De termijn voor het aanvragen van ouderschapsverlof bij uw werkgever is zeven weken. Vraagt u ouderschapsverlof aan voor een kind dat ouder is dan drie jaar, dan geldt een termijn van 13 weken.
U heeft recht op maximaal 36 maanden ouderschapsverlof. Ouderschapsuitkering en ouderschapsverlof staan los van elkaar, dus u moet bij uw planning rekening houden met uw financiële situatie.
Nee, er zijn enkele voorwaarden waaraan voldaan moet worden om aanspraak te kunnen maken op ouderschapsverlof. Voor de meeste werknemers is dit echter geen belemmering.
Een nieuw mens ziet het levenslicht. Niemand die zo’n magisch moment heeft meegemaakt, zal het waarschijnlijk vergeten. Maar al snel keert het dagelijkse leven terug en rijzen er veel vragen over de omgang met de baby. Wat betekent ouderschapsverlof? Hoe zit het met het salaris? Kan ik werken ondanks het ouderschapsverlof?
In onze uitgebreide ouderschapsverlofgids leest u hoe en waar u ouderschapsverlof kunt aanvragen. U krijgt informatie over de duur van het ouderschapsverlof en de mogelijkheden om het onder de ouders te verdelen. Natuurlijk leggen we ook uit hoe zwangerschapsverlof en ouderschapsverlof zich tot elkaar verhouden en welke bijzonderheden er gelden voor ouderschapsverlof voor tweelingen.
[button]Meer informatie over dit onderwerp[/button]
Inhoudsopgave
1. het belang van ouderschapsverlof
Zoals de naam van het woord al doet vermoeden, moeten ouders tijd krijgen om met hun kind door te brengen. Tegelijkertijd mag het werk niet in het gedrang komen. Het is veeleer het verklaarde doel van de wetgever om ouders de kans te geven een kortere loopbaanonderbreking te nemen, maar de aansluiting niet te verliezen.
Degenen die zo’n pauze nemen, moeten hun oude beroep in de toekomst kunnen voortzetten.
Zij kunnen het ouderschapsverlof flexibel gebruiken. Wie volledig stopt met werken, kan aanspraak maken op maximaal 36 maanden ouderschapsverlof zonder loon. Een verdeling is als volgt mogelijk:
- de volledige 36 maanden opnemen in de eerste drie levensjaren van het kind
- tussen 12 en 36 maanden opnemen in de eerste drie levensjaren van het kind; de resterende tijd gebruiken tot het kind acht jaar oud is
- maximaal 24 maanden opnemen in de periode tussen het derde en het achtste levensjaar van het kind
Uiteraard zijn andere individuele regelingen met uw werkgever mogelijk. Deze veronderstellen echter dat uw werkgever begrip heeft. Helaas is dat niet altijd het geval.
Tip: Gebruik uw ouderschapsverlof verstandig en combineer het met ouderschapsuitkering en ouderschapsuitkering plus. Zo blijft u ook in de fase waarin u niet of minder werkt financieel veilig.
2 Niet iedereen heeft recht op ouderschapsverlof
Bent u in loondienst en wilt u ouderschapsverlof aanvragen? In dat geval is het relatief eenvoudig. Toch moet u aan enkele voorwaarden voldoen. In de volgende lijst ziet u onder welke omstandigheden u ouderschapsverlof kunt aanvragen:
- U hebt een arbeidsverhouding (tijdelijk, vast, deeltijds of voltijds).
- u wilt het ouderschapsverlof besteden aan kinderopvang
- het kind waarvoor u wilt zorgen, woont in hetzelfde huishouden als u.
- de wekelijkse arbeidstijd bedraagt niet meer dan 30 uur (tijdens het ouderschapsverlof)
- de kinderopvangtaak wordt hoofdzakelijk door u uitgevoerd
Bovendien kunt u niet alleen ouderschapsverlof aanvragen als u voor uw eigen kind zorgt. U hebt ook recht op ouderschapsverlof als
- u voor een kind zorgt en het vaderschap nog niet definitief vaststaat (mits de moeder van het kind instemt met de zorg).
