Kinderen krijgen op je 40ste: Is het een goed idee om op deze leeftijd zwanger te worden?

Kinderen krijgen op 40-jarige leeftijd – Wat vroeger ondenkbaar was, is nu de norm geworden. Dat vrouwen hun eerste kind steeds later krijgen, is vooral te danken aan veranderingen in de maatschappij en de levensstijl. …

Kinderen krijgen op je 40ste: Is het een goed idee om op deze leeftijd zwanger te worden?

Frau bekommt Kinder mit 40
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Zwangerschap
 4. »
 5. Voor de zwangerschap
 6. »
 7. Kinderen krijgen op je 40ste: Is het een goed idee om op deze leeftijd zwanger te worden?
Waarom worden vrouwen steeds later zwanger?

Dat vrouwen tegenwoordig steeds later zwanger worden, heeft vooral te maken met ontwikkelingen en veranderingen in de samenleving. Vrouwen willen niet langer alleen huisvrouw en moeder zijn, maar zich ook beroepsmatig ontwikkelen.

Hoe kan ik mijn vruchtbaarheid controleren?

Om uw vruchtbaarheid te kunnen beoordelen, is het verstandig een geschikte test te laten uitvoeren door uw gynaecoloog. Deze test bepaalt de concentratie van het follikelstimulerend hormoon (FSH) en het anti-mullerian hormoon (AMH).

Heeft een late zwangerschap psychologische nadelen?

Veel studies tonen aan dat kinderen krijgen op 40-jarige leeftijd ook enorme voordelen kan hebben. Want op die leeftijd zijn de ouders vaak al financieel zeker en staan ze stevig in het leven.

Kinderen krijgen op 40-jarige leeftijd – Wat vroeger ondenkbaar was, is nu de norm geworden. Dat vrouwen hun eerste kind steeds later krijgen, is vooral te danken aan veranderingen in de maatschappij en de levensstijl. Maar wat zijn de kansen om op je 40e nog zwanger te worden?

In onze gids willen we je voorlichten over late zwangerschappen. We laten je de huidige situatie zien en leggen je uit welke risico’s en kansen een late zwangerschap met zich meebrengt. Daarnaast krijgt u een kort overzicht van de belangrijkste voor- en nadelen. Tot slot laten we u graag kennismaken met alternatieve methoden om op 40-jarige leeftijd of later een kind te krijgen.

[button]Gids met alle informatie over het krijgen van een baby[/button]

1. late zwangerschappen zijn tegenwoordig normaal

Verkehrsschild mit Vereinbarkeit von Familie und Beruf
Om carrièredoelen te bereiken, besluiten steeds meer vrouwen hun kinderen op latere leeftijd te krijgen
.

Na verloop van tijd vragenveel ouders zich af wanneer het juiste moment is om kinderen te krijgen. Deze vraag kan echter niet algemeen worden beantwoord, omdat vooral individuele factoren een rol spelen. Hoewel de vruchtbare tijd van een vrouw beperkt is, zijn vrouwen veel langer vruchtbaar dan nog maar enkele jaren geleden werd aangenomen.

Het feit dat vrouwen tegenwoordig steeds later zwanger worden, is vooral het gevolg van ontwikkelingen en veranderingen in de samenleving. Vrouwen willen niet langer alleen huisvrouw en moeder zijn, maar zich ook beroepsmatig ontwikkelen. Dus na het verlaten van de school volgen ze vaak een opleiding en/of een diploma. Daarna willen ze natuurlijk eerst professioneel hun draai vinden en een paar jaar in hun baan werken.

Bovendien moet in de tussentijd de juiste man worden gevonden met wie de vrouw een gezin wil stichten. Het is dan ook geen wonder dat de leeftijd van de moeder bij de geboorte van haar eerste kind al jaren gestaag stijgt. Volgens cijfers van het Federaal Bureau voor de Statistiek zijn moeders gemiddeld 29,8 jaar oud bij de geboorte van hun eerste kind.

Terwijl in 2000 slechts 2% van de moeders tussen 40 en 44 jaar oud was bij de geboorte van hun kind, was dat 15 jaar later al 4,6%. Steeds meer prominente vrouwen, zoals Caroline Beil of Eva Longoria, laten zien dat een late zwangerschap wel degelijk mogelijk is.

2. de vruchtbaarheid neemt voortdurend af

Vruchtbaarheidstests

Om uw vruchtbaarheid te beoordelen is het een goed idee om een test te laten doen door uw gynaecoloog. Deze test bepaalt de concentratie van follikelstimulerend hormoon (FSH) en anti-mullerian hormoon (AMH).

Als u een gynaecoloog vraagt wanneer u het beste kinderen kunt krijgen, zal hij waarschijnlijk antwoorden: “Zo vroeg mogelijk”. Dat komt omdat hoe jonger een vrouw is, hoe vruchtbaarder ze is. De optimale leeftijd ligt tussen 20 en 30 jaar.

De kans om op 40-jarige leeftijd zwanger te worden is dus al veel kleiner. Zowel het aantal als de kwaliteit van de eicellen neemt op deze leeftijd af. Bovendien neemt het aantal dove cycli, waarin geen eisprong plaatsvindt, van jaar tot jaar toe.

Hoeouder een vrouw is, hoe groter het risico op een miskraam. Ook het aantal doodgeborenen is veel hoger. Bovendien kunnen tijdens de zwangerschap vaak complicaties optreden. Denk hierbij aan diabetes en hoge bloeddruk.

