Een allergie kan duidelijk worden vastgesteld met behulp van een allergietest.
De meest gebruikelijke behandelmethode is hyposensibilisatie, die het lichaam leert een overreactie te vermijden.
In het ergste geval kan hooikoorts bij uw kind astma veroorzaken.
De vogels fluiten, de natuur ontwaakt en het wordt eindelijk weer warm buiten. Wat voor veel mensen fijn is en voor een positieve stemming zorgt, is voor mensen met een allergie een tweesnijdend zwaard.
Natuurlijk kijken veel hooikoortspatiënten uit naar de lente, maar helaas bederft de allergie voor veel lijders een groot deel van de zomertijd. Toch neemt het aantal allergiepatiënten gestaag toe. Volgens een studie van het Robert Koch Institute heeft 9,1% van alle kinderen en adolescenten last van hooikoorts.
Maar wat is hooikoorts eigenlijk? Hoe wordt de diagnose gesteld en welke behandeling bestaat er?
In onze gids over pollenallergie leest u hoe u kunt zien of u aan hooikoorts lijdt. We leggen de verschillende symptomen uit en wat de oorzaak ervan is. We vertellen u welke behandelingsmethoden beschikbaar zijn en welke nieuwe methoden de laatste jaren zijn opgedoken.
Daarnaast gaan we in op hoe u zo voorzichtig mogelijk de zomer door kunt komen zonder naar de dokter te hoeven.
[button]Meer literatuur over het onderwerp[/button]
Inhoudsopgave
1. symptomen herkennen en correct interpreteren
.Op het eerste gezicht verwarren veel mensen die last hebben van hooikoorts (pollinose) de symptomen van hooikoorts met die van een verkoudheid. Dat is niet verwonderlijk, want de symptomen lijken sterk op elkaar.
De meeste allergiepatiënten hebben last van een loopneus, niesaanvallen en waterige en jeukende ogen. Sommigen hebben jeuk en krabben in de keel en keelholte, zodat de verkoudheidsverschijnselen bijna compleet zijn. Bovendien veroorzaakt hooikoorts een niet te onderschatten vermoeidheid.
Als deze symptomen in de lente of de zomer optreden, kunt u vermoeden dat het om een allergie gaat. Voor een definitieve diagnose moet u echter een allergietest laten doen.
Die kunt u soms bij uw huisarts laten doen, en anders bij dermatologen en allergologen.
1.1 Procedure allergietest – zo wordt de sterkte van de allergische reactie bepaald
De provocatietest:
Bij een dergelijke test worden allergiepatiënten specifiek blootgesteld aan bepaalde pollen. Daarmee kan een allergie ondubbelzinnig worden aangetoond. Problematisch is echter dat de testprocedure zeer tijdrovend is, slechts op enkele plaatsen in Duitsland wordt uitgevoerd en een risico vormt voor mensen met een ernstige allergie.
Er zijn verschillende allergietests die op zichzelf geen 100% zekerheid geven, maar samen zeer betrouwbare resultaten opleveren. Daarom moet altijd meer dan één testprocedure worden gebruikt om eventueel verschillende resultaten met elkaar te kunnen vergelijken.
De volgende testprocedures zijn mogelijk:
- Priktest
- Intracutane test
- Epicutane test
- Foto patch test
- Wrijftest
- Bloedtest
- Provocatietests
Om na te gaan of er sprake is van een allergie wordt een anamnesegesprek gevoerd. Daarna volgt een huidtest en een laboratoriumonderzoek van het bloed. De synopsis geeft een vrij duidelijk beeld voor welke pollen u allergisch bent.
1.2 De gemeenschappelijke testmethode kort uitgelegd
De priktest wordt het meest gebruikt als huidallergietest. Bij deze procedure snijdt degene die de test uitvoert lichtjes in je huid op de onderarm. Door mogelijke allergenen te strooien, wordt een reactie van de huid uitgelokt.
Hoe groter de roodheid, hoe sterker uw reactie op de stof in kwestie. Om ervoor te zorgen dat de allergietest bruikbare resultaten oplevert, worden een positieve en een negatieve controle met respectievelijk histamine en een zoutoplossing gebruikt.
