Baby huilt tijdens de borstvoeding: Mogelijke oorzaken en tips om te kalmeren

Borstvoeding geven is een van de meest natuurlijke dingen ter wereld. Ook al kan het in het begin wat onrustig zijn, de meeste moeders raken relatief snel gewend aan borstvoeding. Maar hoe ziethet er eigenlijk …

Baby huilt tijdens de borstvoeding: Mogelijke oorzaken en tips om te kalmeren

Baby schreit beim Stillen
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Zwangerschap
 4. »
 5. Na de zwangerschap
 6. »
 7. Baby huilt tijdens de borstvoeding: Mogelijke oorzaken en tips om te kalmeren
Wat zijn de mogelijke oorzaken van huilen tijdens de borstvoeding?

Als een baby huilt voor of na de borstvoeding, kan dit tal van oorzaken hebben. De natuurlijke zoekreflex helpt bijvoorbeeld alleen als de baby in de juiste houding ligt.

Wat kan ik doen als mijn baby huilt tijdens de borstvoeding?

Allereerst moet u altijd de nodige tijd nemen. Uw kind merkt het als u nerveus bent. U kunt het beste zelf in een comfortabele houding gaan liggen om niet onrustig te worden en de borstvoedingshouding te veranderen als uw kind huilt.

Betekent huilen tijdens de slaap automatisch honger?

Als uw kind ’s nachts in zijn slaap huilt, betekent dat niet noodzakelijk dat het honger heeft. Zelfs als kinderen als een gek huilen, missen ze vaak gewoon een beetje nabijheid. Dergelijke problemen kunnen gemakkelijk worden opgelost zonder borstvoeding.

Borstvoeding geven is een van de meest natuurlijke dingen ter wereld. Ook al kan het in het begin wat onrustig zijn, de meeste moeders raken relatief snel gewend aan borstvoeding. Maar hoe ziethet er eigenlijk uit als een baby plotseling huilt tijdens de borstvoeding? Wat kan de oorzaak zijn? In ons artikel bekijken we de verschillende borstvoedingsproblemen en leggen we uit welke tips je kunt gebruiken om je kindje te kalmeren.

[button]Een borstvoedingsbeha online kopen[/button]

1.Goed borstvoeding geven is niet zo gemakkelijk

eine Mutter stillt ihr Kind
Verander positie voor borstvoeding.

Als een baby voor of na de borstvoeding huilt, kan dat tal van oorzaken hebben. Zo helpt de natuurlijke zoekreflex alleen als de baby in de juiste houding ligt.
Een kleine verandering van positie kan al tot verwarring leiden, waardoor de baby de borst van de moeder moeilijk kan vinden. Tegelijkertijd kan een ongunstige positie eenvoudigweg pijn veroorzaken, waardoor kinderen geen melk kunnen drinken.

Het is belangrijk om zo snel mogelijk na de geboorte met borstvoeding te beginnen en er niet om verlegen te zitten. Ook al is de situatie in het begin wat ongewoon, borstvoeding geven is voor beide partijen een belangrijke ervaring.
Naast voeding geeft u uw kind veel nabijheid.

Als de eerste pogingen niet of niet goed werken, probeer dan verschillende posities. Elk kind heeft andere voorkeuren en borsten verschillen sterk van elkaar.

Tip: Als u grote problemen hebt met de borstvoeding, kunt u het beste contact opnemen met een borstvoedingsconsulent of uw verloskundige voordat u denkt aan spenen.

2 Er zijn veel redenen waarom een baby huilt bij het geven van borstvoeding

Als de zwangerschap eenmaal achter de rug is en de borstvoeding werkt, kan er eigenlijk niets meer misgaan. Dat denken veel moeders totdat hun baby plotseling onrustig wordt en de borst weigert.

Zo’n weigering om borstvoeding te geven kan zowel te maken hebben met je lichamelijke verandering als met acute oorzaken. Daarnaast zijn er tal van problemen in de ontwikkeling van je kind die het borstvoedingsgedrag kunnen beïnvloeden.

Enkele tips om vooraf goed borstvoeding te geven zie je in deze YouTube-video:

2.1 Algemene snelle tips

Borstvoeding geven is toch goed?

