Gynaecoloog of verloskundige voor zorg tijdens de zwangerschap

Gynaecologen zijn gespecialiseerd in de medische controle van de zwangerschap. Verloskundigen zorgen daarentegen ook voor de emotionele behoeften van zwangere vrouwen en zijn een centrale vertrouwenspersoon. Steeds meer vrouwen kiezen ervoor om van beide gebruik …

Gynaecoloog of verloskundige voor zorg tijdens de zwangerschap

Eine Hebamme für die Betreuung ihrer Schwangerschaft
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Zwangerschap
 4. »
 5. Tijdens de zwangerschap
 6. »
 7. Gynaecoloog of verloskundige voor zorg tijdens de zwangerschap
 • Gynaecologen zijn gespecialiseerd in de medische controle van de zwangerschap.
 • Verloskundigen zorgen daarentegen ook voor de emotionele behoeften van zwangere vrouwen en zijn een centrale vertrouwenspersoon.
 • Steeds meer vrouwen kiezen ervoor om van beide gebruik te maken.

Professionele zorg tijdens de hele zwangerschap is voor veel vrouwen essentieel, want vooral bij het eerste kind zijn er talloze vragen en onzekerheden. De vraag of men zich uitsluitend door een gynaecoloog laat verzorgen of ook gebruik maakt van de steun van een verloskundige is van cruciaal belang.

Steeds meer vrouwen beslissen om afwisselend een gynaecoloog en een vroedvrouw te raadplegen. De zorgverzekeraars dekken een groot deel van de kosten voor beide diensten en in principe worden alle preventieve onderzoeken door de zorgverzekering gedekt. Aangezien de verloskundige ook de meeste van deze verplichte onderzoeken kan uitvoeren, bestaat ook de mogelijkheid om bijna uitsluitend door een verloskundige te worden verzorgd. Hieronder leest u meer over de twee beroepen, zodat u kunt beslissen door wie u tijdens uw zwangerschap het meest wilt worden verzorgd.

1. gynaecologen zorgen voor een medisch correct verloop van de zwangerschap

Gynaecologen, in de volksmond aangeduid als gynaecologen, zijn medisch opgeleide artsen die volledig gespecialiseerd zijn in het voortplantingssysteem van de vrouw. Gynaecologen zijn goed thuis in het gebruik van de nieuwste medische technologie en zijn ook goed in het behandelen van zwangerschapscomplicaties. Als u het belangrijk vindt dat alle onderzoeken door één persoon worden uitgevoerd, is het raadzaam ze allemaal door een gynaecoloog te laten doen.

Tip: artsen en verloskundigen werken nauw samen en zijn geen concurrenten, dus uw gynaecoloog kan u zeker een ervaren verloskundige aanbevelen.

Dit zijn de gespecialiseerde diensten die zwangere vrouwen alleen bij een gynaecoloog kunnen krijgen:

 • Echografisch onderzoek
 • Prenatale onderzoeken
 • Geavanceerde medisch-technologische apparatuur
 • Laboratoriumonderzoeken indien nodig

Theoretisch is het dus mogelijk om tijdens de zwangerschap uitsluitend door een gynaecoloog te worden verzorgd, omdat deze alle nodige onderzoeken en preventieve maatregelen kan uitvoeren. De emotionele ondersteuning ontbreekt hier echter en je moet altijd een afspraak maken en je houden aan de spreekuren van de gynaecoloog. Daarom zijn er steeds meer vrouwen die de arts bezoeken voor de echo en andere onderzoeken, maar zich ook laten verzorgen door een verloskundige die bij hen thuis komt.

1.1 Alleen een gynaecoloog kan de drie echografieën uitvoeren

schwangere frau bei gynaekologin
Medische onderzoeken met echografie mogen alleen door artsen worden uitgevoerd.

Een verloskundige kan in theorie alle onderzoeken uitvoeren die een gynaecoloog bij zwangere vrouwen doet, behalve de drie belangrijke echo-onderzoeken:

 • aan het begin van de zwangerschap
 • in het midden van de zwangerschap
 • aan het einde van de zwangerschap

Hieronder ziet u een overzicht van de specialismen die een gynaecoloog bestrijkt in vergelijking met een verloskundige. Zo kunt u beslissen of u bijvoorbeeld wilt dat de arts alleen de drie verplichte echo’s uitvoert, of dat u het belangrijker vindt dat de medische zorg in één hand is.

Specialiteiten van een gynaecoloog Specialiteiten van een verloskundige
Echografisch onderzoek Klassieke onderzoeken door palpatie en luisteren
Werken met technologie Werken met de zintuigen
Actuele medische kennis en informatiebron Ervaring en emotionele steun

Veel vrouwen combineren de vaardigheden van een gynaecoloog met die van een verloskundige, omdat ze een mix willen van technische medische kennis en emotionele steun. De diensten van beiden kunnen worden aangemeld bij de zorgverzekeraar, zodat de preventieve zorg financieel wordt gedekt.

