Bescherming van het moederschap: Alles wat u moet weten over de wet op de bescherming van het moederschap

Zodra het zover is en je zwanger bent, beginnen de eerste vragen. Natuurlijk is het allereerst een blijde gebeurtenis die staat te gebeuren. Maar wat gebeurt er met mijn baan als ik zwanger ben? De …

Bescherming van het moederschap: Alles wat u moet weten over de wet op de bescherming van het moederschap

Mutterschutz-Ratgeber
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Zwangerschap
  4. »
  5. Bescherming van het moederschap: Alles wat u moet weten over de wet op de bescherming van het moederschap
Voor wie geldt de zwangerschapsbescherming?

De zwangerschapsbescherming geldt voor iedereen die een afhankelijk dienstverband heeft.

Hoe lang duurt de zwangerschapsbescherming?

De periode van zwangerschapsbescherming, d.w.z. de periode waarin de moeder over het algemeen niet mag werken, begint zes weken voor de verwachte geboortedatum. Hij eindigt acht weken na de geboorte van het kind. Er zijn echter ook uitzonderingen mogelijk.

Moet ik vrezen voor ontslag?

In de regel kunt u uw contract niet opzeggen terwijl u zwanger bent of onmiddellijk na de geboorte van uw kind. U hoeft dus financieel niets te vrezen.

Zodra het zover is en je zwanger bent, beginnen de eerste vragen. Natuurlijk is het allereerst een blijde gebeurtenis die staat te gebeuren. Maar wat gebeurt er met mijn baan als ik zwanger ben? De constructie van zwangerschapsbescherming is in het leven geroepen om zwangere vrouwen te beschermen.

In onze uitgebreide gids over dit onderwerp komt u te weten wat zwangerschapsbescherming inhoudt. We informeren u over wat de periode van zwangerschapsbescherming inhoudt en natuurlijk over de start van de zwangerschapsbescherming.
Natuurlijk behandelen we ook het onderwerp verlof en het moeilijke onderwerp vroeggeboorte.

[button]Verdere literatuur voor een zorgeloze zwangerschap[/button]

1. het doel van de bescherming van het moederschap

Mutterschutz Arbeitgeber
Verzoening van moederschapsbescherming en arbeidstijden

De wet op de bescherming van het moederschap beoogt in beginsel twee taken te vervullen. Enerzijds moeten moeder en kind worden beschermd. Anderzijds moet elke moeder kunnen werken zolang zij dat wil.

De Wet Bescherming Moederschap is in het leven geroepen om deze twee factoren met elkaar te verzoenen. Vooral in de fase waarin werken uitgesloten is, moet financiële bescherming worden geboden. Zwangere vrouwen moeten niet hoeven te werken om hun levensonderhoud te bekostigen.

Bovendien moeten fysiek zware activiteiten worden beperkt en in een later stadium helemaal worden vermeden. Uiteraard mogen zwangere vrouwen niet worden blootgesteld aan gevaarlijke stoffen. Afhankelijk van de sector waarin men werkt, kan dit leiden tot een vervroegd beroepsverbod. We gaan hier later echter dieper op in.

Afgezien van de financiële kant is het een elementair onderdeel van de zwangerschapsbescherming dat de baan zelf behouden blijft. Niemand die zwanger wordt hoeft bang te zijn dat zijn baan in gevaar komt.

2 De reikwijdte van zwangerschapsbescherming

Mutterschutz berechnen
Niet iedereen profiteert van de regelingen voor zwangerschapsbescherming.

Het klopt dat niet iedereen die werkt een beroep kan doen op de Wet Bescherming Moederschap. Wel geldt hij voor een groot aantal werknemers. Het is niet relevant of je de Duitse nationaliteit hebt. Ook is het niet relevant of u gehuwd bent, in een partnerschap leeft of alleenstaand bent. Het doorslaggevende criterium voor de toepassing van de zwangerschapsbescherming is de plaats waar u werkt. Zolang deze binnen Duitsland ligt, kan de wet van toepassing zijn.

Het is belangrijk op te merken dat de regelgeving over het algemeen alleen van toepassing is op werknemers. Wie bijvoorbeeld freelance werkt of als zelfstandige werkt, kan geen beroep doen op de wet op de bescherming van het moederschap.

U kunt een beroep doen op de voordelen van de Wet Bescherming Moederschap als u

  • in loondienst bent (het maakt niet uit of u voltijds of deeltijds werkt).
  • een opleiding volgt (de opleidingsovereenkomst moet wel gebaseerd zijn op een arbeidsovereenkomst).
  • huishoudelijk werker of thuiswerker bent.
  • Een marginale baan hebben die niet onderworpen is aan sociale bijdragen.
  • werknemer in de publieke sector zijn.