- u zorgt voor het kind van uw partner (dit geldt zowel voor geregistreerde partners als voor echtgenoten).
- u neemt een adoptie- of pleegkind op.
- de ouders van het kind (dat moeten naaste familieleden zijn, zoals broers en zussen of neven en nichten) zijn door een ernstige ziekte niet in staat om voor het kind te zorgen.
- het is uw kleinkind en uw kind is nog niet meerderjarig of is een opleiding gaan volgen terwijl het nog niet meerderjarig was.
3. werken tijdens het ouderschapsverlof
Als u niet helemaal wilt stoppen met werken, staat u dat natuurlijk vrij. In principe is het ouderschapsverlof zo geregeld dat uw arbeidsrelatie wordt opgeschort gedurende de periode waarin u aanspraak maakt op ouderschapsverlof. Het vervalt niet, maar loopt gewoon door. U hoeft dus niet bang te zijn voor opzegging.
U mag tijdens het ouderschapsverlof maximaal 30 uur per week werken. Werkt u meer dan dit, dan ziet de wetgever geen noodzaak voor ouderschapsverlof. Let daarom op deze grens als u weer aan het werk gaat.
Als u aanspraak maakt op deeltijdouderschapsverlof, verandert de totale hoeveelheid tijd die u werkt niet. U hebt hetzelfde recht, of u nu halftijds of slechts enkele uren werkt. Als u tijdens uw ouderschapsverlof werkt, hebt u maximaal 36 maanden recht op de speciale bonus voor ouders.
De meeste ouders die deeltijds gaan werken, combineren ouderschapsverlof met ouderschapsuitkering plus. Dit betekent dat uw salaris aanzienlijk hoger is dan wanneer u alleen voor uw deeltijdwerk zou worden betaald. Op de website van het federale ministerie van Arbeid en Sociale Zaken vindt u een zeer uitgebreid pdf-document speciaal over deeltijdwerk.
In tegenstelling tot de periode van ouderschapsverlof, die altijd hetzelfde blijft of u nu een paar uur gaat werken of niet, verdubbelt uw recht wanneer u contant wordt betaald.
Het belangrijkste verschil tussen gewoon Elterngeld en Elterngeld Plus is dat Elterngeld Plus maximaal 28 maanden wordt uitbetaald. Gewoon Elterngeld daarentegen wordt voor maximaal 14 maanden uitbetaald (twee partnerschapsmaanden meegerekend). De hoogte van Elterngeld Plus is echter gekoppeld aan het gewone Elterngeld en kan maximaal de helft van de waarde daarvan bedragen.
Let op: U kunt ouderschapsverlof aanvragen ongeacht of u ouderschapsuitkering ontvangt!
https://www.youtube.com/watch?v=JbNO_T7OvrY&t=
4. de mogelijkheid om het ouderschapsverlof te splitsen
In principe kan iedereen die dat wil zijn ouderschapsverlof splitsen. Het is mogelijk de tijd te beperken tot enkele dagen, weken of maanden. Als uw man of vrouw bijvoorbeeld regelmatig voor het kind zorgt, maar voor korte tijd verhinderd is, kunt u bij uw werkgever aanspraak maken op ouderschapsverlof.
Gedurende de hele periode waarin u voor het kind zorgt, kunt u drie periodes kiezen waarin u ouderschapsverlof aanvraagt.
Het maakt niet uit of u ouderschapsverlof aanvraagt als moeder of als vader. Voor de duur van het ouderschapsverlof is het ook volledig onafhankelijk of uw partner er aanspraak op maakt. U heeft ieder zelfstandig recht op maximaal 36 maanden.
