Salmonella in de zwangerschap

Salmonella komt vooral voor in vloeibare en eiwitproducten. Salmonella zijn staafvormige bacteriën die zowel mensen als verschillende diersoorten kunnen besmetten. Er zijn nu ongeveer 2600 verschillende varianten van de salmonellaziekteverwekker ontdekt, maar ze veroorzaken niet …

Salmonella in de zwangerschap

Salmonellen in der Schwangerschaft
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Zwangerschap
  4. »
  5. Tijdens de zwangerschap
  6. »
  7. Salmonella in de zwangerschap
  • Salmonella komt vooral voor in vloeibare en eiwitproducten.
  • Salmonella zijn staafvormige bacteriën die zowel mensen als verschillende diersoorten kunnen besmetten.
  • Er zijn nu ongeveer 2600 verschillende varianten van de salmonellaziekteverwekker ontdekt, maar ze veroorzaken niet allemaal ziekte. Ruwweg maken artsen onderscheid tussen enteritis en tyfus/paratyfus salmonellae, die in ieder geval in Duitsland zeldzaam zijn.

1. salmonella is snel en gemakkelijk overdraagbaar

Salmonellose is een infectie, geen vergiftiging

In de volksmond wordt salmonellose vaak vergiftiging of salmonellavergiftiging genoemd. De behandelend arts is verplicht een infectie door salmonella te melden. De laatste jaren is het besmettingspercentage in Duitsland echter gedaald.

Salmonella wordtmeestal via besmet voedsel op de mens overgedragen. Besmetting van mens tot mens is ook mogelijk, maar veel zeldzamer.

Een besmetting met salmonella tijdens de zwangerschap is meestal niet gevaarlijk voor het ongeboren kind. Salmonella kan niet op uw baby worden overgedragen en daarom kunt u een infectie uitsluiten.

Als de temperatuur tussen 10 en 40 graden Celsius ligt, zijn de ziekteverwekkers vrijwel overal in de omgeving te vinden. Bij hoge temperaturen neemt hun vermenigvuldigingssnelheid sterk toe.

Eieren en gevogelte zijn de voedingsmiddelen die het meest door salmonella worden aangetast. Of een levensmiddel besmet is met salmonella kan niet worden vastgesteld aan de hand van het uiterlijk, de geur of de smaak. Daarvoor is een bacteriologisch onderzoek nodig.

2. de symptomen van een salmonella-infectie zijn gemakkelijk te herkennen, maar moeilijk te onderscheiden van andere ziekten.

salmonellen-erreger
In deze illustratie ziet u de staafvormige salmonellaverwekkers.

Veel van de symptomen van een salmonella-infectie lijken sterk op die van een gewone gastro-enteritis. De tekenen van een salmonella-infectie zijn per definitie de volgende klachten:

  • Hoofdpijn en algehele malaise
  • Koorts en rillingen
  • Algemeen ongemak in maag en darmen
  • Diarree en braken, die afhankelijk van de ernst van de infectie kunnen oplopen tot aanvallen van braken en diarree.

Inde meeste gevallen treden de symptomen kort na de besmetting met de salmonellaverwekkers op. De incubatietijd kan echter tot 3 dagen duren. In Europa zijn de gevolgen van een infectie meestal gering en is het verloop mild tot matig.

3 De gevolgen van een salmonella-infectie tijdens de zwangerschap zijn meestal beperkt.

Oorsprong van de term

Deze ziekte is genoemd naar de Amerikaanse dierenarts Daniel Elmer Salmon. De ernst van de symptomen van zogenaamde salmonellose hangt af van de massa van de opgenomen ziekteverwekkers en hun type.

Als de infectie slechts mild is, zijn huismiddeltjes vaak voldoende om de ziekte te genezen. Veel water drinken “spoelt” de ziekteverwekkers uit het maagdarmkanaal. De elektrolytenbalans van het lichaam moet echter worden aangevuld. Hiervoor zijn zoutstaafjes, beschuiten en elektrolytenhoudende preparaten uit de apotheek geschikt. Hier vindt u meer informatie over hoe u uw elektrolytenbalans kunt ondersteunen.

Bij een milde salmonella-infectie zullen de symptomen na ongeveer 24 uur afnemen. Behandeling met antibiotica is pas echt nodig in ernstige gevallen.

Er zijn speciale soorten antibiotica voor gebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding. Deze hebben minimale tot geen bijwerkingen voor het ongeboren kind. De darmflora moet zich na het gebruik van antibiotica eerst weer opbouwen. U kunt uw lichaam hierbij ondersteunen door bijvoorbeeld yoghurt, kefir, karnemelk of soortgelijke zuivelproducten te eten.

Tip: Een salmonella-infectie tijdens de zwangerschap heeft geen gevaarlijke gevolgen tijdens de zwangerschap of voor de bevalling. Noch vroeggeboorten, noch miskramen worden ermee in verband gebracht.

Profylaxe is de beste manier om een salmonelladiagnose te voorkomen.

mit salmonellen infizierte eier.
Rauwe eieren brengen een bijzonder hoog risico op salmonellabesmetting met zich mee, daarom moet je ze tijdens de zwangerschap koste wat kost vermijden.

Als je zwanger bent en een salmonella-infectie koste wat kost wilt vermijden, is een strikte voedselhygiëneextra belangrijk:

    • Zoals gezegd plant salmonella zich extreem snel voort als het op de juiste temperatuur is. Daarom is het belangrijk om rauw voedsel zoals vlees, vis of eieren goed te bewaren in de koelkast. Het is ook belangrijk ervoor te zorgen dat de koudeketen niet te lang na aankoop wordt onderbroken. Ook met voedingsmiddelen die rauw ei bevatten, zoals tiramisu of mayonaise (vooral zelfgemaakte), is voorzichtigheid geboden. Het is altijd raadzaam uw handen grondig te wassen na contact met eieren of gevogelte.
    • Zelfs temperaturen onder nul zijn niet dodelijk voor salmonella, dus wees altijd voorzichtig bij het ontdooien van bevroren vlees, gevogelte of vis. In het beste geval ontdooit u deze producten in een afdruiprek nadat u de verpakking heeft verwijderd. Het afdruipende water moet zo snel mogelijk worden weggegooid.
    • Vaatdoeken, poetsdoeken en keukensponzen moeten dagelijks worden vervangen en met heet water worden gereinigd.
    • Keukengerei dat in contact is geweest met rauw vlees of ontdooid voedsel moet onmiddellijk daarna met heet water worden afgewassen.
    • Als uw voedsel goed gekookt is, vormt het geen infectierisico meer. Salmonella sterft betrouwbaar bij een temperatuur van 70 tot 75° Celsius en een kooktijd van ongeveer 10 minuten. U moet vooral letten op deze temperatuur als kerntemperatuur.
    • Zachtgekookte eieren worden afgeraden om salmonella te voorkomen als u zwanger bent.
    • Als u een open wond hebt, moet u bij het bereiden van voedsel een waterdichte pleister plakken of rubberen handschoenen aantrekken.
    • Als u in contact komt met iemand die een maagdarminfectie heeft, moet u speciaal letten op tekenen en preventieve hygiëne.

Gerelateerde berichten