Schreeuwen tegen kinderen: Dit is wat er gebeurt met de psyche van het kind als er tegen ze geschreeuwd wordt…

Bijna alle ouders bereiken van tijd tot tijd hun grenzen tijdens het ouderschap. Bij bijzonder heftige emoties komt het wel eens voor dat volwassenen tegen kinderen schreeuwen. Maar welke psychologische effecten heeft dit op je …

Schreeuwen tegen kinderen: Dit is wat er gebeurt met de psyche van het kind als er tegen ze geschreeuwd wordt…

Kinder anschreien
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Ouders
 4. »
 5. Onderwijs voor kinderen
 6. »
 7. Schreeuwen tegen kinderen: Dit is wat er gebeurt met de psyche van het kind als er tegen ze geschreeuwd wordt…
Waarom hebben mensen de neiging om tegen het kind te schreeuwen?

Hoewel kinderen het leven verrijken, is het maar al te begrijpelijk dat u uw grenzen bereikt en van tijd tot tijd luider wordt. U moet echter beseffen dat schreeuwen tegen uw kinderen fatale gevolgen kan hebben voor hun relatie en hun ontwikkeling.

Waarom zou schreeuwen geen deel mogen uitmaken van de communicatie tussen ouder en kind?

Schreeuwen is ook een vorm van geweld die zeer schadelijk kan zijn voor je kind.

Hoe kun je de gewoonte om te schreeuwen doorbreken?

Schreeuwen is altijd een uiting van hulpeloosheid. Als je de controle hebt, word je niet luidruchtig. Lees hier hoe ook jij kunt stoppen met schreeuwen.

Bijna alle ouders bereiken van tijd tot tijd hun grenzen tijdens het ouderschap. Bij bijzonder heftige emoties komt het wel eens voor dat volwassenen tegen kinderen schreeuwen. Maar welke psychologische effecten heeft dit op je kind?

Is schreeuwen tijdens de opvoeding te vermijden? En in hoeverre is het mogelijk om je eigen partner hiervan te weerhouden?

In onze gids kijken we naar de gevolgen van huilen en laten we zien welke alternatieven daadwerkelijk helpen.

[knop]Ouderschapsgids voor uitgedaagde ouders[/knop]

1. overweldigende emoties in de opvoeding van kinderen

Vater und Sohn verzweifeln
Kinderen noch ouders hebben het altijd makkelijk met elkaar.

Kinderen opvoeden is een vermoeiende en vervelende taak. Ook al zijn er veel leuke momenten, bijna niets kan je voorbereiden op hoe vermoeiend het soms kan worden.
Het is dus geen wonder dat bij het opvoeden soms gevoelens van woede en agressie ontstaan. Als de dag al slecht is verlopen, verliezen vader en moeder hun zelfbeheersing en komt het als geroepen: Er wordt tegen de kinderen geschreeuwd.

De meeste mensen voelen zich na een driftbui echter niet beter, maar slechter en worden overvallen door schuldgevoelens.

Als er daarna rust is en de kinderen eindelijk stil zijn, kan dat voor een kort moment als een goed signaal voelen omdat je een duidelijke grens hebt gesteld voor je kinderen.
Het verlies van controle is echter niet iets wat wenselijk is. Kinderen zijn meestal alleen stil omdat ze bang zijn.

In de meeste gevallen hebben kinderen niet eens echt gemerkt hoe boos je bent geworden totdat je ontploft bent.

Tip: Uw eigen gedrag straalt af op uw kinderen. Hoe vaker u tegen uw kinderen schreeuwt, hoe moeilijker de relatie wordt.
Er komen terugslagen, dichtgeslagen deuren en gewelddadige woede-uitbarstingen.

2. schreeuwen tegen kinderen – zo maak je je eigen leven moeilijker

Mutter tadelt Kind
Gebruik je energie verstandiger.

Kinderen doen bijna nooit iets uit slechte bedoelingen. Door simpelweg niet te luisteren, de kamer niet op te ruimen of op de kleuterschool nog een paar schoenen aan te willen trekken ook al zijn ze weer te laat, proberen ze gewoon zichzelf te ontdekken en de mooie kanten van het leven te zien.

Taken en regels interesseren jonge kinderen weinig als er dingen zijn die hen opwinden. Onaangename taken dringen meestal helemaal niet tot hen door en komen vaak pas als je al aan 180 zit.

Schreeuwen tegen kinderen is geen oplossing. Deze zin moet je altijd in gedachten houden, want niets wordt beter als je knapt.

Onaangename taken moeten vanzelfsprekend worden totdat ze niet meer als negatief worden ervaren. De beste manier om deze stap te zetten is om de taak samen met je kinderen aan te pakken.
Ruim samen op, wees blij met hoe geweldig alles er daarna uitziet en hoe gemakkelijk het nu is om het juiste speelgoed weer te vinden.

Besmet je kinderen met enthousiasme. Met boosheid en harde woorden jaag je je kinderen weg.

De psyche van het kind is kwetsbaar.

Mutter schreit Kind an
Kinderen zijn erg gevoelig.

Vermijd schreeuwen in de opvoeding van kinderen als dat mogelijk is. De gevolgen kunnen extreem zijn, zelfs als je dit “dingetje” na een paar uur al achter je hebt gelaten.

