Kind Ja of Nee? Een besluitvormingshulp voor de eventuele kinderwens

[button]Koop producten voor een snelle zwangerschap[/button] Wil ik ooit een kind – ja of nee? Alle mensen worden op een dag met deze vraag geconfronteerd. Sommige vrouwen of mannen denken er al heel vroeg over …

Kind Ja of Nee? Een besluitvormingshulp voor de eventuele kinderwens

kind ja oder nein
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Zwangerschap
 4. »
 5. Voor de zwangerschap
 6. »
 7. Kind Ja of Nee? Een besluitvormingshulp voor de eventuele kinderwens
Aan welke basisvereisten moet worden voldaan?

Voor velen is een stabiele relatie cruciaal, terwijl anderen kiezen voor kunstmatige inseminatie zonder partner. Ook financieel of professioneel moet het voor velen kloppen. Daarover kunt u hier meer lezen.

Wat zijn de voor- en nadelen van het krijgen van een kind?

Iedereen die kinderen heeft, kan bevestigen dat dit zowel voor- als nadelen met zich meebrengt. Iedereen moet voor zichzelf uitmaken welke kant zwaarder weegt dan de andere.

Hoe neem ik de juiste beslissing?

Er zijn veel verschillende manieren om erachter te komen of je een kind wilt of niet. Je moet echter altijd eerlijk tegen jezelf zijn.

[button]Koop producten voor een snelle zwangerschap[/button]

Wil ik ooit een kind – ja of nee? Alle mensen worden op een dag met deze vraag geconfronteerd. Sommige vrouwen of mannen denken er al heel vroeg over na, voor anderen komt de vraag pas op het laatst als de biologische klok tikt. Maar hoe kan ik voor mezelf de beste beslissing nemen?

Met dit artikel willen wij u een beslissingshulp bieden als u niet weet of u zich een leven met kinderen kunt voorstellen. Eerst geven we u een overzicht van de voorwaarden waaraan moet worden voldaan. Daarna vindt u tips over hoe u zelf kunt ontdekken of u kinderen wilt of niet.

1. de basisvereisten moeten kloppen

glückliches Paar am Strand
Een van de basisvereisten moet een gelukkig en stabiel partnerschap zijn.

Kind – Ja of Nee? De beslissing om een kind te krijgen wordt voor de meeste stellen niet van de ene op de andere dag genomen. Veel mannen en vrouwen denken al van tevoren na of ze later kinderen willen of liever kinderloos willen blijven.

Volgens het Bundesamt für Statistik hadden vrouwen in Duitsland in 2017 gemiddeld 1,57 kinderen. Dit betekent dat het geboortecijfer de afgelopen jaren weer is gestegen. Bij nadere beschouwing blijkt echter dat vrouwen hun kinderen steeds later krijgen. De gemiddelde leeftijd van een vrouw bij de geboorte van haar eerste kind is nu 29,8 jaar.

Maar op het laatst wanneer paren al vele jaren samen zijn of zelfs al getrouwd zijn, rijst de vraag hoe het zit met de kinderen. Vooral de respectieve ouders willen zo graag kleine kleinkinderen.

Familie, vrienden of kennissen zijn echter niet degenen die deze levensveranderende beslissing moeten nemen. Iedereen moet zelf beslissen hoe hij zijn leven vorm wil geven.

Allereerst moet aan bepaalde basisvoorwaarden worden voldaan voordat een zwangerschap wordt gepland.
Deze omvatten:

 • stabiel partnerschap
 • afgeronde opleiding / afgeronde studies
 • emotionele stabiliteit
 • financiële zekerheid

Deze lijst is uiteraard slechts een objectieve beoordeling. Elk koppel moet voor zichzelf uitmaken aan welke individuele voorwaarden moet worden voldaan om een gezin te stichten.

Naast de bovengenoemde basisvoorwaarden speelt natuurlijk ook de vruchtbaarheid een rol. Als een vrouw tussen de 20 en 30 jaar oud is, zijn de omstandigheden medisch gezien optimaal. Vanaf de leeftijd van ongeveer 35 jaar wordt het elk jaar moeilijker om zwanger te worden. Bovendien neemt het risico toe dat het kind gehandicapt ter wereld komt. Vrouwen die een tweede of derde kind willen, moeten hiermee rekening houden.

2. tips om de juiste beslissing te nemen

Op een bepaald moment in het leven moet u beslissen of u een kind wilt krijgen. In het volgende willen we u kennis laten maken met opties die u kunnen helpen bij uw beslissing.

In de volgende video vindt u meer nuttige tips voor het nemen van beslissingen:

2.1. laat gevoelens als angst erbuiten

Frau sitzt traurig und zusammengekauert auf einem Stuhl
Angst en twijfel kunnen de beslissing sterk beïnvloeden.

Wie overweegt of hij kinderen wil krijgen, moet natuurlijk verwachten dat daarbij verschillende gevoelens opkomen. Angst is een veel voorkomende en krachtige emotie. Maar angst is helaas een zeer slechte raadgever.

Bijna alle mensen hebben angsten en zorgen. Vooral bij grote levensbeslissingen zijn ze erg aanwezig.

