De term “overhaaste geboorte” is meer spreektaal en wordt gebruikt om aan te geven hoe snel het geboorteproces is verlopen. Van een echte valgeboorte is per definitie alleen sprake als de baby daadwerkelijk uit het geboortekanaal valt. In alle andere gevallen is het een overhaaste geboorte.
Een overhaaste geboorte is niet te voorspellen. Wel neemt het risico bij elke geboorte toe. Dat komt vooral omdat het geboortekanaal al is opgerekt. Bij een eerste moeder is een overhaaste geboorte zeer onwaarschijnlijk.
Ook al zijn veel aanstaande moeders erg bang voor een valgeboorte, complicaties of late gevolgen zijn zeer zeldzaam. Wel kan de situatie in het begin een beetje overweldigend zijn voor zowel de moeder als de baby. Dit neemt echter na korte tijd af.
Normaal gesproken wordt een bevalling ingeluid door weeën die uren duren en intenser worden naarmate ze vorderen. Bij een voortijdige bevalling wordt de baby echter zo snel geboren dat sommige vrouwen de verloskamer niet meer halen.
In dit artikel willen wij u uitleggen hoe gevaarlijk een valgeboorte is en welke gevolgen dit kan hebben voor een baby. Daarnaast laten we u de meest voorkomende oorzaken zien en geven we u tips hoe u uw baby in dit geval het beste kunt verzorgen.
[button]Verder lezen over dit onderwerp[/button]
Inhoudsopgave
1. bij een valgeboorte wordt de duur van de bevalling aanzienlijk verkort
.Vooral bij de eerste bevalling brengen de meeste gezinnen vele uren door in de verloskamer totdat het eindelijk zover is en de baby wordt geboren. Bij een overhaaste bevalling is de situatie anders. In dat geval zijn de weeën zo sterk en regelmatig dat de baarmoederhals te snel opengaat en de baby op weg gaat.
Velen van u kennen dergelijke berichten waarschijnlijk van televisie of kranten. Er zijn berichten over vrouwen die thuis, in de auto of in een warenhuis bevallen van hun baby. Aanstaande moeders willen dit meestal niet meemaken.
Toch is een valgeboorte eigenlijk een term die gebruikt wordt in de forensische geneeskunde. Volgens de definitie is het een geboorte waarbij het kind uit het geboortekanaal van de moeder valt, zodat er verwondingen kunnen ontstaan.
De duur van een natuurlijke bevalling is gemiddeld 13 uur. Artsen spreken daarom van een overhaaste geboorte als het geboorteproces minder dan drie uur duurt. Met een frequentie van iets minder dan 2% van alle bevallingen is een overhaaste bevalling zeer zeldzaam.
We zullen in dit artikel de termen overhaaste geboorte en overhaaste geboorte synoniem gebruiken en altijd een overhaaste geboorte bedoelen, waarbij een kind plotseling en onverwacht snel geboren wordt.
In dit persoonlijke verslag deelt een moeder haar ervaring met haar overhaaste geboorte na een inductie:
2. het risico van een valgeboorte neemt toe met het aantal geboorten
Waarom sommige baby’s zo snel geboren worden, is wetenschappelijk nog niet helemaal duidelijk. Aangezien het risico op een valgeboorte hoger is bij meerlingen, kan de voorverwijding van het geboortekanaal hiervoor verantwoordelijk zijn. Deze verwijding beïnvloedt de duur van de geboorte, zodat het geboorteproces veel korter duurt.
Toegenomen weeën kunnen ook een oorzaak zijn. Als de weeën bijna zonder pauze komen, gaat de baarmoederhals sneller open, zodat de bevalling sneller verloopt.
Sommige vrouwen hebben ook een lager pijngevoel, zodat ze de ontsluitingsweeën slechts heel flauw voelen en pas merken dat het geboorteproces al ver gevorderd is als de weeën beginnen te persen.
