Ieder kind ontwikkelt zich in zijn eigen tempo. Gemiddeld zijn kinderen voor het eerst geïnteresseerd in het potje als ze ongeveer twee jaar oud zijn. Ze worden droog met gemiddeld 30 maanden.
Potjestraining kan het proces in sommige gevallen versnellen. Het belangrijkste is echter om geen druk op te bouwen en uw kind zoveel tijd te geven als het nodig heeft.
Meestal duurt het ongeveer acht weken voordat een kind overdag droog is. s Nachts kan het enkele weken of maanden langer duren. Tegenslagen maken evenzeer deel uit van het proces.
Kinderen ontwikkelen zich razendsnel in de eerste jaren. Het lijkt wel of een baby elke dag iets nieuws leert. Maar hoe zit het met droog worden? Wanneer moet een kind droog zijn? Wanneer kun je het beste beginnen met het aanleren van zindelijkheid? En hoe lang duurt het hele proces?
In dit artikel geven we je graag alle belangrijke informatie over het onderwerp zindelijkheidonderwijs. We leggen uit hoe u kunt zien wanneer uw kind klaar is om naar het toilet of het potje te gaan. Ook krijgt u tips over hoe u het proces zo goed mogelijk kunt ondersteunen. Tot slot beantwoorden we veelgestelde vragen over dit onderwerp.
[button]Meer literatuur over dit onderwerp[/button]
Inhoudsopgave
1. de timing individueel aanpassen aan het kind
Hetonderwerp zindelijkheidsopvoeding wordt in veel opvoedingsgidsen of zelfs opvoedingsfora besproken. Is het tijdstip een kwestie van opvoeding of moeten kinderen zelf bepalen wanneer ze afscheid willen nemen van hun luiers? Wanneer moet een kind droog zijn? Is er een bepaalde leeftijd?
Natuurlijk kunnen de meeste ouders nauwelijks wachten tot ze hun kind eindelijk geen luier meer hoeven om te doen. Je moet echter niet zo ambitieus zijn en je richten op je eigen belangen.
De ontwikkeling van een kind is heel individueel, waar je ook rekening mee moet houden als het gaat om de zindelijkheidrelatie. Terwijl sommige kinderen vanaf de leeftijd van 18 tot 24 maanden belangstelling hebben voor het potje, vertonen andere kinderen geen tekenen dat ze van de luier af willen. De meeste kinderen worden droog tussen hun tweede en derde levensjaar.
Zet uw kind daarom niet onder druk en vergelijk uw kind niet met andere kinderen. Stress kan het proces zelfs enige tijd vertragen.
Er zijn echter een paar tekenen waaraan u kunt zien dat uw kind klaar is voor het potje of het toilet.
Deze omvatten:
- Je kind geeft regelmatig aan dat hij of zij een plasje of poepje heeft gedaan.
- De belangstelling voor het toilet en naar het toilet gaan neemt toe.
- Uw kind kan een gezinslid imiteren dat naar het toilet gaat.
- De luier blijft vaker en langer droog. Anderzijds is er ongemak wanneer de luier vol raakt.
- Uw kind wil leren hoe het zelf zijn broek naar beneden en naar boven kan trekken.
2. tips om uw kind te helpen schoon te worden
Sommige ouders weten echter niet hoe ze hun kind droog kunnen krijgen. Daarom willen wij u in het volgende kennis laten maken met verschillende methoden en mogelijkheden om uw kind in dit proces zo goed mogelijk te ondersteunen. Het is het beste als het hele gezin samenwerkt.
In principe is het voor kinderen veel gemakkelijker om hun darmen onder controle te krijgen. Dit komt doordat de ontlasting zich over een langere periode aankondigt. De blaas daarentegen geeft in het begin slechts subtiele signalen, die een kind tijdens het spelen gemakkelijk over het hoofd kan zien.
Voortijdige zindelijkheidstraining wordt door de meeste opvoeders en specialisten zeer kritisch bekeken. Zelfs volgens de meeste onderzoeken worden kinderen slechts marginaal eerder droog als ze regelmatig zindelijk worden. Zorg er daarom voor dat uw kind er klaar voor is.
Maar voordat u met de training kunt beginnen, moet u de juiste uitrusting aanschaffen. Dat kan zowel een potje als een toilethulpstuk zijn. Let er bij het opzetten of bevestigen op dat het stevig staat en dat een kind het alleen kan gebruiken.
Kinderen moeten in het begin een gevoel krijgen voor hoe lang ze nodig hebben om op het potje of het toilet te komen. Je kunt dit ondersteunen door in deze periode meer aandacht te besteden aan de kledingkeuze. Voor meisjes zijn rokjes of jurken goede keuzes. Kleed een jongen daarentegen in een broek die zo snel mogelijk naar beneden kan worden getrokken.
