De oorzaken van gedragsproblemen zijn divers en kunnen zelfs genetisch bepaald zijn.
Straf verergert vaak het probleem, zodat een toch al moeilijke relatie kan escaleren. Hoe u op uw kind kunt reageren, leest u hier.
Hoe eerder je opvallend gedrag opmerkt, hoe makkelijker het is om het onder controle te krijgen. Wees niet bang om hulp te zoeken.
Afhankelijk van de statistieken wordt elk vierde tot vijfde kind in Duitsland geacht gedragsproblemen te hebben. Maar wat betekent dit eigenlijk? Welke gedragsproblemen zijn er bij kinderen en hoe zijn ze te herkennen?
In onze gids gaan we in op de verschillende vormen. Je leert welke mogelijkheden je als ouders hebt om je kinderen te helpen.
Daarnaast bespreken we de gevolgen van onbehandelde gedragsproblemen en laten we zien in welke gevallen behandeling absoluut noodzakelijk is.
[button]Meer literatuur over dit onderwerp[/button]
Inhoudsopgave
1. buitensporige eisen leiden tot gedragsproblemen
Gedragsproblemen bij kinderen zijn vaak het gevolg van overbelasting door de eisen die aan hen worden gesteld. De oorzaken van overmatig gedrag liggen op verschillende terreinen en kunnen meestal niet duidelijk aan één bepaalde richting worden toegewezen.
De oorzaken liggen bijvoorbeeld in:
- genetische factoren
- niet erkende handicaps
- onvoldoende genezen ziekten
- ondervoeding
- gebrek aan aandacht van ouders en/of verzorgers
- eenzaamheid
- ontbrekende of vaak wisselende hechtingsfiguren
- traumatische ervaringen
gerechtvaardigd.
Deze lijst is geenszins volledig. Zij dient dan ook alleen om duidelijk te maken dat veel gedragsstoornissen terug te voeren zijn op meer dan één oorzaak.
Ook agressief en zeer dominant gedrag ten opzichte van het kind kan schadelijk zijn.
n als overbescherming van sommige helikopterouders.
Afwijzing van het kind heeft een blijvend effect op zijn ontwikkeling en kan leiden tot agressie en vele andere psychologische problemen. Evenzo verhindert te veel controle het kind zichzelf te ontwikkelen. Veel ouders beseffen vaak niet dat zij hun kind geen goed doen door het alle taken uit handen te nemen.
Veel voorkomende gevolgen zijn:
- laag gevoel van eigenwaarde
- gebrek aan zelfcontrole
- aanpassingsmoeilijkheden
- een zwakke of onbestaande bereidheid om te leren
Geestesziekten kunnen zich ook lichamelijk manifesteren. Terwijl nerveuze aandoeningen zoals nagelbijten of nachtelijke enuresis vaak kunnen worden opgelost met gesprekken in vertrouwde kring, moeten ouders zo snel mogelijk professionele hulp van buitenaf inroepen voor ernstige problemen zoals zelfverwondend gedrag.
2. gedragsproblemen bij kinderen – is het nog normaal?
Het begrip normaliteit is niet gemakkelijk te definiëren. Uiteindelijk kan elke stoornis worden geclassificeerd als een afwijking van het gedrag van een meerderheid van de kinderen. Elk kind zal echter in de loop van zijn of haar leven van tijd tot tijd opvallende kenmerken vertonen die het vermoeden van een psychische stoornis doen rijzen.
Maar wanneer is een kind gedragsmatig opvallend? Deze vraag kan uiteindelijk alleen worden beantwoord door het te vergelijken met het gedrag van andere kinderen van dezelfde leeftijd.
Elk kind heeft wel eens een slechte dag. Dit betekent niet meteen dat hij of zij depressief is. In de regel verandert de stemming echter vrij snel, zodat verdriet dat gedurende meerdere dagen of zelfs weken wordt ervaren een duidelijke aanwijzing is dat er psychische problemen op de schouders van het kind wegen.
Wanneer bepaalde symptomen opduiken, moet u echter goed opletten of het gedrag een uitzondering is of een permanent probleem wordt.
Dus
- Agressie
- onvolwassenheid
- extreme verlegenheid
- evenals sterke angsten
vormen een aanwijzing dat er corrigerende maatregelen nodig zijn.
Tip: Frequent of terugkerend onaangepast gedrag is een aanwijzing voor een sociale of emotionele stoornis.
Met behulp van een observatieblad kunt u aantekeningen maken om stoornissen als ADHD of autisme in een vroeg stadium uit te sluiten.
3. in een vroeg stadium hulp zoeken
Veel ouders denken dat gedragsproblemen bij kinderen te wijten zijn aan een gebrekkige of verkeerde opvoeding. Zeker, er zijn vormen van gedragsstoornissen waarbij de opvoeding een rol speelt. Dit is echter lang niet altijd het geval en daarom moet je als ouder niet aarzelen om hulp te zoeken bij professionals.
De volgende instellingen bieden u hulp bij het ophelderen van eventuele vragen over de gezondheid van uw kind:
- Kinderartsen
- Bureaus voor jeugdzorg
- Centra voor gezinsadvies
- Kinder- en jeugdpsychologen
Als tijdens een bezoek aan een psycholoog of kinderarts gedragsstoornissen worden vastgesteld, kan gedragstherapie helpen om deze onder controle te krijgen.
Bijernstige persoonlijkheidsstoornissen is ook psychotherapie met medicatie mogelijk. Dit treft echter slechts zeer weinig kinderen en adolescenten, dus ouders moeten niet bang zijn om advies in te winnen bij een geschikte bron.
4. reacties op onaangepast gedrag
Het is niet zo gemakkelijk om juist te reageren als je eigen kind zich plotseling vreemd en ongewoon gedraagt.
Een paar regels die je in een moeilijke situatie kunt volgen, moeten je echter helpen om de situatie te ontspannen:
- Vermijd straffen en uitschelden: Dwang leidt in de regel tot een verdere escalatie van de situatie.
- Toon begrip: Zodra uw kind voelt dat u de tijd neemt en reageert op zijn gevoelens, zult u merken dat er een opening ontstaat. Afhankelijk van hoe gespannen de relatie al is, kan dit veel tijd en geduld kosten.
- Blijf kalm: Ook al is het moeilijk, hoe minder u zich boos laat maken, hoe eerder kinderen het verlangen verliezen om u tegen de muur te drijven. Je haalt zo letterlijk de wind uit de zeilen van je kind, omdat het echte doel niet meer bereikt kan worden.
- Zelfvertrouwen opbouwen: Kinderen moeten leren open en zelfverzekerd door de wereld te gaan. Wees zelf een rolmodel en toon zo min mogelijk angst tegenover uw kinderen. Help je kind met taken als dat nodig is. Maar als u merkt dat het zonder uw hulp lukt, laat uw kind dan actief worden zodat het een gevoel van prestatie heeft.
5 Verder lezen over het onderwerp
No products found.
No products found.
No products found.