Onderdeel van de geboortevoorbereiding: pak je kliniektas in – vergeet de borstvoedingsmode niet!

De bevalling komt steeds dichterbij en langzaam wordt het tijd om na te denken over je verblijf in het ziekenhuis? Hoe eerder de ziekenhuistas klaar is, hoe minder je je zorgen hoeft te maken over …

Onderdeel van de geboortevoorbereiding: pak je kliniektas in – vergeet de borstvoedingsmode niet!

Kliniktasche für die Geburt des Kindes packen
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Zwangerschap
  4. »
  5. Tijdens de zwangerschap
  6. »
  7. Onderdeel van de geboortevoorbereiding: pak je kliniektas in – vergeet de borstvoedingsmode niet!

De bevalling komt steeds dichterbij en langzaam wordt het tijd om na te denken over je verblijf in het ziekenhuis? Hoe eerder de ziekenhuistas klaar is, hoe minder je je zorgen hoeft te maken over de inhoud. Naast de juiste kleding voor je pasgeborene zijn er ook een aantal dingen die je verblijf makkelijker maken. Vooral in de eerste dagen na de geboorte is het belangrijk dat je je volledig kunt ontspannen en concentreren op de baby en jezelf.

Dingen die niet mogen ontbreken in uw ziekenhuistas

Uw ziekenhuistas moet zo zijn ingepakt dat uw partner snel alle dingen kan vinden die hij of zij nodig heeft. Uit de statistieken blijkt immers dat ongeveer 68% van de mannen graag bij de bevalling aanwezig wil zijn. Maar wat hoort er eigenlijk allemaal in?

  • Pak belangrijke papieren in: Tegenwoordig is het mogelijk om via de kliniek een geboorteakte aan te vragen. Je moet echter wel de juiste documenten in je kliniektas hebben. Dit zijn onder andere je identiteitskaart, huwelijksakte en vaderschapsakte. Ook het paspoort van de moeder, de verwijsbrief en de zorgverzekeringskaart moeten in uw ziekenhuistas zitten.
  • Pak handige spullen in voor de bevalling: Als de bevalling begint, wil je nergens anders meer aan denken en je alleen concentreren op jezelf en je baby.
Geburtsvorbereitung: Kliniktasche packen

Met deze paklijst heb je een overzicht van alle spullen die je in je ziekenhuistas moet inpakken om klaar te staan tijdens de bevalling:

Wat moet je inpakken?Waarom inpakken?
KledingStop comfortabel gesneden hemden of shirts in je tas. Dan kun je tijdens de bevalling van kleren wisselen als ze nat worden.
SokkenDikke sokken verwarmen je voeten. Koude voeten kunnen ervoor zorgen dat je weeën niet goed doorkomen.
SnacksEen bevalling kan soms lang aanslepen. Daarom is het goed om niet alleen eten uit het ziekenhuis mee te nemen. Pak voor jezelf wat chocolade of een mueslireep in en denk ook aan snacks voor je partner.
LipverzorgingAls je weeën hebt, kan dit gevolgen hebben voor je lippen. Ze worden snel droog. Gebruik lipverzorging om te voorkomen dat de huid van je lippen barst.
MassageolieJe kunt je tijdens de bevalling laten masseren door je partner. Veel vrouwen vinden het prettig om een massage in het bekkengebied te krijgen.
HaarbandenHet is comfortabeler als je je haar kunt opsteken. Dan is het geen probleem tijdens de bevalling.
BrilAls je contactlenzen draagt, kun je je bril in je ziekenhuistas stoppen. Veel vrouwen vinden het comfortabeler om hun bril te dragen tijdens de bevalling.

Paklijst voor de tijd na de bevalling

Het kan zijn dat u nog een paar dagen in het ziekenhuis blijft. In dat geval is het een goed idee om de volgende dingen in uw ziekenhuistas in te pakken voor een prettig verblijf in het ziekenhuis na de bevalling. Dit zijn vooral borstvoedingskleding en comfortabele kleding voor de moeder. Aangezien maar weinig vrouwen borstvoedingskleding in hun garderobe hebben, moet je er goed op letten dat je tijdig betaalbare borstvoedingsmode aanschaft.

