Veel baby’s hebben de eerste maanden en jaren van hun leven last van slaapproblemen. Dat komt vooral doordat het slaapritme zich steeds moet aanpassen. Vaak leiden ook honger, buikpijn of tandjes tot slaapproblemen.
Als een baby moeite heeft om in slaap te komen, moeten ouders zeker slaapmiddelen gebruiken. Dit kunnen eenvoudige knuffels of muziekdoosjes zijn. Om het inslapen te bevorderen kunnen ouders ook geluiden, klanken, lichtjes of monotone bewegingen gebruiken.
Kinderen hebben een regelmatige dagelijkse routine nodig. Door extra rituelen in te voeren, zal een kind er steeds beter in slagen om ontspannen in slaap te vallen. Bovendien moet u een aangename sfeer creëren en uw kind nabijheid en geborgenheid geven om in slaap te vallen.
Veel ouders klagen dat hun kind moeite heeft om tot rust te komen en in slaap te vallen. Als u uw baby niet de hele nacht in uw armen door het huis wilt dragen, moet u zeker op zoek gaan naar een geschikt slaapmiddel voor uw baby.
In het volgende artikel leggen we uit waarom veel baby’s in het begin erg moeilijk in slaap vallen. We laten je kennismaken met verschillende slaapmiddelen en geven je tips over welke maatregelen je kunt nemen om een baby te helpen slapen.
[button]Bestel slaapmiddelen voor baby’s direct online[/button]
Inhoudsopgave
1. veel baby’s hebben problemen met inslapen
Slaapkwaliteit van baby’s
Finse onderzoekers ontdekten in een studie dat de slaap van kinderen sterk verandert in de eerste twee levensjaren. Rond zes maanden heeft een kind gemiddeld slechts 20 minuten nodig om in slaap te vallen. Kinderen van twee jaar oud worden ook maar maximaal één keer per nacht wakker.Als een baby nog in de baarmoeder zit, past hij zich al automatisch aan de slaap-waakcyclus van de moeder aan. Na de geboorte moet de baby echter eerst herstellen van de spanning en wennen aan de nieuwe situatie.
In het begin worden baby’s ongeveer om de twee tot drie uur wakker. De tussenpozen worden echter steeds langer naarmate de weken en maanden verstrijken. Door een slaapritme aan te leren, past de baby zich geleidelijk aan de slaapgewoonten van de ouders aan.
Baby’s hebben nog steeds een zeer grote behoefte aan slaap. Voor kinderen tot drie maanden wordt ongeveer 14 tot 17 uur slaap per dag als gezond beschouwd. Het dutje speelt vooral in de eerste maanden een belangrijke rol.
De meeste ouders dromen echter alleen dat hun kind echt zo lang slaapt en dat het slapen gaan vooral naar de nacht verschuift.
Veel baby’s en kinderen hebben last van slaapproblemen. Het probleem van niet in slaap kunnen vallen is wijdverbreid. Bij een permanent slaaptekort kunnen ernstige ziekten het gevolg zijn. Daarom is het belangrijk dat ouders op zoek gaan naar de oorzaken van de slaapproblemen.
Demeest voorkomende redenen waarom baby’s moeite hebben met inslapen zijn:
- Honger
- buikpijn / winderigheid
- ziekten
- storende lichtbronnen of onaangename geluiden
- tandjes
- ongunstig kamerklimaat
- bewogen dag
- onregelmatige dagelijkse routines
2. slaapmiddelen die de overgang naar de slaap kunnen vergemakkelijken
Maar zelfs als aan alle basisbehoeften is voldaan, kan het gebeuren dat een baby de weg naar de slaap maar niet kan vinden. Zodat zowel de baby als de ouders ontspannen aan de volgende dag kunnen beginnen, moet je een slaapmiddel voor baby’s proberen.
In de volgende hoofdstukken willen we u kennis laten maken met verschillende methoden die een kind helpen sneller en gemakkelijker in slaap te vallen.
2.1 Knuffel, trooster, fopspeen – klassieke slaapmiddelen voor baby’s
Als we onze ouders en grootouders vragen hoe ze hun kind in slaap kregen, zullen ze waarschijnlijk bevestigen dat in veel gevallen alleen een knuffel of een knuffeldoekje nodig was.
