Afvallen tijdens de zwangerschap: waar je op moet letten bij het afvallen

Het is natuurlijk en normaal om tijdens de zwangerschap aan te komen. Het hele lichaam verandert immers tijdens deze fase en u voedt niet alleen uzelf, maar ook het groeiende kind. Toch raden artsen sommige …

Afvallen tijdens de zwangerschap: waar je op moet letten bij het afvallen

Schwangere Frau isst Donuts
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Zwangerschap
  4. »
  5. Tijdens de zwangerschap
  6. »
  7. Afvallen tijdens de zwangerschap: waar je op moet letten bij het afvallen
Wat is de natuurlijke gewichtstoename tijdens de zwangerschap?

Zwangere vrouwen komen vanaf de vierde maand gemiddeld 300-400g per week aan, in de laatste maanden van de zwangerschap zelfs 500g per week.

Hoeveel moet of mag een vrouw aankomen tijdens de zwangerschap?

Vrouwen met ondergewicht moeten tijdens de zwangerschap 12-18 kg aankomen. Vrouwen met een normaal gewicht mogen 11-15 kg aankomen. Vrouwen met overgewicht mogen maximaal 11 kg aankomen.

Is een dieet tijdens de zwangerschap aangewezen?

Het is niet raadzaam om tijdens de zwangerschap op dieet te gaan. Zogenaamde zwangerschapsdiëten houden het risico in dat uw kind deficiëntieverschijnselen ontwikkelt als gevolg van de eenzijdige of voedingsarme voeding.

Het is natuurlijk en normaal om tijdens de zwangerschap aan te komen. Het hele lichaam verandert immers tijdens deze fase en u voedt niet alleen uzelf, maar ook het groeiende kind. Toch raden artsen sommige vrouwen aan om tijdens de zwangerschap af te vallen. In deze gids vertellen we u wie tot de risicogroepen behoort die moeten proberen af te vallen en wanneer het beter is om niet af te vallen.

[knop]Gids voor gezonde voeding tijdens de zwangerschap[/knop]

1. Gewichtstoename tijdens de zwangerschap is normaal

Frau mit Morgenübelkeit
De meeste vrouwen verliezen gewicht tijdens de eerste maanden van de zwangerschap. Daarna gaat het getal op de weegschaal omhoog.

De meeste vrouwen vragen zich af of ze tijdens de eerste maanden ondanks hun zwangerschap toch gewicht verliezen. Maar dit is geen reden tot bezorgdheid. Met ochtendmisselijkheid, braken en verlies van eetlust als eerste symptomen van de zwangerschap, is gewichtsstagnatie of -verlies in de eerste drie maanden normaal.

Maar vanaf de vierde maand begint de weegschaal steeds meer kilo’s te tellen. Dat is heel logisch, want naast het groeiende kind, dat ook steeds meer aankomt, past ook het lichaam zelf zich aan de zwangerschap aan:

  • De baarmoeder en de placenta worden groter.
  • Er wordt meer water in het lichaam opgeslagen.
  • Er is een verhoogde hoeveelheid bloed.
  • Als de borsten de borstklieren gaan vormen voor de borstvoeding, is er ook gewichtstoename.
  • Het vruchtwater waarin de groeiende baby zich bevindt, draagt ook bij aan het gewicht.

Daardoor wegen zwangere vrouwen vanaf de vierde maand gemiddeld 300-400 g per week meer, en in de laatste maanden van de zwangerschap zelfs 500 g per week.

Toch is zwanger zijn geen excuus om jezelf en je lichaam volledig te laten gaan. Tips voor een gezond en vitaal dieet, evenals tips voor gewichtsverlies voor risicogroepen of voor de tijd na de zwangerschap vindt u op Gesundheit-im-Leben.com.

2. gewichtstoename tijdens de zwangerschap is gebaseerd op het gewicht van vrouwen voor de geboorte.

Hoewel de gewichtstoename tijdens de zwangerschap door vele factoren op natuurlijke wijze op gang komt, zijn er richtlijnen voor de maximale gewichtstoename. Dit hangt vooral af van de lichamelijke conditie van de aanstaande moeder vóór de geboorte:

  • Vrouwen met ondergewicht moeten tijdens de zwangerschap meer aankomen, 12-18 kg wordt aanbevolen.
  • Vrouwen met een normaal gewicht mogen 11-15 kg aankomen.
  • Vrouwen met overgewicht mogen niet meer dan 11 kg aankomen.
Schwangere Frau misst Bauch mit Waage in der Hand
Om uw gewichtstoename tijdens de zwangerschap te controleren, kunt u de richtwaarden als leidraad gebruiken.

