- Zwangerschapsdepressie heeft dezelfde symptomen als een normale depressie.
- De oorzaken liggen waarschijnlijk vooral vaak in de persoonlijke omstandigheden van de betrokkenen.
- Zwangerschapsdepressie kan in ernstige gevallen met medicijnen worden behandeld.
Eigenlijk kan alles zo mooi zijn: veel zwangere vrouwen kijken uit naar hun kroost en bereiden zich met de grootste vreugde voor op het leven met een klein kind. Bestaat het echt dat iemand zich niet kan verheugen op het nieuwe leven?
De vreugde kan inderdaad worden getemperd als de zwangerschap niet optimaal verloopt, de levensomstandigheden chaotisch zijn of de hormonen in een achtbaan zitten. Lees hier hoe je een zwangerschapsdepressie kunt herkennen en hoe vrouwen ondanks een depressie een zo goed mogelijke start met hun kroost kunnen hebben.
Inhoudsopgave
1. oorzaken van zwangerschapsdepressie: schaduwen op de ziel
Het is niet duidelijk wat uiteindelijk de oorzaak is van zwangerschapsdepressie. Er zijn aanwijzingen dat “zachte factoren” een rol spelen. Het vrouwelijk lichaam wordt tijdens de zwangerschap blootgesteld aan enorme veranderingen in de hormoonhuishouding. Wat bij sommige vrouwen tot spontane huilbuien leidt, doet andere vrouwen barsten van geluk. Zwangerschapsdepressie is dus een bijzonder negatieve uiting van deze hormonale verandering.
Studies tonen ook aan dat depressie tijdens de zwangerschap vooral vrouwen treft die zich in moeilijke omstandigheden bevinden. Problemen in de relatie of een scheiding, de flat is eigenlijk te klein voor de groei of een verhuizing staat voor de deur: Wanneer vrouwen tijdens de zwangerschap psychisch belast zijn, heeft dit gevolgen voor hun toestand. Als het de tweede zwangerschap is, kan de nieuwe zwangerschap ook als een extra last worden ervaren.
- Voor de zwangerschap: Als er al depressieve ziekten in de familie voorkomen, kan een vrouw eerder geneigd zijn om tijdens de zwangerschap een depressie te ontwikkelen.
- Verwachtingen: Vooral moeders die voor het eerst zwanger worden, hebben de verwachting dat de zwangerschap een geweldige en gelukkige tijd is. Als deze verwachting niet uitkomt, kan de zwangere vrouw reageren door depressief te worden.
- Moeilijke zwangerschap: een ongeplande zwangerschap, ernstige ochtendmisselijkheid of gezondheidsproblemen – als de zwangerschap de huidige levensplannen doorkruist, kan een zwangerschapsdepressie het gevolg zijn.
- Controleverlies: Het lichaam verandert tijdens de zwangerschap, onvermijdelijk eindigt de ene levensfase en begint een nieuwe. Dit kan leiden tot angst, vooral kort voor de bevalling.
- Zwangerschap na een miskraam: Als een vrouw al een miskraam of een abortus heeft meegemaakt, of kunstmatige inseminatie heeft moeten ondergaan, maakt zij zich vaak grote zorgen over de veiligheid en gezondheid van het kind tijdens de zwangerschap.
- Trauma: Als de zwangere vrouw heeft geleden onder fysiek of emotioneel misbruik, seksueel misbruik of iets dergelijks, kan het trauma tijdens de fysiek zeer intense fase van de zwangerschap opnieuw opduiken.
2. symptomen van zwangerschapsdepressie zijn dezelfde als depressie
Zwangerschapsdepressie vertoont in principe dezelfde symptomen als een klassieke depressie. Het wordt echter vaak extra duidelijk waargenomen omdat er iets anders wordt verwacht van een zwangere vrouw.
Het verloop van een zwangerschapsdepressie kan mild of ernstig zijn, afhankelijk van het vooroordeel van de getroffene en zijn beleving. Duidelijke tekenen zijn echter altijd een gebrek aan vreugde en een verminderde deelname aan het dagelijks leven. Depressieve mensen hebben meestal moeite om zich te vermannen om dagelijkse taken uit te voeren en er heerst een sfeer van neerslachtigheid.
Andere symptomen van zwangerschapsdepressie:
- Concentratieproblemen
- Onverklaarbare angst
- Vermoeidheid ondanks voldoende slaap
- slaapproblemen
- extreme prikkelbaarheid
- lusteloosheid
- verdriet
Korte depressieve fasen tijdens de zwangerschap kunnen een uiting zijn van het feit dat de betrokkene overweldigd wordt door de snelle veranderingen in haar leven. Deze fase verdwijnt meestal snel weer.
Type | Symptomen |
---|---|
Zwangerschapsdepressie | Depressie tijdens de zwangerschap. |
Baby blues | Enkele uren na de geboorte dalen de hormoonspiegels, wat leidt tot een depressieve stemming gedurende enkele dagen bij tot 70 procent van de nieuwe moeders. |
Postpartum depressie | Dit is vaak de voortzetting van een zwangerschapsdepressie. De oorzaken zijn vaak een gevoel van overweldiging door de nieuwe situatie en aanpassingsproblemen. |
Postpartum psychose | Deze psychose is zeer zeldzaam en uit zich in de eerste twee maanden na de geboorte door verwarring, hallucinaties en sterke zelfmoordgedachten. Ze moet onmiddellijk worden behandeld. |
Een concreet effect op het kind is de verhoogde kans op vroeggeboorte. Andere gevolgen zijn niet bekend. Uit studies blijkt dat vrouwen met een zwangerschapsdepressie aanzienlijk meer kans hebben om ook aan een postpartumdepressie te lijden. Daarom is een langdurige behandeling van de getroffenen onontbeerlijk. Vaak is de depressie niet alleen het gevolg van de zwangerschap, maar waren er bepaalde eerdere ziekten.
