Elke zwangerschap verloopt anders en gaat daarom gepaard met andere symptomen. De eerste symptomen verschijnen wanneer het hCG een hoge concentratie heeft.
De zwangerschapssymptomen worden onderverdeeld in onzekere, waarschijnlijke en zekere tekenen. De onzekere zwangerschapsverschijnselen zijn bijvoorbeeld misselijkheid, vermoeidheid en vraatzucht.
Het verschil tussen de eerste en de tweede zwangerschap verschilt van vrouw tot vrouw. Meestal worden de tekenen echter veel eerder opgemerkt bij de tweede zwangerschap.
De zwangerschap brengt een grote verscheidenheid aan reacties in het lichaam teweeg. Terwijl u sommige tekenen vooral in het beginstadium opmerkt, treden andere symptomen pas later op. Maar wanneer treden de eerste lichamelijke tekenen op? Welke symptomen zijn typisch en hoe belangrijk zijn ze?
In onze gids leggen we alles uit over de tekenen van zwangerschap. We vertellen u wanneer de eerste tekenen optreden en welke symptomen het meest voorkomen. We leggen ook uit welke tekenen bijzonder belangrijk zijn. Ten slotte laten we zien hoe de symptomen van een eerste zwangerschap verschillen van die van een tweede zwangerschap.
[button] Koop de zwangerschapsgids [/button]
Inhoudsopgave
1. elke vrouw is anders
Elke zwangerschap is anders. Daarom kunnen de lichamelijke tekenen ook heel verschillend zijn. Natuurlijk speelt ook de mate waarin je op je eigen lichaam let een rol. Hoe waakzamer je bent, hoe meer tekenen je natuurlijk zult opmerken.
Maar ook het hormoon hCG (humaan choriongonadotrofine) speelt in dit verband een belangrijke rol. Dit hormoon wordt geproduceerd tijdens de zwangerschap. Wanneer de productie precies begint, verschilt echter van vrouw tot vrouw. Pas wanneer de concentratie van het hormoon hoger is, kunnen de typische zwangerschapsverschijnselen optreden.
Zwangerschapstesten
De klassieke zwangerschapstesten van de apotheek of drogist meten ook de hCG-concentratie in de urine. Daarom kunnen vooral in de eerste vijf weken fout-negatieve resultaten worden getoond.
Pas in de vierde week na de bevruchting nestelt de eicel zich in de baarmoeder. Tijdens deze innesteling kan een lichte bloeding optreden. Pas dan kunnen de eerste aanwijzingen van een zwangerschap uit het lichaam worden afgeleid.
In de komende weken wordt de hormoonhuishouding van de vrouw volledig veranderd, zodat de kans op zwangerschapsverschijnselen steeds groter wordt.
2 Typische symptomen in het begin van de zwangerschap
Zwangerschapssymptomen verschillen sterk in ernst van vrouw tot vrouw. Terwijl sommigen ernstige symptomen ervaren, vooral in de eerste 12 weken, merken anderen nauwelijks dat ze zwanger zijn.
Vanuit medisch oogpunt worden de symptomen van zwangerschap in drie verschillende categorieën verdeeld: onzekere, waarschijnlijke en zekere symptomen. De categorie onzekere tekenen omvat met name symptomen die ook aan andere lichamelijke omstandigheden of ziekten kunnen worden toegeschreven.
Onzekere tekenen zijn onder meer
- vermoeidheid
- Frequent urineren
- Cravings
- Buikpijn/rugpijn
- Duizeligheid
- Hoofdpijn
- stemmingswisselingen
- misselijkheid/overgeven
- gezwollen, strakke borsten
- Toegenomen afscheiding
Deze onzekere zwangerschapssymptomen kunnen zich wel of niet allemaal voordoen. Bovendien kunnen de symptomen sterk variëren in ernst. Bovendien kunnen er andere symptomen zijn, zoals diarree, brandend maagzuur of een pijnlijke buik. Deze ziektesymptomen kunnen echter niet duidelijk worden toegeschreven aan een vroege zwangerschap.
Vroege waarschijnlijke tekenen daarentegen zijn:
- Een verhoogde basale lichaamstemperatuur gedurende ten minste 18 dagen
- Geen maandelijkse menstruatie
- Een positieve zwangerschapstest
- een verhoogde pigmentatie rond de tepels
- een zachte baarmoederhals (kan worden vastgesteld tijdens een gynaecologisch onderzoek).