Voor vrouwen met ondergewicht en een normaal gewicht wordt aanbevolen om pas na de zwangerschap en borstvoeding af te vallen. In de meeste gevallen komt het afvallen tijdens de borstvoeding al vanzelf op gang. Als je tijdens de zwangerschap nog probeert af te vallen , kan dat leiden tot ondervoeding of ondervoeding van het ongeboren kind en dus een blijvend negatief effect hebben op de gezondheid van je kind.

Vrouwen met overgewicht daarentegen krijgen van hun arts meestal het advies om tijdens de zwangerschap af te vallen. Gewichtstoename verhoogt ook de kans op zwangerschapsdiabetes of hoge bloeddruk. Uw kind loopt ook het risico veel aan te komen. Dit kan een natuurlijke bevalling bemoeilijken en een keizersnede kan noodzakelijk zijn.

3 Hoe afvallen tijdens de zwangerschap

Als uw huisarts of gynaecoloog u aanraadt af te vallen tijdens de zwangerschap, is het belangrijkste dat u op een gezonde manier afvalt! U bereikt het meeste met een verandering van dieet en lichaamsbeweging.

Het is echter niet raadzaam om tijdens de zwangerschap op dieet te gaan. Zogenaamde zwangerschapsdiëten houden het gevaar in dat uw kind door de eenzijdige of voedingsarme voeding gebreksverschijnselen ontwikkelt.

Gemüsepfanne mit knackigem Mischgemüse
Een gezond dieet en lichaamsbeweging zijn de sleutel tot afvallen tijdens de zwangerschap.

Als je op een gezonde manier wilt afvallen, is het eerste wat je moet doen je dieet onder de loep nemen. Fastfood en gemaksvoedsel zijn niet goed voor jou, je weegschaal of je baby. Probeer een evenwichtig dieet te eten dat zo gezond mogelijk is. Een uitgebreid gesprek met uw arts kan u helpen uw dieet aan te passen aan uw behoeften en die van uw ongeboren kind.

Lichaamsbeweging tijdens de zwangerschap draagt ook bij tot gewichtsverlies. Als u succesvol wilt afvallen, kunt u lichaamsbeweging zelden vermijden. Tijdens de zwangerschap is het belangrijk dat u zich lichamelijk niet te veel inspant. Probeer toch elke dag de frisse lucht in te gaan en te bewegen, al is het maar een wandeling. Gymnastiekoefeningen, yoga en dansen zijn goede sporten om te doen tijdens de zwangerschap.

Veel vrouwen slagen erin gewicht te verliezen tijdens de zwangerschap omdat ze bijzonder gemotiveerd zijn door hun groeiende baby. Daarom is de zwangerschap een goed moment om nieuwe, gezonde eetgewoonten aan te nemen en deze na de zwangerschap te handhaven.

4. medicijnen en tabletten moeten met voorzichtigheid worden ingenomen

Globuli
Met medicijnen moet je altijd een arts raadplegen. Ook worden niet alle bolletjes aanbevolen.

Als je medicijnen of tabletten wilt gebruiken om af te vallen, moet je dit altijd vooraf met je arts of de apotheker bespreken. Er zijn veel medicijnen die niet tijdens de zwangerschap mogen worden gebruikt, omdat ze blijvende schade aan u en uw kind zouden toebrengen.

Afvallen met behulp van homeopathie klinkt voor velen verleidelijk, vooral omdat er verschillende bolletjes zijn voor de verschillende afslankhindernissen. Het is echter beter om weg te blijven van die welke verondersteld worden waterretentie tegen te gaan. Omdat je lichaam deze juist voor de zwangerschap heeft ingesteld.

Ook eetlustremmers zijn niet aan te raden. Vooral tijdens de zwangerschap neemt de eetlust door hormonen toe en vertelt het je welke voedingsstoffen jouw lichaam en dat van je kind op dat moment tekort komen. Raadpleeg voor de zekerheid een huisarts of apotheker.

5. Kopen

No products found.

No products found.

No products found.

Gerelateerde berichten