3. frequentie van zwangerschapsdepressie
In de International Statistical Classification of Diseases wordt zwangerschapsdepressie geclassificeerd als een psychische aandoening die de zwangerschap, de bevalling en het kraambed compliceert (classificatie: O99.3.). Volgens studies wordt ongeveer tien procent van alle zwangere vrouwen getroffen door een depressie, maar het aantal niet-gemelde gevallen van zwangerschapsdepressie ligt waarschijnlijk hoger.
Een test voor zwangerschapsdepressie, zoals die welke op internet worden aangeboden, zijn in het beste geval indicatief, maar vormen geen definitieve diagnose.
4 Wat kan helpen bij een zwangerschapsdepressie? – Het dagelijks leven veranderen
Het is altijd raadzaam om met de arts of verloskundige die u vertrouwt te praten over uw gevoelens en angsten. Samen kunnen de getroffene en de professionals beslissen hoe het verder moet.
Als de depressieve stemmingen in het eerste trimester optreden, kunnen ze een reactie zijn op ernstige misselijkheid tijdens de zwangerschap. In dat geval is het vaak de moeite waard om deze lichamelijk en geestelijk zeer vermoeiende fase af te wachten. Als de zwangerschapsdepressie echter acuut is, kunnen zwangere vrouwen ook antidepressiva voorgeschreven krijgen.
Voorzichtig: Volgens de huidige studies is er bij gebruik van antidepressiva door de zwangere vrouw geen verhoogd risico op misvormingen of andere ziekten voor de foetus. Het risico van vroeggeboorte neemt echter wel toe.
4.1 Praten met de familie is essentieel
In het geval van een milde zwangerschapsdepressie kunnen zelfs eenvoudige veranderingen in het dagelijks leven tot verlichting leiden:
-
Minder werk: Hoewel de drang om een nest te bouwen bijzonder sterk is tijdens de zwangerschap, moeten zwangere vrouwen nu niet vervallen in hectische drukte. Zwangere vrouwen moeten zich voorbereiden op de stressvolle bevalling en de tijd daarna door veel rustpauzes te nemen en bewust te ontspannen.
- Haal uwpartner en familie erbij: Vrouwen met een zwangerschapsdepressie moeten hun naaste vertrouwelingen vertellen over hun gevoelens en angsten. Zo kunnen zij zich beter aanpassen aan de behoeften van de zwangere vrouw in het dagelijks leven en haar ontlasten in het huishouden. Als de echtgenoot en familieleden stemmingswisselingen beter kunnen plaatsen in de context van een depressieve stemming, zullen zij ook meer begrip ontwikkelen.
- Ga defrisse lucht in: depressieve zwangere vrouwen moeten zich niet wegstoppen, zeker niet als hun stemming laag is. Sport tilt de stemming op en daarom kunnen zwangere vrouwen regelmatig zwemmen of wandelen om energie op te doen. Ze kunnen ook gelijkgestemden ontmoeten in speciale zwangerschapscursussen voor yoga, training of watergymnastiek.
- Zoek medische hulp: Als de zwangerschapsdepressie meer dan twee weken in een sterke intensiteit aanhoudt, moet de getroffen persoon hulp zoeken bij de behandelende arts. De arts kan de ernst van de depressie beoordelen en therapie, acupunctuur of ondersteunende medicijnen voorschrijven. Zwangere vrouwen kunnen ook advies inwinnen bij hun verloskundige. Zij hebben vaak waardevolle tips uit de natuurgeneeskunde en kunnen geschikte Bach-bloesemmengsels, kruiden of homeopathie aanbevelen. Berichten van andere zwangere vrouwen kunnen hen moed en kracht geven.
5. werken met zwangerschapsdepressie
Werkverbod
Het individuele werkverbod treedt in werking als het in individuele gevallen voor de gezondheid van moeder en kind beter is om niet te werken. Het algemeen werkverbod wordt door de werkgever zelf opgelegd als er voor de zwangere vrouw geen mogelijkheden zijn om in het bedrijf te blijven werken.
Of een individueel arbeidsverbod wordt opgelegd in geval van een ernstige zwangerschapsdepressie hangt in de eerste plaats af van de behandelend arts. In beginsel kan dit arbeidsverbod worden opgelegd als werken in de loop van de zwangerschap niet meer mogelijk lijkt. De oorzaak is dan ofwel een complicatie tijdens de zwangerschap ofwel omstandigheden op de werkplek.
Zwangerschapsdepressie is in deze zin geen reden voor een arbeidsverbod, vandaar dat zwangere vrouwen met een depressieve stemming in eerste instantie worden uitgeschreven. Afhankelijk van de fase van de zwangerschap waarin de depressie zich voordoet, kunnen er financiële knelpunten ontstaan, omdat na zes weken ziekteverlof slechts een verlaagd ziekengeld wordt uitbetaald, terwijl bij een arbeidsverbod het volledige loon wordt doorbetaald.