3. complicaties zijn zeer zeldzaam
Volg een cursus geboortevoorbereiding
Als je toch een valbevalling hebt, is het handig als je je van tevoren hebt voorbereid op de bevalling. In een cursus geboortevoorbereiding krijg je veel informatie over geboortehoudingen en ademhalingstechnieken die je in deze situatie kunt gebruiken. Hier vind je verloskundigen en cursussen geboortevoorbereiding bij jou in de buurt.
Het woord valbevalling klinkt in eerste instantie erg dramatisch en als een vreselijke ervaring. Het is geen wonder dat vrouwen huiveren bij het horen ervan. Toch hoef je niet bang te zijn voor deze situatie.
Dus zelfs als een valbevalling als een grote verrassing komt, moet je niet in paniek raken. Haal diep adem en bedenk dat complicaties zeer zeldzaam zijn en dat er geen ernstige gevolgen te verwachten zijn.
Het grootste gevaar voor de moeder is dat een zeer snelle geboorte verwondingen kan veroorzaken zoals een perineale scheur. Postpartum bloedverlies kan ook iets ernstiger zijn, omdat in sommige gevallen de baarmoeder niet samentrekt.
De baby kan daarentegen een kortstondig zuurstoftekort krijgen. Deze complicatie wordt veroorzaakt door de snelle passage van het hoofdje door het moederlijk bekken. Omdat ook in de schedelholte bloedingen kunnen optreden, worden baby’s daarna bijzonder intensief onderzocht en gecontroleerd.
Als een kind zo snel geboren wordt, kunnen er in het begin ook aanpassingsproblemen optreden. Dit neemt echter snel af, zodat moeder en kind ongestoord van hun eerste tijd samen kunnen genieten.
Let op: Om verwondingen te voorkomen, moet u er absoluut voor zorgen dat uw baby niet op de grond of op een ander hard oppervlak valt. Zitten of liggen kan het risico aanzienlijk verkleinen.
4. als de baby plotseling komt – dit is de beste manier om te reageren
Tijdens de zwangerschap zijn er geen tekenen dat een baby overhaast geboren zal worden. Daarom kan zo’n overhaaste geboorte niet worden uitgesteld of zelfs vermeden.
Hieronder geven we je een paar tips over wat je kunt doen als je merkt dat de weeën plotseling ongewoon sterk zijn en de baby op komst is.
- Blijf kalm: Het belangrijkste voor deze situatie is om rustig te blijven in plaats van in paniek te raken. Angst verlamt je zodat je niet in staat bent om te reageren. Haal adem en vertrouw op je lichaam.
- Bel eenspoedarts of verloskundige: Als de persweeën al zijn begonnen en je hebt geen mogelijkheid om het ziekenhuis te bereiken, moet je eerst je verloskundigen of de spoedarts bellen. Het is nog gunstiger als je partner aanwezig is en hij of zij deze taak kan overnemen.
- Bereidde plaats van de bevalling voor: Pak een mat en handdoeken om het geboortegebied te bedekken. Neem vervolgens een veilige geboortehouding aan om te voorkomen dat je baby zich bezeert. Verloskundigen raden vrouwen aan op hun knieën te gaan zitten. Je kunt echter ook zittend of liggend door de weeën heen ademen.
- Begeleid de baby voorzichtig: Het vrouwelijk lichaam weet intuïtief hoe het moet reageren bij een gehaaste bevalling. Probeer eerst de weeën in te ademen. Als de drang om te persen tijdens een wee te groot is, kun je zonder aarzelen mee persen. Tijdens de pauzes in de bevalling kun je het beste ontspannen en hijgen. Als je het hoofdje kunt zien, duurt het meestal nog maar twee weeën voordat de baby volledig geboren is.
- Zorg voorvoldoende warmte: Zodra de baby het levenslicht heeft gezien, leg je hem op je borst en wikkel je hem in met een warme deken. Als alles in orde lijkt met uw baby, kunt u hem of haar onmiddellijk aan de borst leggen en borstvoeding geven.
- Knip de navelstreng niet door: Als er nog geen medisch personeel bij u is, mag de navelstreng niet worden doorgeknipt. Wacht in plaats daarvan tot de spoedarts bij u thuis is aangekomen.
5. aanbevolen boeken ter voorbereiding op de bevalling
No products found.