Liespijn tijdens de zwangerschap: Oorzaken

Tijdens de zwangerschap moet het lichaam volledig veranderen door de hormonen. Het is dus geen wonder dat er problemen zijn op een of ander gebied. Pijn in de lies tijdens de zwangerschap is een van …

Liespijn tijdens de zwangerschap: Oorzaken

schwangere frau
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Zwangerschap
  4. »
  5. Tijdens de zwangerschap
  6. »
  7. Liespijn tijdens de zwangerschap: Oorzaken
Wat zijn de oorzaken van liespijn tijdens de zwangerschap?

Als u last heeft van pijn in de lies, kan dit verschillende oorzaken hebben. Vooral een verslapping van de bekkenring, een hernia of blaasproblemen zijn vaak verantwoordelijk voor het ongemak. Het kan echter ook een aandoening zijn die niets met de zwangerschap te maken heeft.

Wanneer moet u naar de dokter?

Hoewel liespijn tijdens de zwangerschap heel gewoon is, moet u toch naar een gynaecoloog om uit te zoeken wat de oorzaak is. Dit geldt vooral als de pijn erg hevig is of lang aanhoudt.

Wat kunnen getroffenen zelf doen tegen de pijn?

Als de pijn het gevolg is van overrekking van de banden, moet u het rustig aan doen en lastige houdingen en bewegingen vermijden. Daarnaast kunnen speciale oefeningen helpen om de pijn te verlichten.

Tijdens de zwangerschap moet het lichaam volledig veranderen door de hormonen. Het is dus geen wonder dat er problemen zijn op een of ander gebied. Pijn in de lies tijdens de zwangerschap is een van de meest voorkomende klachten die door aanstaande moeders wordt gemeld.

In dit artikel leggen we uit wat de oorzaken van de pijn zijn. Ook geven we tips hoe je liespijn zelf kunt behandelen.

[button]Verdere literatuur over bullet time[/button]

1. Tijdens de zwangerschap wordt het lichaam blootgesteld aan ongebruikte stammen…

Versterk de bekkenbodem vanaf het begin

Veel vrouwen beginnen pas met sporten als ze al last hebben van ongemakken. Om rugpijn te voorkomen, kunt u het beste meteen aan het begin van uw zwangerschap uw bekkenbodem versterken.

Zwangerschap is een tijd van vreugde, angst, ups en downs. Veel vrouwen krijgen ook te maken met allerlei zwangerschapsklachten. Dat komt vooral omdat het lichaam te maken krijgt met een grote verandering.

Het lichaam van een vrouw moet zich van meet af aan voorbereiden op het feit dat er voortaan een baby in haar zal groeien. Dit heeft natuurlijk gevolgen voor de hele anatomie. Vooral rond de baarmoeder moeten het bindweefsel, de spieren, pezen en banden zich aan deze verandering aanpassen.

Deze anatomische veranderingen kunnen soms leiden tot hevige pijn in de lies. De lies- en bekkenpijn kan links of rechts of aan beide zijden voorkomen.

De klachten variëren van een lichte trek in de lies tot hevige pijn die alleen in een bepaalde houding te verdragen is. Het soort pijn hangt vaak samen met de oorzaak van het probleem.

2 Er zijn verschillende mogelijke oorzaken van liespijn

schwangere Frau hat blasenprobleme
In de laatste weken van de zwangerschap kan de enorme druk meer blaasproblemen veroorzaken.

Als pijn in de lies optreedt tijdens de zwangerschap, kan dit wijzen op heel verschillende problemen en ziekten. Het is ook belangrijk om te weten of de pijn in de lies optreedt in het begin van de zwangerschap of tegen het einde van de zwangerschap.