De evaluatie van de allergietest kan direct worden uitgevoerd. De gehele test duurt ongeveer 20 minuten. Binnen enkele minuten treedt een roodheid op. Het probleem met deze testprocedure is echter dat de intensiteit slechts slecht kan worden bepaald. Het hangt af van een goede beoordeling op het oog.
Bij een laboratoriumonderzoek van uw bloed bepaalt de IgE-waarde (immunoglobuline E) de gevoeligheid voor allergie. Dit betekent echter niet noodzakelijk dat u allergisch bent voor een bepaalde stof. Wel is er een verhoogd risico omdat er antistoffen zijn gevormd om deze stoffen af te weren.
Door een bloedtest te combineren met een huidtest kan heel gemakkelijk worden vastgesteld voor welke pollen u allergisch bent.
2. hooikoorts kan astma uitlokken
Helaas neemt het aantal allergieën in Duitsland en vele andere geïndustrialiseerde landen al jaren gestaag toe. Een veronderstelling van onderzoekers is dat het afweersysteem van het lichaam weinig te doen heeft en daarom stoffen afweert die eigenlijk onschadelijk zijn.
Een allergie is uiteindelijk een overreactie van het afweersysteem van het lichaam. De eigenlijk ongevaarlijke pollen van bomen, struiken en grassen worden als een aanval aangemerkt. Het lichaam reageert daarop en vormt afweercellen om de indringers weg te houden.
Opdat het stuifmeel het lichaam weer kan verlaten en geen schade kan aanrichten, gaat de neus lopen, gaan de ogen tranen en raken de slijmvliezen geïrriteerd. Wie langdurig of zeer ernstig aan ontsteking van de slijmvliezen (rhinitis) lijdt, moet dringend een behandeling overwegen.
Hoe meer allergieën er zijn en hoe erger de symptomen zijn, hoe groter de kans op een zogenaamde verdieping. Hierbij krijgen patiënten met een allergie ademhalingsmoeilijkheden die tot astma kunnen leiden als ze niet worden behandeld.
Tip: Hoe eerder u handelt, hoe beter de allergie kan worden bestreden. Bovendien neemt de kans toe dat er geen verdere allergie optreedt en dat secundaire ziekten zoals astma worden voorkomen.
3. pollen vliegen bijna het hele jaar door
Het aantal pollen blijft niet beperkt tot enkele maanden, maar strekt zich uit over een groot deel van het jaar. Als u alleen allergisch bent voor hazelaar- of berkenstuifmeel, is het ergste al in mei voorbij. Bent u daarentegen ook allergisch voor graspollen, dan loopt het pollenseizoen door tot in september.
In onze pollenkalender hebben wij een lijst opgenomen van veel voorkomende pollensoorten met de respectievelijke tijdstippen van stuifmeelvlucht:
Stuifmeelsoort | Mogelijk aantal pollen | Hoofdbloei (slechtste tijd) |
---|---|---|
Els | Eind december tot half juni | Februari en maart |
Hazelaar | Half december tot half mei | Half februari tot eind maart |
Berk | Februari tot augustus | slechts twee weken in april |
Beuk | Maart tot juni | april |
Grassen (vroege en late bloeiers) | April tot oktober | Mei tot augustus |
Bijvoet | Mei tot oktober | Juli en augustus |
Tarwe | April tot augustus | Mei en juni |
Rogge | april tot augustus | in juni |
Ragweed | Juli tot oktober | augustus en september |
Brandnetel | April tot november | Half juni tot begin september |
Wilg | Februari tot juni | Eind maart tot begin mei |
Het aantal pollen varieert echter van jaar tot jaar. Soms beginnen de bomen en struiken wat eerder te bloeien, soms duurt het wat langer. Dit hangt vooral af van de weersomstandigheden. Woont u bijvoorbeeld in het zuiden van Duitsland of in warmere streken zoals Freiburg of Keulen, dan begint het stuifmeel iets eerder.
In hoger gelegen streken beginnen bomen en struiken pas een paar weken later te pollen, zodat u wat rust heeft met uw allergieën. Zolang je maar een lichte allergie hebt, is alleen de hoofdbloeiperiode van de planten een probleem voor je.
Tijdens de periode voor en na de bloei is de concentratie stuifmeel in de lucht relatief laag. Daarom is het onwaarschijnlijk dat uw lichaam door kleine hoeveelheden op scherp wordt gezet.
