Vader-zoon relatie: Hoe je de relatie met je kind kunt versterken

Vaders en zonen hebben niet altijd de beste relatie met elkaar. Veel vrouwen nemen nog steeds een groot deel van de opvoeding voor hun rekening en ook op de kleuterschool en op school komen jongens …

Vader-zoon relatie: Hoe je de relatie met je kind kunt versterken

Vater-Sohn-Beziehung
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Ouders
 4. »
 5. Onderwijs voor kinderen
 6. »
 7. Vader-zoon relatie: Hoe je de relatie met je kind kunt versterken
Waarom is een stabiele vaderfiguur zo belangrijk voor jongens?

Jongens zoeken mannelijke rolmodellen. Idealiter is dat hun eigen vader.

Wat zijn de gevolgen van een slechte vader-zoon relatie?

Een vader-zoon conflict tast vaak het zelfvertrouwen van jongens aan.

Hoe kun je de vader-zoon relatie versterken?

Samen uitjes als koppel helpen om de relatie tussen vader en zoon te verdiepen. We geven je hier meer snelle tips.

Vaders en zonen hebben niet altijd de beste relatie met elkaar. Veel vrouwen nemen nog steeds een groot deel van de opvoeding voor hun rekening en ook op de kleuterschool en op school komen jongens in contact met weinig mannelijke opvoeders en leerkrachten.

Maar waarom zijn mannelijke verzorgers in dezetijd zo belangrijk? Welk effect heeft een goede of een moeilijke vader-zoon relatie op de ontwikkeling?

In ons artikel gaan we op onderzoek uit en laten we zien waarom het belangrijk is dat mannen een gezonde relatie met hun kinderen opbouwen.

[button] Koop gids met tips over vader-zoon relaties[/button]

1. vaders zijn rolmodellen

Sohn imitiert Vater
Zonen proberen meestal hun vaders na te doen.

Gedurende de eerste één tot drie levensjaren is de moeder de belangrijkste hechtingsfiguur voor een kind. Met het einde van de borstvoedingsperiode wordt de relatie met de moeder echter geleidelijk aan verbroken en keert men zich naar een mannelijke verzorger.

Dit natuurlijke proces verloopt het best wanneer de ouders elkaar met respect en liefde behandelen. Zelfs als vrouwen in principe alle taken kunnen uitvoeren die een man op zich neemt in de klassieke rolopvatting, is er nog steeds een gebrek aan genderidentiteit tussen moeder en zoon.

Zelfs een klein kind zoekt onbewust naar overeenkomsten met zijn eigen vader. Ook al begrijpen kinderen op deze leeftijd nog niet alles, ze nemen fundamentele verschillen tussen mannen en vrouwen waar.

Bij het staan of lopen oriënteert een jongen zich dan ook duidelijk eerder op de houding van de vader dan op die van de moeder.

Elke vader moet zich bewust zijn van deze aanpassing, die in de psychologie al lang bekend is. Dit maakt het des te belangrijker om voldoende tijd aan het gezin te besteden en kinderen te laten zien dat mannen ook zogenaamd vrouwelijke taken uitvoeren.

Een telefonisch interview over de psychologie van de vader-zoon relatie kunt u hier bekijken:

2. het gebrek aan mannelijke rolmodellen maakt de vader-zoon relatie bijzonder belangrijk

Leidinggevende functies voor mannen:

Ondanks het lage percentage mannen staan relatief veel kinderdagverblijven, basisscholen en middelbare scholen onder leiding van mannen.
U kunt hier meer lezen over de discrepantie tussen deze cijfers.

In de meeste huishoudens blijven vrouwen gedurende de eerste levensjaren van hun kind thuis. Ook al eisen steeds meer mannen ouderschapsverlof voor zichzelf op, het grootste deel van de opvoedingstaak is meestal in vrouwelijke handen.

Natuurlijk kunnen vrouwen een goed rolmodel zijn voor elk jong kind. Maar een gezonde vader-zoonrelatie moet elke man na aan het hart liggen om het vertrouwen van zijn eigen kind te versterken en te voorkomen dat kinderen zich in de loop van hun leven tot minder geschikte mannelijke rolmodellen wenden.

In kleuterscholen zijn er overwegend vrouwelijke opvoeders. Hoewel het aantal mannelijke opvoeders de laatste jaren sterk is gestegen, is er bijna nooit meer dan één mannelijke opvoeder in een kinderdagverblijf.

