Neurodermitis: Wij laten u zien hoe u de huidziekte kunt herkennen en hoe u deze het beste kunt behandelen

Een droge, schilferige huid, jeuk, ernstige roodheid, soms ook tranend eczeem – dit zijn allemaal symptomen van neurodermitis. Veel kinderen en volwassenen lijden aan de ziekte. Maar hoe ontstaat neurodermitis en wat kun je eraan …

Neurodermitis: Wij laten u zien hoe u de huidziekte kunt herkennen en hoe u deze het beste kunt behandelen

Neurodermitis-Ratgeber
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Kinderen
  4. »
  5. Neurodermitis: Wij laten u zien hoe u de huidziekte kunt herkennen en hoe u deze het beste kunt behandelen
Wanneer begint neurodermitis?

Het is zeker niet zo dat de ziekte al in de kinderjaren moet optreden. Neurodermitis komt echter veel vaker voor bij kinderen en adolescenten dan bij volwassenen.

Waar komt de uitslag voor?

Meestal wordt de huid rood in de bochten van de elleboog, de achterkant van de knie, de nek en het gezicht. Bij sommige mensen is de huidontsteking slechts mild, terwijl anderen last hebben van een jeukende huid.

Houdt de psyche verband met de ziekte?

Veel kinderen die lijden aan neurodermitis laten hun gevoelens minder duidelijk zien. Hun innerlijke toestand wordt als het ware via de huid weerspiegeld.

Een droge, schilferige huid, jeuk, ernstige roodheid, soms ook tranend eczeem – dit zijn allemaal symptomen van neurodermitis. Veel kinderen en volwassenen lijden aan de ziekte. Maar hoe ontstaat neurodermitis en wat kun je eraan doen?

In onze gids nemen we de afzonderlijke symptomen onder de loep. U leert welke behandelingsmogelijkheden er zijn en welke factoren de ontwikkeling van de huidziekte bevorderen.

[button]Non-fictie boek over het onderwerp neurodermitis voor kinderen[/button]

1. de aanleg voor neurodermitis zit in de genen

Neurodermitis Baby
We dragen de aanleg al bij de geboorte in ons.

Hoe neurodermitis zich ontwikkelt is niet onomstotelijk opgehelderd. Wel kan worden aangenomen dat de genen een doorslaggevende rol spelen, aangezien de ziekte vaak meerdere malen binnen een familie voorkomt.

Het is echter geenszins zo dat de ziekte al in de kinderjaren moet optreden. Neurodermitis komt echter veel vaker voor bij kinderen en adolescenten dan bij volwassenen. Volgens een studie van het Robert Koch-Instituut over de gezondheid van kinderen en adolescenten in Duitsland heeft ongeveer 7 % van alle nieuw ingeschreven kinderen neurodermitis.

Op volwassen leeftijd neemt dit percentage verder af. Mensen die ooit als kind neurodermitis hebben gehad, zijn echter vatbaarder voor het terugkomen van de ziekte in de loop van hun leven.

Het is dus waarschijnlijk dat u de ziekte in de loop van uw leven verliest. In de leeftijdsgroep boven de 60 jaar is het percentage neurodermitispatiënten minder dan twee procent. Er is echter een risico op verschuiving.

Atopische dermatitis is nauw verbonden met voedsel- en pollenallergieën, die naast of in plaats van huidproblemen kunnen voorkomen.

2. de huiduitslag komt op verschillende plaatsen voor

De term neurodermitis:

Naast de algemeen bekende naam neurodermitis wordt de ontsteking die tot de huidziekten behoort ook atopisch eczeem of atopische dermatitis genoemd. Het mag echter niet worden verward met psoriasis, dat er visueel op lijkt.

Het is niet altijd gemakkelijk om de verschillende huidziekten van elkaar te onderscheiden. Bij sommige mensen is de huidontsteking slechts mild, terwijl anderen last hebben van een jeukende huid op vele delen van hun lichaam.
Typisch komt de roodheid van de huid voor op de volgende plaatsen:

  • Ellebogen
  • Achterkant van de knie
  • Hals en nek
  • Gezicht

Naast roodheid en jeuk zijn er ook open plekken en tranend eczeem die tijd nodig hebben om te genezen en steeds weer opengaan. Ondanks behandeling met een crème tegen neurodermitis kunnen de symptomen meestal niet volledig worden voorkomen.

Bij baby’s zijn atopische dermatitislaesies te vinden op bijna elk deel van het lichaam. Peuters klagen meestal over problemen op de ellebogen, de achterkant van de knieën en de binnenkant van de armen en benen. Bij volwassenen treden de huidveranderingen vaak op in het halsgebied.
Dit verschilt echter sterk van persoon tot persoon, zodat u hier geen generalisaties moet maken.

De huidziekte verloopt vaak in fasen. Fasen waarin de getroffen persoon zich beter voelt, worden gevolgd door perioden met extreme problemen.

3. stress vermijden om de symptomen te verminderen

Seborrhoisches Ekzem
Stress jezelf niet!

