Herintrede na ouderschapsverlof: Hoe keert u met succes terug op het werk?

Plan uw herintreding na ouderschapsverlof op tijd om uw werkgever de gelegenheid te geven zich aan uw terugkeer aan te passen. Weer aan het werk gaan is een grote aanpassing, vooral na een lange verlofperiode. …

Herintrede na ouderschapsverlof: Hoe keert u met succes terug op het werk?

Wiedereinstieg nach Elternzeit
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Zwangerschap
 4. »
 5. Na de zwangerschap
 6. »
 7. Herintrede na ouderschapsverlof: Hoe keert u met succes terug op het werk?
 • Plan uw herintreding na ouderschapsverlof op tijd om uw werkgever de gelegenheid te geven zich aan uw terugkeer aan te passen.
 • Weer aan het werk gaan is een grote aanpassing, vooral na een lange verlofperiode. Een deeltijdbaan kan de overgang vergemakkelijken.
 • Na je terugkeer op het werk heb je recht op een gelijkwaardige baan. Als uw vorige baan niet meer beschikbaar is, mag u toch niet minder betaald krijgen

[knop]Koop een gids voor herintreding[/knop]

Ouderschapsverlof is een prachtige gelegenheid om tijd te nemen voor je eigen kind en na een paar maanden of jaren terug te keren in je oude baan.

Maar is dit echt in elk bedrijf mogelijk? Wat betekent terugkeer naar het werk na ouderschapsverlof voor mijn carrière? En wanneer moet ik dit aanvragen bij mijn werkgever?

In onze gids lees je op welke rechten je recht hebt, maar ook wat herintreding na ouderschapsverlof voor jou persoonlijk betekent.

1. tijdig herintreding na ouderschapsverlof aanvragen

Elternzeit als Termin im Kalender markiert
Praat open over uw wensen.

De periode rond de bevalling valt voor alle moeders onder het zwangerschapsverlof om de gezondheid van zowel de baby als de moeder te waarborgen. Dit omvat de laatste acht weken voor de bevalling en de eerste twaalf weken erna. In de praktijk is deze periode echter niet voldoende om daarna tijdelijk afstand te doen van een kind. Voor de meeste vrouwen volgt dus bijna automatisch ouderschapsverlof.

Om uw werkgever de gelegenheid te geven zich op uw geplande verlofperiode in te stellen en eventueel voor een bepaalde periode naar vervanging te zoeken, dient u al vóór aanvang van het geplande ouderschapsverlof te praten over uw eventuele herintreding na het ouderschapsverlof.
Vooral in het geval van belangrijke functies en in kleinere bedrijven zal uw afwezigheid een niet onaanzienlijke verandering van de werkzaamheden betekenen.

Als u eerder dan gepland weer aan het werk wilt, kan dat lastig zijn. In het algemeen kunt u dit aanvragen, maar uw werkgever moet ermee instemmen. Slechts in uitzonderlijke gevallen is het mogelijk om zonder toestemming van uw baas te worden herplaatst.

Als u daarentegen tijdens uw geplande ouderschapsverlof merkt dat het wat kort is, kunt u een verlenging aanvragen. Let er wel op dat u de aanvraag ten minste zeven weken voor het einde van het ouderschapsverlof moet indienen.
Als uw kind al drie jaar oud is, moet u een periode van 13 weken in acht nemen. Maar ook hier moet uw werkgever akkoord gaan.
Een weigering moet wel altijd gemotiveerd worden.

2 Een overzicht van uw rechten met betrekking tot uw geplande terugkeer op het werk na het ouderschapsverlof

Een jaar tijd voor het kind:

Volgens cijfers van het Institut der deutschen Wirtschaft Köln e.V. nemen steeds meer moeders in het eerste levensjaar van hun kind ouderschapsverlof en gaan zij in het tweede jaar weer aan het werk.

Na terugkeer hebt u geen recht op uw oude baan, maar moet u een gelijkwaardige baan worden aangeboden. U krijgt dus in geen geval minder geld nadat u weer aan het werk bent gegaan. Uw kantoor kan echter elders bezet zijn en u zult misschien een andere werkomgeving moeten accepteren.

Dit hangt echter in grote mate af van uw arbeidsovereenkomst. Als uw contract erg strak is, kunt u verwachten dat u in een vergelijkbare positie terechtkomt. Veel werkgevers zorgen er echter voor dat het arbeidscontract zo ruim mogelijk is, zodat het niet moeilijk is om binnen het bedrijf over te stappen.

