Jodium, fluoride, foliumzuur en vitamine D kunnen bij een tekort leiden tot ontwikkelingsstoornissen en misvormingen.
Zowel medische deskundigen als Stiftung Warentest waarschuwen duidelijk tegen allround suppletie, omdat de inhoudelijke dosering niet nauwkeurig is getest.
Als u let op een evenwichtige voeding, krijgt uw kind alles binnen wat het nodig heeft.
Alle ouders geven om de gezondheid van hun kinderen. Naast een liefdevolle en zorgzame opvoeding is een gezonde voeding natuurlijk ook van groot belang voor de ontwikkeling van het kind. De hoeveelheid voedsel is minder belangrijk dan de kwaliteit ervan: Belangrijke voedingsstoffen zoals vitamine A, C, D, E, ijzer en calcium zijn voldoende aanwezig in veel groenten en fruit en in dierlijke producten. Maar helaas behoren spinazie, boerenkool en sommige soorten fruit tot de voedingsmiddelen die kinderen niet graag eten. Hoe garandeer je dan dat het kind voldoende essentiële vitaminen en mineralen binnenkrijgt ondanks bepaalde aversies voor gezond voedsel?
In dit artikel bespreken we vitaminen voor kinderen en leggen we uit welke bijzonder belangrijk zijn en of u ze eventueel moet aanvullen met tabletten of speciale sappen. Bovendien geven we tips over hoe u de onbeminde groenten toch smakelijk kunt maken voor uw kinderen.
[button]Boeken voor gezonde kindervoeding[/button]
Inhoudsopgave
1.welke vitaminen zijn bijzonder belangrijk voor kinderen?

Omdat niet alle ouders professioneel met voeding bezig zijn, ontstaat al snel veel onduidelijkheid over de vele vitamines, mineralen, sporenelementen, pre- en probiotica en secundaire plantaardige stoffen. Hoeveel van wat hebben we nodig? Welke voedingsstoffen krijgen we voldoende met de voeding binnen en welke niet? En welke vitamines hebben kinderen nodig?
Algemene informatie is beschikbaar op de website van het federale ministerie van Voeding en Landbouw. Als u echter gedetailleerde informatie over specifieke voedingsstoffen wenst, bijvoorbeeld omdat uw kind een stofwisselingsziekte of een enzymtekort heeft, kunt u zich bijvoorbeeld op vitamindoctor.com uitgebreid informeren over bekende en minder bekende micronutriënten en sporenelementen.
Met een evenwichtige voeding met veel fruit, groenten, volkorenproducten en noten krijgen de meeste kinderen de belangrijkste voedingsstoffen optimaal binnen. Uitzonderingen zijn de volgende stoffen: jodium, fluoride, foliumzuur en vitamine D. Zwangere vrouwen moeten bijzondere aandacht besteden aan deze vitaminen en mineralen, omdat een gebrek daaraan ontwikkelingsstoornissen en misvormingen bij het kind kan veroorzaken. Veel tafelzouten bevatten daarom al jodium en fluoride, zodat bij gebruik van deze zouten al in de behoefte is voorzien. Ouders wordt aangeraden hun baby’s daarnaast foliumzuur en vitamine D3 te geven en met hun kleine kinderen veel tijd in de natuur door te brengen, zodat de zon helpt bij de aanmaak van de vitamine.
1.1 Artsen adviseren vitamine D-suppletie
Vooral in de winter moet men denken aan een aanvulling met vitamine D3-tabletten of -druppels, omdat de invalshoek van de zon te zwak is om ons in Duitsland voldoende van deze noodzakelijke vitamine te geven. Vermoeidheid, lusteloosheid, frequente ziekte, slechtere wondgenezing – desymptomen van een vitamine D-tekort zijn meestal weinig specifiek. Daarom kan alleen een bloedonderzoek nauwkeurig aangeven of er al dan niet sprake is van een tekort.
Let op: suppletie van geïsoleerde vitamines moet altijd vooraf met de kinderarts worden besproken! Veel preparaten die u in dm winkels of apotheken kunt krijgen zijn veel te hoog gedoseerd. Een overdosis van bepaalde vitamines kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen.
1.2 Ook vitamine B12-suppletie kan worden aanbevolen.
Ook deze vitamine is vaak onvoldoende aanwezig in ons lichaam. In tegenstelling tot veel andere voedingsstoffen komt zij niet voor in planten of dierlijk vlees, maar wordt zij geproduceerd door bacteriën die in de darm leven. Slachtafval van runderen, zoals lever of nieren, is bijzonder rijk aan vitamine B12. Aangezien de meeste kinderen en zelfs veel volwassenen lever of nier niet erg op prijs stellen op hun bord, kan suppletie met B12-supplementen worden overwogen. Een alternatief is leverworst, die niet zo erg smaakt als het eigenlijke orgaan, maar toch vrij veel vitamine B12 bevat. Geef uw kind regelmatig een brood met leverworst mee naar de kleuterschool of school en de behoefte moet worden gedekt met extra consumptie van melk en eieren. De lever slaat vitamine B12 lang op.
2. veel helpt niet – medische deskundigen waarschuwen voor vitaminepreparaten voor kinderen
Zoals veel trends komt de toegenomen belangstelling van jonge ouders voor voedingssupplementen voor kinderen uit de VS. Daar krijgt naar schatting elk derde kind van 2 jaar tot jongvolwassenheid supplementen. Of het nu gaat om bruistabletten of zoete geleibeertjes – ook in Duitsland groeit de markt voor voedingssupplementen voortdurend en hebben ouders de dringende behoefte om bijvoorbeeld een multivitaminetablet aan het ontbijt van hun peuter toe te voegen. Vooral kinderen vanaf 2 of 3 jaar, die al naar de kleuterschool gaan, nemen vaak verkoudheden en kleine infecties mee naar huis, dus een vitaminesap of -poeder, dat het immuunsysteem en de afweer moet versterken, lijkt een goed idee en een belangrijke maatregel.
Zowel medische deskundigen als de Stiftung Warentest waarschuwen echter duidelijk tegen allround suppletie, vooral als dat eigenlijk zonder enige reden gebeurt. Aangezien voedingssupplementen, in tegenstelling tot geneesmiddelen, niet uitvoerig worden getest door laboratoria en wetenschappers, is er vaak een groot verschil tussen de inhoud van de preparaten en de werkelijke ingrediënten: Hier is een lagere dosering dan vermeld veel minder schadelijk dan een te hoge. Van de 23 voor kinderen geteste vitamines kregen er slechts 5 een beperkte aanbeveling – alle andere, waaronder het bekende Sanostol, waren gewoonweg ongeschikt. In het begeleidende artikel spreekt Stiftung Warentest zich duidelijk uit tegen ongeïnformeerde toevoeging van voedingssupplementen.
3. natuurlijke vitaminen voor kinderen zijn ook verkrijgbaar in uw groente- en fruitafdeling