4.1 Enkele voorbeelden van de berekening van het ouderschapsverlof
Tijdens de eerste drie levensjaren van uw baby kunt u volledig ouderschapsverlof opnemen. Maar dat is niet altijd wenselijk. Als je baby op tweejarige leeftijd naar de crèche gaat, kun je weer half of voltijds gaan werken.
Als je als ouders je tijd verdeelt, kun je er samen heel lang voor je kind zijn. Dit hoeft natuurlijk niet de hele dag te vullen. Deeltijdbanen zijn vooral geschikt als je kind al wat ouder is.
In de volgende tabel vindt u enkele mogelijkheden om te delen. U kunt deze gebruiken als leidraad voor uw eigen planning.
Totaal ouderschapsverlof | Verdeeld over de periode |
---|---|
36 maanden en 12 maanden (als echtpaar) | In het eerste jaar neemt u al uw verlof op als echtpaar. Dit betekent dat 12 maanden zijn opgebruikt. Nu gaat uw partner weer aan het werk, terwijl u het tweede jaar volledig thuisblijft. In het derde levensjaar van uw kind gaat u halftijds werken. Uw 36 maanden zijn dan volledig opgebruikt. Uw partner zou nu in de volgende periode in totaal 24 maanden thuis kunnen blijven. Dit zou kunnen tot uw kind acht jaar wordt. |
36 maanden als alleenstaande ouder | U blijft 18 maanden thuis. Nu gaat u de volgende 6 maanden parttime werken. Dit betekent dat u al 24 van de beschikbare 36 maanden heeft opgebruikt. Als uw kind op tweejarige leeftijd naar de crèche gaat, kunt u voltijds werken. Dit zou de periode dekken tot het kind naar school gaat. Als u nu besluit weer minder te gaan werken, kunt u nog een jaar afbouwen en ouderschapsverlof opnemen. |
Twee keer 36 maanden als koppel | Om als echtpaar optimaal te profiteren van het ouderschapsverlof, kunt u elk drie jaar thuisblijven of in ieder geval een kortere loopbaanonderbreking nemen. U kunt bijvoorbeeld de eerste zes maanden samen thuisblijven. Daarna gaat uw partner weer gewoon werken, terwijl u thuisblijft tot uw kind twee jaar oud is. Nu gaat u voltijds werken terwijl uw partner slechts zes maanden deeltijds werkt. Daarna heb je tussen het derde en achtste levensjaar van je kind in totaal nog 12 maanden over, die je in twee periodes kunt verdelen. Uw partner kan binnen deze periode nog aanspraak maken op 24 maanden, maar zou die in één keer moeten opnemen. |
4.2 Zwangerschapsverlof en ouderschapsverlof – beter na elkaar
De zwangerschapsverlofperiode telt mee voor je totale ouderschapsverlof. Dus als u ouderschapsverlof aanvraagt terwijl u nog in de periode van zwangerschapsbescherming zit, hoeft uw werkgever u mogelijk geen zwangerschapsuitkering meer te betalen.
Om deze ongunstige uitkomst te voorkomen, moet u het gewenste ouderschapsverlof pas laten ingaan op het moment dat de zwangerschapsbeschermingsperiode afloopt.
De zwangerschapsbeschermingsperiode begint uiterlijk zes weken voor de verwachte geboorte van uw kind. Hij eindigt gewoonlijk, d.w.z. als er zich geen bijzondere moeilijkheden voordoen, acht weken na de geboorte van uw baby. Gedurende deze periode geldt tegelijkertijd een werkverbod, dat u alleen in uitzonderlijke gevallen kunt negeren.
Voor de vader van het kind verandert er niets. Aangezien vaders niet onder de zwangerschapsbeschermingsperiode vallen, kunt u ouderschapsverlof aanvragen zodra uw kind is geboren. Als u als vrouw echter een ouderschapsuitkering aanvraagt nadat de zwangerschapsbeschermingsperiode is verstreken, leidt dit niet tot een verlenging van de volledige duur van het ouderschapsverlof.
