Sterilisatie: wanneer de gezinsplanning voltooid is

Voor veel paren is het effect van sterilisatie een veilige en vooral gemakkelijke anticonceptiemethode. Hoewel een sterilisatie per definitie ongedaan kan worden gemaakt, moeten paren zich ervan bewust zijn dat de kans op zwangerschap na …

Sterilisatie: wanneer de gezinsplanning voltooid is

Sterilisation nach der Familienplanung
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Ouders
  4. »
  5. Sterilisatie: wanneer de gezinsplanning voltooid is
  • Voor veel paren is het effect van sterilisatie een veilige en vooral gemakkelijke anticonceptiemethode.
  • Hoewel een sterilisatie per definitie ongedaan kan worden gemaakt, moeten paren zich ervan bewust zijn dat de kans op zwangerschap na een ongedaan gemaakte sterilisatie zeer gering is.
  • De kosten van de procedure moeten door het paar zelf worden betaald. Alleen als er een medische reden is, kan een sterilisatie worden geclaimd bij de ziektekostenverzekering.

Sterilisatie van de man of de vrouw is voor sommige paren een logische conclusie wanneer de kinderwens is vervuld of helemaal niet meer bestaat. Er zij op gewezen dat er aanzienlijke verschillen zijn tussen sterilisatie van mannen en vrouwen – zowel wat de procedure als de kosten betreft.

In deze gids leggen we uit wat de verschillen zijn tussen sterilisatie bij mannen en bij vrouwen, welke bijwerkingen kunnen worden verwacht en wanneer de kosten door de ziektekostenverzekering kunnen worden gedekt.

1. sterilisatie is een veilige anticonceptiemethode zonder latere kosten

Sterilisatie: de kosten

In de regel moet u rekening houden met een prijs tussen 500 en 1000 euro.

Of het nu gaat om castratie voor mannen of sterilisatie voor vrouwen, er bestaat geen veiliger anticonceptiemethode. Zodra de operatie is uitgevoerd, zijn er geen maandelijkse anticonceptiekosten meer, zoals bijde pil, het spiraaltje of het condoom. Het enige nadeel van het niet gebruiken van een condoom is dat seksueel overdraagbare aandoeningen kunnen worden overgedragen. Je moet je bewust zijn van dit risico, vooral als je single bent. Maar in de regel is sterilisatie alleen een optie voor paren die een bepaalde leeftijd hebben bereikt en hun kinderwens al hebben vervuld.

Of je de sterilisatie zelf moet betalen hangt af van de reden van de sterilisatie. Voor een vrouw kan sterilisatie door het zorgverzekeringsstelsel worden vergoed als zij bijvoorbeeld geen andere anticonceptiemethoden kan verdragen. Voor een man (en ook een vrouw) geldt hetzelfde als er medische redenen zijn om de sterilisatieprocedure uit te voeren. Maar wat kost het? Hoeveel een sterilisatie kost, hangt in de meeste gevallen af van de kliniek/praktijk waar de ingreep wordt uitgevoerd. Vrouwen betalen meestal tussen 500 en 1.000 euro, voor mannen moet je rekenen op 400 tot 600 euro.

2 Of je echt nooit meer zwanger wilt worden, is iets waar je goed over na moet denken.

Sterilisation
Koppels moeten pas aan sterilisatie denken als ze zeker weten dat ze nooit meer kinderen zullen krijgen.

Het terugdraaien van een sterilisatie is in theorie mogelijk voor zowel mannen als vrouwen, maar de garantie op vruchtbaarheid (vooral voor vrouwen) is erg klein. Sterilisatie bij een jonge vrouw op bijvoorbeeld 18-jarige leeftijd is daarom niet aan te raden – artsen doen dit meestal automatisch, wat ertoe leidt dat veel jonge vrouwen (ook vaak onder de 30) de ingreep daarom in het buitenland laten uitvoeren.

Ook het belang van sterilisatie wordt vaak onderschat. Natuurlijk wordt hiermee de definitie van veilige anticonceptie gegeven, maar wensen en ideeën in het leven veranderen snel. Wie op zijn 27e nog niet de partner voor het leven heeft gevonden en dus de kinderwens niet met zekerheid kan uitsluiten, moet sterilisatie daarom zeer zorgvuldig overwegen. Ook al kan het met de huidige methoden vaak worden teruggedraaid, de kans op succes om daarna weer zwanger te worden is zeer gering – nog afgezien van de pijn en de risico’s van de ingreep.