Hieronder geven we de meest voorkomende oorzaken van liespijn in de zwangerschap:

  • Loslaten van de bekkenring: Wanneer een vrouw zwanger is, verslappen de banden die het bekken bij elkaar houden. Dit is normaal en ook noodzakelijk voor de bevalling. Dit wordt symfyse loslating genoemd en kan plotselinge pijn in de lies, het schaambeen en de rug veroorzaken, zowel in het begin van de zwangerschap als in de latere stadia. Veel vrouwen hebben hier ’s nachts of bij bepaalde bewegingen last van.
  • Liesbreuk: Door de groei van de baby neemt ook de druk op de buik en het lieskanaal toe. Daardoor kan in sommige gevallen een liesbreuk ontstaan. Volgens een studie worden alleen al in Duitsland jaarlijks 300.000 mensen geopereerd aan een liesbreuk. Bij zwangere vrouwen wordt echter vaak niet geopereerd omdat dit de baby en de moeder in gevaar kan brengen. Alleen opgesloten liesbreuken moeten worden behandeld.
  • Blaasproblemen: problemen met de blaas komen vaak voor bij zwangere vrouwen omdat de baarmoeder vergroot is en daardoor op de blaas drukt. De meest voorkomende symptomen zijn druk en een branderig gevoel bij het plassen. In sommige gevallen kan er ook liespijn optreden.
eileiterschwangerschaft
Bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap kan de pijn uitstralen naar de lies.
  • Buitenbaarmoederlijke zwangerschap: Pijn in de lies kan ook voorkomen bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Dit kan gepaard gaan met pijn in de onderbuik en spotting. De symptomen worden vaak merkbaar vanaf de 6e week van de zwangerschap.
  • Weeën: Vanaf de 36e week van de zwangerschap kunnen indalingsweeën ook leiden tot liespijn. Door de weeën verschuift het hoofd van de baby in het bekken. Door deze verschuiving neemt ook de druk in de maag af. Hierdoor treden echter vaker blaasproblemen op.

Pijn in de lies hoeft niet noodzakelijkerwijs verband te houden met de zwangerschap. Het kan ook los van de zwangerschap optreden door andere ziekten. Te denken valt aan blindedarmontsteking, cysten, darmontsteking of een hernia. Terwijl de pijn bij een blindedarmontsteking aan de rechterkant van de onderbuik zit, doet de buik bij een darmontsteking eerder links pijn.

3. raadpleeg een arts als de pijn aanhoudt.

schwangere frau mit beschwerden bei einer gynaekologin
Als de pijn erg hevig is, moet u voor de zekerheid een arts raadplegen.

Vooral tijdens de eerste zwangerschap weten veel vrouwen niet zeker welke klachten normaal zijn en welke gevaarlijk kunnen zijn voor het kind. Daarom is het over het algemeen zinvol om de gynaecoloog eens vaker dan eens minder te bezoeken.

Hoewel pijn in de lies niet ongewoon is tijdens de zwangerschap, moet u naar de dokter gaan als de pijn erg hevig is of lang aanhoudt. Hetzelfde geldt als zich andere symptomen voordoen.

Als u vermoedt dat u een liesbreuk hebt, moet die zo snel mogelijk worden onderzocht, want beknelde organen kunnen ernstige gevolgen hebben. Maar ook bij darminfecties of blindedarmontsteking is een speciale behandeling nodig.

Door een lichamelijk onderzoek kunnen artsen gemakkelijk vaststellen wat de aandoening is en of behandeling nodig is.

4. Liespijn tijdens de zwangerschap – wat u zelf kunt doen

schwangere mit stuetzguertel
Een steungordel helpt om een gezonde houding te behouden en ontlast je rug en bekkenbodem.

Tijdens je helezwangerschap moet je altijd rekening houden met je gezondheid. Zo kun je ervoor zorgen dat je zo min mogelijk klachten hebt. Zorg er daarom voor dat je evenwichtig eet en voldoende beweegt.

De behandeling van liespijn tijdens de zwangerschap hangt grotendeels af van de oorzaak van de pijn. Daarom staat de behandeling van de betreffende aandoening op de voorgrond.

Als het uitrekken van de banden verantwoordelijk is voor de liespijn, kunnen enkele maatregelen helpen om het ongemak te verlichten.
Deze omvatten:

  • Rust toestaan
  • het getroffen gebied met warmte behandelen
  • belasting en lastige houdingen vermijden
  • Een geschikte slaaphouding vinden
  • Een steungordel gebruiken

Naast de verzorging van uw lichaam is het ook belangrijk om de getroffen gebieden te versterken met speciale oefeningen. Bovendien kunt u uw banden en pezen ontlasten met behulp van Pilates-oefeningen voor zwangere vrouwen.

Hoe je van heup- en liespijn afkomt, zie je ook in deze video:

4. verdere literatuur rond de boltijd

No products found.

No products found.

No products found.

Gerelateerde berichten