Sporten na de bevalling: hier moet je absoluut op letten

Veel nieuwe moeders willen na hun zwangerschap zo snel mogelijk van hun buikje af. Het doel is dus om die vervelende baby kilo’s kwijt te raken en het lichaam weer in vorm te krijgen. Voorzichtigheid …

Sporten na de bevalling: hier moet je absoluut op letten

Sport nach Geburt
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Zwangerschap
  4. »
  5. Na de zwangerschap
  6. »
  7. Sporten na de bevalling: hier moet je absoluut op letten
Wanneer kan ik beginnen met sporten na de bevalling?

Een bevalling vormt een zware belasting voor het lichaam. Gun het daarom een herstelperiode van minstens 6 weken.

Met welke sport kan ik na de bevalling beginnen?

Zodra u zich na de bevalling fit genoeg voelt, kunt u beginnen met postnatale gymnastiek. Afhankelijk van hoe snel u weer op de been bent, kunt u ook langzaam met uw sporttraining beginnen.

Zijn er sporten die u voorlopig moet vermijden na de bevalling?

Omdat uw bekkenbodem tijd nodig heeft om te herstellen, moet u sporten vermijden die de bekkenbodem zwaar belasten. Denk bijvoorbeeld aan tennis, paardrijden of joggen.

Veel nieuwe moeders willen na hun zwangerschap zo snel mogelijk van hun buikje af. Het doel is dus om die vervelende baby kilo’s kwijt te raken en het lichaam weer in vorm te krijgen. Voorzichtigheid is echter geboden op dit punt. Direct na de bevalling heeft het lichaam eerst rust en herstel nodig. Maar wanneer kan ik na de bevalling weer beginnen met sporten?

In onze gids krijg je een uitgebreid overzicht van hoe sporten er na de bevalling uitziet. We leggen uit hoeveel tijd je lichaam nodig heeft en hoe je kunt zien wanneer je klaar bent om weer te sporten. Ook laten we je verschillende manieren zien om samen met je baby te sporten.

[button]Workout DVD’s kopen[/button]

1. een bevalling is zeer inspannend voor het lichaam…

Frau mitten in den Wehen
Bevallen vraagt veel van het vrouwenlichaam.

Sporten na de bevalling is voor veel nieuwe moeders in eerste instantie ondenkbaar. Natuurlijk drukken de tijd van de zwangerschap en de inspanningen tijdens de bevalling hun stempel op het lichaam van een moeder. De manier waarop het lichaam na de bevalling aanvoelt, is totaal anders dan daarvoor.

Het lichaam van een vrouw bereidt zich 40 weken lang voor op het voldragen van een kind. Het is dus niet verwonderlijk dat het enige tijd nodig heeft om zijn oude vorm terug te krijgen. Bovendien raakt de hormoonhuishouding volledig in de war, wat een sterke invloed kan hebben op zowel het lichaam als de psyche.

Vooral vrouwelijke sporters willen vaak zo snel mogelijk na de zwangerschap afvallen en weer in vorm komen. Het is echter belangrijk dat u de periode na de bevalling gebruikt om een relatie met uw baby op te bouwen en hem zoveel mogelijk lichamelijk contact te geven.

U moet ten minste zes weken wachten voordat u met postnatale gymnastiek begint. De postnatale gymnastiek moet in ieder geval worden afgerond. In veel gevallen is in deze periode ook een laatste controle bij uw gynaecoloog of verloskundige nodig, zodat zij u groen licht kunnen geven.

2. na de bevalling, focus op postnatale gymnastiek

frischgebackene Mütter in einem Kurs zur Rückbildung
Het doel van postnatale oefeningen is om de bekkenbodem weer te activeren en te versterken.

Anderzijds is het belangrijk om zo snel mogelijk na de bevalling te beginnen met postnatale gymnastiek. Het doel van het programma is om het lichaam in zijn oorspronkelijke staat te herstellen. Daarom leer je verschillende oefeningen die helpen om de spieren van de bekkenbodem te activeren en te versterken. Na een bevalling zijn namelijk zowel de buikwand als de bekkenbodem erg verzwakt.

In veel ziekenhuizen krijgt u al oefeningen mee die u kunt uitvoeren om iets te doen voor uw bekkenbodem en uw conditie. Daarnaast kunt u gebruik maken van polikliniekbezoeken door een verloskundige.

Als je contact met andere moeders zoekt, kun je ook speciale cursussen volgen. Deze worden vaak aangeboden door verloskundigen of fysiotherapeuten. De kosten voor de cursus worden meestal vergoed door de zorgverzekeraars.