4. het probleem van kruisallergie
Zogenaamde kruisallergieën zijn ook een probleem voor veel allergiepatiënten. Meestal hebben verschillende soorten pollen een vergelijkbare structuur, zodat het lichaam tegen al deze stoffen afweercellen opbouwt. Naast pollen worden echter ook verschillende voedingsmiddelen als bedreigend aangemerkt. Bekende kruisallergieën zijn de volgende:
- Berken-, hazelaar- en elzenpollen: Noten, steenvruchten, rauwe aardappelen en selderij.
- Graan- en graspollen: Tomaten, bepaalde soorten meel
- Ragweed: courgettes, komkommer en meloen
- Bijvoet: selderij, wortelen en mango’s
In de meeste gevallen treden de symptomen echter alleen op als het voedsel rauw wordt gegeten. Wie in de winter groenten stoomt of een apfelstrudel maakt, heeft zelden problemen. Voorzichtigheid is echter geboden met noten en meel.
Onderzoekers gaan ervan uit dat veel mensen een aangeboren gevoeligheid hebben voor allergenen. Mensen die gevoelig zijn voor pollen zijn meestal gevoeliger voor huidziekten zoals neurodermitis of eczeem.
5. mogelijkheden van behandeling
De belangrijkste behandeling van hooikoorts is hyposensibilisatie. Bij deze methode wordt u in kleine doses blootgesteld aan de allergenen waarvoor u allergisch bent. Dit gebeurt onder medisch toezicht om ervoor te zorgen dat er geen anafylactische shock optreedt.
Aangezien de gebruikte concentraties uiterst laag zijn, is het de bedoeling het lichaam aan deze stoffen te laten wennen. Het doel van de behandeling is dat de lichaamseigen afweer niet meer reageert op de onschadelijke stoffen.
Helaas duurt een behandeling met hyposensibilisatie drie tot zes jaar. Na een jaar worden echter vaak al aanzienlijke verbeteringen geconstateerd. Door de dosis voortdurend te verhogen, ontstaat een gewenning aan de allergieveroorzakende stoffen. De extreme vorming van antilichamen wordt door de langdurige therapie verminderd.
Naast de klassieke behandeling met medische middelen behandelen veel natuurgeneeskundigen allergieën. Zij nemen vaak hun toevlucht tot bioresonantietherapie, die werkt met minimale elektrische prikkels. Er zijn echter nog geen studies die de doeltreffendheid van deze methode bewijzen.
6. hoe u zich het best kunt beschermen tegen hooikoorts
Als je last hebt van hooikoorts, kun je natuurlijk je toevlucht nemen tot beproefde hooikoortsmiddelen. De volgende hooikoortsmiddelen helpen de symptomen te verlichten:
- Een antihistaminicum, ook wel anti-allergiemiddel genoemd
- Allergie neussprays (maar zorg ervoor dat ze goed worden verdragen)
- anti-allergische oogdruppels
De verschillende antihistaminica werken door de histaminereceptoren te blokkeren. De medicijnen van de eerste generatie gaven mensen vaak een erg moe en vermoeid gevoel. Moderne hooikoortsmedicijnen hebben deze effecten echter zelden.
Als u echter merkt dat u zich door het innemen ervan moe voelt, kunt u het beste van medicatie veranderen. Hoewel het werkingsmechanisme vergelijkbaar is, zijn er verschillen tussen de verschillende middelen die verantwoordelijk kunnen zijn voor slaperigheid.
Naast het innemen van een anti-allergiemedicijn zijn er echter enkele dingen die het leven van allergiepatiënten gemakkelijker maken:
- Op het platteland ’s avonds ventileren, in de stad ’s morgens.
- Houd de ramen zoveel mogelijk gesloten
- Vervang het beddengoed regelmatig (elke week)
- Laat geen kleren die u al gedragen hebt in de slaapkamer liggen
- Stofzuig en dweil regelmatig om de hoeveelheid pollen te verminderen (vooral in de slaapkamer).
- Droog uw kleding niet buiten, want in natte kleding kunnen pollen blijven hangen.
- U kunt het beste sporten kort nadat het geregend heeft.
7. verdere literatuur over het onderwerp
No products found.