Zwangerschapsverlofcalculator: Hoe berekent u de exacte duur van uw zwangerschapsverlof?

Een zwangerschapsverlofcalculator is bijzonder praktisch en vergemakkelijkt deplanning van het zwangerschapsverlof. In onze gids kunt u alles te weten komen over zwangerschapsbescherming en hoe de exacte periode van uw zwangerschapsbescherming wordt berekend. [button]Meer literatuur over …

Zwangerschapsverlofcalculator: Hoe berekent u de exacte duur van uw zwangerschapsverlof?

Den Mutterschutz ausrechnen kann man mithilfe eines kostenlosen Onlinerechners.
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Zwangerschap
  4. »
  5. Zwangerschapsverlofcalculator: Hoe berekent u de exacte duur van uw zwangerschapsverlof?
Hoe lang is het zwangerschapsverlof?

De duur van het zwangerschapsverlof is nauwkeurig geregeld. De duur van het zwangerschapsverlof wordt berekend op basis van de verwachte geboortedatum van het kind. Vanaf die dag hebben werkende vrouwen 6 weken voor de berekende geboortedatum en 8 weken erna zwangerschapsverlof.

Hoe organiseer ik de duur van het zwangerschapsverlof financieel?

Werkende vrouwen worden tijdens de moederschapsperiode voor en na de geboorte van hun kind financieel beschermd door de moederschapsuitkering, die wordt betaald door het ziekenfonds of de federale verzekeringsdienst, en door de werkgeversuitkering.

Hoe bereken ik het bedrag van de moederschapsuitkering?

U kunt hier enkele rekenvoorbeelden lezen. Neem de basisberekening over en bepaal gemakkelijk uw eigen recht.

Een zwangerschapsverlofcalculator is bijzonder praktisch en vergemakkelijkt deplanning van het zwangerschapsverlof. In onze gids kunt u alles te weten komen over zwangerschapsbescherming en hoe de exacte periode van uw zwangerschapsbescherming wordt berekend.

[button]Meer literatuur over zwangerschap[/button]

1. termijnen voor moederschapsbescherming in Duitsland

De zwangerschapsbescherming begint 8 weken voor de geboorte

De periode van zwangerschapsbescherming wordt berekend aan de hand van de berekende geboortedatum van het kind. Wordt deze in de loop van de tijd gecorrigeerd, dan geldt een actuele geboortedatum. Vanaf deze datum hebben werkende vrouwen 6 weken voor de berekende geboortedatum en 8 weken erna zwangerschapsverlof .
Bij een vroeggeboorte is het ook 6 weken voor de berekende geboortedatum, maar 12 weken erna en niet 8. Juridisch wordt een miskraam niet als een bevalling beschouwd. Daarom gaat een miskraam niet gepaard met zwangerschapsverlof. In geval van doodgeboorte of overlijden van het kind gelden de gebruikelijke bepalingen inzake bescherming van het moederschap. Werkgevers mogen tijdens deze periode geen vrouwen in dienst nemen. Als de vrouw echter de uitdrukkelijke wens heeft om weer aan het werk te gaan, mag zij vóór het einde van de beschermingsperiode weer aan het werk. Het vroegste tijdstip is de week na de bevalling, als een arts geen bezwaar heeft.
Opdat de zwangerschapsbescherming in werking kan treden, moet de werkgever van de zwangerschap in kennis worden gesteld. Aangezien de berekende geboortedatum slechts een benadering is en zeer weinig kinderen zich houden aan de 6 weken voor de geboorte en 8 weken erna, hebben vrouwen recht op 14 weken betaald zwangerschapsverlof. De dagen die aan het begin van het zwangerschapsverlof niet zijn opgenomen, tellen mee voor de tijd na de geboorte.

2. bereken het bedrag van de uitkering ter bescherming van het moederschap

Anhand einer Beispielrechnung lässt sich die Höhe des Mutterschutzgeldes veranschaulichen.
Het is eenvoudig om het bedrag van de zwangerschapsverlofuitkering te berekenen

U kunt er precies achter komen wanneer uw zwangerschapsverlof begint en eindigt door online een zwangerschapsverlofcalculator te gebruiken. Op internet zijn veel van dergelijke calculators te vinden. Daar voer je de berekende geboortedatum in en krijg je de gegevens voor je laatste werkdag voor de bevalling en je eerste werkdag 8 weken na de bevalling.
Werkende vrouwen worden tijdens de moederschapsperiode voor en na de geboorte van hun kind financieel beschermd door een moederschapsuitkering, die wordt betaald door het ziekenfonds of de federale verzekeringsdienst, en door de werkgeversuitkering. Het bedrag van de moederschapsuitkering hangt af van uw netto-inkomen in de laatste drie maanden voor het begin van de beschermingsperiode.