2. De verloskundige kan bijna alle taken van de gynaecoloog overnemen.

In tegenstelling tot gynaecologen zijn verloskundigen bijna uitsluitend vrouwen die vaak ouder zijn en dus veel ervaring hebben met zwangere vrouwen en bevallingen. Verloskundigen zijn medisch opgeleide professionals. Zij mogen veel van de prenatale onderzoeken zelf uitvoeren en zijn gespecialiseerd in het luisteren naar de zintuigen. Ze palperen en luisteren in plaats van echografie te gebruiken. Verloskundigen mogen ook urine- en bloedmonsters nemen en analyseren.

schwangere frau mit hebamme
Tussen een verloskundige en haar patiënten ontstaan vaak hechte, vertrouwensvolle relaties.

Een van de grootste voordelen van verloskundigen is dat ze bij je thuis komen. Je hoeft dus niet bij de dokter te wachten, maar kunt in het comfort van je eigen vier muren onderzocht worden. Daarom ontstaat er vaak een bijna vriendschappelijke relatie met de verloskundige. In tegenstelling tot een gynaecoloog heeft een verloskundige weinig patiënten, zodat er gemakkelijk een hechte en persoonlijke band ontstaat tussen u en uw verloskundige. De verloskundige neemt veel tijd voor je en je kunt haar alles vragen.

2.1 Emotionele steun van een verloskundige

Heb je eigenlijk wel een persoonlijke verloskundige nodig?

Vooral jonge moeders, maar ook zwangere vrouwen met een gecompliceerde zwangerschap, zijn vaak bijzonder onzeker en hebben veel vragen. De verloskundige heeft ervaring met talloze situaties en helpt je vertrouwelijk. De begeleiding is persoonlijk en de verloskundige leert je in de loop van je zwangerschap goed kennen. Maar op welk moment heb je recht op een verloskundige?

Zodra uw gynaecoloog uw zwangerschap onomstotelijk bevestigt, moet u op zoek gaan naar een vroedvrouw. Vooral op het platteland kan het moeilijk zijn om een beschikbare verloskundige te vinden. Veel vrouwen zien hun verloskundige regelmatig voor de bevalling en ze is ook altijd telefonisch bereikbaar voor zwangere vrouwen als ze vragen of problemen hebben. In bijzondere situaties kan de verloskundige ook op korte termijn bij u thuis komen. Hoe vaak dit gebeurt, hangt af van de persoonlijke afspraak met je verloskundige.

Verloskundigen bieden vaak prenatale en postnatale lessen aan, zodat je tijdens je hele zwangerschap dezelfde contactpersoon hebt. Bovendien moet in Duitsland bij elke bevalling een verloskundige aanwezig zijn, terwijl artsen niet noodzakelijkerwijs ter plaatse zijn. Als u uw verloskundige al goed kent, zult u ook tijdens de bevalling zelf meer ontspannen zijn en een vertrouwd gezicht voor u hebben.

2.2 Thuisbevallingen en andere “speciale verzoeken” dankzij verloskundige

hebamme gibt schwangerer eine rueckenmassage
Verloskundigen zijn goed thuis in alternatieve geneeswijzen voor zwangerschapskwaaltjes.

Verloskundigen hebben vaak veel opleiding, zodat ze acupunctuur, thuisbevallingen of andere ongewone behandelingen kunnen aanbieden. Wie in deze gevallen betaalt, hangt ervan af of de behandeling het gevolg is van een moeilijke zwangerschap (in dat geval vergoedt het ziekenfonds de diensten van de vroedvrouw), of dat er geen medische noodzaak is. In dat laatste geval moet u de kosten van de speciale behandeling zelf dragen.

Alle onderzoeken die deel uitmaken van de preventieve zorg worden uiteraard betaald door het ziekenfonds.

3. verloskundige en gynaecoloog vullen elkaar idealiter aan.

Een zwangerschap overleven zonder arts en vroedvrouw is bijna onmogelijk en geenszins aan te raden. Integendeel, aangezien de kosten worden gedekt en de emotionele en medische steun uiterst belangrijk is, moet u van de geboden zorg gebruik maken. De vraag naar zorg door een verloskundige of een gynaecoloog moet niet categorisch worden beantwoord met ja of nee en een beslissing voor slechts één optie.

Afhankelijk van uw persoonlijke voorkeur kunt u kiezen of u voornamelijk door de gynaecoloog, voornamelijk door de verloskundige of door beide in gelijke mate wilt worden verzorgd. Een groot deel van alle zwangere vrouwen kiest voor een mix en het komt zelfs zelden voor dat u slechts door een van beide specialisten wordt geadviseerd. Vergeet niet dat de drie echografieën in ieder geval door de gynaecoloog moeten worden uitgevoerd, terwijl bij de bevalling zelf altijd een verloskundige aanwezig is.

Tot slot nog een lijst van voor- en nadelen van zorg door alleen een gynaecoloog:

 • Grote medische deskundigheid
 • Technische apparatuur voor diverse onderzoeken
 • De gynaecoloog is de enige die de drie echografieën kan uitvoeren
 • Alle kosten worden gedekt door de zorgverzekering
 • Alle onderzoeken en resultaten in één hand
 • Geen emotionele ondersteuning, zoals bij de verloskundige
 • Geen specialisatie in “speciale verzoeken” zoals massages of acupunctuur
 • Is meestal niet aanwezig bij de bevalling
 • Geeft geen voorbereidingscursussen

Gerelateerde berichten