Onderzoekers buigen zich al lang over deze vraag. Als u meer wilt weten over de wetenschappelijke bevindingen, kunt u hier rechtstreeks naar het Bundesinstitut für Risikobewertung gaan.

In de volgende regels vindt u belangrijke tips om borstvoeding comfortabel te maken voor u en uw kind:

 • Verander de borstvoedingshouding als uw kind huilt.
 • Leg uzelf in een comfortabele houding zodat u niet onrustig wordt.
 • Neem altijd de tijd. Uw kind merkt het als u nerveus bent.
 • Om goed borstvoeding te geven hebben de meeste moeders een paar weken gewenning nodig.
 • Zorg voor regelmatige borstvoedingsmomenten, ook al zijn die in het begin nogal frequent.

2.2. een veranderde borst – die ken ik niet

Baby saugt an der Brust
Na verloop van tijd verandert je lichaam weer.

Sommige baby’s gaan na ongeveer 8 weken in borstvoedingsstaking. Dit is wanneer een baby plotseling stopt met drinken. Ondanks dat hij honger heeft, lukt het drinken niet. Zo’n weigering kan komen doordat je kind je borst niet meer herkent.

De doorbloeding van de borst verandert na 2 tot 3 maanden, waardoor de borst over het geheel genomen minder vol is. Sommige kinderen zijn erg gevoelig voor die verandering en herkennen de borst gewoon niet meer.

Bovendien verandert de melkgiftreflex, wat kinderen nog meer irriteert. Soms leidt dit er ook toe dat er te weinig melk beschikbaar is om het kind te vullen.

Het beste is om zachtjes met uw kind te praten, zodat het weet dat het bij u is, zelfs als het het gevoel heeft dat het een nieuwe borst voor zich heeft.

2.3 De invloed van voeding mag niet worden onderschat

Afhankelijk van wat je eet, verandert de smaak van moedermelk behoorlijk. Soms kan dit irritatie veroorzaken bij uw baby. Dit is vooral merkbaar bij hete of exotische kruiden.

Overigens hebben parfums, deodorants of douchegels die de natuurlijke lichaamsgeur maskeren ook een soortgelijke invloed.

2.4 Zuigverwarring – borst of fles

Mutter gibt ihrem Baby die Flasche
Het wisselen tussen borst en fles veroorzaakt af en toe verwarring.
.

Als je langzaam wilt spenen of met een fles aan de kant wilt voeden, kan dit tot verwarring leiden. Als een kind aan de borst huilt, probeer dan eerst de ene kant en dan de andere.

Vaak worden kinderen dan relatief gemakkelijk weer rustig, zodat u de borstvoeding gewoon kunt voortzetten.

2.5 Winderigheid en spijsverteringsproblemen

Als een baby na de borstvoeding huilt, kan hij te veel lucht hebben ingeslikt, wat pijnlijke winderigheid kan veroorzaken.

In veel gevallen is constipatie echter ook de oorzaak van het ongenoegen van uw kind. Meestal treedt dit echter niet alleen specifiek op tijdens de borstvoeding, maar ook ’s avonds of ’s nachts, wanneer je kind rustig in bed hoort te liggen.

2.6 Een vol kind drinkt niet meer

Veel kinderen weigeren de borst als je vol zit. Pas dus op dat u niet overdrijft met voeden. Het kan ook zijn dat u relatief veel melk produceert, terwijl uw kind vrij weinig nodig heeft.

Als een baby veel spuugt, kan dat gewoon komen doordat hij of zij nog drinkt terwijl de maag al vol is.

2.7 Nachtelijke problemen

Als uw kind ’s nachts in zijn slaap huilt, betekent dat niet noodzakelijk dat het honger heeft. Ook als kinderen het uitschreeuwen, ontbreekt het vaak gewoon aan een beetje nabijheid. Een nare droom, algemeen ongemak of het eenvoudige verlangen naar liefde kan gemakkelijk worden bevredigd zonder borstvoeding.

3. borstvoedingsbeha online kopen

No products found.


No products found.


No products found.

Gerelateerde berichten