Lochia is een afscheiding die optreedt na de geboorte van een kind. Het doel is het resterende bloed, slijm en andere resten van de zwangerschap uit te drijven. Zo kan het wondgebied geleidelijk genezen.
De duur van lochia kan sterk verschillen van vrouw tot vrouw. In de regel duurt het echter niet langer dan zes weken. Na een keizersnede kan het echter iets langer duren. Tijdens de verschillende fasen verandert de hoeveelheid en de kleur van de menstruatie voortdurend.
In principe is lochia iets volkomen natuurlijks en normaals. Als het echter niet kan uitvloeien, kan het verstopt raken. Veel voorkomende symptomen zijn koorts, hoofdpijn, rillingen en uitputting. Bovendien kan lochia een onaangename geur hebben.
Ook na de bevalling staat het vrouwenlichaam bloot aan grote veranderingen. Tijdens de postpartumperiode kan het lichaam herstellen van de stress en spanningen. Tegelijkertijd vindt de involutie plaats, waarbij de baarmoeder zich weer samentrekt tot zijn oorspronkelijke grootte. Postpartum flow speelt een bijzonder belangrijke rol bij wondgenezing.
In dit artikel leggen we uit wat lochia is, hoe lang het duurt en hoe complicaties kunnen optreden. Daarnaast krijg je tips over waar je rekening mee moet houden bij postpartum flow.
[button]Postpartum pads goedkoop online kopen[/button]
Inhoudsopgave
1. tijdens lochia worden slijm, bloedresten en het baarmoederslijmvlies geloosd.
Zwangerschapsdiabetes verhoogt het risico op depressie
In een metastudie ontdekten onderzoekers dat tot 15% van alle nieuwe moeders na de bevalling een postnatale depressie ontwikkelt. Dit risico is aanzienlijk verhoogd bij vrouwen die aan zwangerschapsdiabetes leden.
Nadat een baby is geboren, begint de bevalling en wordt de placenta losgemaakt van de baarmoeder. Hierdoor ontstaat een wond die geleidelijk moet genezen. Bovendien moeten het baarmoederslijmvlies, bloedresten, de kaasprut en andere overblijfselen van de zwangerschap uit het lichaam worden verwijderd.
Daarom treedt in de eerste weken na de geboorte lochia (Grieks lochios: behorend bij de geboorte) op. Door de resten uit te scheiden en de bacteriën te verwijderen, kan de baarmoeder genezen.
Lochia begint niet alleen na een natuurlijke bevalling, maar ook na een keizersnede. Dit komt doordat een wond in de baarmoeder blijft, ongeacht het type bevalling dat heeft plaatsgevonden. Bij een keizersnede is de lochia echter vaak minder uitgesproken.
U kunt de wondgenezing en involutie ondersteunen door uw baby borstvoeding te geven. Vrouwen die borstvoeding geven, hebben in het begin namelijk meestal een meer uitgesproken lochia. Dit komt door de verhoogde afgifte van oxytocine. Het feit dat het baarmoederslijmvlies sterker wordt uitgeperst heeft als voordeel dat de baarmoeder zich sneller kan terugtrekken.
Tip: Je kunt lochia ook actief stimuleren door je partner je buik te laten masseren. Als je hier vragen over hebt, kun je die altijd stellen aan je verloskundige.
2. de vloeiing duurt meestal vier tot zes weken.
.Het is niet mogelijk om precies te voorspellen hoe lang je vloeiing zal duren. In de regel duurt het ongeveer vier tot zes weken. Er zijn verschillende fasen binnen deze periode.
Deeerste dagen na de bevalling is de vloeiing bijzonder hevig. Dagelijks wordt tot 100 ml geloosd. Dit komt vooral doordat er naast het baarmoederslijmvlies, de kaasprut en de resten van het eimembraan veel bloed wordt uitgescheiden. De postnatale afscheiding heeft daarom een rode kleur en is vloeibaar van consistentie.
Na ongeveer een week verandert de vloei sterk. De dikte neemt af, de consistentie is zeer dun en de kleur verandert van rood naar bruin. In deze tweede fase bestaat de afscheiding voornamelijk uit witte bloedcellen, lymfe en bloedserum.