Oefen vervolgens spelenderwijs met naar het toilet gaan. Leg uit waar het potje precies voor dient en wanneer het gebruikt moet worden. Laat vervolgens de luier een paar uur per dag af en kijk wat er gebeurt.
U kunt uw kind natuurlijk aanmoedigen om regelmatig naar het toilet of het potje te gaan. Dit mag echter nooit een dwang worden. Prijs uw kind daarentegen voor elke kleine stap in de goede richting.
Tip: Trainingsluiers zijn bijzonder geschikt voor de overgangsperiode. Ze zijn een combinatie van een broekje en een luier, en kunnen dus heel gemakkelijk naar beneden worden getrokken. Aan de andere kant betekent de speciale inlegger dat het niet erg is als kinderen de tijd missen.
Hier vind je alle tips nog eens op een rijtje:
- Kinderen kunnen eerder hun darmen beheersen dan hun blaas.
- Haal vooraf alle hulpmiddelen voor zindelijkheidsopvoeding in huis.
- Zorg er bij de zindelijkheidstraining voor dat uw kind er emotioneel en lichamelijk klaar voor is.
- Houd de kledingkeuze in de gaten. Dit zal uw kind helpen om zo snel mogelijk naar het toilet te gaan.
- Oefen spelenderwijs het naar het toilet gaan. Leg alles uit wat uw kind erover moet weten.
- Moedig uw kind aan om regelmatig te gaan zonder hem of haar te dwingen.
- Koop trainingsluiers.
3. Tegenslagen horen bij het proces
Bedplassen in de kindertijd
Volgens cijfers gepubliceerd in het German Medical Journal plast ongeveer 10% van de kinderen vanaf zeven jaar ’s nachts nog in bed. Overdag daarentegen heeft slechts 2 tot 9% van de kinderen er last van.
In de meeste gevallen duurt het slechts enkele weken voordat het kind op het potje kan. In het begin lukt dat echter vaak alleen in alledaagse situaties. Op sommige momenten kan het dus nog voorkomen dat de broek nat wordt.
Ook al bent u teleurgesteld of geïrriteerd, laat dat in geen geval merken. Leg in plaats daarvan uit dat dit normaal is en iedereen van tijd tot tijd kan overkomen. Als u uw kind uitscheldt, kan dat leiden tot een enorme achteruitgang.
Om plassen te voorkomen, is het zinvol uw kind duidelijk te maken dat u er altijd bent om te helpen. Vertel hem ook dat het geen probleem is om u ’s nachts wakker te maken als er problemen zijn.
4. FAQ’s – Veelgestelde vragen en antwoorden
Wat is beter – een potje of een toiletbril?
Helaas is er geen pasklaar antwoord op deze vraag. Terwijl sommige kinderen naar het toilet willen “zoals de volwassenen”, zijn andere kinderen bang. Geef uw kind dus de keuze. Als uw kind eenmaal voor het toilet heeft gekozen, kunt u een zogenaamde gezinsstoel aanschaffen. Deze heeft zowel een normale als een kinderzitring.
Mijn kind wil niet op het potje. Wat moet ik doen?
Allereerst moet u zich geen zorgen maken. De ontwikkeling van een kind is altijd individueel. Leg jezelf daarom geen druk op en wacht tot je kind er klaar voor is. Soms is het zelfs interessanter voor het kind als u het potje helemaal aan de kant zet. Maak wel duidelijk dat u er altijd zult zijn om uw kind te helpen.
Hoe krijg ik mijn kind ’s nachts droog?
Probeer gewoon de luier’s nachtsuit te laten. Vaak merken kinderen deze verandering, zodat ze automatisch stoppen met plassen. U kunt speciale bedonderleggers gebruiken om het matras te beschermen. Zet ook een potje bij het bed om het naar het toilet gaan te vergemakkelijken. Als het na een tijdje nog steeds niet werkt, kunt u ook proberen een nachtluier te gebruiken.
Wordt mijn kind automatisch droog op het kinderdagverblijf?
Kinderen gaan steeds vroeger naar een kinderdagverblijf of peuterspeelzaal. Dat betekent dat ouders automatisch veel verantwoordelijkheid overdragen aan de opvoeders. Toch moet u zeker samenwerken met de opvoeders wat betreft het schoon worden. Zoek daarom het gesprek op om informatie over de toestand van het kind te kunnen uitwisselen.
5 Verdere literatuur over het onderwerp
No products found.