Vena cava syndroom: Hoe gevaarlijk is het voor de zwangerschap?

Tijdens de zwangerschap krijgen vrouwen te maken met allerlei klachten. Vooral in het laatste trimester maakt de groeiende buik het een stuk moeilijker. Als de baarmoeder heel hard op de holle ader drukt, kan dit …

Vena cava syndroom: Hoe gevaarlijk is het voor de zwangerschap?

vena-cava-syndrom
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Zwangerschap
 4. »
 5. Tijdens de zwangerschap
 6. »
 7. Vena cava syndroom: Hoe gevaarlijk is het voor de zwangerschap?
Wat is vena cava syndroom?

Het vena cava syndroom is een complicatie die kan optreden tijdens de zwangerschap. Wanneer de baarmoeder op de vena cava inferior drukt, kan er minder bloed naar het hart stromen, waardoor de hoeveelheid bloed vermindert, met als gevolg problemen met de bloedsomloop.

Wat zijn de symptomen?

Omdat minder bloed het hart bereikt, daalt de bloeddruk. De meest voorkomende symptomen zijn duizeligheid, hartkloppingen, misselijkheid, kortademigheid en koud zweet. Slechts in zeldzame gevallen leidt het compressiesyndroom tot flauwvallen.

Wat kan eraan gedaan worden?

De symptomen treden meestal op in rugligging. Om de vena cava te ontlasten, moet u rechtop gaan zitten of op uw linkerzij draaien. Als preventieve maatregel moet u ’s nachts ook op uw zij slapen.

Tijdens de zwangerschap krijgen vrouwen te maken met allerlei klachten. Vooral in het laatste trimester maakt de groeiende buik het een stuk moeilijker. Als de baarmoeder heel hard op de holle ader drukt, kan dit leiden tot een holle ader syndroom.

Maar wat is vena cava syndroom? Op welke zwangerschapsduur kan het beginnen? En is het gevaarlijk voor de baby?

In dit artikel lees je wat vena cava syndroom is, wat het veroorzaakt en wat de gevolgen zijn. Daarnaast geven we je tips over wat je in dit geval kunt doen en hoe je de doorbloedingsstoornis kunt voorkomen. [button]Zoogkussens direct online bestellen[/button]

1. het vena cava syndroom is een complicatie van de zwangerschap

schwangere frau
De laatste weken van de zwangerschap zijn vaak bijzonder lastig.

Tijdens de zwangerschap moet het hele lichaam van een vrouw veranderen. Het moet voortaan voor een tweede mens zorgen. In het begin zijn deze veranderingen vooral merkbaar in de hormoonhuishouding en de stofwisseling.

Naarmate de zwangerschap vordert, groeit de buik zichtbaar. Het kind wordt steeds groter en oefent steeds meer druk uit op de inwendige organen. Dit kan bijvoorbeeld leiden tot een verhoogde aandrang om te plassen of brandend maagzuur.

Sommige zwangere vrouwen hebben ook last van het vena cava syndroom. Volgens de definitie is het vena cava compressie syndroom een plotselinge daling van de bloeddruk die vooral optreedt in de gevorderde stadia van de zwangerschap. Dit gebeurt meestal rond de 30e week van de zwangerschap, maar bij sommige vrouwen kan het eerder voorkomen.

Het vena cava-syndroom komt vaker voor, maar niet uitsluitend bij zwangere vrouwen. Zwellingen in de buik kunnen ook op de vena cava drukken. Veel voorkomende oorzaken in dit geval zijn kwaadaardige leverziekten, longkanker of andere vormen van kanker. De bijbehorende symptomen kunnen ook worden veroorzaakt door trombose.

Meer belangrijke informatie over het vena cava-syndroom vindt u in deze YouTube-video:

2. het ongemak wordt veroorzaakt door druk op de ader

menschliches Gefäßsystem
De inferieure vena cava, hier in blauw weergegeven, pompt het bloed terug naar het hart.

Vena cava is de Latijnse naam voor twee vena cava aders die zuurstofloos bloed terug naar het hart transporteren. Van daaruit wordt het teruggepompt naar de longen om zuurstof op te nemen en het lichaam van zuurstof te voorzien.

