Een ruggenprik is een verdoving van de ruggenmergzenuwen. Deze verdoving kan de pijn van de bevalling verminderen of wegnemen. De verdoving wordt via een katheter aan de ruggenmergzenuwen toegediend.
Hoewel een ruggenprik al standaard wordt gebruikt bij een keizersnede, kan hij ook nuttig zijn bij een vaginale bevalling als de zwangere vrouw dat wenst. Onder een ruggenprik kunnen zwangere vrouwen tijdens een zware bevalling even uitrusten en nieuwe krachten opdoen. Een ruggenprik kan echter ook worden gebruikt in geval van ziekte of een geboorte met hoog risico.
Het grootste voordeel van deze verdoving is dat zwangere vrouwen een vrijwel pijnloze bevalling kunnen meemaken. Het gebruik van een ruggenprik kan echter ook misselijkheid, duizeligheid en hoofdpijn veroorzaken. In zeer zeldzame gevallen kan verlamming het gevolg zijn van letsel aan het ruggenmerg.
Veel zwangere vrouwen zijn bang voor de bevalling en de pijn die daarmee gepaard gaat. Ze vrezen dat ze niet sterk genoeg zijn om de pijn te weerstaan en hun baby ter wereld te brengen. Daarom kiezen veel zwangere vrouwen voor een ruggenprik.
In dit artikel leggen we uit wat een ruggenprik is en in welke gevallen deze nuttig en noodzakelijk kan zijn. Daarnaast informeren we je over de voor- en nadelen van deze vorm van geboortehulp.
[button]Meer literatuur over dit onderwerp[/button]
Inhoudsopgave
1. tijdens een epidurale bevalling worden de ruggenmergzenuwen verdoofd.
Al tijdens de zwangerschap moeten vrouwen nadenken over de manier waarop ze hun kind ter wereld willen brengen. Moet het kind in een kliniek of een geboortecentrum geboren worden? Moeten geboortehulpmiddelen worden gebruikt of niet?
Om deze vragen te verduidelijken, moet u van tevoren uitvoerige gesprekken voeren met uw begeleidende verloskundige en/of met een geschikte arts. Want elke vrouw heeft individuele ideeën over het verloop van haar bevalling.
Vooreen pijnloze bevalling is de ruggenprik heel belangrijk. Maar wat is een ruggenprik? En hoe wordt een ruggenprik uitgevoerd?
Een epidurale anesthesie (PDA) is een verdovingsprocedure die wordt gebruikt om de pijn tijdens de bevalling te verlichten. Een speciaal geneesmiddel wordt ingespoten in de regio bij het ruggenmerg. Op die manier wordt de signaaloverdracht van de zenuwen onderbroken, zodat vrouwen geen pijn meer voelen onder de injectieplaats.
Volgens de statistieken is de ruggenprik de populairste en meest gebruikte methode om een bijna pijnloze bevalling te ervaren. Volgens een enquête van het tijdschrift ELTERN gebruikte 30% van de respondenten een ruggenprik.
De ervaringen van patiënten met een ruggenprik lopen sterk uiteen. Terwijl sommige vrouwen er zeer positief over berichten, zouden andere vrouwen bij hun volgende bevalling liever afzien van deze verdoving.
Het effect van de ruggenprik is na ongeveer 15 minuten voelbaar. De verdoving duurt ongeveer twee tot drie uur. De werkzaamheid kan echter vaak individueel worden verlengd.
2 Het gebruik van een ruggenprik kan nuttig zijn tijdens de openings- of uitdrijvingsfase.
Bij een keizersnede is een ruggenprik tegenwoordig de methode bij uitstek. Maar ook bij een vaginale bevalling kan de verdoving veel verlichting geven. Als de bevalling lang duurt of de pijn ondraaglijk is, kunnen vrouwen onder een ruggenprik een beetje bijkomen en nieuwe kracht opdoen.
Als de frequentie van de weeën afneemt, zodat de bevalling tot stilstand komt, kan de verdoving ook helpen om de spieren te ontspannen en de baarmoedermond weer losser te maken.
