- Onvruchtbaarheid is niet ongewoon. Bij ongeveer 15 tot 20 procent van alle paren wordt de kinderwens niet zonder problemen vervuld, en tussen 3 en 9 procent blijft permanent kinderloos.
- De redenen komen min of meer gelijkelijk voor bij vrouwen en mannen (elk ongeveer 30%). In één op de vijf gevallen ligt het aan beide partners (20%) of kan geen specifieke oorzaak worden vastgesteld (20%).
- Als een paar ondanks hun kinderwens niet binnen een jaar zwanger wordt, moeten mogelijke oorzaken worden opgehelderd. Naast stress als vruchtbaarheidskiller is onvrijwillige kinderloosheid in veel gevallen te wijten aan hormonale stoornissen.
Elke derde vrouw wordt pas na meer dan een jaar zwanger – ondanks kinderwens, regelmatige seks, geen anticonceptie en een regelmatige cyclus. Geen paniek dus als het niet meteen lukt! Hier vindt u de redenen voor onvruchtbaarheid bij mannen en vrouwen, de frequentie ervan en tips voor behandeling.
1. onvruchtbaarheid kan een tijdelijke toestand zijn
Er zijn veel verschillende medische definities voor onvruchtbaarheid. Dat komt vooral omdat onvruchtbaarheid een tijdelijke aandoening kan zijn. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (ICD 10) wordt een paar klinisch gedefinieerd als onvruchtbaar als de vrouw niet zwanger is geworden binnen een jaar na het hebben van regelmatige onbeschermde geslachtsgemeenschap.
Milde onvruchtbaarheid is wijdverbreid wanneer paren die kinderen willen en regelmatig onbeschermde seksuele gemeenschap hebben, niet binnen zes maanden zwanger worden. Dit treft ongeveer 20 procent van alle paren. De helft van hen wordt echter binnen zes maanden alsnog zwanger.
Ongeveer 5 procent van de paren wordt zelfs na twee jaar niet zwanger, ondanks regelmatige, onbeschermde seks. Dit kan de relatie zwaar belasten en een reden worden om uit elkaar te gaan.
1.2 Onvruchtbaarheid bij vrouwen kan vele oorzaken hebben
Oorzaak bij de vrouw | Mogelijke oorzaken | Behandeling |
---|---|---|
Geen eisprong | Hoge leeftijd, ondergewicht of overgewicht, hormoonstoornis zoals PCO-syndroom | Hormonen controleren, hormoontherapie |
Geblokkeerde eileiders | Mogelijk laat gevolg van een onopgemerkte chlamydia-infectie | Chirurgische ingreep, kunstmatige inseminatie |
Veranderingen in de baarmoeder | Myomen, endometriose, letsel door operatie | Chirurgische ingreep, kunstmatige inseminatie |
Andere redenen | Stress, bepaalde medicijnen (bv. ibuprofen), ziekte (bv. hypothyreoïdie), na chemotherapie | Verandering in levenssituatie, staken van medicatie na consultatie, kunstmatige inseminatie |
Ongeveer vier van de vijf gevallen (80%) kunnen worden verklaard door een van de bovenstaande redenen. Er zijn echter ook gevallen waarin helemaal geen specifieke oorzaak kan worden aangewezen. In het algemeen hebben stress, nicotine (roken), alcohol, drugs en milieugiffen een negatief effect op de vruchtbaarheid. Daarom is een gezonde levensstijl en het vermijden van stress een belangrijke voorwaarde voor een kinderwens. Ook alternatieve geneeswijzen zoals homeopathie kunnen ondersteunend werken.
1.2 De leeftijd van de vrouw is belangrijk voor het vermogen om zich voort te planten.
Terwijl een man theoretisch ook op oudere leeftijd sperma van goede kwaliteit kan produceren, is het aantal eicellen dat een vrouw heeft erfelijk bepaald. Ze kunnen niet worden gereproduceerd, maar worden al bij de geboorte gelegd. Er is echter geen tekort – een vrouw heeft ongeveer een miljoen eicellen, waarvan er nog ongeveer 300.000 aanwezig zijn als de puberteit begint. Het probleem is dat tijdens het leven van een vrouw slechts ongeveer 300 van deze eicellen “springen” en dat de rest in de loop van de tijd terugvalt.
Op 30-jarige leeftijd nemen zowel het aantal als de kwaliteit van de eicellen af, en vanaf midden 30 gaat dit proces snel. Dan zijn drie tot vijf “dove” cycli per jaar de regel, d.w.z. cycli waarin helemaal geen eisprong heeft plaatsgevonden. Overigens neemt het aantal eicellen af, ongeacht of de anticonceptiepil wordt gebruikt, of er al een zwangerschap bestaat of dat er een hormoonbehandeling plaatsvindt. Helaas kunnen zelfs een gezonde levensstijl en voeding hier niets aan veranderen!
Tip: Door twee tests te combineren, kun je ongeveer berekenen hoeveel eicellen er nog beschikbaar zijn en hoeveel “vruchtbare jaren” je nog hebt. Een eierstokscore maakt gebruik van echografie en een onderzoek van de eierstokken om het aantal follikels te bepalen, d.w.z. de blaasjes die zijn ontstaan en nog kunnen uitrijpen tot eicellen. Artsen in speciale klinieken testen ook het niveau van het anti-Müllerian hormoon (AMH) met een bloedtest, die ook informatie geeft over de vruchtbaarheid. Maar ook deze tests kunnen geen betrouwbare uitspraak doen en daarom worden ze ook door voortplantingsartsen kritisch bekeken.