Onderzoekers van de Universiteit van Pittsburgh hebben in 2013 een studie uitgevoerd naar de effecten op kinderen van geschreeuw. Schokkend genoeg lijdt de psyche in vergelijkbare mate onder zowel fysieke als verbale aanvallen.

De uitdrukking “schreeuwen is als slaan” klinkt drastisch, maar kan niet zomaar terzijde worden geschoven. Natuurlijk zijn er vele gradaties van schreeuwen en fysiek geweld die de ontwikkeling van kinderen in meer of mindere mate beïnvloeden.

Zeker is in ieder geval dat de gevolgen kunnen doorwerken tot in het volwassen leven. Kinderen die fysiek of psychisch geweld in de vorm van veelvuldig schreeuwen hebben meegemaakt, zijn vaak depressiever en hebben meestal een laag zelfbeeld.

De gevolgen voor de gezondheid blijven dus niet beperkt tot een korte periode, maar kunnen blijvende schade veroorzaken.

Aandacht: Het heeft al gevolgen als er maar af en toe tegen kinderen wordt geschreeuwd. Hun zelfvertrouwen krijgt elke keer een kleine tik. Dit geldt zelfs als verder alles goed gaat en je een heel sterke relatie met je kind hebt.

4 Niet meer huilen – zo lukt het wel

Ouders die gewend zijn tegen hun kinderen te schreeuwen, hebben grote moeite zich aan te passen. Als verbale uitbarstingen al deel uitmaken van het dagelijks leven, wordt het bijzonder moeilijk om te leren stoppen met schreeuwen.

Of het nu onregelmatig of regelmatig is, het is de moeite waard om helemaal te stoppen met schreeuwen. U kunt dit doen door uw eigen gevoelens te beheersen.
Impulsbeheersing is echter iets dat niet van de ene op de andere dag geleerd kan worden. Met de juiste aanpak bespaart u zichzelf echter een hoop stress en kunt u uw energie op een positieve manier gebruiken.

4.1 Tips om niet gek te worden

Hieronder volgen enkele ideeën om je te helpen jezelf te herpakken en te kalmeren in een moeilijke situatie:

Gespräch zwischen Sohn und Mutter auf dem Sofa
Benader je kind om iets te bereiken.
 • Zorg ervoor dat je kind begrijpt wat je van hem of haar wilt. Spreek hem dus rechtstreeks aan en schreeuw niet iets in de kamer als je langsloopt.
 • Zorg ervoor dat je specifieke instructies geeft. “Ruim nu alsjeblieft je kamer op, zodat je het meteen aan oma kunt laten zien” heeft meer zin dan ” Ik wil graag dat je kamer meteen opgeruimd is, oma komt zo”.
  Soms zijn het de kleine dingen die een groot verschil maken.
 • Vermijd ontkenningen. “Gooi het speelgoed niet op de grond” heeft voor kinderen ongeveer evenveel betekenis als de zin “Denk nu niet aan een boom” voor jou. Formuleer dus altijd actief.
 • Als je merkt dat je op het punt staat te ontploffen, verlaat dan even de kamer en haal diep adem, liefst in de frisse lucht. Denk aan de liefde die je hebt voor je kinderen.

De volgende ademhalings- en ontspanningsoefeningen zijn snel en gemakkelijk uit te voeren en verlagen je stressniveau binnen enkele minuten:

 • Adem 7 seconden uit, houd je adem 4 seconden in, adem 4 seconden in, houd je adem 4 seconden in – herhaal dit ritme ongeveer twee minuten lang.
 • Voordat je tegen je kinderen schreeuwt, tel je langzaam tot 100 in je hoofd. Voordat je het getal bereikt, is de energie die je hieraan besteedt al verdwenen.
 • Adem volledig uit tot je longen leeg aanvoelen, en adem dan pas weer diep in (2 tot 3 passen zijn meestal voldoende om weer wat helderder te zien).

Tip: Reflecteer op jezelf om langzaam maar zeker te stoppen met schreeuwen.

Hoe je in een concrete situatie te werk kunt gaan, zie je in deze YouTube-video:

4.2 Voorkomen dat de partner gaat schreeuwen

Frau schreit in ein Megaphon
Oudergesprekken zijn niet gemakkelijk, maar wel belangrijk.

Praat over het probleem. Praat openlijk over waarom het escaleert en in hoeverre het voorkomen kan worden.
Dit werkt natuurlijk alleen als er een algemene belangstelling is om het eigen gedrag kritisch in twijfel te trekken.

Zij die volledig overtuigd zijn van zichzelf en hun opvoedingswijze zullen het moeilijk vinden om onderwezen te worden, omdat dit in strijd is met hun wereldbeeld.

Het beste is te proberen concrete suggesties te doen om niet meteen te kritisch over te komen. Let er tijdens een gesprek op dat je zelf zwakte toegeeft en niet doet alsof je alles goed doet.
Zelfs als dit het geval is, zal uw tegenpartij waarschijnlijk koppig zijn en zult u tevergeefs proberen uw doel te bereiken.

5. gidsen voor veeleisende ouders

No products found.


No products found.


No products found.

Gerelateerde berichten