Zwangerschapssymptomen: tips om de eerste tekenen van zwangerschap te herkennen

[button]Koop zwangerschapstest[/button] Vrouwen die zwanger willen worden controleren elke cyclus of er tekenen van zwangerschap zijn. Natuurlijk willen de meeste stellen meteen weten of het deze keer gelukt is. Een zwangerschapstest is op dit moment …

Zwangerschapssymptomen: tips om de eerste tekenen van zwangerschap te herkennen

frau hält schwangerschaftstest
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Zwangerschap
  4. »
  5. Voor de zwangerschap
  6. »
  7. Zwangerschapssymptomen: tips om de eerste tekenen van zwangerschap te herkennen
Wanneer is de kans om zwanger te worden het grootst?

De meest vruchtbare dagen liggen rond de eisprong. De kans of het risico om zwanger te worden is bijzonder groot tijdens deze dagen.

Wat zijn de eerste tekenen van zwangerschap?

De eerste tekenen van zwangerschap zijn het uitblijven van de menstruatie, misselijkheid, vermoeidheid en benauwdheid. Deze symptomen kunnen ten vroegste één tot twee weken na de bevruchting optreden.

Positieve zwangerschapstest – wat nu?

Na een positieve zwangerschapstest moet u beslist naar uw gynaecoloog. Hij of zij kan de zwangerschap bevestigen en bijvoorbeeld een buitenbaarmoederlijke zwangerschap uitsluiten.

[button]Koop zwangerschapstest[/button]

Vrouwen die zwanger willen worden controleren elke cyclus of er tekenen van zwangerschap zijn. Natuurlijk willen de meeste stellen meteen weten of het deze keer gelukt is. Een zwangerschapstest is op dit moment echter nog niet mogelijk. Maar hoe kan ik zien of ik zwanger ben? Wat zijn de typische tekenen?

In onze gids vertellen we je alles over de symptomen van een zwangerschap. We vertellen je wanneer het beste moment is voor bevruchting en wanneer een zwangerschapstest betrouwbare resultaten oplevert. We laten ook zien welke symptomen zich voordoen in de eerste weken van de zwangerschap.

1. let op de vruchtbare dagen

erste Schwangerschaftsanzeichen Datum SS Anzeichen
De kans om zwanger te worden is vooral groot op de dag van de eisprong.

Vrouwen zijn niet altijd even vruchtbaar. De maandelijkse cyclus is verdeeld in bijzonder vruchtbare en minder vruchtbare dagen. Een menstruatiecyclus duurt gemiddeld ongeveer 28 dagen. De eisprong vindt plaats in het midden van deze cyclus. Ze wordt gekenmerkt door het uitstoten van een rijpe cel uit de eierstok die naar de eileider trekt.

De kans op bevruchting is dan bijzonder groot. De meest vruchtbare dagen beginnen ongeveer vier tot vijf dagen voor de eisprong en eindigen de dag erna. Voor veel vrouwen is de menstruatiecyclus echter niet zo regelmatig dat zij het midden duidelijk kunnen bepalen.
Er zijn echter de volgende methoden om de dag van de eisprong te achterhalen:

  • gebruik een ovulatiecalculator
  • neem je basale lichaamstemperatuur
  • gebruik een ovulatietest

De eerste methode is alleen geschikt voor vrouwen met een relatief regelmatige cyclus. Voor de berekening heb je alleen de datum van de eerste dag van je laatste menstruatie en de gemiddelde duur van je cyclus nodig. Als je 28 cyclusdagen hebt, zal de eisprong dus plaatsvinden op de 13e dag na het begin van je laatste menstruatie, en als je 32 cyclusdagen hebt, zou de eisprong 15 dagen daarna plaatsvinden. Deze methode is echter zeer gevoelig voor fouten door de schommelingen in de lengte van de cyclus.

Cyclusverstoringen

Psychische of lichamelijke stress kan de hormoonhuishouding verstoren en zo leiden tot cyclusstoornissen. Probeer daarom uw stress zoveel mogelijk te verminderen.

Je kuntje basale lichaamstemperatuur bepalen met een basale lichaamsthermometer. Deze moet je na het opgroeien dagelijks bepalen. Vooral vaginale en rectale metingen bieden betrouwbare resultaten. De temperatuur voer je vervolgens in een grafiek in. Drie dagen rond de eisprong is de basale lichaamstemperatuur gemiddeld ongeveer een halve graad hoger dan de rest van de tijd. Na enkele maanden kan een patroon worden vastgesteld. Het nadeel van deze methode is dat de eisprong niet kan worden voorspeld, alleen gevolgd.

Bij de apotheek kun je een ovulatietest krijgen. Deze meet de concentratie van het luteïniserend hormoon (LH) in de urine. De LH-concentratie stijgt ongeveer 24-48 uur voor de eisprong sterk. Het resultaat wordt op dezelfde manier weergegeven als een zwangerschapstest. Deze methode is veel nauwkeuriger dan de vorige twee, omdat de eisprong ook bij een onregelmatige cyclus kan worden voorspeld.

https://www.youtube.com/watch?v=E7_PNvbu3XY

2. de eerste symptomen van een zwangerschap zijn het uitblijven van de menstruatie en misselijkheid.