1.3 Chlamydia: dit veroorzaakt een infectie die tot onvruchtbaarheid kan leiden.
Chlamydia zijn bacteriën uit de familie van de Chlamydiaceae. De SOA in kwestie is van het type Chlamydia trachomatis serotype D-K en wordt doorgegeven tijdens onbeschermde geslachtsgemeenschap. Het is een van de meest voorkomende seksueel overdraagbare aandoeningen in Duitsland en wereldwijd. Aangezien chlamydia het lichaam binnenkomt via de slijmvliezen, zijn ook uitstrijkjes mogelijk (maar zelden). Tijdens de geboorte kunnen zij van moeder op kind worden overgedragen en leiden tot bindvliesontsteking of longontsteking.
Als typische geslachtsziekte tast de bacterie de urinewegen en de geslachtsorganen aan en kan zij, als zij niet wordt ontdekt, leiden tot ernstige complicaties tijdens de zwangerschap of een zwangerschap helemaal verhinderen, omdat in chronische gevallen de eileiders verstopt raken.
1.4 Onvruchtbaarheid bij mannen
Oorzaak bij mannen | Mogelijke oorzaken | Behandeling |
---|---|---|
Verminderde kwaliteit van het sperma | Externe invloeden en redenen die in de familie zitten (genetica) | Verandering van levensomstandigheden |
Ziekten van de prostaat | Ouderdom, ontsteking, kanker | Chirurgische ingreep |
Obstructie van de zaadleiders | Vasectomie, erfelijke afwijking, ontsteking | Chirurgische ingreep |
Spermiogram
De kwaliteit van het sperma kan door tal van factoren afnemen. Tekenen daarvan zijn alleen onder de microscoop te zien: een spermiogram, een analyse van de kwaliteit van het ejaculaat, geeft informatie over het aantal en de snelheid van de zaadcellen.
De kwaliteit van het sperma, d.w.z. het aantal zaadcellen en hun bewegingsvermogen, kan zowel door externe omstandigheden als door genetische oorzaken worden beïnvloed. Artsen gaan ervan uit dat nicotine een relatief grote invloed heeft op de kwaliteit van het sperma. Roken moet daarom als een risicofactor worden beschouwd. De straling van mobiele telefoons moet niet worden onderschat. Studies hebben aangetoond dat het dragen van een mobiele telefoon dicht bij het lichaam of de testikels leidt tot een abnormale daling van het aantal en de kwaliteit van het sperma. Een slechte kwaliteit van het sperma kan echter ook worden veroorzaakt door een zogenaamde undescended testikel in de kindertijd.
In dat geval bevindt de testikel zich niet in het scrotum maar in de buikholte of in het lieskanaal (inguinale testikel). Correctie binnen het eerste levensjaar is absoluut noodzakelijk, omdat de testikel zich anders niet goed kan ontwikkelen en het risico op onvruchtbaarheid toeneemt.
Een ander probleem zijn veranderde vaten in de testikels, die – net als spataderen – leiden tot een veranderde omgevingstemperatuur in de testikels en dus ook een negatief effect hebben op de spermakwaliteit. Overigens: ook zeer nauwsluitende broeken, zoals fietsbroeken, kunnen een effect hebben op de spermaproductie en dus op de kwaliteit. De reden hiervoor is: Normaal gesproken hebben testikels een verlaagde temperatuur van ongeveer 3 graden (vergeleken met de rest van het lichaam. Door de strakke pasvorm van de broek worden ze echter te veel tegen het lichaam aangedrukt en krijgen daarbij te veel lichaamswarmte.
2. dit zijn meestal geen redenen voor onvruchtbaarheid
- Genitaleherpes: Hoewel genitale herpes pijnlijk en vervelend is en er niet mooi uitziet, heeft het geen negatief effect op de vruchtbaarheid. Het probleem is echter dat het vaak het vaginale milieu verstoort, waardoor bacteriën zich gemakkelijker kunnen koloniseren – deze (zoals chlamydia) kunnen gedeeltelijk verantwoordelijk zijn voor onvruchtbaarheid.
- Geboortebeperkingspil: Ook de pil veroorzaakt geen onvruchtbaarheid. Als uw cyclus echter al onregelmatig was voordat u met de pil begon, kan dit opnieuw gebeuren nadat u ermee bent gestopt – dit kan het moeilijker maken om zwanger te worden en het kan ook de diagnose bemoeilijken als u geen kind wilt. Dit is vooral problematisch als er weinig tijd is. Overigens veroorzaakt het spiraaltje ook geen onvruchtbaarheid – de modellen zijn nu zo geavanceerd dat infecties vrijwel kunnen worden uitgesloten.
- Abortus: Door de moderne en veilige methoden die tegenwoordig worden gebruikt om zwangerschappen af te breken, is het risico van onvruchtbaarheid na een abortus of curettage te verwaarlozen. Als de baarmoeder echter beschadigd is of er tijdens het genezingsproces complicaties optreden, kan dit leiden tot onvruchtbaarheid.
- Keizersnede: Hoewel studies aantonen dat vrouwen die een keizersnede hebben ondergaan minder kinderen krijgen dan vrouwen die op natuurlijke wijze zijn bevallen, is er geen verband tussen een keizersnede en latere onvruchtbaarheid. Vaak is bijvoorbeeld de stress van de bevalling een reden om geen kinderen meer te willen.