Onwettig kind: dit zijn de rechten en plichten

Vroeger werd een buitenechtelijk kind beschouwd als een stigma. Moeder en vader moesten bij de geboorte van hun kind getrouwd zijn. Het huwelijk heeft echter allang niet meer deze hoge betekenis en veel paren besluiten …

Onwettig kind: dit zijn de rechten en plichten

uneheliches Kind
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Ouders
  4. »
  5. Onwettig kind: dit zijn de rechten en plichten
Zijn er juridische verschillen tussen wettige en onwettige kinderen?

Tegenwoordig hebben beide varianten vrijwel gelijke rechten. Het enige verschil is de alimentatie na het huwelijk.

Wie krijgt de voogdij over buitenechtelijke kinderen?

Bij de geboorte krijgt de moeder aanvankelijk alleen het gezag. Vaders kunnen echter met toestemming van de moeder een gezagsverklaring afleggen.

Wiens achternaam krijgt een buitenechtelijk kind?

Volgens de wet krijgt het kind de naam van degene die het gezag heeft, namelijk de moeder. Door middel van een door beide partijen ondertekende verklaring kan echter ook de naam van de vader worden gekozen.

Vroeger werd een buitenechtelijk kind beschouwd als een stigma. Moeder en vader moesten bij de geboorte van hun kind getrouwd zijn. Het huwelijk heeft echter allang niet meer deze hoge betekenis en veel paren besluiten zelfs bewust om niet te trouwen.

Wat zijn de juridische gevolgen als de ouders niet getrouwd zijn? Welke achternaam krijgt een buitenechtelijk kind en in hoeverre is gezamenlijk gezag mogelijk?

In het artikel gaan we in op de juridische kant en leggen we uit welke bijzonderheden er zijn voor een buitenechtelijk geboren kind in het familierecht.

[button]Koop familiegids[/button]

1. onwettige kinderen hebben dezelfde rechten.

Symbole einer Familie mit einem Richterhammer
Een buitenechtelijk kind hoeft geen nadelen te vrezen.

Als de vader en moeder van een kind bij de geboorte niet getrouwd zijn, maakt dat voor het kind geen verschil meer.

Financiële zekerheid door alimentatie bestaat voor alle kinderen. Evenzo moeten vaders volgens § 1615l BGB alimentatie voor demoeder betalenals zij de opvoeding van de kinderen op zich neemt en om die reden niet kan werken. Volgens § 2 bestaat het recht op alimentatie gedurende ten minste drie jaar vanaf de geboorte van het kind.

Alleen alimentatie na het huwelijk is niet verschuldigd aan de moeder, tenzij de scheiding verband houdt met een echtscheiding.
Deze uitgebreide beschermende bepalingen zijn bedoeld om kinderen financiële zekerheid te bieden wanneer zij opgroeien bij een alleenstaande ouder.

Ook op het gebied van het erfrecht is er veel veranderd. Terwijl het vroeger mogelijk was om buitenechtelijke kinderen van de erfenis uit te sluiten, is er tegenwoordig geen verschil meer tussen wettige en buitenechtelijke kinderen.
Het staat ouders echter nog steeds vrij om hun kinderen te onterven. In dat geval houden de kinderen het wettelijk verplichte deel over, dat een kwart van de totale erfenis bedraagt. Bij meerdere kinderen wordt dit verder verdeeld, zodat het verplichte deel voor twee kinderen slechts een achtste van de gehele nalatenschap bedraagt.

2 De kwestie van het gezag – gezamenlijk of alleen

In principe krijgen beide ouders bij de geboorte van een kind evenveel gezag. Het gezamenlijk of gedeeld gezag heeft betrekking op de volgende drie gebieden

alleinerziehende Mutter liest mit ihrem Kind
Er zijn verschillende manieren om het gezag te verdelen.
  • van de persoonlijke voogdij,
  • de zorg voor het eigendom
  • alsmede de wettelijke vertegenwoordiging van het kind.

Ouders krijgen echter alleen gezamenlijk gezag als zij getrouwd zijn. Als een kind buiten het huwelijk wordt geboren, krijgt de moeder aanvankelijk het enige gezag.

Vaders hebben echter de mogelijkheid om op dat moment een gezagsverklaring af te leggen dat zij samen met de moeder het gezag over het kind willen uitoefenen. Als beide ouders deze regeling ondertekenen, zijn er geen problemen. Niettemin moet u op de formele vereisten letten.
In dit geval kunt u het best informatie inwinnen bij uw plaatselijk bureau voor jeugdzorg.

Tip: Daarnaast is het sinds 2013 mogelijk om gezamenlijk gezag aan te vragen, ook als dit in strijd is met de wil van de moeder. Dit kan alleen worden geweigerd als er aspecten zijn die het belang van het kind in gevaar brengen.

3. naamgeving is een veel voorkomend probleem

Als een vrouw tijdens het huwelijk zwanger wordt, wordt de man wettelijk als de vader beschouwd, tenzij hij zijn vaderschap actief ontkent.
Als dit pas later blijkt, kan de biologische vader volgens de nieuwe alimentatiewet met terugwerkende kracht worden aangesproken.

In het geval van echtparen die dezelfde achternaam hebben, is de kwestie van de achternaam van het kind niet aan de orde. De situatie is echter heel anders als de ouders niet getrouwd zijn en dus verschillende achternamen hebben.

3.1 Buitenechtelijke kinderen krijgen de achternaam van de voogd.

In beginsel is § 1617a BGB hier van toepassing. Volgens dit artikel krijgt het kind de achternaam van degene die het gezag heeft. Het is echter ook mogelijk om de achternaam van de vader aan te nemen als dat gewenst is.
In dat geval moet echter een verklaring worden afgelegd bij de burgerlijke stand.

Om later problemen te voorkomen, moet u vroegtijdig overwegen welke naam bij een toekomstig huwelijk de familienaam moet worden. U kunt natuurlijk nog steeds uw eigen naam houden.
Juridisch gezien maakt dat geen verschil, maar in de praktijk brengt het vaak enkele nadelen met zich mee.
Zo zijn er vaak problemen op vakantie als de vader of moeder van het kind niet dezelfde naam hebben.

Let op: Als de ouders, mits zij beiden het gezag hebben, het niet eens kunnen worden over een achternaam voor hun kind, bepaalt de desbetreffende familierechter de naam.

4. belangrijke vragen en antwoorden – FAQ’s

Vater sieht sich mit seinem Kind einen Sonnenuntergang an
Kinderen moeten tijd doorbrengen met beide ouders, ongeacht of het kind buiten het huwelijk is geboren.

Verandert er iets aan de alimentatie?

Nee, het speelt geen rol bij de vraag of en in welke mate alimentatie moet worden betaald. Aan de basisaanspraak op kinderalimentatie zijn geen andere voorwaarden verbonden. U moet echter individueel met uw advocaat bespreken of en in hoeverre dit afdwingbaar is.

Hoe kan ik de alimentatie berekenen?

Aangezien dit een complexe aangelegenheid is, wijden wij aan dit onderwerp een apart uitgebreid artikel.

Kan ik worden ontslagen als ik een buitenechtelijk kind verwek?

In principe heeft uw werkgever niets te maken met uw privéleven. De situatie ligt echter iets anders als u in dienst bent van een kerkelijke instelling.
In dat geval gelden speciale regels die u verplichten te leven volgens de waarden van de kerk. Een ontslag kan dus mogelijk zijn en juridisch afdwingbaar.

5. gezinsgids over voogdij kopen

No products found.

Gerelateerde berichten