In de meeste gevallen besluiten vrouwen tot een electieve keizersnede om psychologische redenen. Ze zijn ofwel bang voor de pijn van de bevalling, het verlies van controle of voor complicaties tijdens de bevalling, die in het ergste geval fatale gevolgen kunnen hebben voor de moeder en/of het kind.
Een electieve keizersnede wordt meestal ongeveer een week voor de verwachte bevallingsdatum gepland. Enkele dagen van tevoren legt de behandelend arts uit hoe de verdoving en de daaropvolgende bevalling zullen verlopen. De baby wordt dan geboren volgens de Misgav Ladach-methode.
Een electieve keizersnede is voor vrouwen gemakkelijker te plannen en heeft als voordeel dat de bevalling pijnloos is. Zoals bij elke operatie kunnen er echter complicaties optreden. Bovendien ondervindt de baby soms aanpassingsproblemen.
Het type bevalling is een van de onderwerpen waarover onder moeders zeer controversieel wordt gediscussieerd. Terwijl sommige moeders de electieve keizersnede zien als een meer ontspannen geboorteoptie, zijn andere moeders fel gekant tegen de geplande ingreep in de natuur.
In dit artikel willen we nader ingaan op de redenen voor een geplande keizersnede. We zullen uitleggen hoe een electieve keizersnede werkt en welke voor- en nadelen deze met zich meebrengt.
[button]Verder lezen over dit onderwerp[/button]
Inhoudsopgave
1. een electieve keizersnede is meestal gebaseerd op psychologische redenen

Al vroeg in de zwangerschap moet elke vrouw nadenken over de manier waarop zij haar kind ter wereld wil brengen. Natuurlijk kan het gebeuren dat deze wens door externe omstandigheden en complicaties niet gerealiseerd kan worden. Toch is het belangrijk om een algemeen plan te hebben.
Bij de vraag of een kind op een normale manier of via een keizersnede ter wereld komt, spelen echter niet alleen wensen, maar ook angsten en zorgen een grote rol.
De meest voorkomende reden voor een keizersnede op verzoek is angst voor de pijn van de bevalling. De betrokken vrouwen zijn bang dat zij de pijn niet zullen kunnen verdragen en de controle over de hele situatie zullen verliezen. De reden voor deze angst is in dit geval meestal een gebrek aan vertrouwen in het eigen lichaam.
Veel vrouwen zijn echter ook bang dat er tijdens de bevalling iets mis zal gaan, waardoor de gezondheid van de moeder en/of het kind in gevaar kan komen.
Sommige moeders die eigenlijk een geplande keizersnede wilden, maar hun baby op natuurlijke wijze ter wereld brachten, melden meestal positieve ervaringen. De meesten van hen konden nauwelijks geloven dat hun eigen lichaam zulke wonderen kon verrichten.
2 Het plannen van een electieve keizersnede – zo gaat het meestal in zijn werk