In het geval van een tweeling gelden er geen speciale regels voor het ouderschapsverlof. Aangezien u echter niet één maar twee kinderen heeft, kunt u de volledige 36 maanden tweemaal gebruiken. Het is echter de vraag of dit financieel haalbaar is.
5 De aanvraag voor ouderschapsverlof
U hebt geen toestemming van uw werkgever nodig om ouderschapsverlof voor u en uw kind aan te vragen. Wel moet uw werkgever op de hoogte worden gesteld van uw toestand. Als u zwanger bent, moet u uw werkgever zo vroeg mogelijk informeren, zodat hij tijdens uw verlof een vervanger kan zoeken.
Zuiver juridisch gezien moet u uw werkgever ten minste zeven weken van tevoren schriftelijk in kennis stellen van uw voornemen om ouderschapsverlof op te nemen. Om de periode van moederschapsverlof ten volle te benutten, moet u het verlof pas aanvragen als uw kind geboren is.
Denk er echter aan in de eerste week na de geboorte van uw kind. U kunt alvast een brief opstellen, die u dan alleen nog maar hoeft te overhandigen.
Als u tussen het derde en achtste levensjaar van uw kind vrij wilt nemen, geldt een andere termijn. Omdat u in dit geval iets beter kunt rekenen, moet u uw werkgever ten minste 13 weken voor de geplande datum schriftelijk informeren.
Tip: Laat de deadline voor het indienen van uw documenten bevestigen door uw werkgever. Dit dient als bewijs in geval er later problemen ontstaan. Vermeld bovendien concrete data om misverstanden te vermijden.
Het is natuurlijk geen probleem als u in de aankondiging schrijft “vanaf de geboorte voor één jaar”, aangezien de geboortedatum duidelijk kan worden vastgesteld. In dat geval kunt u het beste de verwachte geboortedatum vermelden om misverstanden te voorkomen.
Mogelijke problemen met de werkgever
Zoals we al hebben aangegeven, kan de werkgever in principe geen bezwaar maken tegen een tijdig aangekondigd ouderschapsverlof. Er is echter een bijzonderheid als u het verzoek doet tussen het derde en achtste levensjaar van uw kind.
Als dit de derde periode in totaal is, kan de werkgever dit verhinderen. Hij moet daarvoor wel dringende operationele redenen aanvoeren, die u als werknemer in deze periode onmisbaar maken.
De situatie is vergelijkbaar als je je ouderschapsverlof wilt verlengen. Dat kan meestal alleen als je werkgever ermee instemt. Stel dat u aanvankelijk zes maanden voor het kind wilt zorgen, maar na verloop van tijd besluit de fase te verlengen tot twaalf maanden. U moet dus rekenen op de goede wil van uw werkgever. Volgens § 13 lid 3 p. 1 BeeG (federale wet op de ouderschapsuitkering en het ouderschapsverlof) is de toestemming van de werkgever vereist.
Er bestaat echter een mogelijkheid om de derde periode te verlengen tot na de derde verjaardag van uw kind. In dat geval moet de periode beginnen vóór de derde verjaardag van uw kind, bijvoorbeeld wanneer uw kind 2 1/2 jaar oud is.
Laten we zeggen dat u nog een resterend recht van 18 maanden heeft. U kunt dus, zonder dat uw werkgever kan weigeren, de derde periode aanvragen voor de tijd dat uw kind 2 1/2 tot 4 jaar oud is.
In dit geval is het belangrijk dat u de termijnen in acht neemt. Voor de periode vóór de derde verjaardag van uw kind geldt een termijn van 7 weken bij de aanvraag. Zodra uw kind ouder is dan drie jaar, moet u uw verlof minstens 13 weken voor de geplande datum aankondigen.
