Dummy: Ja of nee? Een beslissingshulp

Het leven van een nieuwe moeder en/of vader is niet altijd gemakkelijk. Weinig slaap, veel lawaai en soms pure overweldiging. Bovendien moeten er elke dag belangrijke opvoedingsbeslissingen worden genomen, die altijd in het belang van …

Dummy: Ja of nee? Een beslissingshulp

schnuller ja oder nein
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Zwangerschap
 4. »
 5. Na de zwangerschap
 6. »
 7. Dummy: Ja of nee? Een beslissingshulp
Waarom is de zuigreflex zo belangrijk?

Baby’s beginnen niet pas bij de geboorte met duimzuigen, maar al in de baarmoeder. Deze natuurlijke behoefte om te zuigen is essentieel om te overleven, want het voorziet een zuigeling van voeding in de eerste weken en maanden.

Wat zijn de argumenten voor en tegen het gebruik van fopspenen?

Zuigen op een fopspeen heeft een zeer kalmerend effect op baby’s. Als moeders hun kind geen borstvoeding kunnen of willen geven, is het gebruik van een fopspeen ook een goede manier om aan de zuigbehoefte te voldoen. Aan de andere kant is het problematisch dat de fopspeen vaak leidt tot malocclusies, tongproblemen en infecties.

Hoe kan ik mijn kind van de fopspeen afhelpen?

Vanaf de leeftijd van ongeveer twee jaar moet u uw kind van de fopspeen afhalen om verkeerde kaakstanden en gebitsproblemen te voorkomen. Het beste is een leuk ritueel, zoals de fopspeenfee of de fopspeenboom.

Het leven van een nieuwe moeder en/of vader is niet altijd gemakkelijk. Weinig slaap, veel lawaai en soms pure overweldiging. Bovendien moeten er elke dag belangrijke opvoedingsbeslissingen worden genomen, die altijd in het belang van het kind moeten zijn. Veel ouders zijn ook onzeker over de vraag “Schuller: Ja of nee?

In ons artikel willen wij u uitleggen wanneer baby’s een fopspeen mogen krijgen en welke argumenten voor en tegen het gebruik van een fopspeen spreken. Ook geven wij u tips over wanneer en hoe u uw kind van de fopspeen kunt afleren.
[button]Fopspenen voor pasgeborenen direct online bestellen[/button]

1. baby’s hebben een aangeboren behoefte om te zuigen

baby wird von mutter gestillt
De zuigreflex werkt kalmerend.

Baby’s hebben van nature de behoefte om te zuigen, waardoor ze in de eerste weken van hun leven kunnen overleven. Al in de baarmoeder beginnen ze op hun eigen duim te zuigen. Zo trainen ze hun zuigbewegingen al tijdens de zwangerschap om voorbereid te zijn op de tijd na de bevalling.

Wanneer een zuigeling na de geboorte voor het eerst in de armen van zijn moeder ligt, weet hij instinctief wat hij moet doen. Het zal automatisch onmiddellijk de borst opzoeken om zijn eigen honger te stillen. Met de aangeleerde zuigtechniek wordt met de lippen en de tong een vacuüm gecreëerd zodat de melk kan worden opgenomen.

Zuigen aan de borst geeft echter niet alleen voldoening, maar zorgt ook voor rust en ontspanning. De meeste baby’s vallen na de maaltijd rustig en vredig in slaap. Omdat een moeder haar kind echter niet de klok rond borstvoeding kan geven, wordt vaak een fopspeen gebruikt om de zuigbehoefte van de baby te bevredigen.

2. Fopspeen: ja of nee? – Welke redenen spreken ervoor

De vraag “Fopspeen: ja of nee?” zorgt soms voor discussies. Want hoewel de fopspeen erg populair is, wordt het gebruik ervan ook steeds weer bekritiseerd.

Vooral tandartsen houden niet van fopspenen. Veel ouders twijfelen daarom of ze hun kind een fopspeen moeten geven.

In het volgende willen wij u de verschillende argumenten in een pro en contra overzicht laten zien, zodat u een volledig beeld krijgt van de voor- en nadelen.

 • Premature baby’s kunnen een fopspeen gebruiken om hun zuigbehoefte te bevredigen wanneer zij nog niet bij hun moeder kunnen zijn.
 • Geschikt als vervanging voor het zuigen wanneer moeders hun baby’s geen borstvoeding willen of kunnen geven.
 • Nuttig om te kalmeren en te helpen in slaap te vallen
 • kan onderweg gebruikt worden als borstvoeding niet mogelijk is
 • als een baby gewend raakt aan een fopspeen, kan hij of zij er niet meer zonder slapen of tot rust komen.
 • vroegtijdig gebruik van een fopspeen kan leiden tot zuigverwarring (dit geldt vooral voor kersenvormige fopspenen)
 • een fopspeen kan een verkeerde stand van de kaak bevorderen
 • regelmatig zuigen op een fopspeen bevordert de ontwikkeling van infecties.

