Een pasgeborene in bad doen: Tips voor badduur, temperatuur en frequentie

Na een vermoeiende bevalling en een kort verblijf in het ziekenhuis kunnen ouders hun pasgeborene eindelijk mee naar huis nemen. Als u voor het eerst ouders bent geworden, staan u de komende weken en maanden …

Een pasgeborene in bad doen: Tips voor badduur, temperatuur en frequentie

neugeborenes baden
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Zwangerschap
 4. »
 5. Na de zwangerschap
 6. »
 7. Een pasgeborene in bad doen: Tips voor badduur, temperatuur en frequentie
Wanneer kan ik beginnen met het baden van een pasgeboren baby?

Ook al worden veel baby’s direct na de geboorte in het ziekenhuis in bad gedaan, u moet wachten met het eerste badje thuis totdat de navelstreng is afgevallen en de navel volledig is genezen.

Welke benodigdheden heb ik nodig om een pasgeboren baby te baden?

De gemakkelijkste manier is om de baby te wassen in een babybadje of in een speciale emmer. U hebt ook een grote handdoek, een molton, een badthermometer en een verse luier nodig.

Hoe doe ik een zuigeling goed in bad?

Een baby moet tijdens het baden stevig worden vastgehouden. Laat uw kind langzaam wennen aan het water en was het lichaam voorzichtig. Vergeet niet om ook de moeilijk bereikbare plekken te wassen.

Na een vermoeiende bevalling en een kort verblijf in het ziekenhuis kunnen ouders hun pasgeborene eindelijk mee naar huis nemen. Als u voor het eerst ouders bent geworden, staan u de komende weken en maanden grote uitdagingen te wachten. Een pasgeborene in bad doen is een spannende gebeurtenis voor zowel de ouders als de baby.

Een pasgeborene kan voor het eerst in bad als de navel is afgevallen en volledig is genezen. Wat je nodig hebt voor een babybadje en hoe je je baby goed in bad doet, lees je in dit artikel.

[button]Verder lezen over babyverzorging[/button]

1. wacht tot de navel is afgevallen voordat je het eerste bad neemt.

neugeborenes auf der brust der mutter
Gebruik de eerste minuten na de geboorte om een hechte moeder-kind band op te bouwen.

Je eigen kind in je armen houden na een uitputtende geboorte is voor de meeste ouders het grootste geluk. Het moment van geluk wordt echter meestal abrupt onderbroken omdat de pasgeborene een eerste onderzoek moet ondergaan.

Tot enkele jaren geleden was dit ook het moment voor het eerste bad, waarbij de kaasstrijkjes werden afgewassen. Aangezien de moeder op dat moment nog niet op volle sterkte is, werd deze taak vaak overgenomen door de vader van het kind.

De laatste tijd is er echter steeds meer discussie over dit eerste bad. Verloskundigen raden aan minstens zes tot twaalf uur te wachten, zodat de lichaamstemperatuur van de baby zich kan reguleren. Bovendien beschermt de smeerkaas de huid van de pasgeborene.

Een baby niet meteen in bad doen heeft ook het grote voordeel dat moeder en kind de eerste minuten kunnen gebruiken om hun band te versterken. Volgens een nieuwe studie uit de VS heeft later baden ook een positief effect op de borstvoeding. Kinderen die niet meteen na de geboorte in bad werden gedaan, kregen daarna vaker borstvoeding.

Thuis kunt u uw kind voor het eerst in bad doen als de navel is afgevallen en genezen. Zo kunnen infecties worden voorkomen. In de eerste dagen met de navelstreng kunt u uw baby wassen met een spons of flanel. U moet er wel voor zorgen dat de navel niet nat wordt.

Als u per ongeluk wat water op de navel krijgt, kunt u het voorzichtig deppen met een handdoek. Als je twijfelt, kun je het altijd aan je verloskundige vragen.

2 Wat je nodig hebt voor het babybadje

Haarverzorging

Sommige baby’s hebben bij de geboorte al een volle haardos. In dat geval kun je het haar wassen met een bijzonder milde babyshampoo. Daarna goed uitspoelen en het haar droogdeppen of voorzichtig föhnen.

Als de navelstreng is afgevallen, kan eindelijk het eerste grote bad plaatsvinden, waar de meeste ouders zich erg op verheugen. Voordat je begint, moet je alle benodigde spullen klaar hebben staan, zodat het daarna niet hectisch wordt.

Veel aanstaande ouders kopen tijdens de zwangerschap een babybadje of een speciale bademmer. Deze aankoop is echter niet absoluut noodzakelijk. Het is ook mogelijk om de baby te baden zonder babybadje. In dat geval kunt u gewoon de wastafel gebruiken. Als de kinderen ouder zijn, kunt u ze ook in de gewone badkuip baden.