Wegweiser Teilzeit und Vollzeit
De meeste werkgevers maken het je gemakkelijker om na het ouderschapsverlof weer aan het werk te gaan.

Als je voor het ouderschapsverlof al een parttime baan had, mag je parttime blijven werken. Als je een voltijdse baan hebt, heb je de mogelijkheid om over te stappen op deeltijdwerk. Dit gebeurt echter niet automatisch.

U hebt echter de mogelijkheid om tijdens het ouderschapsverlof deeltijds te werken, op voorwaarde dat u

 • u ten minste zes maanden in het bedrijf werkt
 • het bedrijf meer dan 15 werknemers heeft
 • u tijdig een nauwkeurige aanvraag indient (met de geplande wekelijkse arbeidsduur, die tussen 15 en 30 uur moet liggen).

Opgelet: Een dergelijke aanvraag kan alleen om dringende operationele redenen worden afgewezen.

3. contact houden tijdens het ouderschapsverlof

Kollegen lachen zusammen
Bezoek je collega’s.

Om ervoor te zorgen dat uw terugkeer op het werk na het ouderschapsverlof geen problemen oplevert, moet u moeite doen om in contact te blijven met collega’s.
Ga bijvoorbeeld af en toe langs bij het bedrijf en vraag naar nieuws.

Spreek ook met je baas af dat hij je niet vergeet en maak gebruik van incidentele afspraken om af en toe op te dagen.

Als je echter niet per se van plan bent om bij je huidige werkgever te blijven, is het de moeite waard om de tijd te nemen voor bijscholing. Financiering is in dit geval echter onwaarschijnlijk, dus u zult de opleiding zelf moeten financieren.
Uw huidige werkgever kan echter blij zijn met uw idee en uw project steunen.

4. tips ter voorbereiding op de terugkeer op het werk na ouderschapsverlof

Wees niet bang om weer aan het werk te gaan. Vooral na een langere afwezigheid verwacht bijna geen enkele baas dat je van de ene op de andere dag iemand anders vervangt.

Flur eines Kindergartens
Organiseer vroegtijdig een kinderopvangplaats voor je kind.

Maar om privé voorbereid terug aan het werk te gaan, neem je de volgende tips ter harte:

 • Bespreek alle details met je partner.
 • Schrijf een lijst met dingen die je moet doen.
 • Ga op vakantie vóór de geplande terugkeer naar het werk na het ouderschapsverlof.
 • Organiseer een crèche of kinderdagverblijf voor uw kind.
 • Plan voldoende tijd voor het werk. Het kan in het begin wat stressvol zijn.

Hoe de terugkeer naar het werk na ouderschapsverlof er in de praktijk uitziet, kunt u zien in dit video-ervaringsverslag:

5. belangrijke vragen en antwoorden – FAQ’s

Mann hält Fragezeichen in den Händen
Aarzel niet om vragen rechtstreeks met je baas te bespreken.

Moet ik ouderschapsverlof op een CV zetten?

Ja, maar wees voorbereid op vragen. Niet elke werkgever is per se blij met een langere periode van ouderschapsverlof. Zet het daarom niet in het middelpunt van je cv, maar probeer ze te overtuigen met je andere kwalificaties.

Hoe kan het ouderschapsverlof worden verdeeld?

In principe kan het hele ouderschapsverlof in drie periodes worden verdeeld. Voor een exacte berekening kunt u een ouderschapsverlofcalculator gebruiken.

Kan ik direct na het ouderschapsverlof opzeggen?

U hebt de mogelijkheid om uw baan op te zeggen tijdens of aan het einde van het ouderschapsverlof. Er geldt een speciale opzegtermijn van 3 maanden tot het einde van het ouderschapsverlof. Als u uw dienstverband echter tijdens het ouderschapsverlof beëindigt, gelden de reguliere opzegtermijnen uit uw arbeidsovereenkomst.

Behoud ik mijn vakantierechten tijdens het ouderschapsverlof?

Ja, uw vakantierechten blijven volledig behouden. Als u opzegt, moet uw werkgever het resterende verlof altijd uitbetalen.

6. gids over herintreding kopen

No products found.

Gerelateerde berichten