5. Vakantierechten gaan niet verloren tijdens een arbeidsverbod.

beschäftigungsverbot urlaubsanspruch
U behoudt uw vakantierechten

Veel werknemers vrezen voor hun opgebouwde vakantierechten. Het verbod op arbeid tijdens de zwangerschap benadeelt u echter niet, zodat u ook na de zwangerschap aanspraak kunt maken op de vooraf verworven vakantierechten volgens het arbeidsrecht.
Dit geldt niet onbeperkt, maar u heeft de tijd.

Als u nog aanspraak kunt maken op resterend verlof en dit in de periode van het arbeidsverbod feitelijk zou aflopen, wordt de datum uitgesteld. Volgens § 17 van de MuSchG kunnen werknemers hun verlofaanspraak in het lopende jaar of in het volgende jaar opnemen.

Een klein voorbeeld maakt dit duidelijker:
Als u in 2016 slechts 15 van de 25 verlofdagen hebt opgenomen, zou dit resterende recht eigenlijk op 31 maart, of 31 mei 2017 zijn vervallen. Als uw arbeidsverbod echter in deze periode valt en u bijvoorbeeld pas op 03.11.2017 uw werk hervat, kunt u het resterende verlof van tien dagen in 2017 of in heel 2018 opnemen.

Tip:Ook tijdens uw zwangerschapsverlof verwerft u verdere verlofrechten. De arbeidstijd die u wegens zwangerschap mist, wordt meegeteld als reguliere arbeidstijd. Dit vloeit voort uit § 17 p. 1 van de Wet Bescherming Moederschap.

6. U bent beschermd tegen ontslag tijdens het werkverbod.

Om aanstaande moeders te beschermen heeft de wetgever geregeld dat ontslag tijdens de zwangerschap niet is toegestaan. De ontslagbescherming geldt gedurende de gehele zwangerschap. Bovendien is volgens § 9 MuSchG gedurende vier maanden na een bevalling geen ontslag mogelijk.
Hetzelfde geldt als u na de twaalfde week van de zwangerschap een miskraam heeft gehad.

Omgekeerd staat het een vrouw die een kind heeft gekregen vrij om te beslissen of zij haar werk wil hervatten. U hoeft geen opzegtermijnen in acht te nemen.

7 Bescherming of zelfbeschikkingsrecht – het werkverbod brengt ook risico’s met zich mee

In het algemeen zijn de Wet op de zwangerschapsbescherming en het daarmee samenhangende werkverbod niet bezwaarlijk. Maar als er een arbeidsverbod voor de opvoeder bestaat of als de mini-job niet meer kan worden uitgevoerd, zijn de betrokkenen meestal minder enthousiast. Hoewel er goede redenen zijn voor een werkverbod, zijn er ook enkele schaduwpunten.

  • Bescherming van de aanstaande moeder tegen gevaren op de werkplek
  • Het ongeboren kind wordt door het werkverbod beschermd bij een reguliere of een risicovolle zwangerschap
  • Zwangere vrouwen kunnen zich zonder stress voorbereiden op de komende bevalling
  • Het recht op zelfbeschikking wordt ondermijnd
  • Niet iedere aanstaande moeder heeft evenveel rust nodig
  • Verdere opleidingsmaatregelen kunnen worden uitgesteld

8. verdere lectuur over de bescherming van het moederschap en de rechten van zwangere vrouwen en aanstaande ouders

No products found.


No products found.


No products found.

Gerelateerde berichten