Vroege zwangerschap: wat u moet weten

Vrouwen met een sterke kinderwens kunnen meestal niet wachten tot ze de eerste tekenen van een zwangerschap opmerken. Naast de verwachting zijn er echter ook angsten. Is alles in orde? Wat kan ik doen om …

Vroege zwangerschap: wat u moet weten

Frau in Frühschwangerschaft hält sich Bauch
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Zwangerschap
  4. »
  5. Voor de zwangerschap
  6. »
  7. Vroege zwangerschap: wat u moet weten
Wanneer spreken we van een vroege zwangerschap?

De term vroege zwangerschap verwijst naar de eerste twaalf weken van de zwangerschap. Dit is de periode waarin het risico op een spontane abortus het grootst is.

Hoe kunt u een zwangerschap herkennen?

De eerste symptomen zijn vaak het uitblijven van de menstruatie, misselijkheid en benauwdheid.

Hoe kan ik mijn SSW bijhouden of de geboortedatum berekenen?

Om de geboortedatum en de SSW te berekenen, kunt u de Naegele-regel gebruiken.

Vrouwen met een sterke kinderwens kunnen meestal niet wachten tot ze de eerste tekenen van een zwangerschap opmerken. Naast de verwachting zijn er echter ook angsten. Is alles in orde? Wat kan ik doen om de zwangerschap in de eerste periode niet in gevaar te brengen?

In onze gids geven wij u informatie over het thema vroege zwangerschap. We leggen uit wat een vroege zwangerschap inhoudt en waar u in deze periode rekening mee moet houden. We tonen u ook de eerste tekenen van zwangerschap. Ten slotte geven we u informatie over hoe u een miskraam kunt opmerken.

[Voor directe zekerheid: houd altijd zwangerschapstesten bij de hand[/button].

1. vroege zwangerschap omvat de eerste 12 weken van de zwangerschap

Endokrinologie
Om een zwangerschap op te sporen kunt u een conventionele zwangerschapstest gebruiken.

Vroege zwangerschap is de term die wordt gebruikt om het begin van een zwangerschap te beschrijven. In principe is de hele periode verdeeld in drie trimesters, die elk ongeveer drie maanden duren. Het eerste trimester, dat wil zeggen de eerste tot twaalfde week van de zwangerschap, wordt daarom ook wel vroege zwangerschap genoemd.

Deze eerste weken zijn vaak een zeer spannende en zenuwslopende tijd. Allereerst moet de eicel zich innestelen in de baarmoeder. Er spelen echter veel factoren mee om het daar te houden. Het risico op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap of een miskraam is het grootst in de vroege zwangerschap. Daarom vertellen veel zwangere vrouwen hun familie en kennissen pas na 12 weken dat ze zwanger zijn.

Officieel eindigt de vroege zwangerschap bij de 13e week van de zwangerschap, dus de ouders kunnen zich vanaf dat moment ontspannen. Tot dit punt is de zwangerschap nog niet zichtbaar voor buitenstaanders. De zogenaamde zwangerschapsbuik verschijnt pas in de 13e week van de zwangerschap.

Om uw zwangerschap te bevestigen kunt u bij de drogist of apotheek een conventionele zwangerschapstest doen. U maakt best ook een afspraak met uw gynaecoloog. Naast de bevestiging van uw zwangerschap kunt u met de arts uw individuele risico’s bespreken en krijgt u tips over voeding tijdens de zwangerschap. Bovendien wordt u geïnformeerd over de komende preventieve medische controles.

2. de symptomen van de zwangerschap

Durchfall Schwangerschaft
Veel zwangere vrouwen voelen zich de eerste weken moe en vermoeid.

De symptomen die wijzen op een zwangerschap verschillen sterk van vrouw tot vrouw. Als er geen tekenen zijn, ook al was de zwangerschapstest positief, zijn veel vrouwen onzeker. Ben ik zwanger of was de test ongeldig? Niet elke vrouw vertoont de “typische” tekenen. Wees daarom niet ongerust als uw lichaam niet actief reageert op de verandering.

Deeerste tekenen van zwangerschap zijn het uitblijven van de maandelijkse menstruatie en een gevoel van spanning in de borsten. Andere veel voorkomende zwangerschapssymptomen zijn misselijkheid, braken en vermoeidheid. Maar ook een onstuimige eetlust en een veranderde reuk- en smaakzin kunnen in de eerste weken van de zwangerschap voorkomen.

Verder kunnen tijdens de zwangerschap afscheiding, diarree of duizeligheid optreden. Dit zijn vervelende en onaangename symptomen, maar ze zijn volkomen normaal en ongevaarlijk.

De situatie is echter anders als vrouwen in het begin van de zwangerschap last hebben van bloedingen, rugpijn of buikpijn. Deze symptomen kunnen wijzen op mogelijke complicaties. Het is daarom raadzaam zo snel mogelijk een arts te raadplegen.

Tip: Maak je niet te veel zorgen. Een vroege zwangerschap brengt bepaalde risico’s met zich mee, maar het is geen ziekte.

Bereken 3e week zwangerschap en geboortedatum

Brustkrebs
Je kunt je verwachte bevallingsdatum berekenen met een eenvoudige formule.

Om de bevallingsdatum te kunnen berekenen, heb je alleen een eenvoudige formule nodig. Omdat de meeste vrouwen de conceptiedatum niet precies kunnen bepalen, wordt de datum meestal berekend na de menstruatieem. Dit betekent dat het uitgangspunt voor de berekening de eerste dag van de laatste menstruatie is.

