Roken tijdens de zwangerschap heeft fatale gevolgen voor moeder en kind

Uw ongeboren kind rookt elke sigaret met u mee. Stop onmiddellijk met roken als u zich realiseert dat u zwanger bent. Passief roken moet ook absoluut worden vermeden. In Duitsland rookt nog ongeveer 20 procent …

Roken tijdens de zwangerschap heeft fatale gevolgen voor moeder en kind

Rauchen in der Schwangerschaft kann fatale Folgen haben
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Zwangerschap
  4. »
  5. Tijdens de zwangerschap
  6. »
  7. Roken tijdens de zwangerschap heeft fatale gevolgen voor moeder en kind
  • Uw ongeboren kind rookt elke sigaret met u mee.
  • Stop onmiddellijk met roken als u zich realiseert dat u zwanger bent.
  • Passief roken moet ook absoluut worden vermeden.

In Duitsland rookt nog ongeveer 20 procent van alle vrouwen tijdens de zwangerschap. Toch heeft de wetenschap al lang bewezen dat dit fatale gevolgen heeft voor het ongeboren kind, die zich kunnen uitstrekken tot de tijd na de geboorte. Om uw kind de best mogelijke start in het leven te geven, moet u bij het begin van de zwangerschap onmiddellijk stoppen met roken.

Vooral voor frequente rokers is het moeilijk om zo plotseling te stoppen. Toch is dit essentieel voor een gezonde zwangerschap. Vooral in de eerste maanden, wanneer het embryo bijzonder gevoelig is, kan roken verschrikkelijke gevolgen hebben. Idealiter begint u daarom al met stoppen zodra de kinderwens bestaat. Want vaak wordt een zwangerschap niet vanaf de eerste week geregistreerd. In dit adviesartikel vindt u nuttige informatie en tips over roken tijdens de zwangerschap.

1. hoe roken uw ongeboren kind schaadt

Aangezien de navelstreng geen filterfunctie heeft, komt alles wat u tijdens de zwangerschap consumeert direct bij uw kind terecht. Producten als alcohol, drugs en nicotine zijn daarom strikt taboe. Ze zijn niet alleen ongezond voor moeder en kind, maar kunnen ook schadelijke gevolgen hebben voor het verloop van de zwangerschap: De bloedtoevoer naar de placenta wordt door nicotine verstoord, waardoor de foetus minder voedingsstoffen en zuurstof krijgt. Dit leidt tot groei- en ontwikkelingsproblemen, en aangeboren hartafwijkingen en andere misvormingen komen ook vaker voor bij baby’s van rokers. In het ergste geval kan roken tijdens de zwangerschap, vooral in het eerste trimester, leiden tot een miskraam of doodgeboorte.

Tip: Stop met roken zodra u een kind wilt krijgen om het ongeboren kind vanaf het eerste moment te beschermen.

Dit zijn allemaal mogelijke gevolgen voor de gezondheid van de foetus als u zich tijdens de zwangerschap blootstelt aan rook. Dit kan ook gebeuren door passief roken.

  • Beperkte groei door verminderde zuurstoftoevoer
  • Grotere kans op aangeboren hartafwijkingen
  • De longen van de baby ontwikkelen zich te langzaam
  • Miskraam of doodgeboorte
  • Meer kans op vroeggeboorte
  • Lager geboortegewicht dan kinderen geboren uit niet-rokers

Daarbovenop heeft roken natuurlijk de bekende risico’s voor u. Deze omvatten kanker en longfalen. Daarom moet u de zwangerschap aangrijpen om te stoppen met roken.

1.1 Roken heeft ook late gevolgen voor kinderen die al geboren zijn.

Zelfs als uw baby de zwangerschap goed overleeft ondanks de sigaretten, kunnen er ook ernstige late gevolgen zijn die door het roken worden veroorzaakt:

  • Sudden Infant Death Syndrome (SIDS).
  • Hoger risico op astma en allergieën op latere leeftijd
  • Hartafwijkingen en andere ontwikkelingsstoornissen

Zoals u ziet, zijn er veel redenen om te stoppen met roken als u al een kinderwens hebt. Om u een overzicht te geven, volgt hier een vergelijking tussen de ongeboren kinderen van rokers en niet-rokers:

Gezondheid van de foetus van een niet-roker Gezondheid van de foetus van een roker
De placenta zorgt ervoor dat schadelijke stoffen het ongeboren kind niet bereiken Alcohol en nicotine worden niet gefilterd door de placenta, waardoor het kind elke sigaret rookt.
Normale toevoer van zuurstof en voedingsstoffen, ideale groei Verminderde toevoer van zuurstof en voedingsstoffen door problemen met de bloedsomloop, daardoor ontwikkelingsproblemen
Geboorte op natuurlijk tijdstip Sterk verhoogd risico op miskraam en vroeggeboorte

De late gevolgen voor het kind, die zich nog jaren na de geboorte kunnen voordoen, zouden ook een motivatie moeten zijn om als zwangere vrouw te stoppen met roken. Bereid je dus mentaal voor om onmiddellijk te stoppen met roken, voor je eigen bestwil en die van het kind.

