Postpartum weeën treden een paar uur na de geboorte op omdat de baarmoeder zo snel mogelijk weer zijn oorspronkelijke vorm wil aannemen. Door spiersamentrekkingen en de afscheiding van wondafscheidingen kan de baarmoeder weer samentrekken en regenereren.
De duur van de napijn kan sterk verschillen van vrouw tot vrouw. Meestal duren ze echter maar een paar dagen. De meeste nieuwe moeders zijn uiterlijk aan het eind van de postpartumperiode pijnvrij.
De pijn kan worden verminderd door warmte, bepaalde kruiden, homeopathische middelen en regelmatig naar het toilet gaan. Als deze maatregelen niet helpen, is het zinvol om pijnstillers te nemen.
Na de bevalling moet het vrouwenlichaam er eerst aan wennen dat er geen levend wezen meer is om voor te zorgen. De baarmoeder geneest langzaam en trekt weer samen. Tijdens dit proces kun je last krijgen van napijn, die erg pijnlijk kan zijn.
In dit artikel lees je wanneer weeën optreden, hoe ze aanvoelen en hoe lang ze duren. Ook geven we je tips over wat je kunt doen om de pijn te verlichten.
[button]Bestel vrouwenmantel thee direct online[/button]
Inhoudsopgave
1. weeën na de bevalling worden veroorzaakt door spiersamentrekkingen
Weeën na de bevalling vs. nageboorteweeën
Hoewel deze twee termen vaak door elkaar worden gebruikt, zijn het twee verschillende soorten weeën. Terwijl postpartum weeën helpen de placenta uit te drijven, worden nageboorte weeën veroorzaakt doordat de baarmoeder zich terugtrekt.
Een natuurlijke bevalling is een ongelooflijke en overweldigende ervaring voor paren. Hun eigen kind voor het eerst in de armen houden roept gevoelens op die vrouwen en mannen nog nooit in deze vorm hebben ervaren. Alleen de napijn in het kraambed kan dit geluk een beetje vertroebelen.
Het feit dat het vrouwenlichaam zo’n wonder is, is altijd verbazingwekkend. Nadat de baby door het geboortekanaal is gekomen, zorgt een paar minuten later een meestal pijnloze nageboortewee ervoor dat de placenta wordt uitgedreven.
Tijdens de zwangerschap verwijdt de baarmoeder van de vrouw zich, zodat de baby genoeg ruimte heeft om te rijpen en te groeien. Wanneer de pasgeboren baby de baarmoeder verlaat, begint de baarmoeder zich korte tijd later terug te trekken.
Door veel spierwerk vindt de baarmoeder zijn weg terug naar zijn oorspronkelijke vorm. Het wondgebied gevormd door het loslaten van de placenta wordt steeds kleiner, zodat het bloeden tijdens de menstruatie steeds minder wordt. De weeën veroorzaken echter napijn, die in intensiteit sterk kan variëren.
Volgens de resultaten van het 14e voedingsrapport van de Duitse voedingsvereniging (DGE) heeft 24% van de moeders met borstvoedingsproblemen last van pijnlijke napijn tijdens de borstvoeding.
Meer informatie over het onderwerp regressie en napijn vindt u ook in deze video:
2. postpartum kan voelen als menstruatiepijn
Naweeën zijn dus een positief signaal dat het lichaam het werk doet dat het moet doen. Ze beginnen meestal kort na de geboorte en kunnen zowel bij een vaginale bevalling als bij een keizersnede voorkomen.
Vooral moeders die hun kind borstvoeding geven, hebben vaak te maken met napijn. Dit komt door het hormoon oxytocine, dat de afgifte bevordert. De pijn treedt meestal op tijdens of na de borstvoeding.
De ernst van de weeën kan sterk variëren. Sommige vrouwen voelen helemaal niets of alleen een licht getrek in de onderbuik als de baarmoeder zich langzaam terugtrekt. Weer andere nieuwe moeders hebben zo’n hevige pijn dat ze pijnstillers nodig hebben om de pijn te verlichten.
