Valse zwangerschap: symptomen en tips hoe een vrouw ze kan herkennen

Een schijnzwangerschap brengt de meeste symptomen van een echte zwangerschap met zich mee. Daarom is het voor vrouwen moeilijk om het te herkennen voordat ze naar de dokter gaan. Lees hier hoe een schijnzwangerschap zich …

Valse zwangerschap: symptomen en tips hoe een vrouw ze kan herkennen

Frau legt Haende auf ihren Bauch
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Zwangerschap
 4. »
 5. Valse zwangerschap: symptomen en tips hoe een vrouw ze kan herkennen
Wat zijn de symptomen van een schijnzwangerschap?

Meestal hebben vrouwen met een schijnzwangerschap dezelfde symptomen als bij een echte zwangerschap – daarom denken ze dat ze een baby verwachten.

Wat zijn de oorzaken van een schijnzwangerschap?

In de meeste gevallen zijn psychologische oorzaken verantwoordelijk voor de schijnzwangerschap, maar er zijn ook lichamelijke of ziektegerelateerde omstandigheden die wijzen op een zwangerschap.

Hoe kunt u een schijnzwangerschap herkennen?

De gynaecoloog kan snel en eenduidig vaststellen of er al dan niet sprake is van een echte zwangerschap.

Een schijnzwangerschap brengt de meeste symptomen van een echte zwangerschap met zich mee. Daarom is het voor vrouwen moeilijk om het te herkennen voordat ze naar de dokter gaan. Lees hier hoe een schijnzwangerschap zich manifesteert, wat erachter zit en hoe de betrokkene moet worden behandeld.

[knop]Test jezelf met een zwangerschapstest[/knop]

1. Dit zijn de tekenen van een valse zwangerschap.

De symptomen van een schijnzwangerschap lijken eigenlijk verwarrend veel op die van een zwangerschap: ten eerste is de vrouw niet ongesteld. Dat alleen al is voor de meeste vrouwen een overtuigend teken. Daarna volgen verschillende zogenaamd zekere symptomen van zwangerschap, zoals

 • stemmingswisselingen
 • Trek/verhoogde eetlust
 • Strakke borsten
 • pijn in de rug
 • vermoeidheid
 • Een dikker wordende buik
 • Misselijkheid en braken in de ochtend

Sommige vrouwen melden ook de productie van voormelk, vermeende bewegingen van de baby en zelfs de eerste weeën. Een kort overzicht van de symptomen en achtergronden van schijnzwangerschap vindt u in deze video:

2. dit zijn de triggers voor valse zwangerschap

Frau ist neidisch auf Freundin mit Baby
Een sterke, onvervulde kinderwens kan leiden tot een schijnzwangerschap
.

In de meeste gevallen is een sterke kinderwens de aanleiding voor een schijnzwangerschap: de vrouw wil zo graag zwanger worden dat haar hersenen het lichaam stimuleren om veel oestrogeen en progestageen aan te maken. Het lichaam past zich – in navolging van de geest – aan een baby aan. Hierbij worden symptomen zoals de groeiende buik onbewust teweeggebracht: De vrouw verandert bijvoorbeeld haar dieet en komt wat aan, of ze slikt meer lucht in. Dit gebeurt niet met opzet; ze is er eerlijk van overtuigd dat ze zwanger is.

Een andere, zij het zeldzamere, aanleiding kan de paniekachtige angst voor zwangerschap zijn. Hier raken de hersenen en de psyche zo in beslag genomen door de kwestie dat het lichaam, in normale gezondheid, uiteindelijk een schijnzwangerschap laat zien: wat de vrouw had gevreesd lijkt te zijn gebeurd.

In enkele gevallen heeft de schijnzwangerschap (of het vermoeden zwanger te zijn) ook lichamelijke oorzaken. Zo kan een cyste ervoor zorgen dat een vrouw niet ongesteld wordt en kunnen goedaardige tumoren de buik doen opzwellen. Ook een opgeblazen gevoel of het vasthouden van water kan leiden tot een grotere buikomtrek.

3 Hoe herkent u een schijnzwangerschap

Frau blickt ungläubig auf Schwangerschaftstest
Een negatieve zwangerschapstest komt voor getroffen vrouwen als een verrassing, omdat ze er vast van overtuigd zijn dat ze een baby verwachten.

Een vrouw met de bijbehorende symptomen kan alleen maar aannemen dat ze zwanger is – maar alleen een positieve test geeft haar zekerheid. Die krijgt ze echter niet bij een schijnzwangerschap. Omdat er echter verschillende factoren zijn die het resultaat van een thuiszwangerschapstest kunnen vervalsen, is een snel bezoek aan de gynaecoloog raadzaam.