2 Onmiddellijk stoppen met roken als enige oplossing

verbotsschild rauchende schwangere
Ook je ongeboren kind heeft last van de giftige stoffen in sigaretten, daarom moet je vanaf het begin van je zwangerschap (of beter nog, vanaf het moment dat je een kind wilt krijgen) onmiddellijk stoppen met roken.

Zodra je beseft dat je zwanger bent, moet je de sigaretten onmiddellijk uit je leven bannen. Daar hoort ook bij dat je ervoor zorgt dat je partner en je omgeving niet roken in jouw bijzijn. De schadelijke stoffen blijven zelfs in je kleren hangen en je moet echt streng zijn met roken tijdens de zwangerschap.
Veel vrouwen beseffen niet dat ze zwanger zijn tot de vijfde week van de zwangerschap, wanneer hun menstruatie voor het eerst stopt. De ongeboren vrucht is echter bijzonder gevoelig in de eerste weken. Daarom moet u aan het begin van uw zwangerschap stoppen met roken, idealiter al wanneer u uw nakomelingen begint te plannen.
Hoewel stoppen niet altijd gemakkelijk is, is het de eenvoudigste en snelste oplossing om een ongecompliceerde zwangerschap te garanderen en er alles aan te doen dat uw baby gezond ter wereld komt.

2.1. tips om te stoppen met roken

In overleg met uw arts krijgt u veel waardevolle tips om te stoppen met roken tijdens de zwangerschap. Als stoppen moeilijk is, moet u altijd bedenken dat het embryo in uw buik letterlijk elke sigaret rookt.
Ga allereerst uw verslaving tegen door de sigaretten te vervangen door kauwgom of een andere gewoonte. Drink een glas water of een onschadelijke zwangerschapsthee elke keer dat het verlangen naar nicotine je overvalt. Stel de volgende sigaret mentaal uit totdat u er steeds minder aan hoeft te denken. U kunt ook de mogelijkheid van nicotinepleisters met uw arts bespreken als u hulp nodig heeft bij het stoppen. Het kan ook nuttig zijn om op verschillende forums te lezen over de ervaringen van andere aanstaande moeders.
De algemene angst dat je aankomt zonder sigaretten is ongegrond en onzinnig, vooral tijdens de zwangerschap. In feite is het essentieel om gewichtstoename tijdens de zwangerschap te accepteren en actief te ondersteunen. Het is beter om de zwangerschap te gebruiken als een geschikt moment om eindelijk te stoppen met roken. Na de bevalling verandert er sowieso veel in uw lichaam en in het kader van de zwangerschapsrecessie zal uw gewicht zich relatief gemakkelijk stabiliseren.

2.2 Stop onmiddellijk en verminder niet langzaam

Er bestaat nog steeds een hardnekkige mythe dat het beter is om langzaam te stoppen met roken. Dat is onjuist, want alleen onmiddellijk stoppen met roken voorkomt dat uw ongeboren kind meer schadelijke stoffen binnenkrijgt. Hoewel dit betekent dat u te maken krijgt met de gevolgen van ontwenning, doet u wat het beste is voor uw baby. Het sterke moeder- en beschermingsinstinct moet worden gebruikt om de innerlijke kracht te vinden om te stoppen met roken. s

3. Kom goed door de nicotineontwenning heen – in het belang van de baby

U mag en moet ook van uw sociale omgeving verwachten dat er in uw bijzijn niet gerookt wordt.

Om zwangerschapscomplicaties en groeistoornissen van uw kind te voorkomen, is het essentieel om te stoppen met roken. Daarnaast moet u passief roken vermijden en niet op plaatsen komen waar veel gerookt wordt. Het is ook belangrijk dat uw partner u steunt en zelf stopt met roken.
In feite is de zwangerschap ook een goed moment om te beginnen met stoppen met nicotine. Dankzij de vrijgekomen hormonen ben je klaar om je kind te beschermen, wat er ook gebeurt. U bent ook afgeleid door veel andere dingen en kunt uw nicotinehonger gemakkelijk op andere producten richten.
Tot slot de voor- en nadelen van stoppen met roken tijdens de zwangerschap:

  • Voldoende zuurstoftoevoer voor de foetus
  • Geen groeistoornissen van het ongeboren kind
  • Betere gezondheid van de moeder
  • Geen verhoogd risico op miskraam, vroeggeboorte of doodgeboorte
  • Geen fatale late effecten
  • Onmiddellijke nicotineontwenning kan een uitdaging zijn

Gerelateerde berichten