Zoals je ziet, zijn er zowel veel voordelen als veel nadelen verbonden aan het gebruik van een fopspeen. Of je je baby een fopspeen geeft, is dus een kwestie van overtuiging en je eigen gevoel. Verloskundigen adviseren vrouwen met borstvoedingsproblemen het voorlopig zonder fopspeen te doen.

Volgens verschillende onderzoeken kan het gebruik van een fopspeen ’s nachts helpen om het risico op het sudden infant death syndrome te verminderen. Als u uw kind echter geen fopspeen wilt geven, beschermt borstvoeding ’s nachts ook.

3. als een fopspeen wordt gebruikt, moet deze goed worden gebruikt

Fopspeen vs. duimzuigen
Er zijn twee verschillende kampen onder ouders: zij die hun kinderen een fopspeen geven en zij die hun kinderen liever op hun duim laten zuigen. Beide opties hebben voor- en nadelen. Maar welke optie je ook kiest – luister naar je gevoel en laat je niet ompraten door andere moeders.

Als je de vraag “Fopspeen: ja of nee?” voor jezelf hebt beantwoord met “ja”, moet je de volgende dingen in acht nemen om negatieve gevolgen te voorkomen:

 • Kies de juiste fopspeen: Een fopspeen moet gemaakt zijn van niet-giftige materialen en ook een vorm hebben die past bij de kaak. Voor pasgeborenen zijn fopspenen in de kleinste maat geschikt. U kunt zelfs later bij deze maat blijven, omdat de kans op tongproblemen dan kleiner is.
 • Kook de fopspenen regelmatig: Kiemen vermenigvuldigen zich bijzonder goed op een warme, vochtige fopspeen. Om infecties te voorkomen, moet u de fopspeen dagelijks uitkoken. Ontsmetten kan in de magnetron, in kokend water of in de verdamper.
 • Geef fopspenen alleen in bepaalde situaties: Geef uw kind de fopspeen alleen als u vindt dat er geen andere manier is om het kind te kalmeren. Als de fopspeen uit de mond valt, moet u hem er niet weer in stoppen. Wacht in plaats daarvan tot uw kind er weer om vraagt. Zorg er ook voor dat uw kind alleen praat zonder een fopspeen in de mond. Anders kunnen er spraakstoornissen ontstaan.
 • Laatkinderen soms uithuilen: Ook al klinkt het verleidelijk om een baby te kalmeren met een fopspeen, je moet het ook af en toe laten uithuilen. Dit is de enige manier om erachter te komen wat uw kind op dat moment nodig heeft. Want de fopspeen is niet altijd het object van verlangen.
 • Stelandere manieren vastom je kind tekalmeren: Laat je kind zien dat er andere manieren zijn om tot rust en ontspanning te komen. Vooral voor pasgeborenen zijn nabijheid en geborgenheid belangrijk.
 • Gebruik de fopspeen na het eerste levensjaar alleen in uitzonderlijke situaties: Vanaf de eerste verjaardag moet u uw kind geleidelijk van de fopspeen afbouwen. Gebruik hem alleen in uitzonderlijke situaties of bij het slapen gaan.

4 Afwennen van de speen met een mooi ritueel

schnullerbaum
Speenbomen zijn nu ook in sommige Duitse steden verkrijgbaar.

Niet alleen tandartsen maar ook verloskundigen raden ouders aan hun kind vanaf ongeveer de tweede verjaardag volledig van de fopspeen af te spenen. De ontwikkeling van een kind is echter zeer individueel. Je moet daarom zelf beslissen wanneer je precies begint met het afbouwen van de fopspeen.

Na verloop van tijd vragen de meeste kinderen steeds minder om de fopspeen. Dit maakt het afbouwen van de fopspeen iets gemakkelijker. Deze kinderen kunnen het beste langzaam worden gespeend, waarbij u de fopspeen steeds minder vaak aanbiedt.

Er zijn echter ook kinderen die zo gewend zijn geraakt aan de fopspeen dat afscheid nemen bijzonder moeilijk is.

In dat geval zijn er enkele tips en trucs om uw kind voorzichtig van de fopspeen af te helpen. Rituelen zoals de fopspeenfee of de fopspeenboom zijn bijzonder geschikt. Hierbij geven kinderen vrijwillig hun fopspeen op in ruil voor een andere beloning.

Het is echter belangrijk een kind voorzichtig op dit moment voor te bereiden. Leg enkele weken van tevoren uit hoe het ritueel zal verlopen. Lees passende verhalen voor en laat uw kind passende plaatjes inkleuren.

Uiterlijk wanneer de eerste tandjes verschijnen, moet u een tandarts laten controleren of tanden en kaken in orde zijn of dat de fopspeen al eerste schade heeft aangericht.

5 Kaak- en huidvriendelijke fopspenen voor pasgeborenen

No products found.

Gerelateerde berichten