3. Sterilisatie is tegenwoordig routine, zodat een poliklinische ingreep mogelijk is.

Sterilisatie duurt meestal maximaal een half uur. Hoewel de procedure veel precisie vereist, is het voor artsen een routineoperatie geworden. Daarom wordt de ingreep meestal ambulant uitgevoerd in de dokterspraktijk of in een dagkliniek. De procedure van een mannelijke of vrouwelijke sterilisatie verloopt als volgt:

Voor de man Voor de vrouw
Door laparoscopie of door het insnijden van de zaadstrengscheden en het scrotum (in het laatste geval zijn geen hechtingen nodig). Dit gebeurt meestal via laparoscopie.
Beide zaadleiders worden doorgesneden, gescleroseerd of met een clip gesloten. De eileiders worden doorgesneden of gesloten.
Operationsbesteck
Zoals bij elke ingreep zijn ook bij sterilisatie risico’s mogelijk – wees daar altijd op bedacht!

De incisie bij mannen wordt daarom uitgevoerd zonder operatie en meestal alleen met een korte verdoving, en is minder risicovol dan de procedure bij vrouwen. Toch moeten de risico’s van een operatie niet worden onderschat, noch voor mannen noch voor vrouwen. Hoewel de ervaring leert dat complicaties zeldzaam zijn, kunnen de volgende risico’s nooit volledigworden uitgesloten:

  • Verwonding van de blaas of de darm
  • Ontsteking of infectie
  • Verklevingen

Info: Vasectomie, wat is het? Vasectomie is de ingreep die bij mannen wordt uitgevoerd, terwijl het woord sterilisatie meestal voor vrouwen wordt gebruikt. De betekenis is echter altijd hetzelfde.

4. belangrijke vragen en antwoorden

4.1 Hoe lang is het ziekteverlof na de sterilisatie?

Frau mit Bauchschmerzen
De duur van het ziekteverlof hangt ook af van uw eigen pijnbeleving.

In de regel is het ziekteverlof voor een week. Bij complicaties of ernstige pijn na de operatie is meestal een verlenging tot twee weken mogelijk. Uiteraard hangt dit ook af van het beroep. Bij fysiek zware activiteiten kan het zinvol zijn het 1-2 dagen langer rustig aan te doen, maar dit moet altijd individueel met de arts worden besproken.

De meeste vrouwen die een laparoscopie hebben ondergaan, zijn de volgende dag zo fit mogelijk, maar het litteken kan bij elke beweging merkbaar zijn. Reken in ieder geval op een week!

4.2 Is een sterilisatie fiscaal aftrekbaar?

In de regel is sterilisatie niet fiscaal aftrekbaar vanwege de particuliere betekenis ervan (omdat het gaat om anticonceptie naar eigen inzicht). De situatie is echter anders als de ingreep medisch nuttig of zelfs noodzakelijk is. Met een overeenkomstige verklaring van het belang van de ingreep kan een deel van de kosten onder de buitengewone lasten worden geboekt.

4.3 Kan ik me na een keizersnede laten steriliseren?

In feite kan ook bij een keizersnede zelf, na de bevalling, de procedure worden verlengd en direct daarna een sterilisatie worden uitgevoerd. Als een keizersnede is gepland, wordt deze mogelijkheid meestal ook in het informatieblad vermeld.

Voor- en nadelen van sterilisatie voor mannen en vrouwen

  • Is een zeer veilige anticonceptiemethode.
  • Er zijn geen vervolgkosten na de ingreep, waardoor sterilisatie in de loop der jaren goedkoper is dan andere anticonceptiemethoden.
  • Het is bijzonder ongecompliceerd voor paren die al lang samen zijn en beslist geen kinderen meer willen. De kwestie van anticonceptie is daarmee voor de rest van hun leven van de baan.
  • Beschermt niet tegen de overdracht van seksueel overdraagbare aandoeningen.
  • In theorie kan het worden teruggedraaid, maar in de praktijk lukt dat niet altijd. De kans op succes om opnieuw zwanger te worden na een teruggedraaide sterilisatie is niet bijzonder groot.

Gerelateerde berichten