Apgarscore: wat de eerste babycontrole onthult over je pasgeborene

De Apgar-score is een waarde die wordt bepaald met behulp van een eenvoudige test en vertelt in welke gezondheidstoestand het kind zich onmiddellijk na de geboorte bevindt. De Apgar-test wordt 1, 5 en 10 minuten …

Apgarscore: wat de eerste babycontrole onthult over je pasgeborene

Was der Apgar Score über ihr Baby verrät
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Zwangerschap
 4. »
 5. Na de zwangerschap
 6. »
 7. Apgarscore: wat de eerste babycontrole onthult over je pasgeborene
 • De Apgar-score is een waarde die wordt bepaald met behulp van een eenvoudige test en vertelt in welke gezondheidstoestand het kind zich onmiddellijk na de geboorte bevindt.
 • De Apgar-test wordt 1, 5 en 10 minuten na de geboorte uitgevoerd. Vaak is er na enkele minuten een verbetering van de waarden.
 • De Apgar-test is de eerste babycontrole. Hij vervangt echter geen vervolgonderzoeken en kan bepaalde ziekten niet uitsluiten.

Onmiddellijk na de geboorte voeren artsen en verloskundigen een Apgar-score bij de baby uit: de eerste babycheck, die informatie moet geven over de gezondheidstoestand van het kind.

In deze gids leggen we uit welke waarden worden gecontroleerd in de baby Apgar score en hoe de score wordt berekend.

1. het scoresysteem van de Apgar-score bij de baby wordt sinds 1952 uitgevoerd

Duidelijk schema geeft zekerheid

Door het duidelijke scoresysteem laat de Apgar-test geen ruimte voor verschillende interpretaties.

De Apgar-score voor baby’s werd in 1952 ontwikkeld door de anesthesist Virginia Apgar en wordt nog steeds gebruikt. Hij controleert verschillende waarden die het gemakkelijker moeten maken om de gezondheidstoestand van de pasgeborene onmiddellijk na de geboorte te controleren en indien nodig direct in te grijpen. De waarden omvatten de volgende 5 factoren:

 • het uiterlijk van de pasgeborene op basis van de huidskleur (blauwige of gezonde roze huidskleur?)
 • de polsslag of hartslag (normaal ritme, uitval?)
 • de basistoon of spiertonus, die aangeeft hoe beweeglijk het kind is.
 • de ademhaling (ademt de baby gelijkmatig of ademt hij überhaupt?)
 • Reflexen (reageert de baby op aanraking?)

In dit systeem worden punten gegeven voor elke waarde, die terug te vinden zijn in een tabel die over het algemeen voor iedereen geldt. De Apgar-score voor de baby is dus geen benaderende prognose, maar een duidelijke definitie volgens een uniform patroon dat voor iedereen begrijpelijk is.

2. tien punten op de Apgar-score zijn perfect

Bij de Apgar-score worden voor elke waarde punten toegekend. Deze liggen tussen 0 en 2. In het beste geval kan de pasgeborene dus 10 punten halen, wat betekent dat de eerste babycontrole wijst op een zeer goede conditie.

Hieronder volgt een lijst met de betekenis van het totale aantal punten volgens de Apgar-score:

Apgar score 8-10 Apgar score 4-7 Apgar score 0-3
Zeer goede conditie van het kind. Matige conditie van de pasgeborene. Slechte conditie van het kind.
Teruggeplaatst bij de moeder na de Apgar-test. Soms is een korte zuurstoftoediening of zachte massage voldoende om de scores te verbeteren. De baby wordt beademd, krijgt warmte of wordt zelfs gereanimeerd in geval van nood.
aerztin haelt neugeborenes in den haenden und untersucht es mithilfe des apgar-scores
De Apgar-score is belangrijk voor een eerste controle, maar vervangt geen verdere onderzoeken!

Het is echter belangrijk om te onthouden dat deze eerste controle geen verder onderzoek kan vervangen! Het is slechts een eerste indruk van de gezondheidstoestand! In sommige gevallen spreken artsen van een aanpassingsstoornis. Dit is wanneer de waarde lager is dan 7. Vaak zijn de eerste maatregelen zoals extra zuurstof of een zachte massage al voldoende om de levensstart van de pasgeborene te vergemakkelijken.

3. de Apgar-score wordt niet voor alle baby’s gebruikt

fruehgeborenes wird medizinisch versorgt
De Apgar-test wordt niet gebruikt bij een vroeggeboorte.

Hoe praktisch de sneltest ook is, hij kan niet op alle kinderen worden toegepast. Zo zijn de waarden van te vroeg geborenen vaak niet overtuigend genoeg, waardoor de test niet eens wordt gebruikt. Ook als er sterke medicatie is toegediend, kunnen de waarden zodanig veranderen dat de test geen betekenis heeft. De test wordt daarom alleen uitgevoerd als er kinderen worden geboren die een normaal gewicht hebben en niet te vroeg zijn geboren.

Voor- en nadelen van de Apgar-test

 • Eerste, snelle controle om de gezondheidstoestand van de baby vast te stellen en zo nodig onmiddellijk in te grijpen.
 • Is uniform, zodat de waarden altijd hetzelfde zijn – ongeacht of de test wordt uitgevoerd door een ervaren verloskundige of een arts.
 • Kan niet worden uitgevoerd bij premature baby’s.
 • Vervangt geen vervolgonderzoeken.
 • Kan vele ziekten niet opsporen of uitsluiten.

4. belangrijke vragen en antwoorden

Hoe vaak wordt de Apgar-score uitgevoerd op de baby na de geboorte?

Apgar-Score
De eerste test wordt direct na de geboorte uitgevoerd. Dit maakt het mogelijk om in geval van nood snel te handelen
.

De test wordt 1 minuut, 5 minuten en 10 minuten na de geboorte uitgevoerd. Een van de redenen hiervoor is dat veel waarden na een paar minuten verbeteren en zo zijn bijvoorbeeld kinderen die na 1 minuut een slechte waarde hadden, al zodanig hersteld dat alles na 10 minuten in orde is.

Anderzijds heeft de snelle test het voordeel dat artsen of verloskundigen direct kunnen ingrijpen als er iets mis is. Vooral bij onvoldoende zuurstoftoevoer kan dit van levensbelang zijn!

Kan de Apgar-score iets zeggen over het syndroom van Down?

Ook als de scores allemaal normaal zijn, sluit dat niet uit dat een kind het syndroom van Down heeft. De Apgar-score geeft alleen een beeld van de gezondheidstoestand volgens een bepaald schema.

Let op: ziekten zoals het syndroom van Down, die geen invloed hebben op de waarden, kunnen niet worden gecontroleerd of uitgesloten. Een handicap daarentegen kan soms (onder bepaalde omstandigheden) worden opgespoord – maar niet altijd.

Gerelateerde berichten