Kinderen halen voldoende ijzer, vitamine K en omega-3 vetzuren uit hun voeding. Het voordeel van plantaardige en dierlijke vitamines boven kunstmatige supplementen is gemakkelijk te verklaren. Omdat vitaminen en mineralen in geïsoleerde vorm slecht door het lichaam worden opgenomen, raden voedingsdeskundigen en artsen aan ze uit de voeding te halen. Wie een appel eet, krijgt niet alleen vitamine C binnen, maar ook vitamine A, foliumzuur, kalium, water en vezels, die allemaal de opname en bruikbaarheid van de vitamine optimaliseren.
Zelfs als uw kind zijn neus ophaalt voor vis, zijn er maar weinig die de populaire vissticks minachten , zodat uw kind zeker de belangrijke omega-3-vetzuren binnenkrijgt. IJzer zit in vlees en vis, maar ook in volkorenproducten en natuurlijk in spinazie, die ook de belangrijke vitamine K bevat.
Tip: U kunt de groene bladgroenten ook verstoppen in heerlijke smoothies en de smaak ervan maskeren met bananen en mango’s of het favoriete fruit van uw kind. Met een rietje en een leuke beker smaakt het sap dubbel zo lekker.

Vitamine E-capsules of een magnesiumpoeder zijn ook meestal overbodig, want volkorenproducten en noten dekken hun behoeften. De al genoemde leverworst gaat ook goed op een volkorenbrood en veel kinderen zijn blij met een appel en een paar noten en sultana’s in hun broodtrommel. Een andere tip die helpt, vooral bij wat kieskeurige kinderen, is na te gaan wat kinderen niet lekker vinden aan een bepaalde vrucht of groente: is het de smaak? Die kan worden gemaskeerd door andere ingrediënten toe te voegen of verstopt in sauzen of stoofschotels. Is het de consistentie? Die verandert bij bepaalde bereidingswijzen. Samen met uw kind koken kan ook belangstelling wekken voor bepaalde ingrediënten die voorheen misschien alleen kritisch werden bekeken.