Borstvoeding na keizersnede: tips voor mogelijke problemen

Niet elk kind wordt op natuurlijke wijze geboren. Elk derde kind in Duitsland wordt nu via een keizersnede ter wereld gebracht. Dit heeft ook gevolgen voor de borstvoeding daarna. Maar hoe verloopt de borstvoeding na …

Borstvoeding na keizersnede: tips voor mogelijke problemen

stillen nach kaiserschnitt
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Zwangerschap
  4. »
  5. Na de zwangerschap
  6. »
  7. Borstvoeding na keizersnede: tips voor mogelijke problemen
Welke problemen doen zich voor bij borstvoeding na een keizersnede?

In zeer weinig gevallen houden de borstvoedingsproblemen direct verband met de keizersnede. Veeleer is de mobiliteit van de vrouw na een keizersnede beperkt. Dit betekent dat u in de eerste periode op meer hulp bent aangewezen.

Hoe kunt u de borstvoeding na een keizersnede vergemakkelijken?

We hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet. Geef uzelf bijvoorbeeld voldoende tijd om borstvoeding te geven, zorg voor zoveel mogelijk huidcontact met de baby en neem een comfortabele borstvoedingshouding aan.

Hoe vaak moet ik borstvoeding geven na een keizersnede?

Na een keizersnede is er geen specifiek schema dat u moet volgen. U kunt uw baby gewoon aanleggen als dat nodig is. In de regel geven moeders binnen 24 uur na een keizersnede acht tot twaalf keer borstvoeding.

Niet elk kind wordt op natuurlijke wijze geboren. Elk derde kind in Duitsland wordt nu via een keizersnede ter wereld gebracht. Dit heeft ook gevolgen voor de borstvoeding daarna. Maar hoe verloopt de borstvoeding na een keizersnede? En welke moeilijkheden kan dit met zich meebrengen?

In onze gids geven we je graag een overzicht van de problemen die kunnen optreden bij het geven van borstvoeding na een keizersnede. Vervolgens geven we u tips over hoe borstvoeding na een keizersnede het beste kan verlopen. Tot slot beantwoorden we de meest gestelde vragen over dit onderwerp.

[button] Koop de borstvoedingsgids [/button]

1. Het type anesthesie is cruciaal.

Aantal keizersneden in Europese vergelijking

Het aantal keizersneden verschilt sterk tussen de verschillende landen in Europa. Terwijl op Cyprus 52,2% van de kinderen via een keizersnede ter wereld komt, is dat in Finland slechts 16,8%. Dit heeft onder meer te maken met de organisatie en financiering van het verloskundig systeem.

Terwijl in sommige gevallen een keizersnede verplicht is, kiezen andere vrouwen bewust voor deze manier van bevallen. In 2017 werd volgens cijfers van het Federaal Bureau voor de Statistiek 30,5% van de kinderen via een keizersnede geboren.

Moedermelk staat bekend als de beste voeding voor pasgeborenen. Zo beveelt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) exclusieve borstvoeding aan gedurende minstens zes maanden. Natuurlijk kunt u de borstvoedingsperiode zo nodig verlengen en later spenen. Aangezien een keizersnede meestal onder plaatselijke verdoving plaatsvindt, is het mogelijk om direct na de bevalling met borstvoeding te beginnen.

Er zijn echter altijd gevallen waarin een algehele narcose noodzakelijk is. Dit kan enkele nadelen hebben. Normaal gesproken wordt de baby direct na de geboorte aan de borst van de moeder gelegd. Bij een algehele narcose wordt echter gewacht tot de moeder wakker is en volledig bij bewustzijn is.

Het wordt nog ingewikkelder als de moeder en/of het kind na de keizersnede medische zorg nodig hebben. Dit is vaak het geval bij zwangerschapsvergiftiging of premature baby’s. Probeer niettemin zoveel mogelijk lichamelijk contact met uw baby te hebben. Ook als borstvoeding voorlopig niet mogelijk is, moet u de melkproductie stimuleren.

Tip: Als u om medische redenen gescheiden bent, moet u het colostrum met de hand afkolven en vervolgens aan uw kind geven.

Er zijn veel factoren die de borstvoeding na een keizersnede kunnen beïnvloeden.

Milchpumpe mit Fläschchen
Als de melk niet met de hand kan worden afgekolfd, kun je een speciale borstkolf gebruiken
.

Vrouwen hebben heel verschillende ervaringen met borstvoeding na een keizersnede. Terwijl sommige moeders geen grote moeilijkheden ondervonden, waren andere vrouwen overweldigd door de situatie. Want ook al vindt de keizersnede in veel gevallen plaats onder plaatselijke verdoving, toch zijn er nog enkele hindernissen die overwonnen moeten worden met betrekking tot borstvoeding.