Vrouwen en mannen maken zich zorgen of zij wel goede ouders kunnen zijn en of de situatie waarin zij zich bevinden wel geschikt is om een kind te krijgen. Aan de andere kant kan de angst zich uitbreiden of men iets zal missen zonder een kind of dat andere mensen begrip kunnen opbrengen voor het besluit dat men geen kind wil.

Bevrijd jezelf van deze angsten. Door hen ben je niet in staat om de juiste beslissing te nemen.

2.2 Wees eerlijk tegen jezelf

Dit punt is waarschijnlijk het belangrijkste als het gaat om het nemen van de beste beslissing voor jezelf. Alleen als je eerlijk tegen jezelf bent, kun je beseffen wat je echt wilt vanuit je hart.

Om helemaal eerlijk te zijn, moeten we er zeker van zijn dat niemand weet wat we werkelijk denken. Maak daarom schriftelijke aantekeningen en verstop ze op een plaats waar niemand erbij kan. Ook het idee dat je een waarheidsserum hebt geslikt kan helpen om alleen eerlijke gedachten toe te laten.

Vraag jezelf nu af wat je nodig hebt om gelukkig te zijn. Zijn het misschien alleen de adviezen en uitspraken van anderen die ons in een bepaalde richting sturen? Welke beslissing zal mij gelukkig maken? Hoe kan ik me mijn leven het beste voorstellen?

Tip: Overweeg ook hier om gevoelens als angst opzij te zetten en alleen vanuit je gevoel te antwoorden.

2.3 Acteer de situaties intern

Invloed op het partnerschap

In een enquête van Elitepartner werd aan paren met kinderen gevraagd in hoeverre de geboorte van het kind hun partnerschap had veranderd. In dit onderzoek gaf 74% van de mannen en vrouwen aan dat de intensiteit van de relatie ten goede was veranderd.

Een goede manier is zich de respectieve situaties voor te stellen. Begin bijvoorbeeld met de situatie waarin uw arts u vertelt dat u zwanger bent. Hoe voelt u zich dan? Ben je blij, vol verwachting en een beetje opgewonden? Of voel je paniek en vrees?

Aan de andere kant kunt u zich ook voorstellen hoe het zou zijn als uw arts u zou vertellen dat uw kinderwens niet in vervulling zal gaan omdat u geen kinderen kunt krijgen. Hoe voelt het om dit nieuws te horen?

Stel jezelf ook vragen over hoe het dagelijks leven eruit zou kunnen zien met en zonder kind. Stel je een hele dag voor die je met of zonder kind doorbrengt. Welk idee bevalt je beter? Met welke situatie ben je meer tevreden?

Om erachter te komen wat u in uw onderbewustzijn wenst, kunt u de proef op de som nemen en een muntje laten beslissen. Bepaal bijvoorbeeld dat munt betekent dat je een kind krijgt en kop dat je dat niet krijgt. Al tijdens het gooien kun je bepalen op welk resultaat je stiekem hoopt.

2.4 De beslissing alleen nemen

Frau sitzt alleine am See
Neem de tijd en schrijf je gevoelens en gedachten rustig op.

De beslissing om al dan niet een kind te krijgen moet je altijd alleen nemen. Dat geldt ook als het gaat om het op de wereld zetten van een tweede of derde kind.

Wees je ervan bewust datje met deze beslissing zult moeten leven. Het kan altijd gebeuren in het leven dat je alleen komt te staan – of het nu is door een scheiding van je partner of door een ongeluk waardoor je in deze situatie terechtkomt. Kunt u zelfs op dit moment met uw beslissing leven? Kun je ook verantwoordelijkheid nemen voor een kind zonder relatie?

Ook als u zelf een beslissing moet nemen, is het belangrijk dat u met uw partner praat en uw wensen en plannen bespreekt. Het is niet ongewoon dat een koppel verschillende ideeën heeft over het gezin.

Als er onenigheid is, helpt het soms om de tijd te nemen voor de beslissing. Spreek af om de discussie uit te stellen tot een bepaalde tijd. In die tijd kunnen de meningen veranderen, zodat u uw respectieve standpunten opnieuw kunt bespreken.

3. kinderen brengen voor- en nadelen met zich mee

Inprincipe zijn er natuurlijk altijd bepaalde voor- en nadelen verbonden aan het krijgen van kinderen. Deze zijn echter niet voor iedereen gelijk. Terwijl het feit dat een kind veel tijd in beslag neemt voor sommige stellen een nadeel is, zien anderen het juist als een voordeel.

Hoewel de meningen erg uiteen kunnen lopen, geven wij u hieronder een kort overzicht van de belangrijkste voor- en nadelen, waarmee u rekening kunt houden bij uw beslissing.

 • Kinderen geven onvoorwaardelijke liefde (zowel uw eigen kinderen als kinderen die u adopteert).
 • Een kind is onvervangbaar en de band duurt een leven lang.
 • Kinderen zorgen altijd voor een glimlach, ook als de wereld er somber uitziet.
 • Kinderen zijn duur (uitrusting, eigen kamer, vakanties enz.)
 • Je tijd wordt schaarser (minder tijd als koppel en voor je eigen hobby’s)
 • In de eerste fase is er een grote aanpassing met weinig slaap en rust.

4. producten kopen voor een snelle zwangerschap

No products found.

Gerelateerde berichten