In het basisonderwijs is de situatie iets beter. Zodra kinderen naar de middelbare school gaan, wordt het beeld geleidelijk meer relatief, zodat kinderen ook in contact komen met mannelijke gezagsdragers.

De eerste levensjaren zijn echter veel belangrijker en vormender voor de persoonlijkheidsontwikkeling. Zowel op de kleuterschool als op de lagere school is er een veel nauwere band tussen kinderen en opvoeders of leerkrachten.

Waarschuwing: Als u er niet in slaagt uw relatie te redden en de huwelijkstherapie mislukt, probeer dan deze negatieve gevoelens niet over te dragen op uw relatie met uw zoon.
Ook al woont u niet meer thuis, u blijft een belangrijk rolmodel in het leven van uw zoon.

3. Zie de vader-zoon relatie als een kans.

Vater und Sohn backen zusammen
Mannelijkheid tonen en huishoudelijke taken op zich nemen sluiten elkaar niet uit.

Veel mannen bevinden zich in de huidige maatschappij in een moeilijke positie. Enerzijds moeten ze voor het gezin zorgen en het onderhouden. Dit alleen is echter niet meer voldoende.
Een moderne man heeft de taak om mee te helpen in het huishouden en tegelijkertijd ook een deel van de opvoeding op zich te nemen.

Omdat dit voor sommige mannen moeilijkheden oplevert, ontstaat er vaak een verstoorde vader-zoonrelatie. Dit is echter precies wat voorkomen moet worden. Probeer dus vrije ruimte te creëren met uw zoon en laat hem ook kennismaken met de mannenwereld.

Bijzonder nuttig voor alle vaders is het feit dat uw zoon altijd op zoek is naar erkenning. Probeer daarom het zelfvertrouwen van uw zoon te versterken. Door hem actief op te bouwen en de gevraagde erkenning niet te weigeren, zorgt u voor een versterkte persoonlijkheid.

Op die manier is het voor kinderen gemakkelijker om zich te laten gelden en de mening van andere vermeende mannelijke rolmodellen in twijfel te trekken, ook als ze ouder zijn.

4. vader-zoon conflicten – vooral moeilijk tijdens de puberteit.

Vater versucht, Sohn zu trösten
Sta je zoon bij, ook in moeilijke tijden.

Als je in staat bent om op jonge leeftijd een goed functionerende vader-zoon relatie op te bouwen, heb je daar ook profijt van tijdens de moeilijke fase van de puberteit.

Vaak vindt de transformatie van een lieve jongen naar een allesbehalve vriendelijke puber bijna van de ene op de andere dag plaats. Wanhoop echter niet op dit punt, ook al is er een korte vervreemding en scheiding van het gezin.

Accepteer deze tijd en probeer niet met strenge hand uw eisen op te leggen. Vaak is dit precies wat uitloopt op chaos en de toch al gespannen vader-zoon relatie aanzienlijk verslechtert.

Maar juist in deze fase kan de relatie ook aanzienlijk intensiever worden door open en eerlijk te praten over problemen en moeilijkheden.

Tip: Veel vaders vinden het relatief moeilijk om hun eigen zwakte in een of andere situatie toe te geven. Soms is dit echter precies wat nodig is om eerlijke en diepgaande gesprekken met elkaar mogelijk te maken.

5 Korte tips voor een versterkte vader-zoon relatie op een rijtje

Vater und Sohn klatschen sich ab
Bouw een intieme relatie met elkaar op.
 • Modelleer voor je zoon hoe het is om een liefhebbende echtgenoot en vader te zijn.
 • Wees niet bang om gevoelens te tonen, maar zie dit als een kans.
 • Neem de tijd om de vader-zoon relatie op te bouwen.
 • Geef je zoon de erkenning waar hij naar hunkert.
 • Let op de juiste maat in conflictsituaties.
 • Liefdevolle knuffels en fysieke nabijheid zijn ook belangrijk in een vader-zoon relatie.
 • Sta open voor verandering tijdens de puberteit. Iedereen vindt zichzelf opnieuw uit en moet eerst leren wie hij werkelijk is.
 • Wees er altijd bij problemen, zodat uw zoon altijd een contactpersoon heeft en altijd op u kan terugvallen.

Koop een gids met tips over vader-zoon relaties.

No products found.

Gerelateerde berichten