Zwangerschapsrinitis: oorzaken en duur

[knop]Geschikte neusspray kopen[/knop] De meeste vrouwen hebben tijdens hun zwangerschap te maken met meer of minder uitgesproken zwangerschapsklachten. Zwangerschapsneusontsteking is een verhoudingsgewijs veel voorkomend symptoom. Maar waar komt een zwangerschapsverkoudheid vandaan en wat is de …

Zwangerschapsrinitis: oorzaken en duur

Schwangere Frau mit Schnupfen
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Zwangerschap
 4. »
 5. Tijdens de zwangerschap
 6. »
 7. Zwangerschapsrinitis: oorzaken en duur
Waarom krijgen sommige vrouwen zwangerschapsrinitis?

De oorzaken van zwangerschapsrinitis zijn nog niet duidelijk verklaard. Wetenschappers gaan er echter van uit dat hormonen in de eerste plaats verantwoordelijk zijn voor de zwelling van het neusslijmvlies.

Hoe herken je een verkoudheid tijdens de zwangerschap?

De symptomen van zwangerschapsrinitis verschillen soms sterk van die van een verkoudheid of griep. Het belangrijkste symptoom is een verstopte neus, hoewel keelpijn meestal niet optreedt.

Hoe wordt de rhinitis behandeld?

U moet een arts raadplegen om de symptomen te verduidelijken. Vermijd zoveel mogelijk medicatie en gebruik in plaats daarvan homeopathie.

[knop]Geschikte neusspray kopen[/knop]

De meeste vrouwen hebben tijdens hun zwangerschap te maken met meer of minder uitgesproken zwangerschapsklachten. Zwangerschapsneusontsteking is een verhoudingsgewijs veel voorkomend symptoom. Maar waar komt een zwangerschapsverkoudheid vandaan en wat is de beste manier om het te behandelen?

In dit artikel willen we uitleggen wat zwangerschapsrinitis inhoudt. We gaan in op de oorzaken en de klassieke symptomen. Vervolgens geven we tips over welke huismiddeltjes het beste helpen en illustreren we waarom je medicatie zoveel mogelijk moet vermijden.

1. zwangerschapsrinitis wordt veroorzaakt door hormonen

Misselijkheid en braken in de zwangerschap

In een recente studie hebben wetenschappers vastgesteld dat vrouwen die in de vroege zwangerschap last hebben van misselijkheid en braken veel minder kans hebben op een miskraam. Dit komt waarschijnlijk door een hoge concentratie van het zwangerschapshormoon hCG.

Zwangerschapsruis komt voor bij ongeveer 30 % van alle zwangere vrouwen. Daarmee is het een van de meest voorkomende zwangerschapsklachten. In tegenstelling tot een verkoudheid wordt een zwangerschapsrinitis echter niet uitgelokt door virussen.

In de zoektocht naar oorzaken hebben wetenschappers nog geen duidelijke verklaring voor de symptomen gevonden. Wel zijn ze het erover eens dat zwangerschapsrinitis vooral wordt veroorzaakt door een veranderde oestrogeenspiegel.

Oestrogenen zijn vrouwelijke hormonen en worden geproduceerd in de eierstokken, de placenta en de bijnierschors. Ze spelen een belangrijke rol bij het regelen van de menstruatiecyclus en dus bij de zwangerschap. Door de zwangerschap stijgt het oestrogeenniveau aanzienlijk en bereikt het zijn hoogtepunt aan het einde van de zwangerschap.

Oestrogeen zorgt er in de eerste plaats voor dat het baarmoederslijmvlies goed van bloed wordt voorzien. Deze eigenschap verhoogt echter ook de bloedtoevoer naar de vaten in het neusslijmvlies. Hierdoor zwelt het slijmvlies op, met als gevolg een verstopte neus.

Let op: Ook stress en zware inspanning kunnen zwangerschapsneusontsteking uitlokken. Zorg er daarom voor dat u zich regelmatig ontspant.

Het belangrijkste symptoom is een verstopte neus.

Man ist durch Schnarchen der schwangeren Frau genervt
Als gevolg van een verstopte neus komt snurken vaker voor.

Zwangerschapsrinitis is meestal chronisch. Dit betekent dat de symptomen de hele zwangerschap kunnen vergezellen. Hoewel de symptomen bij de meeste vrouwen rond de tweede maand van de zwangerschap verschijnen, is het goed mogelijk dat de rhinitis bij andere zwangere vrouwen pas aan het einde van de zwangerschap optreedt. Normaal gesproken verdwijnen de symptomen echter vanzelf enkele dagen na de bevalling.