Met deze tekenen kunt u al heel veilig aannemen dat u zwanger bent. De conventionele zwangerschapstests die u in de apotheek of drogist kunt kopen, zijn meestal uiterst betrouwbaar. De meeste fabrikanten vermelden een betrouwbaarheid van 99% bij correct gebruik. Het resultaat kan echter in de eerste vijf weken worden vervalst als bijvoorbeeld de hCG-concentratie nog niet hoog genoeg is.
De meest betrouwbare methode om een zwangerschap vast te stellen is een echo-onderzoek door een gynaecoloog. Dat kan vanaf de zesde week.
In de regel kan alleen een arts de definitieve tekenen van een bestaande zwangerschap vaststellen:
- Het opsporen van een vruchtzak met een embryo door middel van echografie
- Het horen van de hartslag
- waarneembare bewegingen van de baby en voelbare lichaamsdelen (beide pas na de vijfde maand)
3. eerste zwangerschap vs. tweede zwangerschap
Veel vrouwen vragen zich af hoe de tweede zwangerschap verschilt van de vorige. De meningen lopen sterk uiteen. Allereerst moet gezegd worden dat elke zwangerschap uniek is. Geen enkele vrouw zal melden dat het verloop precies hetzelfde was.
Als er bijvoorbeeld complicaties waren bij de eerste zwangerschap, zullen vrouwen veel meer gespannen, nerveus en ook alerter zijn wanneer de tweede baby zich ontwikkelt. Dit betekent dat er meer zwangerschapssymptomen en -verschijnselen kunnen worden opgemerkt. Aan de andere kant kan een tweede zwangerschap veel meer ontspannen en zonder symptomen verlopen als vrouwen geen problemen hadden tijdens de eerste zwangerschap.
In het algemeen zeggen de meeste vrouwen dat zij de eerste tekenen van zwangerschap veel eerder voelden. Doordat de vrouwen de symptomen al kennen, kunnen ze vaak al heel vroeg herkennen dat ze zwanger zijn.
Bovendien zijn de typische symptomen zoals vermoeidheid of moeheid vaak duidelijker omdat de aanstaande moeders al voor een klein kind moeten zorgen en minder tijd hebben om te herstellen. Wie een tweeling verwacht, merkt dat vaak al aan een hogere gewichtstoename. Deze indicatie is echter niet betrouwbaar, dus alleen een echo kan het uitwijzen.
Eén stukje goed nieuws: volgens een nieuwe studie hebben Amerikaanse onderzoekers vastgesteld dat vrouwen die meer last hebben van misselijkheid en braken tijdens de zwangerschap 50-70% minder kans hebben op een ongewenste abortus.
De onderzoekers hebben echter nog niet duidelijk kunnen aantonen waarom het risico aanzienlijk lager is. Waarschijnlijk is een hoge concentratie hCG belangrijk om de zwangerschap in stand te houden.
4. FAQ’s – Belangrijke vragen en antwoorden
Is het mogelijk om zwanger te zijn ondanks de menstruatie?
Licht bloedverlies kan ook optreden tijdens de innesteling. Als je menstruaties echter even hevig zijn als normaal, leert de ervaring dat het zeer onwaarschijnlijk is dat je zwanger bent. In zeldzame gevallen kan dit echter wel gebeuren.
Hoe veilig zijn vroege testen?
U kunt een vroege test gebruiken om erachter te komen of u zwanger bent voordat uw menstruatie stopt. Deze tests hebben echter een verhoogd foutenpercentage. Dat komt vooral omdat de hCG-concentratie de eerste dagen of weken nog te laag is. De gewone sneltests zijn daarentegen zeer betrouwbaar.
Hoe werkt een gewone zwangerschapstest?
Een zwangerschapstest is een teststaafje. Dit wordt enkele seconden onder de urinestraal of in een met urine gevuld bakje gehouden. Ochtendurine bevat de hoogste concentratie hCG, dus het resultaat is zeer betrouwbaar. Als beide teststrips van kleur veranderen, kun je er volgens de fabrikant van uitgaan dat je voor 99% zwanger bent.
5. zwangerschapsgids kopen
No products found.