Je kunt je achteruitgang ook thuis ondersteunen met wat oefeningen. Met veel van deze oefeningen kun je de dag na de bevalling al beginnen. Zorg er wel voor dat je niet overdrijft en het programma maar één keer per dag doet.

Let op: een keizersnede is een speciaal geval. In dat geval moet u ongeveer acht weken wachten voordat u met postnatale oefeningen begint. Zo voorkomt u de vorming van pijnlijke verklevingen.

3. begin langzaam met de gebruikelijke training

Sporten tijdens de zwangerschap

Ook tijdens de zwangerschap mag u niet zonder lichaamsbeweging. In een studie van de Duitse Sportuniversiteit Keulen ontdekten onderzoekers dat lichaamsbeweging het risico op perinatale depressie aanzienlijk kan verminderen.

Fit en sportief zijn is heel belangrijk voor je eigen gezondheid. Dat geldt ook als je zwanger bent of bent geweest. Sporten na de bevalling is dus zeker niet verboden. Wel moet je het afvallen na de zwangerschap voorzichtig en langzaam aanpakken om je lichaam niet te veel te belasten.

De meeste vrouwen voelen zelf wel aan wanneer ze na de bevalling weer kunnen sporten. Het belangrijkste is dat u pijnvrij bent en dat alles goed genezen is. Begin ook pas met sporten als u uw urine weer goed kunt ophouden en de rectus diastase minder dan 2,5 tot 3 cm is.

Uw gezondheid moet altijd voorop staan. Als u tijdens het sporten pijn krijgt of bloedt, is het belangrijk dat u onmiddellijk stopt. Luister dus naar uw lichaam. Het zal u onmiddellijk vertellen of u te hard van stapel loopt.

Maar ook voeding is van centraal belang bij het afvallen na de zwangerschap. Zo kun je je buik na de zwangerschap strakker maken. Dit betekent echter geenszins dat je op dieet moet gaan. Dit kan zelfs gevaarlijk zijn tijdens de borstvoeding. Zorg er daarentegen voor dat je gezond en evenwichtig eet. Vermijd vooral fastfood en zoetigheid.

Omdat naar de sportschool gaan meestal erg tijdrovend is, willen we je graag kennis laten maken met enkele manieren om fit te blijven met een kind.

Mutter joggt mit Kinderwagen
Bij Buggy Fit dient de kinderwagen als trainingstool.
  • Workouts met kinderwagens: zogenaamde Buggy Fit-trainingen worden steeds populairder. Het doel van de training is om van een alledaagse wandeling een workout te maken. Zo kun je niet alleen gaan wandelen met de kinderwagen, maar ook gaan wandelen of joggen. Een cursus biedt het voordeel dat je andere moeders kunt ontmoeten en met hen van gedachten kunt wisselen.
  • Kangatraining: Je kunt ook alleen thuis of in een speciale cursus kangatraining doen. Het bijzondere is dat je de training samen met je kind doet. Het kind wordt in een drager voor de borst geplaatst.
  • Yoga met een kind: Yoga daarentegen is wat rustiger. Daar kun je je lichaam versterken door specifieke oefeningen. Het intensieve lichaamscontact tijdens de babymassage brengt je ook dichter bij je kind.

FAQ’s – Veelgestelde vragen en antwoorden

Frau macht Sit-ups
Vermijd tijdens de eerste maanden oefeningen die vooral de rechte buikspieren trainen.

Kan ik ook sporten als ik borstvoeding geef?

Ja, natuurlijk kun je sporten als je je baby borstvoeding geeft. Zorg er wel voor dat u een sport kiest die uw borsten en tepels niet te veel belast. Het is ook het beste om uw baby borstvoeding te geven voordat u gaat sporten. Intensief sporten produceert meer lactaat, wat onaangenaam is voor de baby. Daarom kan uw baby de voeding weigeren.

Zijn er sporten die u na de bevalling voorlopig moet vermijden?

Omdat uw bekkenbodem zich eerst weer moet vormen, moet u in eerste instantie sporten vermijden die deze sterk belasten. Dat zijn bijvoorbeeld tennis, paardrijden of joggen. Ook intensieve aerobics moet je voorlopig vermijden.

Is speciale buikspiertraining toegestaan?

Buikspieroefeningen, zoals sit-ups of crunches, trainen de rechte buikspieren. Na de geboorte moet de spleet, de zogenaamde rectus diastase, echter eerst verdwijnen voordat je kunt beginnen met specifieke buikspiertraining. De kloof mag maximaal 2,5 tot 3 cm breed zijn. Anders loop je het risico dat de kloof nog breder wordt.

6. workout dvd’s kopen voor na de geboorte

No products found.

Gerelateerde berichten