De vena cava loopt achter de baarmoeder. In de loop van de zwangerschap worden de baarmoeder en de placenta groter en zwaarder. Als de aanstaande moeder op haar rug ligt, kan het gewicht van de baarmoeder op de holle ader drukken. Dit belemmert de terugstroom van bloed naar het hart en veroorzaakt problemen met de bloedsomloop.

De meest voorkomende symptomen van het vena cava syndroom zijn de volgende:

 • plotselinge daling van de bloeddruk
 • Duizeligheid
 • Zenuwachtigheid en rusteloosheid
 • Misselijkheid
 • braken
 • bleekheid
 • koud zweet
 • hartkloppingen
 • kortademigheid
 • flauwvallen
De bloedsomloop reageert niet onmiddellijk op de afgeklemde holle ader. Het duurt meestal drie tot zeven minuten voordat de bloeddruk daalt en er problemen met de bloedsomloop ontstaan.

3. In het ergste geval is er een tekort aan bloedtoevoer.

schwangere frau am ctg
Met een CTG kan worden gekeken of de baby schade heeft opgelopen door de onderbreking van de bloedsomloop.

Veel zwangere vrouwen zijn bang voor het vena cava syndroom omdat ze bang zijn om flauw te vallen. In principe is de kortdurende onderbreking van de bloedsomloop niet gevaarlijk. Zodra de vena cava inferior wordt ontlast, verdwijnen de symptomen weer.

Als echter bewusteloosheid optreedt, kan dit gevaarlijk zijn voor de moeder omdat het risico bestaat dat de maaginhoud wordt ingeademd en verstikking optreedt.

Maar het vena cava syndroom kan ook gevaarlijk zijn voor de ongeboren baby. Gedurende de hele zwangerschap wordt de baby van zuurstof voorzien via het bloed van de moeder, zodat het dichtknijpen van de vena cava ook directe gevolgen heeft voor het kind.

Het wordt gevaarlijk voor de baby als de bloeddruk langere tijd daalt en de toevoer dus wordt verstoord. Een te lang zuurstofgebrek kan ernstige gevolgen hebben. In principe zijn dergelijke complicaties echter zeer zeldzaam.

Als de arts tijdens de CTG merkt dat de harttonen van de baby slechter worden, kan een spoedoperatie nodig zijn om het leven van de baby en de moeder te redden. De baby wordt via een keizersnede ter wereld gebracht en krijgt onmiddellijk zuurstof toegediend.

4. De vena cava wordt zo goed mogelijk ontlast.

Invloed van de slaaphouding op de zwangerschap
Een studie uit Ghana heeft het vermoeden bevestigd dat het risico van doodgeboorte toeneemt als de moeder vaak in rugligging slaapt. In Ghana wordt één op de vier doodgeborenen toegeschreven aan een ongunstige slaaphouding.

In de meeste gevallen kan het ongemak echter heel gemakkelijk en zonder ernstige gevolgen worden verholpen. De therapie bestaat er in principe uit dat men uit de houding komt waarin de klachten ontstaan. Dit is meestal de rugligging.

Het is het beste om zo snel mogelijk naar de zijligging te gaan om de circulatie te stabiliseren. Maar ook in zittende houding nemen de klachten aanzienlijk af.

De meeste vrouwen hebben bijzonder goede ervaringen met het draaien op hun linkerzij bij de eerste tekenen. Aangezien de holle ader langs de rechterkant van het lichaam loopt, heeft hij veel ruimte als u op uw linkerzij ligt. Maar ook als u zich op uw rechterzij draait, neemt de druk merkbaar af.

Opgelet: Als de symptomen niet afnemen of uw toestand verslechtert, moet u zo snel mogelijk de spoedarts bellen.

Om het vena cava-syndroom te vermijden, moet u vermijden op uw rug te liggen. Omdat het vena cava-syndroom ook tijdens de slaap kan optreden, moet u vanaf het laatste trimester van de zwangerschap een nest kussens en dekens voor uzelf bouwen. Zwangere vrouwen hebben bijzonder goede ervaringen met het gebruik van een borstvoedingskussen. Hiermee kunt u voorkomen dat u zich onbewust op uw rug draait.

Maar ook als het gebeurt dat u in uw slaap op uw rug ligt, is dat niet per se gevaarlijk. Normaal trekt het lichaam onmiddellijk aan de bel, zodat u zich intuïtief op uw zij draait.

5 Vermijd de rugligging met een borstvoedingskussen.

No products found.

Gerelateerde berichten