DELFI is samengesteld uit de eerste letters van de woorden Think, Develop, Love, Feel en Individual. Overeenkomstige cursussen zijn bedoeld om de verbondenheid tussen ouders en kinderen te bevorderen en te ondersteunen.
Ouders kunnen al vanaf zes weken na de geboorte van hun kind een DELFI-cursus volgen totdat het kind één jaar wordt.
Het volgen van een babycursus is vooral zinvol als ouders met andere ouders van gedachten willen wisselen en intensief met hun kind bezig willen zijn.
Paren die voor het eerst ouders worden, worden van de ene dag op de andere geconfronteerd met een andere levenssituatie. Om in contact te komen met andere ouders kunnen speciale cursussen worden gevolgd. Het aanbod van babycursussen speciaal gericht op nieuwe ouders is groot. Hetdoel van een DELFI-cursus is het bevorderen van de ontwikkeling van de baby.
In dit artikel vind je informatie over wat een DELFI-cursus is en voor wie deze precies bedoeld is. We beschrijven hoe zo’n cursus werkt en hoe nuttig en aanbevelenswaardig hij is.
[button]Verder lezen over het eerste jaar van de baby[/button]
Inhoudsopgave
1. een DELFI cursus gaat over het bevorderen van de ontwikkeling van beweging en de zintuigen
Het DELFI-ondersteuningsconcept is in 1995 ontstaan in het Celle Family Education Centre en is gericht op pasgeborenen en peuters tot de leeftijd van één jaar. In een DELFI-cursus staat het bevorderen van de band tussen ouders en kind voorop.
De naam DELFI is samengesteld uit de eerste letters van de volgende begrippen:
- Denken: Baby’s leren ongelooflijk snel omdat ze vanaf het begin nieuwsgierig en actief zijn. Dit ontwikkelingsproces kan positief beïnvloed worden door verschillende indrukken en waarnemingen.
- Ontwikkelen: Ontwikkeling moet altijd plaatsvinden op mentaal, emotioneel en fysiek niveau. Vooral de zintuiglijke ontwikkeling van een baby moet worden bevorderd door passende stimulatie.
- Liefde: Vooral baby’s hebben enorm veel nabijheid en genegenheid nodig. Alleen zo kan een veilige gehechtheid aan moeder en vader worden opgebouwd.
- Voelen: De huid is het grootste zintuiglijke orgaan. Vooral baby’s gebruiken het om hun omgeving en omgeving te leren kennen en te verkennen. Het bevorderen van de tastzin is daarom heel belangrijk.
- Individueel: Aangezien elk kind uniek is en zich in zijn eigen tempo ontwikkelt, moet ook individuele begeleiding plaatsvinden.
U krijgt van de cursusleider ook veel belangrijke informatie over verschillende onderwerpen. Denk hierbij aan het omgaan met de nieuwe rol als ouder, slapen, doorkomende tandjes en gezonde voeding.
2 De cursus is gericht op baby’s vanaf de zesde levensweek.
In een DELFI-klas moeten de groeiende vermogens van baby’s optimaal worden ondersteund. Het denkvermogen van een zuigeling ontwikkelt zich vooral in het eerste jaar heel sterk. Een baby leert elke dag iets nieuws. Daarom zijn de cursussen al geschikt voor kinderen vanaf de zesde levensweek.
Nieuwe ouders vinden steun in deze cursussen. Ze leren hoe ze de groei van hun baby optimaal kunnen ondersteunen en stimuleren. Een baby kan de omgeving verkennen terwijl zijn ouders hem nabijheid en veiligheid bieden.
Om de ontwikkeling van baby’s te bevorderen, bieden groepsleiders onder meer de volgende mogelijkheden:
- Beweging en perceptiestimulatie
- Vasthouden en dragen
- Vingerspelletjes
- Zing spelletjes
De instructeur past de suggesties en materialen in een DELFI-les altijd aan de ontwikkelingsfase van uw kind aan.
3. DELFI cursussen vinden meestal wekelijks plaats.
Bijeenkomst vaders
Het aandeel moeders in de ouder-kind cursussen is nog steeds erg hoog. Daarom zijn er nu in sommige voorzieningen speciale vader-kind cursussen, waar ook mannen hun ervaringen met de nieuwe levenssituatie kunnen uitwisselen.
Een DELFI-cursus kan vanaf de zesde levensweek onafgebroken gevolgd worden totdat het kind één jaar wordt. Het hele cursusjaar is verdeeld in ongeveer drie tot vier blokken van elk acht tot tien eenheden. In de regel blijft een groep het hele jaar bij elkaar. U kunt zich echter bij het begin van elk nieuw blok bij de groep aansluiten.
Een groep bestaat uit ongeveer acht moeders/vaders en hun baby’s. De groep komt één keer per week 60 tot 90 minuten bij elkaar in een ontspannen sfeer. Ouders kunnen zelf beslissen of hun kind wel of niet bloot moet. Het volgen van een cursusblok kost ongeveer 80 tot 90 euro, afhankelijk van de instelling.
Dekosten voor een DELFI-cursus worden deels gedekt door de zorgverzekering. U kunt hier nagaan of uw zorgverzekering ook deze babycursus vergoedt. Voor de zekerheid kun je voor inschrijving voor de cursus expliciet bij je zorgverzekeraar informeren in hoeverre de kosten gedekt worden.
DELFI-cursussen worden door veel verschillende instellingen aangeboden. Dit zijn onder andere centra voor gezinsvoorlichting, verloskundigenpraktijken en klinieken. U kunt hier DELFI groepen bij u in de buurt vinden.
4. plezier en uitwisseling met andere ouders staan op de voorgrond
Of het nu gaat om babyzwemmen, babygymnastiek of PEKIP – het aanbod aan ouder-kind cursussen is enorm en voor veel ouders nauwelijks te behappen. Vooral koppels die voor het eerst ouders worden, weten vaak niet welke cursussen echt zinvol zijn en gunstig voor de ontwikkeling van de kinderen.
In principe is elke babycursus zinvol, zolang het de kinderen niet overbelast. Bij een DELFI-cursus leren en ervaren ouders wat goed is voor hun kind. In deze nieuwe levenssituatie is ook de uitwisseling met andere moeders en vaders erg belangrijk. In veel gevallen worden zelfs nieuwe vriendschappen gesloten.
Er is echter ook kritiek op programma’s voor de ontwikkeling van jonge kinderen. Sommige onderwijsonderzoekers zijn van mening dat er tegenwoordig een ware vroegkinderlijke ontwikkelingsgekte heerst. Baby’s kunnen snel overweldigd raken door te veel prikkels en suggesties. Dit geldt vooral als er op veel verschillende aanbiedingen wordt ingegaan.
In principe is er niets mis met zo’n babycursus. Soms volstaat echter de aandacht van de ouders.
5 Verder lezen over het eerste jaar van de baby
No products found.
No products found.
No products found.