- Moedermelk bevat alle belangrijke voedingsstoffen die je baby nodig heeft, en ook antistoffen. Melk afkolven en voeden is daarom een goed alternatief voor borstvoeding.
- Er zijn zowel elektrische als handkolven die je kunt gebruiken. Afhankelijk van de indicatie is het mogelijk er een op recept te lenen.
- De afgekolfde melk kan worden opgevangen en later worden gevoed of worden ingevroren. Zo creëert u vrije tijd waarin u geen borstvoeding hoeft te geven en uw partner of een oppas de voeding overneemt.
In dit artikel leggen we uit waarom moedermelk zo belangrijk is en hoe je de voedingsrijke melk kunt afkolven. De op deze manier opgevangen melk kun je bewaren in de koelkast of zelfs de vriezer en gebruiken wanneer het nodig is.
Inhoudsopgave
1. moedermelk: een schat aan voedingsstoffen, antilichamen en antioxidanten
Moedermelk is een klein wonder van de natuur en bevat alles wat je baby in zijn eerste levensmaanden nodig heeft. Ze wordt geproduceerd in de borstklieren van de vrouw en ziet er wit tot gelig uit. Ze bevat vitaminen (A, B, C, D, E, K), koper, fosfor, vetsplitsende enzymen, koolhydraten, eiwitten en antilichamen – de perfecte mix voor een pasgeborene. Er zijn ook afweerbevorderende enzymen opgenomen om het immuunsysteem van de zuigeling te ondersteunen.
Moedermelk kan er overigens anders uitzien en ook in samenstelling verschillen – afhankelijk van hoe de vrouw voedt en hoeveel borstvoeding wordt gegeven. Waardevolle ingrediënten zoals vitaminen en mineralen, maar bijvoorbeeld ook omega-vetzuren kunnen via de moedermelk worden doorgegeven. Alleen al om die reden is het aan te bevelen om tijdens de borstvoedingsperiode een bijzonder gezonde voeding te volgen. De hoogste concentratie antistoffen bijvoorbeeld, die de afweer van de zuigeling ondersteunen, zit in colostrum, de eerste melk die wordt geproduceerd.
Bovendien verandert de samenstelling van moedermelk met de leeftijd van de baby: in het begin is de melk zeer rijk aan carotenen en ziet er daarom geler uit, en ze is ook erg dik. Vooral in de eerste levensdagen van uw baby is frequent borstvoeden belangrijk omdat het de melkstroom stimuleert. Om dezelfde reden moet je pas na ongeveer drie weken kolven, omdat de samenstelling van moedermelk de eerste dagen heel anders is.
2. Op de juiste manier melk afkolven: zo werkt het
Het afkolven van moedermelk kan in het begin ongewoon en een beetje vreemd aanvoelen. Maar het is niet moeilijk, geeft je meer vrijheid en verhoogt de hoeveelheid melk die je produceert. Bovendien kan uw partner meer betrokken worden bij de verzorging van de baby.
Let op: Volg de gebruiksaanwijzing van uw borstkolf!
Vermijd elke vorm van stress bij het kolven en kolf met regelmatige tussenpozen. Zorg ook voor zoveel mogelijk hygiëne, want logischerwijs moeten er zo weinig mogelijk ziektekiemen in de moedermelk terechtkomen.
.
Als het niet meteen lukt, kun je de melkstroom stimuleren met warme borstcompressen, een massage en kolven van beide kanten. Kolf je met de hand, zorg er dan voor dat je tussendoor de borst verwisselt, liefst meerdere keren.
Zit rechtop, los en zo ontspannen mogelijk! Het afkolven zelf lukt met een geschikt borstschild dat niet te strak zit en de juiste kolfkracht. Afkolven mag nooit pijnlijk zijn – u kunt het beste uw verloskundige of een borstvoedingsconsulent vragen u te laten zien hoe het moet.
Een grapje: zorg ervoor dat je geen ongebruikelijke methoden gebruikt om melk af te kolven, zoals deze leuke video met “voetzoekster” Martina Hill laat zien!
2.1 Redenen waarom melk afkolven nodig is of zelfs helpt
Vraag en aanbod regelen de hoeveelheid melk
Afkolven leidt overigens tot een toename van de hoeveelheid geproduceerde melk. Dit wordt geregeld door vraag en aanbod – als je vaker borstvoeding geeft of kolft, wordt er meer melk geproduceerd.
Melk afkolven voor je baby kan om verschillende redenen nodig zijn, bijvoorbeeld omdat je een premature baby hebt die nog geen borstvoeding kan krijgen, maar toch de waardevolle eerste melk of moedermelk moet krijgen. Het afkolven van moedermelk ontlast u ook, omdat u tussendoor een maaltijd kunt vervangen door afgekolfde melk, die dan gemakkelijk door uw partner of de oppas kan worden gevoed.
In sommige gevallen kunnen ook medische problemen het afkolven van moedermelk noodzakelijk maken. Zo is melkverzakking een pijnlijk probleem waar elke vrouw die borstvoeding geeft last van kan hebben. Dit is wanneer de melk niet goed uit de borst kan stromen, waardoor het omliggende weefsel verhardt en meestal erg gevoelig wordt. Melkophoping kan overgaan in een borstontsteking, die meestal gepaard gaat met dofheid en koorts. U kunt het beste uw verloskundige om advies vragen zodra de eerste symptomen zich voordoen. Veelvuldig borstvoeding geven, afkolven of afkolven van de melk en gericht koelen van de borst werken verzachtend.