Naarmate de afscheiding vordert, wordt ze steeds zwakker. Nu wordt vooral vloeibaar gemaakt dood weefsel uitgescheiden, zodat de afscheiding geel is. Het is ook niet langer waterig, maar eerder stroperig.
Vanaf de derde week is de afscheiding bij de meeste vrouwen zeer zwak. De afscheiding krijgt een witachtige kleur en bestaat voornamelijk uit wondvocht.
3. raadpleeg een arts als je lochia hebt.
Normaal gesproken wordt de lochiale stroom gestaag zwakker tot hij uiteindelijk helemaal afneemt. In sommige gevallen kunnen er echter complicaties optreden zodat de stroom plotseling stopt. Vaak is een verstopping de oorzaak dat de stroom niet goed kan afvloeien. Deze lochiale verstopping kan worden veroorzaakt door bijvoorbeeld bloedstolsels of eiervliesresten.
De volgende symptomen wijzen op een verstopping van de postpartumflow:
- Koorts
- Rillingen
- Hoofdpijn
- Vermoeidheid
- Vermoeidheid
- Pijn en druk in de onderbuik
Ook als de lochia ongewoon sterk ruikt, kan dit wijzen op een infectie. De normale geur van lochia daarentegen is een beetje flauw, maar niet vies.
Als u een of zelfs meer van deze symptomen opmerkt, moet u beslist naar uw gynaecoloog gaan. Als er geen behandeling plaatsvindt, kan de lochiale stuwing een baarmoederontsteking veroorzaken.
De arts zal een echografie maken om vast te stellen welke oorzaak verantwoordelijk is voor de symptomen. Als er inderdaad nog te veel vocht in de baarmoeder zit, moet dit met behulp van een buisje worden afgevoerd. Ook kunnen anticonceptiemiddelen worden toegediend om de doorstroming op gang te brengen.
Let op: u moet ook een arts raadplegen als het vloeien weer toeneemt, als de kleur weer verandert in bloedrood of als er meer bloedstolsels zijn.
4. tips en hygiëneregels – de beste manier om met lochia om te gaan
Vroeger dacht men dat postpartumvocht bijzonder veel ziekteverwekkers bevatte en dus zeer besmettelijk was. Wetenschappers hebben dit nu echter kunnen ontkrachten. In principe is lochia niet ziekteverwekkender dan normaal menstruatiebloed.
Er zijn echter een paar dingen waar je rekening mee moet houden wat betreft de hygiëne. Hieronder volgen enkele praktische tips over lochia:
- Doe hetzonder tampons: Tampons zijn een zeer comfortabele oplossing tijdens je menstruatie. Je moet ze echter nooit gebruiken tijdens de menstruatie. Dit zou ertoe leiden dat de bacteriën niet kunnen wegvloeien en dat er een infectie ontstaat. Gebruik in plaats daarvan maandverband of speciale inleggers. Deze worden gratis verstrekt in het ziekenhuis. Postnataal maandverband is groter dan gewoon maandverband, zodat het meer vocht kan absorberen.
- Vervang het maandverband regelmatig: Omdat de afscheiding de eerste dagen erg zwaar is, kan het nodig zijn om het maandverband elk uur te verschonen. Daarna is het voldoende om het maandverband ongeveer om de drie tot vier uur te vervangen.
- Wacht even met de eerste keer seks na de bevalling: De zwangerschap ende bevalling vergen veel van het vrouwenlichaam. Daarom moet u even wachten met seks. Dit betekent echter niet dat seks tijdens de kraamperiode niet is toegestaan. Maar omdat er een verhoogd risico op infectie is, moet u zeker een condoom gebruiken.
- Vermijd langdurig baden: Omdat vroeger werd aangenomen dat postpartumvloei bijzonder besmettelijk was, werd vrouwen aangeraden om in deze periode niet te baden. Inmiddels zijn artsen het er echter over eens dat een kort bad in het late postpartum geen probleem is.
- Zorg voorvoldoende rust in de postpartumperiode: Om de genezing van de baarmoeder te ondersteunen, moet u zichzelf de eerste dagen en weken na de bevalling zoveel mogelijk rust en ontspanning gunnen. Gebruik de tijd van de postpartumperiode om u volledig te wijden aan de nieuwkomer in het gezin.
5. postpartum maandverband online bestellen
No products found.