Ei-oplossing: Alles over de methode om de bevalling op te wekken

Zodra de verwachte geboortedatum nadert, bereiden de meeste vrouwen zich dagelijks of zelfs ieder uur voor op de eerste weeën. Maar als de baby vele dagen later nog niet onderweg is, komt het moment dat …

Ei-oplossing: Alles over de methode om de bevalling op te wekken

eipolloesung
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Zwangerschap
 4. »
 5. Tijdens de zwangerschap
 6. »
 7. Ei-oplossing: Alles over de methode om de bevalling op te wekken
Wat is een ei-oplossing?

Een ei-oplossing is een maatregel om de bevalling op een natuurlijke manier op te wekken. De gynaecoloog of verloskundige verwijdert de vliezen van de baarmoederhals via een mechanische procedure. Daardoor geeft het vrouwelijk lichaam meer van het hormoon prostaglandine af, dat weeën opwekt.

Wanneer kan een ei-lossing worden uitgevoerd?

De eiceloplossing mag pas na de uitgerekende datum worden uitgevoerd, dus op zijn vroegst in de 40e week van de zwangerschap. De basisvoorwaarde is dat de baarmoederhals al zacht en enigszins open is.

Wat zijn de voor- en nadelen van cervixstripping?

Het verwijderen van eicellen is een natuurlijk alternatief om de bevalling op te wekken. Er zijn geen medicijnen voor nodig, dus de hormoonhuishouding wordt niet verstoord. Bovendien blijft de vruchtzak intact. De procedure kan echter zeer onaangenaam en pijnlijk zijn. Sommige vrouwen ervaren ook bijwerkingen zoals bloedingen.

Zodra de verwachte geboortedatum nadert, bereiden de meeste vrouwen zich dagelijks of zelfs ieder uur voor op de eerste weeën. Maar als de baby vele dagen later nog niet onderweg is, komt het moment dat de bevalling moet worden opgewekt. Een natuurlijk alternatief voor de kunstmatige opwekking van de bevalling is de oplossing met eierdruppels.

Bij deze oplossing wordt het eiervlies losgemaakt van de rand van de baarmoeder, waardoor prostaglandine vrijkomt. Meer informatie over de voor- en nadelen van deze methode om de bevalling op te wekken vindt u hier.
[button]Verder lezen over het onderwerp zwangerschap & geboorte[/button]

1. ei-oplossing is een natuurlijk alternatief voor inductie van de bevalling

kalender mit ultraschallbildern und babynamen
Stel in plaats van een vaste geboortedatum een geboorteperiode vast
.

Veel vrouwen kunnen nauwelijks wachten tot de dag der dagen eindelijk aanbreekt: de uitgerekende geboortedatum. Niemand kan echter precies aangeven wanneer de geboorte is. In werkelijkheid kan de uitgerekende datum tot enkele weken variëren. Slechts ongeveer 3-4 % van alle baby’s wordt precies op de uitgerekende geboortedatum geboren.

Zodra de verwachte bevallingsdatum is verstreken, moeten vrouwen minstens twee keer per week naar de dokter of de kliniek om de hoeveelheid vruchtwater te controleren en de hartslag te onderzoeken. Vanaf de voltooide 41e week van de zwangerschap wordt ongeveer om de twee dagen een echo gemaakt.

Omde moeder en het kind niet in gevaar te brengen, wordt de bevalling vanaf de 42e weekopgewekt. Dit kan op verschillende manieren gebeuren. In veel gevallen wordt de geboorte opgewekt met medicijnen.

Een alternatieve optie is het uitvoeren van een ovulatie, ook wel ovulatie- of cervixstripping genoemd. Deze methode is een natuurlijke, mechanische procedure. Hierbij brengtde arts of verloskundige een vinger in om de baarmoederhals te masseren en zo de eicellen los te maken.

Dit losmaken verhoogt de afgifte van het hormoon prostaglandine, dat de baarmoeder moet voorbereiden op de komende bevalling en weeën moet opwekken.

U kunt een persoonlijk geboorteverslag met eierdruppeloplossing bekijken in deze video:

2. ei-oplossing – vanaf wanneer het mogelijk is

werdende eltern lassen sich von einem arzt beraten
U kunt het beste uitgebreid advies vragen aan uw arts over een eventuele ei-oplossing.