Bent u daarentegen als ambtenaar in dienst van de staat, de federale overheid of de gemeente, dan gelden bijzondere regels. Deze zijn echter vergelijkbaar gestructureerd. Hetzelfde geldt voor vrouwelijke militairen die zwanger worden.

3. de duur van het zwangerschapsverlof

Mutterschutz berechnen
Het berekenen van het zwangerschapsverlof is niet moeilijk.

In principe begint de bescherming van het moederschap zes weken voor de geboorte van het kind. Het eindigt acht weken na de geboorte. Er kan echter altijd slechts een schatting vooraf worden gegeven, dus wordt er rekening gehouden met de verwachte geboortedatum.

Een verlenging van de periode kan altijd worden overwogen indien

  • u meer dan één kind heeft (bij een tweeling of meer kinderen bedraagt de zwangerschapsverlofperiode twaalf weken na de bevalling)
  • bij uw kind een handicap wordt vastgesteld (de periode wordt ook verlengd tot twaalf weken)
  • je een vroeggeboorte hebt
Bescherming van het moederschap in Europa:

Duitsland heeft de neiging om het moederschap minder goed te beschermen. De Europese Commissie pleit voor een uniforme zwangerschapsbescherming voor alle lidstaten. Deze zou ten minste 20 weken moeten duren.

Bij vroeggeboorte hangt dit af van de geboortedatum. Wordt uw kind bijvoorbeeld zes weken te vroeg geboren, dan wordt de zwangerschapsbescherming na de geboorte met deze tijd verlengd. U krijgt dan een periode van 18 weken (zes weken plus 12 weken) in plaats van de reguliere acht weken zwangerschapsverlof.

Alsuw kind daarentegen slechts enkele dagen te vroeg komt, heeft dit meestal geen gevolgen voor zijn ontwikkeling. Toch profiteert u van een verlenging van de periode met de dagen dat uw kind te vroeg ter wereld kwam. Als uw kind een week te vroeg wordt geboren, kunt u dus negen weken na de geboorte een beroep doen op zwangerschapsverlof.

Van een vroeggeboorte in de zin van de Wet Bescherming Moederschap is altijd sprake wanneer

  • uw kind bij de geboorte minder dan 2.500 gram weegt
  • of uw kind is nog niet volledig ontwikkeld
  • u een doodgeboorte krijgt en het geboortegewicht van uw kind meer dan 500 gram bedraagt (onder deze grens zijn de bijzondere beschermingsregelingen niet van toepassing)

Voor erkenning is altijd een medisch attest nodig.

Bij een doodgeboorte (geboortegewicht minder dan 500 gram) kunnen getroffen vrouwen geen aanspraak maken op zwangerschapsverlof, maar regulier ziekteverlof en eventuele psychologische hulp zijn nog wel mogelijk.

3.1 Vervroegd zwangerschapsverlof

Mutterschutz Frühgeburt
Sommige zwangerschappen zijn zeer problematisch.

Niet elke zwangerschap is eenvoudig en ongecompliceerd. Als er slechts af en toe symptomen zijn, zoals misselijkheid of rugpijn, is dat meestal geen reden tot zorg. Er zijn echter ook risicovolle zwangerschappen waarbij het niet voldoende is om af en toe even te gaan zitten en adem te halen.

Als u in uw werk vaak zware lasten moet dragen of met gevaarlijke stoffen werkt, mag u dat tijdens de zwangerschap sowieso niet meer doen. Zodra u uw werkgever over uw zwangerschap heeft ingelicht, is hij of zij verantwoordelijk voor de naleving van de beschermende bepalingen van de wet op de bescherming van het moederschap (Mutterschutzgesetz, MuSchG). In dit geval is § 4 van de MuSchG van toepassing, waarin talrijke bijzondere gevallen worden opgesomd.

Dit geldt natuurlijk niet als u uw werkgever in het ongewisse heeftgelaten en hij niets heeft kunnen doen om uw werkplek geschikt te maken voor zwangerschap. In dat geval geldt een werkverbod tijdens het zwangerschapsverlof. In de volksmond wordt soms de wat ongepaste term zwangerschapsverlof gebruikt.

Naast een algemeen werkverbod, dat voor alle zwangere vrouwen geldt, is er ook een individueel werkverbod. Dit is grotendeels afhankelijk van je toestand en de baan waar je recht op hebt.
Voor een dergelijk verbod moet u een medische verklaring overleggen. Daaruit moet specifiek blijken waarom u niet meer in staat bent om voor de eigenlijke zwangerschapsbeschermingsperiode te werken.
In detail kan dit de volgende redenen hebben:

  • extreme rugklachten
  • een gediagnosticeerde cervicale afwijking
  • angst voor een risicovolle zwangerschap
  • een dreigende vroeggeboorte of meerling
  • andere ernstige gezondheidsproblemen veroorzaakt door de zwangerschap

3.2 De gevolgen van het werkverbod

Mutterschutz Frühgeburt
Ziekteverlof of werkverbod

Bij een individueel arbeidsverbod gaat uw zwangerschapsbeschermingsperiode (in de volksmond: zwangerschapsverlof) eerder in dan gepland. In de regel is dit de betere keuze dan regulier ziekteverlof.