Als u uw kind via een keizersnede ter wereld wilt brengen, moet u dit zo vroeg mogelijk aan het door u gekozen ziekenhuis melden. Een electieve keizersnede wordt meestal een week voor de uitgerekende datum gepland. Nog een week van tevoren vindt een gesprek plaats tussen de arts en de aanstaande ouders over de verdoving en de ingreep.
Terwijl een keizersnede om acute medische redenen vaak onder algehele narcose wordt uitgevoerd, wordt u voor een geplande keizersnede meestal verdoofd met een ruggenprik. De anesthesist spuit met een speciale naald het verdovingsmiddel in het zenuwvocht tussen de lendenwervels. Om te voorkomen dat de aanstaande ouders iets van de ingreep merken, wordt een scherm voor de buik geplaatst.
Zodra de verdoving is uitgewerkt, maken de artsen een incisie van ongeveer tien centimeter boven het schaambeen om de huid laag voor laag te splijten en vervolgens de baby uit de baarmoeder te halen. Deze techniek wordt de Misgav Ladach-methode genoemd.
Nadat de navelstreng is doorgeknipt, mag de moeder haar baby in haar armen houden. De arts verwijdert vervolgens de placenta en hecht zowel de baarmoeder als de buikwand. In totaal duurt een electieve keizersnede niet langer dan ongeveer 60 minuten.
U hoeft een electieve keizersnede niet zelf te betalen. De kosten van de ingreep worden vergoed door uw zorgverzekering. Het maakt niet uit of u een wettelijke of particuliere ziektekostenverzekering heeft. De kosten kunnen alleen geweigerd worden als u geen toestemming van een arts heeft.
Als uw gezinsplanning na de geboorte van uw kind voltooid is, kunt u desgewenst tegelijkertijd een sterilisatie laten uitvoeren. Het feit dat er geen verdere ingreep nodig is, vermindert het gezondheidsrisico. Een ander voordeel is dat de kosten meestal door de ziektekostenverzekering worden gedekt.
Hoe een geplande keizersnede verloopt, kunt u in dit filmpje kort zien:
3. Een keizersnede is een operatie die risico’s met zich meebrengt.
Gevolgen op lange termijn van een keizersnede
Volgens de resultaten van het rapport over de gezondheid van kinderen van de Techniker Krankenkasse (TK) verhoogt een keizersnede het risico dat het kind daardoor chronische bronchitis, ontwikkelingsstoornissen, ADHD of obesitas ontwikkelt.Als vrouwen echter afzien van een vaginale bevalling, doen ze dat meestal niet alleen uit angst, maar ook omdat ze hopen op voordelen van dit type bevalling. Een geplande keizersnede is veel gemakkelijker te plannen en maakt een pijnloze bevalling mogelijk. Bovendien is er geen perineumletsel en is er minder schade aan de bekkenbodem.
Een keizersnede heeft echter niet alleen voordelen, maar ook risico’s. Omdat er bij een keizersnede complicaties kunnen optreden, moeten moeders minstens drie dagen in het ziekenhuis blijven. Bovendien kan een baby aanpassingsproblemen krijgen. Baby’s die via een keizersnede worden geboren, hebben een hoger risico op allergieën, astma, coeliakie en diabetes mellitus.
Hieronder volgt een kort overzicht van de belangrijkste voor- en nadelen van een geplande keizersnede.
- De bevalling kan gepland worden
- pijnloze bevalling
- minder schade aan de bekkenbodem
- geen perineumverwondingen
- geen seksuele disfuncties later
- lagere geboorte risico’s voor het kind
- complicaties bij een keizersnede
- Minstens 3 dagen verblijf in het ziekenhuis
- aanpassingsstoornissen van de baby door gebrek aan stress bij de geboorte
- hoger risico voor de baby om astma, allergieën, coeliakie of diabetes mellitus te ontwikkelen
4. luister naar je eigen intuïtie bij het nemen van de beslissing

Vrouwen die bewust kiezen voor een geplande keizersnede worden in onze samenleving niet zelden veroordeeld en kwalijk genomen. De meeste mensen geloven nog steeds dat een natuurlijke bevalling de gezondste en meest natuurlijke manier van bevallen is.
Maar zelfs als de meerderheid deze mening is toegedaan, moet u deze belangrijke beslissing niet laten afhangen van het standpunt van anderen. Laat u daarentegen door uw gynaecoloog of verloskundige uitvoerig adviseren over de respectieve voordelen en risico’s. Alleen zo kunt u op eigen verantwoordelijkheid een afweging maken.
Het is ook belangrijk om over je zorgen en angsten te praten. Hoe beter en liefdevoller u verzorgd wordt, hoe gemakkelijker u een beslissing kunt nemen die overeenstemt met uw eigen wensen en ideeën.
Luister ook altijd naar je eigen intuïtie. Als je een ongemakkelijk gevoel hebt over een normale bevalling, moet je je niet laten ompraten door familie of vrienden. Elke moeder moet zelf beslissen hoe zij het wonder van de geboorte wil beleven.
Als u uw kind via een keizersnede ter wereld brengt, is de kans groot dat u elk ander kind via een keizersnede ter wereld moet brengen. Toch is een spontane geboorte in principe mogelijk.
5 Verdere literatuur over het onderwerp electieve keizersnede
No products found.