Reizen tijdens de zwangerschap – geen probleem als je je aan een paar regels houdt

In principe kunt u reizen vanaf de 4e maand van de zwangerschap. Zorg voor comfortabel vervoer Goede lokale medische zorg en een ziektekostenverzekering in het buitenland zijn belangrijk. Veel vrouwen willen op reis tijdens de …

Reizen tijdens de zwangerschap – geen probleem als je je aan een paar regels houdt

Reisen in der Schwangerschaft ist kein Problem
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Zwangerschap
 4. »
 5. Tijdens de zwangerschap
 6. »
 7. Reizen tijdens de zwangerschap – geen probleem als je je aan een paar regels houdt
 • In principe kunt u reizen vanaf de 4e maand van de zwangerschap.
 • Zorg voor comfortabel vervoer
 • Goede lokale medische zorg en een ziektekostenverzekering in het buitenland zijn belangrijk.

Veel vrouwen willen op reis tijdens de zwangerschap en vaak is de vakantie al gepland of geboekt. Normaal gesproken is dat geen probleem, want als je geen grote klachten hebt, kun je zorgeloos reizen.

Vooral het midden van je zwangerschap is een goede tijd om te reizen, omdat je lichaam dan gewend is aan de zwangerschap en je buik nog niet te veel in de weg zit. In dit artikel lees je meer over hoe, wanneer en waar je het beste kunt reizen tijdens de zwangerschap.

1. reizen tijdens de zwangerschap: het beste in de 5e en 6e maand

Uw gynaecoloog zal u zeker aanraden voorzichtig te zijn tijdens de eerste 3 maanden van de zwangerschap. Veel vrouwen kampen met ochtendmisselijkheid en de zwangerschap moet zich nog stabiliseren. In de maanden daarna is er echter weinig aan de hand, mits de zwangerschap zonder complicaties verloopt.

Tip: De 5e en 6e maand van de zwangerschap worden beschouwd als ideale maanden om te reizen en je kunt herstellen voor de bevalling.

schwangere frau am strand
Zwangerschap is geen ziekte en als je je aan een paar regels houdt, kun je zonder problemen reizen als er geen complicaties optreden
.

Het is ook mogelijk om na de 6e maand te reizen en veel moeders willen gebruik maken van het zwangerschapsverlof, dat 6 weken voor de bevalling begint. Dit hangt echter af van hoe goed je je voelt en of er kans is op een vroeggeboorte. Ook nemen veel luchtvaartmaatschappijen geen zwaar zwangere vrouwen aan. U kunt deze checklist gebruiken om te zien of een reis voor u geschikt is:

 • Je bent het stadium van ochtendmisselijkheid voorbij
 • Je hebt geen gezondheidsproblemen en voelt je fit.
 • Uw gynaecoloog heeft ingestemd met de reis.
 • Je reist met iemand om je te ondersteunen
 • U voelt zich mobiel en de babybuil zit niet in de weg.

Als aan de gezondheidsvoorwaarden voor de reis is voldaan, moet je ook overwegen waar je naartoe gaat en wat het meest comfortabele vervoermiddel is. Vergeet niet dat u als zwangere vrouw vaker naar het toilet moet en waarschijnlijk regelmatig uw benen wilt strekken.

1.1 Deze reislanden zijn geschikt voor zwangere reizigers

Lange vluchten van meer dan 6 uur zijn vaak erg stressvol voor zwangere vrouwen, dus het is raadzaam om niet te ver te reizen voor de zogenaamde “babymoon” – de huwelijksreis voor de bevalling. Reizen naar Vietnam, Zuid-Amerika of Namibië is voor zwangere vrouwen vaak een beproeving vanwege de vlucht, maar ook vanwege de klimatologische omstandigheden daar, terwijl niets een reis naar bijvoorbeeld Italië in de weg staat. U kunt de volgende reisbestemmingen tijdens de zwangerschap overwegen:

 • Europese landen met een aangenaam klimaat
 • Binnenlandse bestemmingen

Deze bestemmingen hebben ook het voordeel dat ze hoogwaardige medische diensten aanbieden en dat u vrij snel en goedkoop naar Duitsland kunt terugkeren als het ergste gebeurt. Vooral als u in de 7e maand of in de 8e maand van de zwangerschap reist, moet u in de buurt van een verloskundige en gynaecoloog blijven. Hier ziet u nogmaals een vergelijking tussen binnen-Europese en internationale reisbestemmingen voor zwangere vrouwen:

Reizen binnen Europa Reizen buiten Europa
Goedkoper en dichter bij huis Lange afstand en mogelijk moeilijke tijdsverandering
Gemakkelijk bereikbaar per trein of auto Alleen bereikbaar per vliegtuig
Hoge kwaliteit van medische diensten Onbekende kwaliteit van medische zorg, vaccinaties kunnen nodig zijn en er is extra gezondheidsbelasting door klimaatverandering

U kunt daarom beter afzien van reizen naar bijvoorbeeld Indonesië, Zanzibar of de Malediven. Een reis naar de VS daarentegen is voor veel zwangere vrouwen goed te doen vanwege de omstandigheden daar, mits u mee mag vliegen. Zolang u goed geïnformeerd bent over de bestemming en het met uw arts bespreekt, staat niets u in de weg om te reizen.