Wanneer een ruggenprik geschikt is, moet individueel worden bepaald. In principe kan het zowel in de openingsfase als in de uitdrijvingsfase worden toegediend. De basisvoorwaarde is echter dat de baarmoederhals al enkele centimeters open is.
Er zijn echter ook medische redenen die het gebruik van een ruggenprik noodzakelijk maken.
Deze omvatten:
- Risicovolle bevallingen
- ziekten van de moeder
- abnormale posities van de baby in het geboortekanaal
- Verwachte operaties tijdens de geboorte
- geboorte van een tweeling
- extra grote baby
- pre-eclampsie
- Geboortestilstand
De vrees dat het gebruik van een ruggenprik de bevalling zal verlengen is niet wetenschappelijk bevestigd. In een Amerikaanse studie ontdekten onderzoekers dat er geen significante verschillen waren met de placebogroep wat betreft de voltooiing van de vaginale bevalling.
De kosten voor een ruggenprik worden meestal alleen vergoed door de ziektekostenverzekering als het medisch noodzakelijk is.
3. de epidurale bevalling – dit zijn de belangrijkste voor- en nadelen
Het belang van PDA is de laatste jaren sterk toegenomen. Veel vrouwen hebben zeer positieve ervaringen met deze methode van verloskundige zorg. Omdat de angst voor pijn vaak erg groot is, kiezen veel vrouwen al tijdens de zwangerschap niet voor een natuurlijke bevalling maar voor een ruggenprik.
Een groot voordeel van PDA is dat de bevalling in veel gevallen vrijwel pijnloos verloopt. Omdat de zwangere vrouwen vanaf hun middel verdoofd zijn, ervaren zij de weeën niet meer als ondraaglijke pijn. Ze kunnen dus blijven persen, maar ze zijn veel meer ontspannen en pijnvrij.
Er kunnen echter ook bijwerkingen optreden. Deze omvatten hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid. Bovendien kan de bloeddruk sterk dalen, waardoor een aangepast infuus nodig is. Sommige vrouwen melden ook dat ze enige tijd problemen hebben met plassen.
Eenvan de grootste risico’s van een ruggenprik is letsel aan het ruggenmerg. Als een ader gewond raakt, kan dit leiden tot een hematoom en in het ergste geval moet het bloed met een spoedoperatie worden afgevoerd. Als het ruggenmerg gewond raakt, bestaat ook het risico van dwarslaesie.
Ernstige bijwerkingen komen slechts zeer zelden voor. In geval van twijfel houdt een ruggenprik alleen risico’s in voor de moeder en niet voor de baby.
Meer tips van verloskundigen over de voor- en nadelen van een ruggenprik vind je hier:
4. in sommige gevallen is een PDA niet mogelijk
PDA voor stuitjestatoeages
In de jaren negentig was een zogenaamde “tramp stamp” een van de populairste tatoeages. Dit kan echter een probleem worden bij de geboorte, aangezien sommige artsen weigeren een ruggenprik te geven voor een dergelijke tatoeage. De reden hiervoor is dat het risico bestaat dat er kleurpigmenten in het lichaam terechtkomen.
Ook al willen veel vrouwen een bevalling zonder pijn doorstaan, deze wens kan niet altijd gerealiseerd worden. Dat een ruggenprik niet mogelijk is, kan te maken hebben met het feit dat het geboorteproces al te ver gevorderd is.
Er zijn echter ook medische redenen die een ruggenprik onhaalbaar maken. Deze omvatten:
- Zeer lage bloeddruk
- Stollingsstoornissen
- hartaandoeningen
- Neurologische aandoeningen
- Afwijkingen van de wervelkolom
- Infecties in het gebied van de prikplaats
- Allergieën voor ingrediënten
Als u dit soort verdoving niet wilt gebruiken, kunt u ook natuurlijke methoden gebruiken die de pijn kunnen verlichten. Deze omvatten speciale ademhalingstechnieken, hypnobirthing en acupunctuur.
Om de individuele risico’s af te wegen, moet u vóór de bevalling een uitvoerig gesprek hebben met uw verloskundige en de behandelend arts. Op die manier kunt u samen uitzoeken welke mogelijkheden voor geboortehulp voor u geschikt zijn.
5. verdere literatuur over geboortevoorbereiding
No products found.