Je moet de bevalling niet overhaasten uit ongeduld. Een baby gaat bevallen wanneer hij er klaar voor is. Artsen raden vrouwen aan om pas na de 40e week van de zwangerschap een eisprong te hebben. Kunstmatige inductie is in principe alleen nodig als de hoeveelheid vruchtwater afneemt of de hartgeluiden erger worden.

Bovendien heeft de behandeling alleen zin als de baarmoedermond al wat zachter en iets open is. Pas dan is het mogelijk om met de vinger door te dringen en de vliezen los te maken. Door deze tekenen geeft het lichaam ook aan dat het nu klaar is voor de komende bevalling.

Hoewel er studies bestaan over de doeltreffendheid ervan, is de methode niet bij elke vrouw succesvol. Het succespercentage van een eiceloplossing is ongeveer 50%. Dit betekent dat één op de twee vrouwen binnen 48 uur na de procedure gaat bevallen. De exacte duur kan sterk variëren.

3. Het strippen van de baarmoederhals kan zeer ongemakkelijk zijn.

Eicelverwijdering is bij sommige vrouwen erg populair omdat het heel natuurlijk is en er geen medicijnen voor nodig zijn. Bovendien blijft de vruchtzak meestal intact, zodat er geen infectierisico is voor het ongeboren kind. Als de procedure niet succesvol was, kan ze bovendien verschillende keren worden herhaald.

Er zijn echter ook nadelen verbonden aan deze natuurlijke manier om de bevalling op te wekken. De meeste vrouwen vinden het losmaken van de vliezen zeer onaangenaam en soms zeer pijnlijk. Sommige vrouwen hebben zelfs uren of dagen na de procedure lichte buikpijn.

Bovendien kunnen er bijwerkingen optreden in de vorm van lichte bloedingen. Deze zijn echter meestal ongevaarlijk. Andere risico’s van de behandeling zijn onproductieve weeën of voortijdig breken van de vliezen.

Let op: Sommige vrouwen gaan op zoek naar instructies om zelf een ei-oplossing te maken. Dit kan echter zeer gevaarlijk zijn. Ga daarom zeker naar uw arts om deze procedure te laten uitvoeren.

4. andere manieren om op een zachte manier de bevalling op te wekken

werdende eltern gehen hand in hand spazieren
Blijf ontspannen en breng de tijd door met lange wandelingen.

Eierdruppel is slechts een van de vele manieren om de geboorte op natuurlijke wijze te stimuleren. In het volgende geven we je graag een paar tips over wat je nog meer kunt doen om de bevalling te stimuleren en zo de bevalling op gang te helpen.

 • Drink thee: Om de bevalling op een natuurlijke manier te stimuleren kun je ook verschillende soorten theedrinken. Vooral frambozenbladeren, kaneel, kruidnagel, gember en verbena zijn effectief.
 • Geslachtsgemeenschap: Natuurlijke prostaglandine zit ook in sperma, dus geslachtsgemeenschap kan heel nuttig zijn om de bevalling te bevorderen. Het stimuleert ook de baarmoederspieren en ontspant de buik en het bekken.
 • Warme baden: Warm water ontspant alle spieren in de buik en het bekken. Hierdoor komen de weeën sneller en sterker op gang. Bovendien kun je het water verrijken met essentiële oliën. Zorg er wel voor dat de watertemperatuur niet hoger is dan 38°C.
 • Zorg voor voldoende beweging: Bewegen in de laatste dagen van de zwangerschap kan helpen om de weeën te bevorderen. Loop veel, beklim trappen of knap uw huis op. Wees echter ook hier voorzichtig: Overmatige inspanning kan het lichaam weer overbelasten. Daarom is het belangrijk de juiste balans te vinden.
 • Ontspanning en kalmte: Zelfs als je over de deadline heen bent, is het belangrijk om kalm en ontspannen te blijven. Stress en druk zorgen er alleen maar voor dat je hormonen op hol slaan. Geniet van de rust, doe waar je zin in hebt en vermijd onnodige afspraken.
 • Acupunctuur: Andere alternatieve methoden zijn te vinden binnen de natuurgeneeskunde. Zo kan acupunctuur of een voetreflexmassage gebruikt worden om de bevalling vlotter te laten verlopen.
Let op: Neem niet op eigen houtje een speciale castor cocktail. Omdat deze cocktail sterke weeën kan opwekken, mag hij alleen worden ingenomen onder instructie en toezicht van een arts.

5 Verdere literatuur over zwangerschap en geboorte

No products found.

Gerelateerde berichten