Deze slaapmiddelen voor baby’s zijn vandaag de dag nog steeds erg populair. Elke baby en peuter heeft minstens één knuffel of pop die zowel overdag als ’s nachts troost en geborgenheid biedt.
Teddyberen, schapen, honden en konijnen zijn bijzonder populair. De meeste kinderen raken zo gewend aan de aanwezigheid van hun knuffel dat ze zonder die knuffel niet meer in slaap kunnen vallen.
2.2 Een baby in slaap brengen met geluiden en geluidjes
Moderne knuffels zijn niet alleen zacht en aaibaar, maar hebben ook andere functies om kinderen gemakkelijker in slaap te laten vallen. Zo zijn er knuffels die de hartslag, het geluid van de oceaan of het geluid van een stofzuiger kunnen afspelen. Bovendien hebben sommige modellen een wijnsensor, zodat de geluiden automatisch worden ingeschakeld als de baby onrustig is.
Naast hartgeluiden is ook zogenaamde witte ruis zeer effectief bij baby’s. In verschillende tests ontdekten onderzoekers dat de meeste pasgeborenen al na vijf minuten in slaap vallen. Dit geluid is een monotoon geluid dat baby’s doet denken aan de geluiden die ze in de baarmoeder horen.
Als u geen knuffel met een hartslag wilt kopen, kunt u gewoon het nog steeds zeer populaire muziekdoosje gebruiken dat slaapverwekkende muziek produceert. Het is alleen belangrijk dat het geluiden of muziek zijn die het inslapen bevorderen.
Tip: Een nachtlampje kan kinderen ook helpen hun angst voor het donker te overwinnen. In het beste geval is het lampje dimbaar en voorzien van een sensor.
Tien uur lang baarmoedergeluiden vind je in deze YouTube-video:
2.3 Monotone bewegingen geven kinderen zekerheid en veiligheid
Maar niet alleen monotone geluiden, ook monotone bewegingen hebben een kalmerend effect en kunnen kinderen helpen gemakkelijker en sneller in slaap te vallen. Veel ouders rijden hun kind juist daarom rond in de auto. Weer anderen pakken de kinderwagen en lopen een paar stappen om de baby in slaap te krijgen.
Deze methoden kosten echter veel tijd en moeite. In dit geval is een kinderwagenwip geschikter. U kunt er een kopen bij een speciaalzaak of op internet. Met de geïntegreerde motor zorgt het apparaat ervoor dat de kinderwagen lichte schommelbewegingen krijgt.
3 Meer tips om de slaap van uw kind te bevorderen
Naast slaapmiddelen kun je ook met een paar eenvoudige maatregelen de slaap van je kind bevorderen. In het volgende geven we je graag een paar tips over wat je kunt doen als je baby gewoonweg niet in slaap kan vallen.
- Bepaal slaapfasen en slaapduur: Niet elk kind heeft dezelfde hoeveelheid slaap nodig. Als een kind ’s avonds nog niet moe is, kan dat komen doordat het een lagere slaapbehoefte heeft. Pogingen om in slaap te vallen hebben echter alleen zin als een baby echt moe is.
- Regelmatige bedtijden: Om een kind een eigen slaapritme te laten ontwikkelen, is het belangrijk zich aan vaste tijden te houden. Dit geldt niet alleen voor het slapen, maar bijvoorbeeld ook voor het voeden of andere dagelijkse routines.
- Creëer een rustige sfeer: Kinderen slapen het best in een ontspannen omgeving. Dim de lichten, spreek zachtjes en zorg voor frisse lucht. Idealiter is de temperatuur in de kinderkamer ongeveer 16 tot 19 graden.
- Introduceer rituelen: Slaaprituelen helpen baby’s en kinderen bij de overgang van de waakfase naar de slaapfase. Samen knuffelen, een verhaaltje lezen voor het slapengaan en een kalmerend badje voor het slapen gaan zijn bijzonder populair.
- Nabijheiden lichaamswarmte: pasgeboren baby’s kunnen bijzonder goed in slaap vallen als zij de nabijheid en geborgenheid van hun ouders voelen. Dicht tegen mama of papa aan glijden baby’s bijzonder zachtjes in dromenland.
4. populaire slaapmiddelen voor baby’s
No products found.