Als u “slechts” met ziekteverlof bent, ontvangt u pas na zes weken ziekengeld. Dit is aanzienlijk lager dan uw vroegere inkomen. Deze financiële verliezen lijdt u daarentegen niet in het kader van het arbeidsverbod.

Als u echter voor het laatst als werkloos geregistreerd stond, kan een regulier ziekteverlof zinvol zijn. Zo blijft u, althans in theorie, beschikbaar voor de arbeidsmarkt. Als daarentegen een arbeidsverbod geldt, kunt u niet meer geplaatst worden en krijgt u geen werkloosheidsuitkering meer.

Meer details over het onderwerp werkverbod vindt u in het bijbehorende adviesartikel op onze website.

4. de belangrijkste gegevens over het salaris tijdens het zwangerschapsverlof

Mutterschutz Gesetz
Het salaris tijdens het zwangerschapsverlof

Naast de kwestie van baanzekerheid is financiële zekerheid tijdens de zwangerschap een van de belangrijkste punten. Voor de duur van het zwangerschapsverlof gelden speciale regels.
Vanaf het begin van het zwangerschapsverlof ben je financieel gedekt. Dit geldt echter alleen als u eerder in afhankelijke dienst heeft gewerkt. U krijgt echter niet alleen een uitkering van uw werkgever. Ook particuliere en wettelijke ziekenfondsen zijn verplicht bijstand te verlenen aan zwangere vrouwen en jonge moeders.

Dit gebeurt in de vorm van een moederschapsuitkering. Naast de moederschapsuitkering is er nog de uitkering ter bescherming van het moederschap. In de volksmond wordt dit ook wel de zwangerschapsuitkering genoemd. Dit is een uitkering die door de werkgever wordt betaald.

Opmerking: Voor zwangerschapsbescherming voor ambtenaren gelden aparte regelingen. Deze zijn echter grotendeels identiek aan de algemene regels. Artikel 1 van de verordening inzake moederschapsbescherming en ouderschapsverlof van de federatie (MuSchEltZV) verwijst rechtstreeks naar de toepasselijkheid van de wet inzake moederschapsbescherming (MuSchG). De wetgeving voor landsambtenaren is vergelijkbaar.

4.1 Zwangerschapsuitkering – wie ontvangt deze en hoeveel?

In tegenstelling tot zwangerschapsbescherming, die specifiek geldt voor afhankelijke werknemers, kunnen ook andere beroepsgroepen aanspraak maken op uitkeringen van de ziekenfondsen. De moederschapsuitkering wordt betaald aan iedereen die

  • in loondienst zijn.
  • zelfstandig zijn en recht hebben op een ziekengeld van het ziekenfonds (in dit geval wordt het bedrag bepaald door het recht op ziekengeld).
  • werkloos zijn, maar wiens arbeidsverhouding binnen de beschermingstermijnen naar behoren is beëindigd.
  • marginaal werken en verzekerd zijn bij een wettelijk ziekenfonds.

Opmerking: Zelfstandig werkzame vrouwen die particulier verzekerd zijn, kunnen geen moederschapsuitkering ontvangen. Dit financiële gat kan echter worden gedicht door een particuliere verzekering voor dagvergoedingen bij ziekte af te sluiten.

De ziektekostenverzekeraars dekken echter niet alle kosten, maar slechts een deel ervan. Tijdens de zwangerschap en in de periode direct na de bevalling kunt u aanspraak maken op de volgende kosten:

  • algemene medische kosten en het gebruik van een verloskundige
  • zorg in de huishouding, als daar behoefte aan is
  • verstrekking van huishoudelijke hulp
  • Moederschapsuitkering van maximaal 13 euro per dag

Het bedrag is afhankelijk van uw feitelijke inkomen voordat u zwanger werd. Dit is gebaseerd op uw inkomen van de laatste 13 weken. Is uw inkomen 390 euro per maand of meer, dan heeft u recht op de maximale zwangerschapsuitkering van 13 euro per dag (390 euro per maand gedurende 30 dagen).

Als u als vrouw via uw man bent aangesloten bij de gezinsverzekering, hebt u recht op een eenmalige uitkering van 210 euro. Dit bedrag wordt betaald door de Federale Verzekeringsdienst.