Vrouwen die voor het eerst moeder worden, hebben veel minder last van napijn omdat de baarmoeder nog niet zo sterk is uitgerekt. Hoe meer kinderen een vrouw baart, hoe groter de kans is dat zij ernstige postpartum weeën krijgt.
3. De duur van de napijn is zeer individueel.
De baarmoeder heeft een paar dagen nodig om terug te keren naar zijn oorspronkelijke grootte. Na ongeveer twee weken is hij weer zo klein dat hij aan de buitenkant niet meer te voelen is. Meestal treedt napijn alleen op in de eerste twee tot drie dagen na de geboorte.
Bij sommige vrouwen duurt de pijn echter tot acht weken. Dit is ook de tijd waarin het kraambed eindigt.
In sommige gevallen kan het kraambed ook leiden tot complicaties zoals kraambedcongestie. De meest voorkomende symptomen zijn koorts, pijn in de buik, gevoeligheid en hoofdpijn of zelfs migraine. In dit geval is het bijzonder belangrijk om vroeg te beginnen met postnatale gymnastiek.
Let op: als u langdurige pijn in uw buik of rug heeft, moet u altijd uw gynaecoloog raadplegen om de oorzaak te achterhalen.
4. Pijnstillers kunnen helpen bij hevige pijn.
.
Als je erg veel last hebt van napijn, zijn er verschillende manieren om de pijn wat te verlichten.
In het onderstaande geven we je graag een paar tips om zo goed mogelijk om te gaan met naweeën.
- Warmte: Veel verloskundigen adviseren nieuwe moeders om de weeën met warmte te behandelen. Leg eventueel een warmwaterkruik of een kersenpitkussentje op je buik of rug. De warmte zorgt ervoor dat de spieren op een zachte manier ontspannen. Een warme douche kan ook verlichting geven. Het is echter belangrijk om tijdens de postpartumperiode volle baden te vermijden om infecties te voorkomen.
- Thee: Er zijn inmiddels talloze verschillende theemelanges verkrijgbaar voor napijn. De volgende kruiden zijn bijzonder geschikt: karwij, anijs, venkel, marjolein en frambozenblad. Ook de thee van vrouwenmantel is erg populair.
- Weeënuitademen: De meeste moeders zijn heel goed in het uitademen van weeën omdat ze zich op de zwangerschap hebben voorbereid. Je kunt deze gecontroleerde ademhaling ook gebruiken tijdens naweeën om ze gemakkelijker op te vangen. Zodra de wee komt, diep inademen en langzaam uitademen.
- Regelmatig naar het toilet gaan: Een volle blaas kan de intensiteit van de weeën verhogen. Zorg er daarom voor dat u regelmatig naar het toilet gaat, minstens om de twee tot drie uur.
- Rugligging: Om de involutie van de baarmoeder actief te ondersteunen, kunt u ook elke dag ongeveer 20 tot 30 minuten op uw buik liggen. Dit stimuleert de doorstroming en versnelt de genezing en involutie.
- Homeopathische middelen: Op het gebied van de homeopathie zijn er verschillende middelen en maatregelen om napijn te verlichten en lochia te ondersteunen. Een mogelijkheid is het innemen van bolletjes. Arnica kan ook nuttig zijn om het genezingsproces te versnellen.
Als de weeën zo hevig zijn dat bovenstaande maatregelen geen soelaas bieden, moet u niet aarzelen om passende medicatie te nemen.
U kunt ook pijnstillers nemen als u uw kind borstvoeding geeft. U mag ze echter niet alleen innemen. Bespreek in dat geval met uw gynaecoloog welke medicijnen u zonder aarzeling kunt innemen.
5. verlicht de symptomen met vrouwenmantel thee
No products found.