Wat inpakken?Waarom inpakken?
Media voor vermaakBoeken, eBook readers of zelfs muziek – pak in wat je leuk vindt en waar je je mee kunt vermaken.
BorstvoedingskledingDit is een echte aanrader. Neem praktische borstvoedingskleding mee. Tops of zelfs jurken die losjes zitten en het geven van borstvoeding vergemakkelijken, zorgen ervoor dat u zich volledig op uw baby kunt concentreren.
Zoogkompressen en borstvoedingsbehaZoogkompressen en twee borstvoedingsbeha’s zijn ook praktische hulpmiddelen. Als de melk binnenkomt, krijgen je borsten steun en loopt de melk niet rechtstreeks in de stof.
TepelzalfDe eerste dagen moeten je tepels wennen aan het nieuwe werk. Er is tepelzalf verkrijgbaar om de pijn te verzachten.
Hygiënische productenVergeet niet de normale hygiëneartikelen, zoals douchegel en shampoo, handdoeken en crème, tandenborstel en deodorant, en make-up. Het is goed om je na de bevalling te kunnen opfrissen.
OpladersOplaadkabels voor smartphones en andere technische apparaten mogen niet ontbreken.
BuikriemNa de geboorte voelt de buik vaak leeg aan en heeft tijd nodig om weer normaal te worden. Met een buikgordel kun je de buik ondersteunen en regressie bevorderen.

Wat moet je voor de baby inpakken in je kliniektas?

Het is vooral leuk om de juiste spullen voor de baby in te pakken. Veel ziekenhuizen bieden de mogelijkheid voor een eerste fotoshoot. Neem dus de tijd om de eerste outfit voor na de bevalling of zelfs voor onderweg naar huis te kiezen.

Het is niet verkeerd om twee of drie outfits in te pakken. Vooral in de eerste dagen spugen de kleintjes vaker. Een verandering van kleding kan daarom meerdere keren nodig zijn.

Babykleertjes voor de ziekenhuistas zijn onder andere:

  • Wikkeldoekje
  • Muts
  • Sokken
  • Shirt
  • romper of broek

Gaasluiers en een omslagdoek zijn ook handig. Al het andere voor luiers (Pampers, natte doekjes, wondcrème, babyolie, enz.) wordt door de kliniek verstrekt. U hoeft dus niet ook nog een luiertas in te pakken. Als u uw baby een fopspeen wilt geven, kookt u die dan van tevoren uit en stopt u die in de ziekenhuistas.

Inpaktip: Veel ziekenhuizen bieden een borstvoedingskussen aan tijdens de kraamperiode. Het kan echter zijn dat u liever uw eigen borstvoedingskussen meeneemt. Hier is het echter makkelijker als je je partner dit later naar het ziekenhuis laat brengen.

Digitale geboortevoorbereiding als populaire optie

Ook als je niet je eerste, maar je tweede of derde kind verwacht, is een cursus geboortevoorbereiding een goed idee. Het is echter niet altijd mogelijk om op locatie een cursus te volgen. Inmiddels is er digitale geboortevoorbereiding. Hier komen tal van onderwerpen aan bod. Wat hoort er in de tas van de kliniek? Hoe kan de bevalling vereenvoudigd worden? Er zijn nu onder andere onderzoeken die aangeven dat additieve acupunctuur het geboorteproces kan versnellen. Een goed aanspreekpunt voor dergelijke onderwerpen is altijd de verloskundige.

Vooral met betrekking tot open vragen over de bevalling is het handig als je bij een verloskundige in een geboortevoorbereidingscursus terecht kunt. Schrijf je vragen van tevoren op en bespreek met je partner wat hij of zij graag wil weten voordat je de verloskamer in gaat.

Let op: Schrijf je tijdig in voor de zwangerschapscursus. Inschrijvingen worden vaak vanaf de 25e week van de zwangerschap geaccepteerd. Zo weet je zeker dat je daadwerkelijk een plek krijgt. Geboortevoorbereidingscursussen zijn vaak snel volgeboekt. Dit geldt ook voor de digitale geboortevoorbereiding, die door stellen goed wordt ontvangen.

De voor- en nadelen van digitale geboortevoorbereiding

Voordelen:

  • Flexibiliteit bij meerdere kinderen
  • Partner kan aanwezig zijn
  • Comfortabele omgeving binnen je eigen vier muren

Nadelen:

  • Geen directe uitwisseling ter plaatse
  • geen palpatie door de verloskundige mogelijk

Gerelateerde berichten