Het zoeken naar een verloskundige en een geschikte kraamkliniek moet snel gebeuren. Ook de kraamkamer moet worden ingericht. Om goed te kunnen plannen speelt het berekenen van de verwachte geboortedatum een belangrijke rol.
Om de exacte week van de zwangerschap te berekenen kunt u gebruik maken van de dag van uw laatste menstruatie, de exacte dag van de bevruchting of de verwachte geboortedatum.
De preventieve onderzoeken tijdens de zwangerschap omvatten meestal drie echografieën, die door het ziekenfonds worden betaald. Verdere onderzoeken of speciale echo’s moet u zelf betalen.
De zwangerschap is een van de meest aangrijpende maanden van het leven. De ontwikkeling van uw baby gaat elke week vooruit en het hele gezin wacht met spanning op de bevallingsdatum. Eenzwangerschapskalender is een goede manier om de ontwikkeling bij te houden.
In onze gids leggen we alles uit wat je moet weten over de zwangerschapsweekcalculator. We leggen uit hoe je de uitgerekende datum berekent en hoe je de zwangerschapsweken bijhoudt.
[button]Gids voor alle baby-gerelateerde onderwerpen[/button]
Inhoudsopgave
1. bijhouden met een zwangerschapskalender
Ben je zwanger? Gefeliciteerd. Er staan je nu 40 spannende weken te wachten. Je kijkt er waarschijnlijk al naar uit om elke stap in de ontwikkeling van je baby te volgen. Een zwangerschapskalender is een geweldige manier om dit te doen.
Detijd van de zwangerschap wordt gemeten in zogenaamde zwangerschapsweken. Deze worden afgekort als SSW. Terwijl de bevruchte eicel gedurende de eerste acht weken een embryo wordt genoemd, wordt deze vanaf de negende week als foetus beschouwd. De 40 SSW worden door de arts ook verdeeld in drie trimesters, waarin de ontwikkeling in een verschillend tempo verloopt.
Tijdens je zwangerschap moet je veel organisatorische zaken regelen. Je moet bijvoorbeeld op zoek gaan naar een verloskundige en een geschikte kraamkliniek. Ook de crèche moet vroegtijdig worden ingericht. Om goed te kunnen plannen, speelt het berekenen van de verwachte geboortedatum een belangrijke rol.
Het bijhoudenvan de weken van de zwangerschap is ook belangrijk voor uw gezondheid en die van uw kind. Alleen zo is het mogelijk om veranderingen of een vertraagde ontwikkeling op te merken.
Tip: Als u en uw partner een nog onvervulde kinderwens hebben, kunt u een ovulatiecalculator gebruiken. Deze calculator helpt u uw meest vruchtbare dagen te bepalen.
2. De zwangerschapsweek berekenen met verschillende methoden
Er zijn verschillende manieren om de geboortedatum te berekenen. Je kunt de volgende data gebruiken om de exacte week van de zwangerschap te berekenen:
- de dag van je laatste menstruatie
- de exacte dag van de bevruchting
- de verwachte geboortedatum
De eenvoudigste manier om de bevallingsdatum te berekenen is om de eerste dag van uw laatste menstruatie als uitgangspunt te nemen. Deze methode is vooral geschikt als je net een positieve zwangerschapstest hebt gehad.
Hierbij wordt de zogenaamde Naegele-regel gebruikt:
- Eerste dag van je laatste menstruatie + 7 dagen – 3 maanden + 1 jaar = verwachte bevallingsdatum.
Als u daarentegen een ovulatiecalculator of andere hulpmiddelen gebruikt om u te helpen zwanger te worden, kunt u ook de exacte dag van de bevruchting als berekeningsbasis gebruiken.
De vuistregel is:
- Datum van bevruchting + 267 dagen = verwachte geboortedatum
Deze twee methoden zijn strikt genomen een geboortedatum calculator of SS of ET calculator. Als u echter uw uitgerekende datum weet, kunt u gemakkelijk berekenen in welke week van de zwangerschap u zich bevindt.
Dederde methode is vooral handig als je de uitgerekende datum van je kind al weet. Nu hoef je alleen nog maar terug te rekenen om erachter te komen in welke week of maand je zwanger bent.
Tip: Er zijn veel verschillende calculators op internet te vinden waarbij je alleen de dag van je laatste menstruatie of de datum van conceptie hoeft in te voeren. Je krijgt dan zowel de verwachte geboortedatum als de huidige SSW te zien.
3. FAQ’s – Belangrijke vragen en antwoorden
Hoe vaak wordt er tijdens de zwangerschap een echo gemaakt?
Preventieve onderzoeken tijdens de zwangerschap omvatten meestal drie echografieën, die door uw ziektekostenverzekering worden betaald. Als u meer onderzoeken of speciale echo’s wilt, moet u die zelf betalen.
Welke voedingsstoffen zijn bijzonder belangrijk in de verschillende weken van de zwangerschap?
Het is belangrijk om vanaf het begin gezond te eten. In de eerste weken van de zwangerschap heeft uw kind vooral veel vitaminen en mineralen nodig. Vooral de inname van foliumzuur, jodium, ijzer en calcium kan bescherming bieden tegen ziekten, miskramen en vroeggeboorten. De Duitse voedingsvereniging (Deutsche Gesellschaft für Ernährung e.V.) geeft op haar website uitgebreide informatie over goede voeding tijdens de zwangerschap.
Wanneer is er sprake van een vroeggeboorte en hoe vaak komt dat voor?
Van een vroeggeboorte is sprake wanneer de baby vóór de 37e week van de zwangerschap wordt geboren. Het percentage vroeggeboorten in Duitsland is echter slechts ongeveer 8%.
4. gids over alle babygerelateerde onderwerpen
No products found.