Verzekeringsstatus Recht op een uitkering ter bescherming van het moederschap
Vrouw met een arbeidsverhouding en aangesloten bij een wettelijk ziekenfonds. U hebt recht op een moederschapsuitkering. Uw ziekenfonds betaalt tot 13 euro per dag en uw werkgever betaalt de uitkering, zodat u tot uw netto-inkomen komt.
Vrouwen met een marginale baan die zijn aangesloten bij een wettelijk ziekenfonds (bv. studenten, vrijwillig verzekerden) U krijgt van uw ziekenfonds een moederschapsuitkering tot 13 euro per dag en hebt recht op een werkgeversuitkering.
Wettelijk verzekerde werknemers Vrouwen met een wettelijke ziekteverzekering ontvangen 13 euro per dag van hun ziekenfonds. Om ervoor te zorgen dat het oorspronkelijke netto-inkomen wordt bereikt, betaalt de werkgever een aanvulling op de moederschapsuitkering.
Particulier verzekerde werknemers Vrouwen die zijn aangesloten bij een particuliere ziektekostenverzekering kunnen geen aanspraak maken op een moederschapsuitkering uit hun ziekenfonds. Zij ontvangen een eenmalige uitkering van 210 euro. Zij kunnen natuurlijk wel een uitkering aanvragen bij hun werkgever.
Gezinsverzekerden met een marginale baan Vrouwen met een gezinsverzekering en een marginale baan krijgen een eenmalige uitkering van maximaal 210 euro en kunnen ook een werkgeversuitkeringaanvragen.
Particulier verzekerde zelfstandigen Particulier verzekerde zelfstandig werkzame vrouwen hebben geen recht op een moederschapsuitkering, maar kunnen een daguitkering bij ziekte aanvragen bij hun ziekenfonds.
Wettelijk verzekerde zelfstandigen Vrouwen die vrijwillig wettelijk verzekerd zijn en geen recht hebben op een ziekte-uitkering krijgen geen moederschapsuitkering van hun ziekenfonds. Vrouwen die vrijwillig wettelijk verzekerd zijn en recht hebben op een ziekte-uitkering omdat zij het normale tarief en niet het verlaagde tarief betalen, ontvangen een moederschapsuitkering van hun ziekenfonds. Deze bedraagt 70% van hun inkomen over de laatste drie maanden.
Werklozen die ALG I ontvangen Vrouwen die aan het begin van de beschermingsperiode werkloos zijn, ontvangen een zwangerschapsuitkering die gelijk is aan hun werkloosheidsuitkering.
Werklozen met ALG II Vrouwen die ALG II ontvangen, blijven deze tijdens het zwangerschapsverlof ontvangen. Aanvullende behoeften worden door het arbeidsbureau betaald vanaf de 13e week van de zwangerschap.

3. rekenvoorbeelden voor zwangerschapsverlof

3.1 Rekenvoorbeeld normaal geval

Als een vrouw in de laatste drie maanden vóór de geboorte van haar kind een regelmatig maandinkomen van 975 euro netto heeft ontvangen, wordt dit bedrag als basis genomen voor de berekening van het zwangerschapsverlof. Dit maandelijkse nettoloon wordt omgerekend naar de kalenderdag. Bij de berekening wordt uitgegaan van een maand van 30 dagen. Hieruit wordt dan het gemiddelde nettoloon per kalenderdag bepaald. In dit geval is dat 32,50 euro. Aangezien de vrouw ook recht heeft op een werkgeversuitkering, ontvangt zij van het ziekenfonds een zwangerschapsuitkering van 13 euro en van haar werkgever 19,50 euro. Uit dit rekenvoorbeeld blijkt volgens welk principe het bedrag van de moederschapsuitkering kan worden berekend.

3.2 Voorbeeld van een bijzonder geval

Een bijzonder geval is wanneer een vrouw zwangerschapsverlof wil aanvragen tijdens het lopende ouderschapsverlof.
Maar ook in dit bijzondere geval is het voor de vrouw mogelijk om de volledige zwangerschapsuitkering te ontvangen door het lopende ouderschapsverlof voortijdig te beëindigen.
Vanwege een nieuwe zwangerschap is het mogelijk het ouderschapsverlof voor het oudere kind te onderbreken en het zwangerschapsverlof voor het jongere kind op te nemen.

4. verdere literatuur over zwangerschap

No products found.

Gerelateerde berichten