4.2 De aanvulling van de werkgever op de moederschapsuitkering

Mutterschutz Arbeitgeber
Ook uw werkgever moet zijn bijdrage leveren.

Alleen alle zwangere vrouwen en kersverse moeders die een dienstverband hebben, profiteren van de werkgeversuitkering. De werkgever betaalt het verschil tussen uw vroegere inkomen en de zwangerschapsuitkering.

Als u bijvoorbeeld vóór uw zwangerschap 1200 euro netto per maand verdiende, krijgt u nu 390 euro zwangerschapsuitkering. Uw werkgever moet het verschil van 810 euro betalen. De betaling gebeurt echter niet per maand, maar per dag. Dit betekent dat het bedrag iets kan verschillen in een maand met 31 dagen of slechts 28 dagen.

In bovenstaand voorbeeld zou u 40 euro per dag ontvangen. Uw verzekeringsmaatschappij zou hiervan 13 euro moeten betalen. Het resterende bedrag van 27 euro per dag zou door uw werkgever worden betaald.

Als u bijvoorbeeld voor december 2019 een zwangerschapsuitkering en de werkgeversuitkering ontvangt, is dat een maand met 31 dagen.

In december 2019 zou u dus nu 1.240 euro ontvangen, tegenover 1.200 euro in november. Van dit bedrag zou uw werkgever 837 euro betalen en uw verzekering 403 euro.

4.3 Blijven werken ondanks bestaande mogelijkheid tot zwangerschapsbescherming

Er zijn gevallen waarin werken tijdens de zwangerschap moeilijker of onmogelijk wordt. Omgekeerd is het echter ook mogelijk dat er nauwelijks beperkingen optreden. Niet iedere vrouw wil per se zes weken voor de geboorte van haar kind stoppen met werken.

Het goede nieuws is dat u zelf kunt beslissen of u wilt gaan werken of niet. Als u gezond bent en wilt blijven werken, staat niets u in de weg. De periode van zwangerschapsverlof die u voor de geboorte van uw kind niet hebt opgenomen, wordt in dit geval echter niet met terugwerkende kracht toegekend.
Denk daarom goed na of u wilt blijven werken of dat u zich niet moet bezighouden met andere belangrijke zaken die na de geboorte van uw kind meestal op de achtergrond raken.

Uiteraard krijgt u uw volledige salaris doorbetaald in de periode dat u gaat werken.

5 Zwangerschapsverlof en vakantie – verlof vervalt niet

Urlaub Mutterschutz
Uw verlofrecht blijft bij u!

In de meeste arbeidsovereenkomsten staat dat u uw oude vakantie van het vorige jaar vóór 31-03 of 31-05 van het volgende jaar moet hebben opgenomen. Anders vervallen deze rechten. Als u zwanger wordt, hoeft u zich geen zorgen te maken over uw resterende verlof.

Laten we het volgende voorbeeld nemen:
Je hebt nog zeven verlofdagen over van vorig jaar. Uw arbeidsovereenkomst bepaalt dat u uw oude verlof op 31 maart 2020 moet hebben opgenomen. Als uw zwangerschapsverlof op 15 maart 2020 begint, staat uw verlofrecht nog open.

Laten we aannemen dat u in totaal 14 weken afwezig bent (zes weken voor en acht weken na de bevalling). Je begint dus pas eind juni weer te werken. Eigenlijk zou je resterende verlof nu vervallen.

Artikel 17 van de Wet Bescherming Moederschap bepaalt echter dat u uw resterende verlof dit jaar en het volgende jaar kunt opnemen. Dit betekent dat u uw resterende verlof uiterlijk op 31 december 2021 moet hebben opgenomen.
U hebt dus veel tijd die u naar eigen inzicht kunt gebruiken. U verwerft echter geen extra vakantierechten tijdens het zwangerschapsverlof.

6. wijzigingen in het zwangerschapsverlof 2018

De politiek spant zich momenteel in om de bescherming van het moederschap uit te breiden. Daarom zijn er voortdurend wijzigingen die meestal verbeteringen en uitbreidingen van de vorige wettelijke situatie met zich meebrengen.

Vernieuwingen die op 01.01.2018 in werking treden:

  • de Werkverordening Moederschapsbescherming (MuSchArbV) wordt geïntegreerd in de Wet Bescherming Moederschap (MuSchG).
  • vrouwelijke studenten en scholieren kunnen een beroep doen op de Wet Bescherming Moederschap
  • voor werk tussen 20.00 en 22.00 uur kan de overheid een vergunningsprocedure instellen
  • Elke werkgever is verplicht een zwangere vrouw een gesprek aan te bieden over de te wijzigen arbeidsvoorwaarden.

7. verdere literatuur voor een zorgeloze zwangerschap

No products found.

No products found.

No products found.

Gerelateerde berichten