In zeer weinig gevallen houden de borstvoedingsproblemen rechtstreeks verband met de keizersnede. Veeleer is de mobiliteit van de vrouw na een keizersnede beperkt. Dit betekent dat men in de eerste periode op meer hulp is aangewezen. Ook de wondpijn maakt het in sommige gevallen moeilijker om een comfortabele borstvoedingshouding te vinden.

Bovendien zijn baby’s die via een keizersnede zijn geboren meestal veel slaperiger en hebben daardoor meer moeite om effectief aan de borst te zuigen. Bovendien kan de melkafgifte iets later plaatsvinden dan bij een vaginale bevalling. Meestal is dat ongeveer drie dagen later.

Tip: De houding van de moeder en de partner heeft ook een zeer grote invloed op het slagen van de borstvoeding.

3. tips om het geven van borstvoeding na een keizersnede te vergemakkelijken

schwangere Frau im Gespräch mit einer Ärztin
Informeer vooraf of in de gekozen kliniek 24-uurs rooming-in wordt aangeboden.

Bijeen vaginale bevalling is borstvoeding geven meestal veel gemakkelijker dan na een keizersnede. Toch zijn er veel manieren waarop je ondanks ongunstige omstandigheden toch een goede start kunt maken met borstvoeding.

In het onderstaande geven wij u graag enkele tips om de borstvoeding gemakkelijker te laten verlopen:

  • Beval indien mogelijk in een kraamkliniek die 24-uurs rooming-in aanbiedt. Hierdoor kunnen baby’s 24 uur bij hun moeder blijven.
  • Wijs de arts en verloskundige erop dat u zo snel mogelijk na de bevalling huid-op-huidcontact met uw baby wilt.
  • Gebruik een hechtingshemd zodat je je baby na de keizersnede goed en veilig aan de borst kunt houden. Het hemdje biedt extra warmte en geborgenheid.
  • Neemvoldoende tijd voor twee bij het geven van borstvoeding, ook als dit betekent dat u uw bezoek ondertussen de deur uit moet sturen.
  • Als je een algehele narcose hebt gehad, moet je ervoor zorgen dat je baby zo snel mogelijk lichamelijk contact heeft met de nieuwe vader.
  • Als u en uw baby na de keizersnede nog erg slaperig zijn, kunt u met de hand moedermelk halen en aan uw baby geven. Gebruik eventueel een borstkolf.
  • Zoek een borstvoedingshouding die goed voor u is en die u zo min mogelijk pijn bezorgt. Met name de half rechte zijligging is voor veel vrouwen na een operatie het beste.
  • Het is het beste om de baby uitsluitend met moedermelk te voeden. Bijvoeding met een flesje kan leiden tot zuigverwarring.
  • Zorg er bij het scheiden van de baby voor dat u de melkproductie stimuleert, zodat aanhappen op een later tijdstip geen probleem is.
  • Als de borstvoeding na de keizersnede moeilijk verloopt, kan de steun van een verloskundige nuttig zijn.

In de volgende video vindt u nog veel meer borstvoedingstips:

4. FAQ’s – Veelgestelde vragen en antwoorden

Neugeborenes wird von Mutter gestillt
Borstvoeding direct na de geboorte ondersteunt de band tussen moeder en kind.

Hebben verdovingen en pijnstillers invloed op de moedermelk?

Tijdens een keizersnede krijgen vrouwen verschillende medicijnen toegediend. Maar verdovingsmiddelen en pijnstillers staan borstvoeding niet in de weg. De hoeveelheden verdovingsmiddel zijn zo klein dat ze nauwelijks in de moedermelk kunnen worden opgespoord. Het beste is om de pijnstillers gewoon na de borstvoeding in te nemen.

Hoe vaak moet ik borstvoeding geven na een keizersnede?

Na een keizersnede is er geen specifiek schema dat u moet volgen. Geef uw baby gewoon borstvoeding als dat nodig is. In de regel geven moeders binnen 24 uur na een keizersnede acht tot twaalf keer borstvoeding.

Hoe kan ik de melkproductie stimuleren?

In sommige gevallen kan de melkproductie na een keizersnede enkele dagen vertraagd zijn. Allereerst moet u zoveel mogelijk lichaamscontact maken. Als dat niet lukt, kunt u lichte borstmassages uitvoeren of een borstkolf gebruiken. Dit wordt in de meeste ziekenhuizen verstrekt.

Heeft borstvoeding invloed op de volgende menstruatie?

Na een bevalling moet de cyclus van een vrouw eerst weer tot rust komen. Na ongeveer drie tot vier weken hebben veel vrouwen hun eerste menstruatie. In de regel komt de volgende menstruatie iets eerder zonder borstvoeding. Dat komt omdat borstvoeding de hormoonhuishouding beïnvloedt. De vrijgekomen prolactine beperkt de rijping van de eicellen in de eierstokken, zodat de menstruatie iets langer op zich laat wachten.

5. borstvoedingsgids kopen

No products found.

Gerelateerde berichten