Hoewel het onderzoek naar de oorzaak nog gaande is, zijn er tal van situaties die het optreden van een acute neurodermitis-opflakkering in de hand werken. Als u of uw kinderen aan de huidziekte lijden, moet u die proberen te vermijden.
De volgende factoren hebben een belangrijke invloed op uw huidaandoening:

  • Veelvuldig wassen, wat leidt tot verdere uitdroging van de toch al gevoelige huidgebieden.
  • Bepaalde soorten pollen (de beste manier om erachter te komen op welke allergenen u positief reageert, is het laten uitvoeren van een allergietest).
  • Andere allergene stoffen uit schoonmaakmiddelen, detergenten of wasmiddelen.
  • Bijzonder koude dagen (de huid droogt gemakkelijk uit bij koud weer)
  • Warme dagen (op warme dagen zweet je helaas meer, wat kan leiden tot tranend eczeem)
  • Stress, angst en paniek of algemene psychologische spanning

Door de open plekken krijgen virussen, bacteriën en schimmels gemakkelijker vat op de huid. Zij gebruiken de zwakke punten in de huidstructuur om het organisme aan te tasten.

4. Niet alle therapieën zijn hetzelfde.

De oorzaken van de huidziekte neurodermitis zijn nog niet volledig bekend. Daarom verschillen ook de aangeboden therapiemethoden sterk van elkaar. Aangezien een algemene aanleg voor huidziekten al in de genetische make-up is vastgelegd, is het doel van de behandeling het verminderen of zelfs volledig verdwijnen van de symptomen.

Helaas bestaat er geen standaardtherapie die universeel helpt. U hebt echter de keuze tussen de klassieke medische therapiemethoden van de dermatoloog of u kunt uw toevlucht nemen tot alternatieve geneeswijzen.

4.1 Conventionele medische behandeling van neurodermitis

Neurodermitis Kopfhaut Creme
Vaak krijgt u cortisone voorgeschreven
.

De conventionele behandeling van atopische dermatitis berust voornamelijk op een therapie met cortisone-preparaten. Het werkzame bestanddeel van glucocorticoïden, dat wordt gebruikt in zalven en crèmes, heeft meestal snel effect. Helaas is het probleem met deze behandeling dat cortisonen niet permanent mogen worden gebruikt.
Enerzijds kan de huid dunner worden, wat bij moderne preparaten echter zelden voorkomt, en anderzijds kunnen de werkzame stoffen die erin zitten ongewenste huidveranderingen veroorzaken.

Zolang je een crème met cortisone gebruikt, heb je meestal geen problemen. Wat wel moeilijk is, is stoppen. Veel mensen klagen dat de uitslag na het stoppen veel erger terugkomt. De meeste artsen gaan daarom uit van een intervaltherapie waarbij de preparaten afwisselend worden gebruikt.

Omdat niet iedere patiënt cortisone verdraagt, is er het alternatief van calcineurineremmers. Vanwege de bijwerkingen worden deze alleen gebruikt bij patiënten die geen cortison bevattende crèmes kunnen verdragen.

Een nieuwe behandelmethode is UV-lichttherapie. Bij deze vorm werkt de arts met sterke lichtprikkels die leiden tot huidveroudering. Vanwege de vergelijkbare werking met sterk zonlicht wordt deze methode alleen in ernstige gevallen toegepast.
Kinderen mogen niet met UV-licht worden behandeld.

Let op: Zelfs als u al lange tijd geen huiduitslag meer heeft gehad, kan deze elk moment terugkomen. Om dit te voorkomen moet u uw huid regelmatig verzorgen met zowel vochtinbrengende als vette crèmes en stressvolle situaties zoveel mogelijk vermijden.

4.2 De zin van een alternatieve medische behandeling is een kwestie van houding

Neurodermitis Bilder Behandlung
Neem niets in dat kwaad kan.

Aangezien de conventionele geneeskunde geen bijzonder veelbelovende therapeutische benaderingen te bieden heeft, zoeken veel patiënten hun geluk bij alternatieve behandelaars. Helaas zijn er een paar zwarte schapen op dit gebied, voor wie geld belangrijker is dan uw gezondheid.

Als u besluit naar een alternatieve behandelaar te gaan, moet u openstaan voor methoden die nog niet medisch zijn onderzocht. Wees daarentegen voorzichtig. Neem geen middelen in zonder de doeltreffendheid ervan in twijfel te trekken.

Aangezien alternatieve behandelaars veel met het placebo-effect werken, kunnen soms verbluffende resultaten worden bereikt. Hetzelfde geldt echter voor iedereen die in de conventionele geneeskunde gelooft.

Tip: Gebruik het placebo-effect voor de behandeling van uw kind. Een positieve verwachtingshouding leidt tot betere resultaten, ongeacht de methode. Wees echter zelf voorzichtig en waakzaam en vraag kritisch (als uw kind er niet is).

5. belangrijke vragen en antwoorden -FAQ’s

Zijn er methoden om jeuk te verminderen?

U kunt werken met crèmes en zalven zodat de huid minder ruw wordt en beter van vet wordt voorzien. In het geval van een acute ontsteking moet u daarentegen waterige crèmes gebruiken. Kalmeer de jeuk korte tijd met een natte flanel. In de zomer helpt een korte koele douche.
De beste manier om de vervelende jeuk te bestrijden is echter afleiding. Vooral voor kinderen is het echter moeilijk om de huid niet nog meer te irriteren.

Moet ik mijn dieet veranderen als ik neurodermitis heb?

Als de huidziekte samengaat met een voedselallergie, moet u de producten natuurlijk vermijden. Doe echter niets zonder een allergietest.
Het is wel verstandig om smaakversterkers en conserveringsmiddelen, die in veel kant-en-klare producten zitten, te vermijden.

Houdt de psyche verband met de ziekte?

Veel kinderen die lijden aan neurodermitis laten hun gevoelens minder duidelijk zien. Hun innerlijke toestand wordt als het ware door hun huid weerspiegeld.

6. non-fictie boek over neurodermitis voor kinderen

No products found.

Gerelateerde berichten