Tip: In principe hebben veel rust en weinig stress een positief effect op het verloop van de ziekte.
2.2 Elektrisch of handmatig: de juiste borstkolf vereenvoudigt alles
U kunt het beste een borstkolf kiezen op basis van uw behoeften. Bij bepaalde medische indicaties, bijvoorbeeld in het geval van een premature baby, kunt u bij de apotheek op voorschrift een elektrische borstkolf lenen. Het apparaat zelf moet uiterlijk na negen maanden worden teruggebracht, en de borstbevestigingen moet je meestal zelf kopen. Manuele borstkolven op voorschrift hoeven niet te worden teruggebracht, maar zijn natuurlijk niet zo handig. Aan de andere kant zijn ze meestal veel kleiner en kunnen ze overal mee naartoe worden genomen.
In principe zijn elektrische kolven vooral geschikt als je veel en regelmatig wilt of moet kolven. Kolf je af en toe en vooral om een kleine voorraad moedermelk op te bouwen, dan doe je het goed met een handkolf.
2.3 Problemen met afkolven en hoe ze op te lossen
Omdat de melkgift vooral op gang komt door de baby aan de borst te leggen, kan het afkolven van moedermelk in het begin vaak moeilijk zijn. Veel vrouwen vinden het nuttig om de baby in het zicht te hebben of naar een foto van hun baby te kijken terwijl ze melk afkolven.
Normaal gesproken kun je aan de ene borst kolven (bijvoorbeeld elektrisch) en de baby aan de andere borst leggen. Als je tussendoor wisselt, krijg je de grootst mogelijke hoeveelheid melk. Overigens is de hele borst zelden leeg – er wordt voortdurend melk geproduceerd. Aan beide kanten kolven met een dubbele borstkolf of de baby tegelijkertijd voeden heeft ook een zeer stimulerend effect op de melkproductie. Als u niet genoeg melk produceert, probeer dan in het algemeen de hoeveelheid te verhogen door regelmatig borstvoeding te geven en te kolven in een zo stressvrij mogelijke omgeving. Maar stress uzelf niet – het gaat er niet om dat u enorme hoeveelheden reserve produceert!
De vragen hoe lang u moet kolven, hoeveel per voeding, wanneer het beste is en hoe vaak kunt u alleen individueel beantwoorden. U kunt aan één borst kolven tot de melkstroom daar stopt. Daarna herhaalt u het proces aan de andere borst en herhaalt u de cyclus in totaal twee keer. U moet voldoende tijd nemen, vooral in het begin. Soms duurt het een paar minuten voordat de melk überhaupt begint te stromen. Regelmatig kolven op dezelfde tijdstippen van de dag heeft een positief effect op de melkstroom.
En nog een belangrijk weetje: Vaak neemt de hoeveelheid melk na 3 maanden ineens af. Je lichaam weet nu eigenlijk precies hoeveel je baby nodig heeft en probeert de melkstroom optimaal aan te passen. Juist nu kun je de hoeveelheid melk verhogen door veelvuldig borstvoeding te geven en regelmatig te kolven. Overigens valt ook de vraag hoeveel je baby drinkt in deze periode. Vaak krijgen vrouwen het advies om hun melkvoorraad aan te vullen of denken ze dat ze niet meer genoeg melk kunnen produceren – ook al is dat niet het geval. Vraag gerust advies aan een borstvoedingsconsulent die je zal helpen de situatie goed in te schatten.
3. Bewaar moedermelk op de juiste manier
Moedermelk is verschillend houdbaar, afhankelijk van de bewaartemperatuur en -conditie (zie tabel). Maar net als bij veel andere voedingsmiddelen geldt: hoe verser, hoe beter. Hoe langer de melk wordt bewaard, hoe hoger de kiembelasting en hoe minder waardevolle bestanddelen zoals antioxidanten.
3.1 Afhankelijk van de temperatuur en de conditie kan moedermelk tot 12 maanden worden bewaard.
Vorm van moedermelk | Kamertemperatuur (25°C) | Koelkast (4°C) | Vriezer (-18°C) |
Verse moedermelk | tot 4 uur | tot maximaal 4 dagen | optimaal maximaal 6 maanden, mogelijk tot 12 maanden |
Ontdooide moedermelk | 1 tot 2 uur | tot 24 uur | niet opnieuw invriezen |
Ontdooide moedermelk niet opnieuw invriezen.
Als moedermelk eenmaal is ontdooid en niet is opgedronken, mag het niet opnieuw worden ingevroren! Vries daarom niet te veel in en pas de voorraad aan de huidige behoeften van uw baby aan. Melk die overblijft na een voeding mag tot 2 uur daarna gevoed worden en moet daarna worden afgekolfd.
3.2 Trechters, zakjes om in te vriezen en meer: Accessoires voor het afkolven van moedermelk
Naast de juiste borstkolf heb je onbreekbare bewaarcontainers nodig voor de afgekolfde melk. Verse melk die direct gevoed moet worden, kun je het beste bewaren en opvangen in speciale moedermelkflesjes. Je kunt het dan zonder problemen opnieuw opwarmen. Als je de melk later wilt invriezen, heb je moedermelkzakjes nodig, die je bijvoorbeeld bij de apotheek kunt krijgen.