Monnikspeper is een geneeskrachtige plant die vooral wordt gebruikt om vrouwelijke aandoeningen te behandelen. De werkzame bestanddelen kunnen de vrouwelijke hormoonhuishouding op natuurlijke wijze reguleren.
Hoewel monnikspeper niet op recept verkrijgbaar is, moet u eerst met uw gynaecoloog overleggen of het voor u zinvol is om het in te nemen.
Bijwerkingen zijn bij een juiste dosering zeer zeldzaam. De meest voorkomende klachten zijn hoofdpijn, buikpijn en huiduitslag.
Vrouwen met een kinderwens proberen van alles om hun kinderwens te vervullen. Het innemen van monnikspeper is een goede manier om de menstruatiecyclus te reguleren. Maar helpt monnikspeper echt bij het vervullen van de kinderwens?
Dat is de vraag die we in het volgende artikel willen onderzoeken. We leggen uit hoe monnikspeper werkt en waar je de juiste tabletten of capsules kunt kopen. Vervolgens laten we u zien welke bijwerkingen u kunt verwachten.
[button]Monnikspeper is ook online verkrijgbaar[/button]
Inhoudsopgave
1. monnikspeper kan helpen de hormoonhuishouding te reguleren.
Monnikspeper als kuisheidsmiddel
In middeleeuwse kloosters werd monnikspeper gebruikt om het seksuele verlangen te verminderen. De vruchten van de plant werden gebruikt in plaats van peper, waar de huidige naam vandaan komt.
Monnikspeper, ook wel vitex agnus castus genoemd, behoort tot de lipbloemenfamilie. De planten groeien vooral in het Middellandse Zeegebied en in West-Azië. In de natuurgeneeskunde worden vooral de vruchten van de plant gebruikt.
Monnikspeper heeft een grote waarde in de gynaecologie, omdat het kan helpen bij het premenstrueel syndroom (PMS) en bij symptomen van de menopauze. Aangezien het natuurlijke middel de hormoonhuishouding reguleert, kan monnikspeper ook worden toegediend aan mensen met een kinderwens.
De werkzame bestanddelen van de geneeskrachtige plant grijpen dus in op de vrouwelijke hormoonhuishouding. Als vrouwen met een kinderwens niet zwanger worden, kan dat komen door een onregelmatige cyclus of een verhoogde prolactinespiegel. De werkzame stoffen in monnikspeper zorgen ervoor dat het prolactineniveau daalt. Op hun beurt wordt de productie van andere hormonen gestimuleerd.
Monnikspeper kanook gebruikt worden bij luteale insufficiëntie. Dit kan ook als u lijdt aan een tekort aan progesteron als gevolg van de schildklierziekte Hashimoto. Een evenwichtige progesteronspiegel vergemakkelijkt de innesteling van een bevruchte eicel.
Let op: Monnikspeper is niet geschikt voor gebruik bij ernstige menstruatiestoornissen. Raadpleeg in dat geval uw gynaecoloog.
2. overleg met uw gynaecoloog voordat u het inneemt.
.
Monnikspeper iseen natuurlijk middel dat zonder recept verkrijgbaar is bij de apotheek. U moet echter afzien van zelfmedicatie, omdat de juiste dosering cruciaal is voor succesvol gebruik.
Aangezien monnikspeper slechts in bepaalde gevallen geschikt is, moet u eerst overleggen met uw gynaecoloog. Met behulp van verschillende onderzoeken kan worden vastgesteld of u bijvoorbeeld een tekort aan progesteron of een te hoog prolactinegehalte heeft.
Afhankelijk van het toepassingsgebied worden verschillende doseringen aanbevolen. In de regel bevelen deskundigen een dosis van 20 tot 30 mg monnikspeper per dag aan als u een kinderwens hebt. Dit is meestal één tablet of één capsule in de ochtend.
In principe kunt u kiezen uit de volgende doseringsvormen:
- Tabletten
- Capsules
- Druppels
- Thee
Het is aan u welk preparaat u kiest. Het enige belangrijke is dat u de doseringsaanbevelingen van uw arts opvolgt.
Tip: Als u ondanks een regelmatige cyclus niet zwanger wordt, moet u contact opnemen met uw gynaecoloog. 2. Uw gynaecoloog kan tests uitvoeren om de oorzaak te achterhalen.
3. kruidengeneesmiddelen kunnen ook ongewenste bijwerkingen hebben.
.
De meeste mensen gaan ervan uit dat kruidenproducten geen bijwerkingen hebben. Dit is echter niet juist. Elk middel dat een werking zou moeten hebben, kan in principe ook bijwerkingen hebben.
Monnikspeper wordt echter relatief goed verdragen, zodat de bijwerkingen beperkt zijn. Wel kunnen de volgende verschijnselen optreden:
- Buikpijn, indigestie, misselijkheid en braken.
- Hoofdpijn
- Vermoeidheid
- Duizeligheid
- Huiduitslag en jeuk
De meeste van deze bijwerkingen komen vaker voor aan het begin van de behandeling. Zodra u stopt met het innemen van het preparaat, verdwijnen ook de ongewenste bijwerkingen.
Let op: Als u allergisch bent voor de bestanddelen, kunt u last krijgen van kortademigheid of zwelling van het gezicht. Raadpleeg in dat geval onmiddellijk een arts.
4. FAQ’s – Veelgestelde vragen en antwoorden
Zijn er studies die de werking van monnikspeper bewijzen?
Ja, het effect van monnikspeper op onvruchtbaarheid kan door verschillende studies worden aangetoond. In een observationele studie ontdekten onderzoekers dat een kwart van de vrouwen die monnikspeper namen binnen drie maandelijkse cycli zwanger werd.
Er is echter geen duidelijk ja of nee op de effectiviteit van monnikspeper:
Hoewel de succesvolle behandeling al in verschillende klinische studies is bewezen, is het gebruik van monnikspeper voor onvruchtbaarheid nog niet medisch erkend. Er zijn echter talrijke meldingen van vrouwen die met monnikspeper hun kinderwens hebben kunnen vervullen.
Zijn er wisselwerkingen met andere medicijnen?
Als u geneesmiddelen gebruikt die het hormoon dopamine beïnvloeden, kan het effect wederzijds worden verzwakt. Dit zijn bijvoorbeeld antidepressiva, Ritalin of dopamine-bevattende geneesmiddelen die worden gebruikt bij de behandeling van psychoses of de ziekte van Parkinson. Daarnaast heeft monnikspeper invloed op de werking van oestrogenen.
Wanneer treedt het effect normaal gesproken op?
Net als veel andere preparaten heeft monnikspeper enige tijd nodig om effectief te werken. Gemiddeld duurt het zo’n twee tot drie maanden voordat de hormoonhuishouding is gereguleerd. Zodra de cyclus weer constant is, kun je ook een ovulatiecalculator of een ovulatietest gebruiken om de vruchtbare dagen te bepalen. Een zwangerschapstest geeft je de definitieve zekerheid dat je zwanger bent.
Moet ik onmiddellijk stoppen met de pil als ik zwanger ben?
Nee, niet noodzakelijk. Tot nu toe zijn er geen negatieve effecten op de zwangerschap waargenomen bij het gebruik van monnikspeper. Het is zelfs mogelijk dat de inname ervan de innesteling van de eicel bevordert. U moet echter aan het einde van de zwangerschap of uiterlijk na de geboorte stoppen met het innemen van het preparaat, omdat een hoog prolactineniveau wenselijk is voor het geven van borstvoeding.
U kunt monnikspeper ook online kopen.
No products found.