In sommige gevallen, als u kort voor de derde verjaardag van uw kind verlof aanvraagt voor uzelf en uw kind, kunnen deze twee termijnen elkaar overlappen.
Zorg er dus voor dat u op tijd handelt om geen problemen met uw werkgever te krijgen.
7 Vakantierechten tijdens ouderschapsverlof
Goed nieuws staat iedereen te wachten die nog verlof over heeft als u met ouderschapsverlof gaat. Uw vakantierechten blijven bij u ondanks uw verlof. § 17 lid 2 BeeG bepaalt dat je werkgever je met terugwerkende kracht verlof moet toekennen in het lopende of het volgende jaar. U heeft dus aanzienlijk meer tijd dan normaal om uw verlof op te nemen.
Als u bijvoorbeeld in de periode van 01.05.2016 tot 01.02.2017 niet heeft gewerkt, behoudt u uw vakantierechten tot 31.12.2018.
Tijdens de periode waarin u volledig thuisblijft, kan uw werkgever uw vakantierechten verminderen. In de regel betekent dit dat u geen vakantierechten meer verwerft. Er geldt echter een speciale regel als u slechts een korte periode volledig thuis blijft.
Een vermindering van uw recht is alleen mogelijk als u een volledige maand afwezig bent. Als u besluit om van 07.08. tot 25.10. thuis te blijven, telt alleen de maand september als een volledige maand. Voor deze maand kan uw werkgever uw recht verminderen met 1/12. Bij een vakantieaanspraak van 30 dagen per jaar is dat 2,5 dag. Dit geldt ook al heb je eigenlijk meer dan twee maanden niet gewerkt.
Bij langere afwezigheid is dit kleine voordeel echter nauwelijks merkbaar. Denk er bij het plannen van korte periodes echter altijd aan dat u het ouderschapsverlof in totaal slechts in drie periodes kunt verdelen.
8. Herintrede na ouderschapsverlof of toch ontslag?
Een terugkeer naar werk wordt gegarandeerd door de ouderschapsverlofregeling. U heeft het recht om terug te keren naar uw, of een gelijkwaardige, baan. Dit kan echter betekenen dat u niet meer achter uw oude bureau zit.
Afhankelijk van de bedrijfssituatie heeft uw werkgever misschien een vervanger moeten regelen, zodat u op een andere functie wordt ingezet.
Met de term gelijkwaardige functie doelt de wetgever vooral op het salaris. Ook als je vervolgens een andere baan aanneemt, mag je niet minder betaald krijgen.
U kunt natuurlijk ook direct na het ouderschapsverlof opzeggen. In dat geval kunt u een opzegtermijn hanteren voor de dag waarop u daadwerkelijk weer aan het werk gaat. Er geldt een bijzondere opzegtermijn van drie maanden.
Wilt u daarentegen op een ander tijdstip opzeggen, dan gelden de reguliere arbeidsrechtelijke regels.
9. FAQ – Belangrijke vragen en antwoorden
Verandert de ziektekostenverzekering tijdens het ouderschapsverlof?
Nee, meestal verandert er niets. Maar als u stopt met werken, kunt u via uw partner in een gezinsverzekering worden opgenomen als aan de voorwaarden wordt voldaan.
Is het mogelijk om een werkloosheidsuitkering te krijgen na ouderschapsverlof?
Dat is mogelijk. Er moet echter aan bepaalde voorwaarden worden voldaan. Ten eerste moet u vóór het zwangerschaps- of ouderschapsverlof minstens één jaar hebben gewerkt en aan de werkloosheidsverzekering hebben deelgenomen.
Anders zijn er geen problemen tot de derde verjaardag van uw kind. Als u na deze fase voor uw kind zorgt, moet u een vrijwillige aanvullende werkloosheidsverzekering afsluiten. Deze mogelijkheid bestaat pas sinds 01.01.2017.
10. verdere informatie over het onderwerp
No products found.