2 Hoe bereid je je voor op reizen met een babybump?

Het is belangrijk dat je vervoermiddel voor de reis comfortabel is en dat je pauzes kunt nemen.

Je kunt je heel goed voorbereiden op je reis. Zo zijn er speciale medicijnen voor zwangere vrouwen die helpen bij misselijkheid (bijvoorbeeld kauwgom tegen reisziekte) of reizigersdiarree. Omdat uw lichaam in de eerste weken extra belast wordt door de foetus, is het ook gevoeliger en reageert het sterker op stress. Plan uw reis daarom zo ontspannen mogelijk.
Als u zich bijvoorbeeld altijd al misselijk voelde in de bus of in de auto, kan dit door de zwangerschap worden verergerd. In dat geval kunt u een treinreis boeken en ergens heen gaan waar u zich niet veel hoeft te verplaatsen.
Reizen naar schilderachtige gebieden of kleinere steden zijn bijzonder geschikt voor zwangere vrouwen, omdat je daar niet wordt omringd door de stressvolle chaos van de grote stad en je perfect kunt ontspannen. Dat is dan weer bevorderlijk voor een probleemloze zwangerschap. Zorg ervoor dat er een ziekenhuis of andere medische zorg in de buurt van de vakantiebestemming is.
Zolang je met al deze punten rekening houdt en jezelf beschermt met een goede zorgverzekering, staat niets je babyreis in de weg en kun je zorgeloos genieten van je vakantie met je babybump.

2.1 Wees voorzichtig met vaccinaties

schwangere cremt sich am strand mit sonnencreme ein
Veel vrouwen willen voor de stress en spanningen van de bevalling weer op reis.

Als u niet kunt voorkomen dat u naar een gebied reist waar gevaar bestaat voor ziekten als gele koorts of hepatitis, moet u zich goed laten informeren over de desbetreffende vaccinaties. Uw dichtstbijzijnde tropisch instituut kan u adviseren over vaccinaties voor exotische reislanden. Zij kunnen u ook waardevol advies geven over eerstehulppakketten, vooral voor zwangere vrouwen.
Sommige vaccinaties kunt u meestal vermijden door grondige hygiënische maatregelen te nemen en onder een muskietennet te slapen. Reizen naar malariagebieden is echter gevaarlijk voor zwangere vrouwen, omdat deze ziekte kan leiden tot complicaties voor moeder en kind. Andere vaccinaties daarentegen zijn zelfs in het tweede trimester van de zwangerschap nog mogelijk, maar moeten alleen worden uitgevoerd als het absoluut noodzakelijk is.

2.2 Neem reisvoorzorgsmaatregelen met een ziektekostenverzekering

Het komt vrij vaak voor dat zwangere vrouwen een reeds geboekte reis moeten annuleren wegens zwangerschap. Dit kan om gezondheidsredenen gebeuren, maar het kan ook zijn dat u de zwangerschap niet had verwacht en nu geen risico’s meer wilt lopen.
Met een goede reisannuleringsverzekering kun je met een medische verklaring de geboekte vakantie annuleren. Als u ondanks uw zwangerschap op reis gaat, moet u veel waarde hechten aan een uitstekende ziektekostenverzekering voor het buitenland, waarmee u ook in het ergste geval naar Duitsland kunt terugkeren.

3 Hoe maakt u van uw “babyreis” een succes?

Neem voordat u op reis gaat de checklist nog eens door en ga met uw arts na of u aan alle eisen voor zwangere vrouwen op reis voldoet. Als je zwangerschap geen complicaties vertoont, je je gezond en sterk voelt en geen last hebt van ochtendmisselijkheid, is reizen in Europa geen probleem voor zwangere vrouwen. Als u verder weg wilt reizen, is het belangrijk dat u zich goed laat informeren over de risico’s en mogelijke ziekten ter plaatse.
Tot slot volgt hier een overzicht van de redenen voor en tegen reizen tijdens de zwangerschap:

 • Ontspanning en plezier tijdens de zwangerschap
 • Mogelijk als de zwangerschap vrij is van complicaties
 • Vooral aan te raden in de 5e en 6e maand
 • Er zijn meer voorbereidingen te treffen
 • Zwangere vrouwen voelen zich sneller uitgeput en gestrest

Gerelateerde berichten