Maar naast uw eigen gezondheid moet u ook de gezondheid van het kind in het oog houden als u op uw veertigste kinderen wilt krijgen. Daarbij gaat het vooral om het syndroom van Down. Als de moeder 25 jaar oud is, is de kans dat het kind aan het syndroom van Down lijdt ongeveer 1:1500. Als de vrouw 40 is, neemt de kans toe tot 1:109.

Ook al lijken deze cijfers beangstigend, toch moet worden benadrukt dat de meeste kinderen bij hun geboorte volkomen gezond zijn. Maak echter gebruik van passende screeningtests die artsen kunnen gebruiken om het individuele risico te bepalen.

Als u niet binnen een jaar zwanger wordt, moet u naar uw gynaecoloog. Daar krijgt u nuttige tips over hoe u uw kinderwens zo snel mogelijk in vervulling kunt laten gaan. 3) Psychologisch gezien is het krijgen van kinderen een goede zaak.

3) Psychologisch gezien heeft het krijgen van kinderen op je 40ste zo zijn voordelen.

reife Eltern mit ihrer Tochter
Oudere moeders zijn veel relaxter en vaak psychologisch sterker.

Veel studies tonen aan dat het krijgen van kinderen op 40-jarige leeftijd ook enorme voordelen kan hebben. Want op deze leeftijd zijn de ouders vaak al financieel zeker en staan ze stevig in het leven.

Ook is er meer aandacht voor gezondheid. In tegenstelling tot jonge moeders eten oudere moeders meestal gezonder en doen ze meer aan sport. Bovendien kunnen zij door hun grotere levenservaring hun kinderen beter opvoeden.

Bovendien zijn oudere moeders consequenter en relaxter in de omgang met hun kind. Zowel de emotionele als de intellectuele ontwikkeling zijn vaak meer uitgesproken. Wat de opvoeding van kinderen betreft, wordt leeftijd dus als een absoluut voordeel beschouwd.

Volgens een studie van de University of Southern California zijn vrouwen mentaal het meest geschikt om een kind te krijgen als ze ouder zijn dan 35 jaar.

Als vrouwen al lange tijd samen zijn met hun partner voordat zij een kind krijgen, is het partnerschap in de meeste gevallen ook stabieler. Dit heeft weer effect op de tevredenheid van het kind, omdat het kind de samenhang vanaf het begin voelt.

Een ander voordeel is dat vrouwen na de geboorte van hun kind betere kansen hebben om weer aan het werk te gaan. Ze krijgen ook vaker een deeltijdbaan om gezin en carrière in evenwicht te houden.

Als u niet zwanger wordt, ligt dat niet noodzakelijk aan uw leeftijd. Er kan ook sprake zijn van dysfunctie van de eierstokken of van ziekten zoals endometriose.

4 Voordelen en nadelen van een late zwangerschap op een rij

In de vorige twee hoofdstukken hebben we je kennis laten maken met de verschillende kansen en risico’s die aan een late zwangerschap verbonden kunnen zijn. Om u een beter overzicht te geven, hebben we nu de belangrijkste voor- en nadelen voor u samengevat.

 • Flexibele levensplanning
 • financiële zekerheid
 • veel levenservaring en rust
 • vaak een sterker partnerschap
 • gemakkelijkere herintrede in de arbeidswereld
 • lagere vruchtbaarheid
 • risico’s zoals miskramen of genetische afwijkingen
 • complicaties tijdens de zwangerschap

5. alternatieve manieren om uw kinderwens op oudere leeftijd te vervullen

Wanhoop niet als je boven de 40 bent en op natuurlijke wijze zwanger worden niet lukt. Er zijn veel opties die uw kansen op een baby kunnen vergroten.

In het volgende willen we u kennis laten maken met enkele opties die het mogelijk maken om kinderen te krijgen op 40-jarige leeftijd:

Eizellenbefruchtung für Kinder mit 40
Kunstmatige inseminatie is een goed alternatief wanneer vrouwen niet meer op natuurlijke wijze zwanger kunnen worden.
 • Hormoontherapie: Hormoontherapie wordt vooral aangeraden wanneer de hormonen in het lichaam van een vrouw vruchtbaarheidsproblemen veroorzaken. Het doel is om de kans op bevruchting van eitjes te vergroten. De therapie gaat echter gepaard met veel onaangename bijwerkingen, dus u moet uitgebreid advies inwinnen.
 • Kunstmatige inseminatie: Als hormoonbehandelingen geen succes hebben, kunt u kunstmatige inseminatie ondergaan. Er zijn verschillende mogelijkheden, zoals in-vitrofertilisatie (IVF) of intracytoplasmatische sperma-injectie (iCSI). Afhankelijk van de behandeling ligt het succespercentage tussen 5 en 20 %.
 • Sociale invriezing: Bij sociale invriezing worden uit voorzorg onbevruchte eicellen ingevroren. Hiertoe worden eicellen verzameld, opgeslagen bij min 196°C en zo nodig bevrucht. De resulterende embryo’s worden vervolgens in de baarmoeder geplaatst. Dankzij deze methode kunnen vrouwen hun leven flexibeler plannen.
 • Adoptie: Als geen van deze opties voor u geschikt is, of als u al alles zonder succes heeft geprobeerd om zwanger te worden, kunt u ook een kind adopteren. Neem in dat geval contact op met een adoptiebureau.

6.gids met alle informatie over het krijgen van een baby

No products found.

Gerelateerde berichten