Zwangerschapsrinitis produceert geen afscheidingen, zodat de neus niet loopt. Omdat de neus echter voortdurend verstopt is, blijven de patiënten ’s nachts wakker of kunnen ze zelfs moeilijk slapen. Afgezien van de onaangename symptomen is zwangerschapsrinitis niet besmettelijk of gevaarlijk.

Hoewel sommige symptomen sterk op elkaar kunnen lijken, zijn er enkele belangrijke verschillen tussen een zwangerschapsverkoudheid en een gewone verkoudheid. In de volgende tabel willen wij u daarop wijzen.

Ziekte Symptomen veroorzaakt door:
Zwangerschapsrinitis
 • verstopte neus
 • gezwollen neusslijmvlies
 • neusbloedingen
 • ademhalingsproblemen
 • Snurken / onrustige slaap
 • Hoofdpijn
 • vermoeidheid
Gewijzigde oestrogeenspiegel
verkoudheid
 • verstopte en/of loopneus
 • keelpijn
 • hoest/irriterende hoest
 • hoofdpijn en pijnlijke ledematen
 • algemeen gevoel van ziekte
 • Koorts
 • Sinusitis
Virussen

Als een zwangere vrouw ook aan een allergie lijdt, kan dit bovendien leiden tot een verergering van de klachten. Bovendien lijken de klachten meestal sterk op elkaar.

3. bij klachten moet een arts worden geraadpleegd

schwangere Frau beim Arzt
Om een geschikte behandelmethode te vinden, moeten zwangere vrouwen bij klachten altijd een arts raadplegen.

Degezondheid van moeder en kind moet tijdens de zwangerschap altijd voorop staan. Daarom moet je voor de zekerheid een arts raadplegen als de klachten langere tijd aanhouden of na verloop van tijd verergeren.

Het isbelangrijk om eerst een verkoudheid of allergische rhinitis uit te sluiten. Pas als de arts de diagnose zwangerschapsrinitis heeft gesteld, kan met de juiste behandeling worden begonnen.

Een verstopte neus wordt meestal behandeld met een geschikte neusspray. Deze bevatten het actieve bestanddeel xylometazoline, dat de slijmvliezen doet opzwellen. Deze producten zijn echter niet geschikt voor zwangere vrouwen. Daarom is het beter om neusdruppels of neussprays te gebruiken die zeewater of hyaluronzuur bevatten.

Als de symptomen niet verminderen of ernstiger worden, moet de behandelende arts beslissen welke verdere maatregelen kunnen worden genomen.

Voorzichtig: Veel geneesmiddelen bevatten stoffen die in het ergste geval de ontwikkeling van de baby schaden.

In deze video kunt u zien in hoeverre medicijnen tijdens de zwangerschap kunnen worden gebruikt:

4. vertrouw op huis- en natuurlijke middelen voor de behandeling

junge, schwangere Frau in einem Park
Een wandeling in de frisse lucht kan de symptomen van zwangerschapsrinitis aanzienlijk verlichten
.

Zoals eerder gezegd, als je een zwangerschapsneusontsteking hebt, kun je beter je toevlucht nemen tot natuurlijke remedies om je baby niet in gevaar te brengen. U kunt ook speciale neusdouches gebruiken om uw verstopte neus te bevochtigen. Het is ook belangrijk dat u de luchtvochtigheid in leefruimtes verhoogt.

Maar niet alleen homeopathische middelen, zoals neussprays of bolletjes, kunnen helpen bij een zwangerschapsverkoudheid. Er zijn veel andere maatregelen die u kunt nemen om de symptomen te verlichten.

Deze omvatten:

 • dagelijkse beweging in de frisse lucht
 • een gezonde en gevarieerde voeding
 • een vochtinname van ten minste 2 liter per dag (bij voorkeur in de vorm van water en ongezoete thee)
 • slapen met het bovenlichaam iets omhoog om de ademhaling te vergemakkelijken.
 • Inhalatie met essentiële oliën
 • regelmatige, korte en gematigde saunasessies (zolang er geen gezondheidsproblemen zijn die zich hiertegen verzetten)
 • veel rust en ontspanning

5. koop een geschikte neusspray

No products found.

Gerelateerde berichten