De gemiddelde zwangerschapsduur is 266 dagen en dus 38 weken. Een zwangerschapsduur van 40 weken daarentegen vloeit voort uit het feit dat de bevruchting ongeveer op de 14e dag van de cyclus plaatsvindt. Dit betekent dat de eerste twee SSW plaatsvinden terwijl je eigenlijk nog niet zwanger bent.

Omde geboortedatum te kunnen berekenen, wordt de Naegele-regel gebruikt:

Eerste dag van de laatste periode + 7 dagen – 3 maanden + 1 jaar

    of

Eerste dag van de laatste periode + 9 maanden + 7 dagen

Aangezien de lengte van de cyclus echter niet voor elke vrouw precies 28 dagen is, kan deze regel worden uitgebreid, afhankelijk van de lengte.
Als volgt:

    Eerste dag van de laatste menstruatie + 7 dagen + 9 maanden +/- afwijking in dagen

Hetzelfde geldt natuurlijk als u de zwangerschapsweek wilt berekenen. Als uitgangspunt kunt u ofwel de eerste dag van uw laatste menstruatie nemen, ofwel de berekende geboortedatum.

Als je een grote kinderwens hebt, kun je ook een vruchtbaarheidskalender of een ovulatiecalculator gebruiken.

4. Zorg ervoor dat u op controle komt bij uw gynaecoloog.

Gewichtszunahme Schwangerschaft
De eerste echoscopie wordt al in de 9e-12e week van de zwangerschap uitgevoerd
.

Het lijdtgeen twijfel dat de vroege zwangerschap de meest risicovolle periode is voor een miskraam. Je moet het echter niet zien als een ziekte en jezelf in watten wikkelen. Je kunt bijna alle activiteiten gewoon uitvoeren.

Er zijn echter een paar kleine dingen waar u op moet letten. Allereerst moet u vliegreizen in het begin van de zwangerschap vermijden. In het ergste geval kan dit door het drukverschil tot een miskraam leiden. Anderzijds is er niets mis met regelmatige lichaamsbeweging in de frisse lucht. U kunt zelfs licht sporten. Vermijd echter intensieve trainingen.

Het isook belangrijk dat u op uw voeding let en deze zo nodig aanpast. Om de baby van voldoende voedingsstoffen te voorzien, is het vaak raadzaam om extra foliumzuur in te nemen. Blijf anders echter af van voedingssupplementen. Het wordt ook sterk afgeraden om op dieet te gaan, want een evenwichtige voeding is heel belangrijk voor de ontwikkeling van de foetus. Sigaretten, alcohol en drugs moet u volledig vermijden.

Regelmatige bezoeken aan de arts zijn in deze periode bijzonder belangrijk. Via het gynaecologisch onderzoek kan de arts vaststellen of alles in orde is met het kind. In de 9e tot 12e week van de zwangerschap krijgt u ook een eerste echo-onderzoek. Daarnaast wordt de verwachte geboortedatum berekend.

Als u een keizersnede wilt of nodig hebt, vindt die ongeveer één tot twee weken voor de uitgerekende datum plaats.

5 Een miskraam herkennen

Kaiserschnitt
Hevige buikpijn kan een alarmsignaal zijn in de vroege zwangerschap.

De meeste aanstaande ouders zijn erg blij met het nieuws dat ze binnenkort een baby krijgen. De schok is natuurlijk erg groot als zwangere vrouwen een miskraam krijgen. Helaas zijn deze spontane abortussen niet ongewoon in de vroege zwangerschap.

Er zijn echter geen exacte cijfers over hoe groot de kans op een miskraam is. Volgens schattingen eindigt ongeveer 10 tot 15% van de erkende zwangerschappen met een plotselinge abortus. Bij kunstmatige inseminatie is het risico nog hoger.

De volgende symptomen kunnen wijzen op een miskraam:

  • hevige buikpijn
  • rugpijn
  • Bloeding
  • Purulente afscheiding

De redenen hiervoor zijn zeer uiteenlopend. Er zijn echter enkele risicofactoren die een miskraam in de hand werken. Deze omvatten:

  • Fouten in de genetische opmaak
  • Veranderingen in de baarmoeder
  • mazelen, herpesvirus of ringworm tijdens de zwangerschap
  • Bacteriële infecties
  • Hormonale stoornissen
  • Psychologische stress

Na een miskraam is vaak een curettage nodig. De placentaresten worden uit de baarmoeder verwijderd. Dit voorkomt het ontstaan van secundaire infecties. Als de miskraam daarentegen pas na de 24e week van de zwangerschap optreedt, worden de weeën en de daaropvolgende bevalling kunstmatig opgewekt.

Veel vrouwen voelen zich schuldig na een miskraam. Ze zijn bang dat ze iets verkeerd hebben gedaan en zo hun ongeboren kind hebben geschaad. In dat geval is het belangrijk dat de getroffenen professionele hulp zoeken om het verlies te verwerken. Soms kan praten met andere vrouwen die hetzelfde hebben meegemaakt, helpen.

Beëindiging van de zwangerschap

In tegenstelling tot een miskraam is een abortus een actieve voortijdige beëindiging van de zwangerschap. Daar zijn vele redenen voor. Volgens de statistieken werden in 2017 in Duitsland ongeveer 101.200 abortussen uitgevoerd.

6. voor directe zekerheid: heb altijd zwangerschapstesten bij de hand

No products found.

No products found.

No products found.

Gerelateerde berichten