De arts zal een uitgebreid onderzoek uitvoeren: Een vaginale echografie laat zien of zich een eitje in de baarmoeder heeft genesteld. Een bloedonderzoek zal ook uitwijzen of het zwangerschapshormoon HCG in het lichaam aanwezig is. Als dit niet het geval is, is er sprake van een schijnzwangerschap. Bij sommige vrouwen verdwijnen de klachten na deze diagnose, maar anderen willen dit niet geloven en veranderen liever van arts.

Opgelet: u alleen kunt geen onderscheid maken tussen een schijnzwangerschap en een zwangerschap!

4. deze stappen zijn noodzakelijk na de diagnose

Een schijnzwangerschap ontstaat niet zonder reden. Het is belangrijk dat de vrouw met haar arts praat en zo nodig verdere tests laat doen. In ieder geval mag het niet onbehandeld blijven.

4.1 Hoe de arts lichamelijke oorzaken aanpakt

Frauenaerztin erklärt Patienten etwas anhand von Unterlagen
Voor de chirurgische ingreep informeert de arts de patiënt over mogelijke risico’s.

Als de schijnzwangerschap het gevolg is van een cyste, een tumor of mogelijk een gezwel, moet deze trigger worden verwijderd. Daartoe wordt deze in een grondig onderzoek onomstotelijk vastgesteld. De behandeling neemt dan de vorm aan van medicatie of een operatie, al naargelang het geval. Vooraf legt de arts in een uitgebreid consult uit of de therapie invloed heeft op de kans om later zwanger te worden.

4.2 Psychische oorzaken moeten zorgvuldig worden opgehelderd

Als de schijnzwangerschap een psychologische oorzaak heeft, heeft de betrokken vrouw (en in sommige gevallen ook haar partner) professionele zorg nodig. In het geval van een sterke kinderwens moeten beiden leren omgaan met het verlies, omdat zij zich op de baby verhe ugden en het goede nieuws mogelijk al aan hun omgeving hadden aangekondigd.

Met de hulp van een therapeut of psycholoog is het belangrijk uit te zoeken wat de sterke wens (of de sterke angst) in gang heeft gezet. Als de vrouw al een nare ervaring heeft gehad, zoals een doodgeboorte of miskraam, moet deze gebeurtenis misschien nog goed verwerkt worden. De aan paniek grenzende angst voor zwangerschap kan echter ook worden veroorzaakt door bijvoorbeeld het feit dat de vrouw onbewust zo ontevreden is over het partnerschap dat zij een baby als catastrofaal beschouwt.

Tip: Counseling over het onderwerp kunstmatige inseminatie kan paren met een kinderwens een zekere stabiliteit geven.

5. mensen worden onder bepaalde omstandigheden gemakkelijker schijnzwanger

junge Frau bei der Gynäkologin
Valse zwangerschappen worden vaak vroeg ontdekt door goede medische zorg in geïndustrialiseerde landen.

In het dierenrijk zijn schijnzwangerschappen helemaal niet zeldzaam, maar bij mensen in geïndustrialiseerde landen worden ze steeds zeldzamer. Dat komt vooral doordat artsen ze snel en veilig opsporen. Bovendien is zwangerschap voor vrouwen in de rijkere delen van de wereld niet meer zo noodzakelijk als in gebieden waar vrouwen vooral door het moederschap worden gedefinieerd.

Er zijn echter omstandigheden waarin vrouwen geheel onafhankelijk van hun omgeving schijnzwanger kunnen worden. Zo kan een sterke kinderwens worden versterkt door een gevoel van verlies, bijvoorbeeld na het overlijden van een dierbare. En ook als een vrouw sociaal nogal geïsoleerd en eenzaam is, kan het verlangen naar een baby zodanig worden versterkt dat een schijnzwangerschap het gevolg is.

6. Bestaat schijnzwangerschap bij mannen?

Werdende Eltern fassen sich gegenseitig an den Bauch
Als een man tijdens de zwangerschap van zijn vrouw typische symptomen vertoont, is er geen sprake van een schijnzwangerschap.

Een schijnzwangerschap komt niet voor bij mannen, maar het Couvadesyndroom komt wel voor bij sommige mannen van wie de vrouw op dat moment zwanger is. Zij vertonen door de zwangerschap soortgelijke symptomen als hun vrouw: ze hebben vaak last van misselijkheid en braken, krijgen vaak hoofdpijn, hebben last van hormonale veranderingen en hebben eigenlijk ook vaak een opzwellende buik.

Deze symptomen wijzen erop dat het gaat om een bijzonder empathische en meelevende man. Tenminste, dat is wat veel wetenschappers aannemen. Anderen menen dat de mannen in kwestie een zwangerschap alleen kunnen begrijpen als ze die als het ware zelf ervaren. Het fenomeen is niet volledig verklaard.

7. hier vindt u zwangerschapstesten

No products found.

Gerelateerde berichten