Hetenige belangrijke is dat u en uw kind zich prettig voelen bij de gekozen badsituatie. Als u merkt dat er moeilijkheden zijn, kunt u de procedure altijd veranderen.

Om een pasgeborene te baden, hebt u ook het volgende nodig:

 • een grote badhanddoek (bij voorkeur met een kap)
 • een molton
 • een verse luier
 • een badthermometer
 • eventueel een milde babylotion

Tip: Doe uw baby niet direct na de borstvoeding in bad. Dit heeft als voordeel dat hij of zij wakker en alert is tijdens het badje.

3. Een pasgeboren baby in bad doen – zo werkt het

neugeborenes wird zum ersten mal gebadet
Sommige badjes voor baby’s hebben een gevoerde hoofdsteun.

De angst om de baby niet goed en veilig vast te houden is voor veel nieuwe moeders en vaders erg groot. Het hoofdje moet nog worden vastgehouden en het water maakt de huid glad. Met de juiste greep is dit echter geen probleem meer. Plaats hiervoor de linker onderarm onder het hoofdje van de baby en reik met de rechterhand door de beentjes en onder de billen.

Doe eerst water in het badje, de emmer of de wastafel. Baby’s zijn nog erg gevoelig voor temperatuur. Ze voelen zich het prettigst bij een watertemperatuur van 37 tot 38 graden. Om brandwonden en afkoeling te voorkomen, moet u de watertemperatuur regelmatig controleren met een geschikte thermometer.

Neemuw kind in uw armen en laat het heel langzaam in het water glijden, voeten eerst. Pas op dat uw kind niet schrikt. Nu kunt u uw kind van boven naar beneden en van achteren naar voren wassen met behulp van een molton.

Vergeet niet de moeilijk bereikbare plekken grondig schoon te maken. Dit geldt vooral voor de ruimtes tussen de vingers en tenen, de huidplooien, de oksels en de geslachtsdelen.

Een baby mag slechts vijf tot tien minuten in het badwater blijven. Daarna kunt u uw kind er voorzichtig uit tillen en in een grote handdoek wikkelen.

Een bad is voor baby’s erg spannend en opwindend. Daarom moet u uw kind daarna wat rust gunnen.

In de volgende video kun je ook zienhoe je een baby in bad doet:

4. meer tips voor het baden van een pasgeboren baby

mutter trocknet ihr baby nach dem baden ab
Wikkel je baby direct na het baden in een verwarmde handdoek met capuchon.

Het baden van een pasgeborene is niet zo ingewikkeld als het op het eerste gezicht lijkt. Het belangrijkste is dat je je ontspant en er niet te gespannen over doet.

In het volgende geven we u graag wat extra tips over waar u op moet letten bij het baden.

 • Overdrijf het niet: Veel ouders gebruiken het baden graag als een dagelijks ritueel voor het slapen gaan. Dit moet echter in de eerste weken worden vermeden. De huid van een baby is nog erg gevoelig, dus te vaak baden kan de huid van de baby te veel uitdrogen. In de eerste levensweken worden twee tot drie baden per week aanbevolen.
 • Houdbadspeelgoed klaar: Als baby’s een paar weken oud zijn, kunt u ook badspeelgoed in het water doen. Spetterende dieren, grappige figuren en kleine bakjes kunnen het badplezier verhogen.
 • Gebruik geenbadadditieven: De meeste ouders weten niet zeker of helder water voldoende is voor een goed bad. Om het reinigende effect te vergroten, nemen velen daarom hun toevlucht tot zeep en shampoo. Dit is echter niet nodig voor pasgeborenen, en is zelfs eerder schadelijk. Als uw kind wat ouder is, kunt u milde badadditieven aan het water toevoegen.
 • Verliesde pasgeborene niet uit het oog: Een kort moment van onoplettendheid kan al levensbedreigend zijn voor een baby. Concentreer u daarom tijdens het bad alleen op uw kind. Laat u niet afleiden door een rinkelende telefoon of deurbel.
 • Goed afdrogen: Na het baden moet een pasgeboren baby zorgvuldig worden afgedroogd, anders hoopt zich vocht op dat kan leiden tot zweertjes en huidontstekingen. Vanwege de gevoelige huid wordt er alleen gedept en niet gewreven. U kunt ook een haardroger gebruiken. Stel de haardroger echter in op een comfortabele temperatuur.

5 Verder lezen over babyverzorging

No products found.

Gerelateerde berichten