Symptome Schwangerschaft Schwangerschaftsvergiftung
Sommige vrouwen merken de eerste tekenen van SS al heel vroeg op.

De eerste tekenen van zwangerschap kunnen al 1 tot 2 weken na de bevruchting optreden. Dat komt omdat het zwangerschapshormoon HCG op dat moment al wordt gevormd. Maar alleen wie zijn lichaam goed kent, kan deze eerste lichamelijke tekenen opmerken.

De eerste zwangerschapssymptomen zijn onder andere:

  • het uitblijven van de menstruatie
  • misselijkheid en overgeven
  • trek
  • veelvuldig plassen
  • vermoeidheid
  • Een gevoel van benauwdheid op de borst
  • Toegenomen afscheiding
  • trekken en pijn in de buik
  • lichte bloeding

Zwangerschapstekenen worden vanuit medisch oogpunt in drie verschillende categorieën verdeeld: Onzekere tekenen, waarschijnlijke tekenen en zekere tekenen. Hoewel het medische bewijs van een vruchtzak met embryo een van de zekere tekenen is, kunnen misselijkheid en vermoeidheid ook het gevolg zijn van andere omstandigheden of ziekten.

De symptomen kunnen heel verschillend zijn. Sommige vrouwen merken nauwelijks veranderingen, anderen voelen al na enkele dagen duidelijke tekenen.

Heteerste wat u moet doen als u de eerste lichamelijke tekenen opmerkt, is een zwangerschapstest doen. U kunt er een halen bij de apotheek of bij een gewone drogist. De test meet de HCG-concentratie in uw urine. Dit hormoon wordt alleen tijdens de zwangerschap aangemaakt. U kunt de test echter op zijn vroegst twee dagen na het stoppen van uw menstruatie doen. Daarvoor is de test niet betrouwbaar.

3. Laat de zwangerschap bevestigen door uw gynaecoloog.

Anzeichen Schwangerschaft
Een bezoek aan de gynaecoloog brengt zekerheid.

Als uw zwangerschapstest positief is, moet u op korte termijn een afspraak maken met uw gynaecoloog. De arts kan de zwangerschap nog eerder opsporen omdat het HCG-gehalte in het bloed al eerder verhoogd is.

Vanaf de vijfde week kan de gynaecoloog de zwangerschap ook opsporen door middel van een echo. Deze toont duidelijk de vruchtzak met het embryo. Het onderzoek is ook heel belangrijk omdat het kan vaststellen of het embryo zich goed in de baarmoeder heeft genesteld. De meeste ziektekostenverzekeraars vergoeden de kosten van dit onderzoek echter niet.

Naast de bevestiging van de zwangerschap worden bij de eerste afspraak nog andere onderzoeken gepland.
Deze omvatten:

  • Meting van de bloeddruk
  • Onderzoek van de urine
  • Bepaling van het gewicht
  • Bepaling van bloedgroep en rhesusfactor door bloedafname
  • Begeleiding

Zodra alle uitslagen bekend zijn, wordt ook uw zwangerschapsdossier opgemaakt. Tot de 32e week van de zwangerschap vinden de controles om de vier weken plaats. Daarnaast worden drie grote echografieën gepland, die informatie geven over het normale verloop van de ontwikkeling van de baby. De medische verzorging tijdens de zwangerschap is vastgelegd in de richtsnoeren van het Paritair Federaal Comité.

De officiële 3e week van de zwangerschap is eigenlijk de eerste week. Dit vloeit voort uit het feit dat het beginpunt van de berekening niet de dag van de bevruchting is, maar de eerste dag van de laatste menstruatie.

4. FAQ’s – Belangrijke vragen en antwoorden

Schwangerschaftsvergiftung
Vragen?

Kan ik zwanger worden ondanks het gebruik van de pil?

Vrouwen die de pil als anticonceptiemiddel gebruiken, schrikken vaak erg als ze de eerste tekenen van zwangerschap opmerken. Normaal gesproken is de pil een zeer veilige methode. Als er echter fouten worden gemaakt bij het gebruik, is een zwangerschap ook mogelijk.

Waarom komt er water in de benen?

Vooral tegen het einde van de zwangerschap klagen veel vrouwen over water in de benen. De reden hiervoor is dat de aderen tijdens de zwangerschap enorm verwijden, waardoor het bloed zich in de benen verzamelt. Veel beweging en een evenwichtige voeding kunnen gezwollen benen voorkomen.

Hoe ontstaat zwangerschapsdiabetes?

Ongeveer 2 tot 12% van de zwangere vrouwen ontwikkelt zwangerschapsdiabetes. De oorzaak is vooral gelegen in hormonen die tijdens de zwangerschap worden gevormd. Er zijn echter ook enkele risicofactoren die de ontwikkeling bevorderen. Om misvormingen te voorkomen, moet diabetes tot elke prijs worden behandeld.

5. zwangerschapstest kopen

No products found.

Gerelateerde berichten